Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Vikusz77 #3019 üzenetére

    "Mondjuk ezt, hogy ekkora, kétszeres árkülönbséggel van a piacon egy gép, én se értem."

    Sok összetevős dolog, amikor ilyen történik. Szerintem konkrétan ennek valószínűleg a főbb okai az alábbiak lehetnek:
    1 - Recesszió van. Ilyenkor az üzemek mindent megtesznek, h szabaduljanak a készlettől, mert az igen drága dolog, ha elfekszik bármi a raktárban.
    2 - Ez a termék nem kelendő. Ha kelendő volna, nem osztanák kettővel az árát, hanem szoroznák.
    3 - A kereskedők szabadon dönthetnek a végfelhasználói ár képzése fölött. Jelenti ez azt, h a metebó csak készpénzért helyez ki árut a kiskereskedelembe.

    Valamelyik nap írtam Madmaxnak, h nem tudok olyan metibó példányról, amelyik az árának a felét stabilan megérné. Úgy látom, itt az eleven példa arra, h nem beszéltem én butaságot, és nem azért szidom a metobót, mert utálkozok.

    Valamit had mondjak:
    Ha egy terméknek mesterségesen magasan van tartva az ára, az egy gazdasági hullámvölgyben azonnal elárulja magát.

    "És még így is van rajta haszon..."

    Csak már nem olyan pimaszul nagy.

    A hasznot a kereskedő mindig leszedi magának. A gyártó haszna viszont folyamatosan változik. És itt a hangsúly azon a szón van, hogy folyamat. Ha csak egyetlen dolgozó beteget jelent, akkor a gyártó haszna csökken. (ezt csak azért írtam, h éreztessem a haszon fogalmát egy termelőüzem esetén) . Amikor lassul a termelés, lassul a pénz-termék-pénz forgási sebessége, akkor csökken a haszon. És elképzelhető, hogy egy gyártó túlad egy jelentősebb készleten haszon nélkül például abban az esetben, ha egy ígéretes fejlesztéshez pénzre van szüksége, és a bank több hasznot kér, mint valamely termék, v termékcsoport haszonkulcsa gyáron, üzemen belül.Nyilvánvalóan olcsóbb, és pláne kockázatmentesebb inkább valamely raktárkészlet kalkulált hasznáról lemondani, és pénzre váltani azt, mint azt a hasznot, vagy annál többet átutalni a banknak ugyanannyi mozgósítható tőkéért cserébe.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák