Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • arvaiz69

    csendes tag

    válasz thyeby #23002 üzenetére

    Sziasztok!
    Amikor 2006-ban karácsony előtt úgy döntöttem, hogy szalagfűrészt veszek, akkor rövid keresgélés után rátaláltam az Eurógép Kft-re, ahol egy hihetetlen akciót hirdettek! Akkor a Dewalt DW 876 szalagfűrészt 180.000 Ft-ért árulták, plusz ajándékba adtak egy Dewalt műhelyrádiót egy Dewalt kisflexet. Ezen felül házhozszállításkor grátiszként még Dewalt-os polót, ceruzát kaptam ajándékba. És akkor azt még nem is említettem, hogy mivel ennyi pénzem nem volt egyben, részletre kértem meg. A tulaj …… Gábor nagyon megértő volt és három havi részletre ideadta a fűrészgépet! Persze azt tudni kell, hogy előző évben tőlük vettem az Elektra Beckum HC 300 gyalugépemet. Szóval vásárlás előtt nem nagyon mérlegeltem, mert bíztam a Dewalt márkában!
    Ami a Dewalt mellett szólt, az elsősorban az, hogy a munkaasztala nagyobb méretű 50 x 50 cm. Aztán a nagyobb vágható magasság, mert az 20 cm vastag fa vágására is képes lenne! Csakhogy az a fűrészgép 750 wattos és normális tempóban sem képes 20 cm vastag fát átvágni. Nem is érdemes hozzáfogni olyan vastag fa vágásához mert csak szenved vele az ember! Ez a 20 cm vágásmagasság csak ámítás, de még a 10-12 centivel is küszködött. Én nagyon ritkán vágtam vele 7, 5 centinél vastagabb fát, azt bírta normális tempóban! Gondolom az új gépekre azért raktak 1000 Wattos motort, hogy azzal könnyebben menjen a munka. Egy gyári fűrészlapot adtak hozzá ami, ha jól emlékszem 2215 x 12 x 0,4 mm sűrű fogazatú. Ezzel a lappal szépen lehetett vágni, de nem vastag fa hosszvágására találták ki. Visszatérve az asztal lapjára, Annak a gépnek az asztala alumínium profilokból van összerakva, amit szerintem közel sem sikerült tökéletesre megcsinálniuk! Az enyém már gyárilag ferde volt. Az asztal éle nem volt lesarkítva, ezért a nyers egyenlettlen felületű fa tolásakor gyakran megakadt az asztal élébe. A szalagvezetés megoldására lent és fent két-két vastuskó szolgált. A szalag hátulját viszont csapágy tartotta. Ezeket a vastuskókat elég pepecs munka volt beállítani, ráadásul kopik. A kopott vastuskó pedig ferdén vezeti meg a szalagot, és a fűrészelés már nem is olyan egyszerű. A hobbiasztalos fórumról az egyik fórumtárs akinek szintén Dewalt fűrészgépe van, úgy fogalmazott egyszer hogy „ nem hiszi, hogy normális mérnökök tervezték”. A párhuzamvezetője pontosan beállítható nem mozog, viszont rövid, nem ér végig az asztalon. A szalagfeszítő kar menetes része nekem is tönkrement, esztergáltattam egyet azóta tökéletesen működött! Minden egyszerű rajta, úgy gondolom a Dewaltnál az volt a cél, minél olcsóbban előállítani, minél nagyobb haszonnal eladni. Megbízhatóság szempontjából nem volt vele baj, a nálam töltött 7 év alatt nagyszerűen működött.

    A Makita fűrészgép öntvény vas asztala ugyan kisebb 56 x 40 cm, de az legalább öntvényvas, és teljesen sima és egyenes! És ez a lényeg, hogy egyenes! Rendkívül pontos munkát lehet rajta végezni! Az asztal éleit lemarták, így abba nem akad be a fa. Nagyon jó érzés rajta dolgozni. Már a kialakítása is olyan, hogy azon látni az igényességet. A párhuzamvető ennek is pontosan beállítható és az átéri az asztal szélességét, sőt, elől és hátul még túl is ér rajta! A motorja 900 wattos, én azt vettem észre, hogy a szalagsebessége is gyorsabb. Ezekkel a gyári lapokkal nagyon könnyedén vág. Igaz én idáig csak a 2240 x 16 x 0,5 lapot használtam, de az nagyon jó! Könnyedén lehet fűrészelni vastagabb fákat is (próbáltam 7,5 és 12,7 cm vastag fákat is próbaként) , nem nyöszörög, nem kínlódás a munka! Az alsó szalagfűrész kerék alatt van egy fém kis láda, amibe a fűrészpor beszóródik akkor, ha nem használunk forgácselszívót! A szalagvezetés 2 x 3 csapággyal történt, aminek beállítása az előző géphez képest gyerekjáték! Az asztal döntésének mechanizmusa is nagyon profi, egy kézzel könnyedén beállítható! Stabil nehéz gép 81,5 kg nem spórolták ki az anyagot belőle! Azt mondhatom igazán igényes kialakítású, jól megtervezett kis gép! Ja és van benne világítás, ami az asztallapot világítaná meg, ott ahol a fűrészlap van! Igaz az enyém 10 cm arrább világítja meg, de majd próbálok valamit állítani rajta. De idáig még nem volt szükségem a plusz lámpa fényére! Röviden ennyi!
    Üdv.: Zoli

Új hozzászólás Aktív témák