Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz stgellert #14043 üzenetére

    Nos, így már más a leányzó fekvése. 5cm-t vágni már szerencsésebb jól fixált menesztővel, én <=2 cm-re tippeltem, legutóbb mint ha így írtál volna.
    Az elgondolásod egész jó így a mahagóni szeletelését illetően. A szalagfűrész valóban durva vágásképet ad. Azonban a vágásvastagsága harmada a körfűrészednek. (Ismét az jutott eszembe, hogy odaadom a gyalumat kölcsibe, próbáld ki. Tudniillik hasonló manőverekkel már sokat spekuláltam. És arra jutottam, hogy egy kutya, az ember a gyalulással veszít sok forgácsot, vagy a fűrészeléssel. Csak utóbbi már nem igényel semmi csiszolást, utólagos megmunkálást, az eredmény pedig kevesebb lépésben sokkal pontosabb egy vastagoló segedelmével.)
    Ami engem elgondolkodtatott, hogy nekem a bükknél veszíteni a forgácsolással olcsóbb mulatság, mint Neked a mahagónival. Habár a volumen kipótolja a veszteséget tisztességgel, valamint nálam létfontosságú szempont a ráfordított idő, míg esetedben nem az.
    Írd meg nekem, legyél kedves, milyen vastag az a fűrésszalag, amit Boronkay-tól vettél? Milyen hosszú, milyen fogosztású? Készülök kipróbálni a szalagját, és megijesztettél, hogy nem jó a vágásképed.
    A napokban nagyon sokat vágtam szalaggal, és egyáltalán nem is kellett csiszolnom utána. Bár elbírta volna, nyilván stafni szeléshez rá kellett volna csiszolnom. De nem sokat, nem volt nagyon barázdált a vágáskép - egy-két tizedben lehetett mérni, amit még le lehetett volna csiszolni róla.

    A Freud vételről a következőt gondolom:
    Akkor nem is volt annyira baráti az ár, ha tízért vetted. Megmondom, miért:
    Ennyiből már kiválaszthattad volna a számodra legmegfelelőbb új Freud lapot. Most konkrétan két dologra gondoltam. Megfelelőbb furatátmérővel, illetve vékonyabb élekkel. Nekem 3,2mm vidiák vannak most rajta, és az idén készülök megvenni ennek a korongnak a 2,7mm széles tesóját. Bár Chris írta, hogy az könnyebben megfintul, de én úgy érzem, inkább a gép kezelője kajlít egy ilyen korongot meg, mint a korong gyengesége. Elég egyszer megkólintani egy húszkilós pallóval pörgés közben, biztosan észreveszi. De úgy gondolom, ha az ember vigyáz ilyesmire, nem jár pórul. Van egy keresztvágásra kialakított 300-as Freud korongom is, amit hosszvágáshoz vettem mégis, hátha megspórolom a gyalulást. Bár a vágásképe tényleg nem igényel gyalulást, mert szinte tökéletes, azonban csak egyengetett feszültségmentes fára igaz ez, ugyanis ha nincs a fának teljesen egyenes útha vágás közben, akkor megég a fám. Ezért aztán nem használom. De ilyen 5mm-eket szelni biztosan kifogástalanul lehetne vele. A 10mm-t nagyon szépen vágta 30mm vastag anyagból. Viszont ez a trükk elszívás nélkül nem jó, mert nagyon porol hosszvágáskor a sűrű fogazás. Ha tudod applikálni a tengelyedre, akkor szívesen odaadom kipróbálásra.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák