Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Madmax81

    aktív tag

    válasz thyeby #11099 üzenetére

    Sajna a Dw egy " prémium márka lett nem a minőség oldalról hanem ár szintjén " jó gépeket gyárt de van közöttük hulladék is .
    A Skill márka barkácsolásban kiváló választás lehet én Skill és zöld Bosch gépekkel kezdtem de a Bosch-ok kihullottak a Skill gépekkel egy a baj hogy teljesítményben gyengék de minőségben igen is jók " voltak pár éve " volt egy körfűrészem ami halkabban járt bármelyik eddig általam ismert márkás géptől , ergonomikus tervezés által nem volt vele gond a munka de sajna kölcsön adtam és le is égették pedig 1400W volt .
    Dolgoztam a kedvenc márkáddal de ez e gép egy hulladék félkör alakú a fogantyúja így nem lehet előre tolni mert az ember keze elked felfelé csúszni a markolaton és hát hogy is mondjam egy tömeget nehéz úgy megmozgatni hogy a" tetején fogom és tolom" ellentétben e régi kialakítástól ahol a fogó a géptest " motor " mögött helyezkedik el így lehet egy kézzel is tolni de a kedvencedet csak jobb kézzel lefelé nyomod a másikkal csak húzni tudod , Ez egyéni vélemény lehet hogy másnak tetszik de nekem nagyon nem .

    A Makita kereskedések gomba mód elszaporodtak ami nem baj mert versengenek az árakkal folyton egyéni akciókat látok ,szinte minden kis boltban valamit pár százalékkal olcsóbban adnak hogy vigyék a felhalmozott készleteket .

    [ Szerkesztve ]

    1956-2010 07.22 Varga László

  • Márton111

    aktív tag



    Készítettem egy viszonylag gyors (függőleges) munkadarab rögzítőt (elkészítése10p). ;)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Madmax81 #11101 üzenetére

    Ha megvan még a metagéped átalakíthatod a fogantyúját rétgelt lem vagy keményfából kialakított fogantyú kiegészítő elemmel, rácsavarozhatod metrikussal, aminek a fejét ,vagy anyáját kellően nagy (fakötésű )alátéttel a gép műa fogantyújának üreges részébe teheted , az anyát meg, kívül a fogantyúra vagy fordítva , de úgy újbóli hogy szétszerelés nélkül utánhúzhasd szükség esetén (ha nem passzol és lötyög akkor kilazulhat.(Ha ellenanyával biztosítod az is jó, vagy van önzáró anya.)
    Ha jól dizájnolod meg, nem fog elcsúszni a kezed, és kénylemes lesz tolni a kiváló masinát ;)
    A táltosdrága szamárról egész más cég jutott eszembe a színeik :szürke / zöld:D
    (A csiszolásban azért otthon vannak ők, csak a többit adják túl drágán ahhoz képest amit nyújtani tud)

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz Madmax81 #11101 üzenetére

    A márkák egymáshoz mért teljesítménye folyamatosan változik. Hol egyik tör előre, hol a másik marad le kicsit. Ez részben a fejlesztés sikerességének függvénye, részben üzletpolitikáé. A Skill a 80-as években még nagyon jó szerszámokat gyártott, aztán, ha jól tudom, megvette a Bosch és "bepozicionálta" maga alá.
    A Metabo - nekem úgy rémlik - a 90-es évek elején sóvárgott márka volt számomra, de be kellett érnem Makita gépekkel. Így utólag fogalmam sincs, hogy a Metabo jobb volt-e mint a Makita? Az biztos, hogy a márkák összehasonlíthatóságát - amelynek egyik alapvető ismérve az ára - jelentősen torzítja az, hogy ki a magyar forgalmazó. Az azért elég egyértelmű, hogy a nemzetközi ár/minőség-arányokat nem feltétlenül tükrözi a magyar kereskedelem. Van amit relatíve drágán árulnak és van amit nem annyira. (Azt sajnos nem írhatom, hogy "olcsón") Úgy tűnik, (bár ez most nem ellenőrzött kijelentés részemről) hogy most a Makita igyekszik az olcsóbban-többet elvet követni.
    Bár ezt én inkább egyes Metabo gépeknél tapasztalom... Vagyis nem nagyon tudom mire vélni (és árulkodik arról, hogy micsoda extra haszonnal dolgoznak), hogy például azt a TS 250-es asztali körfűrészüket, amit 250ezer környékén árultak évekig (a kék Bosch "párjaként"), azt most 150e alatt is meg lehet venni (sőt, én tavasszal 120-ért vettem...) És nem valami szürkeimportos gépekről van szó, ugyanúgy 3éves Metabo Hungária garanciával.

    Ilyenkor mindig "felemlegetem", hogy 1991 környékén 13.900Ft-ért vettem az első zöld Bosch (RET 550?) fúrógépemet (Ezermester boltban), ami durván egy havi fizunak felelt meg. Most nagyjából ugyanennyibe kerül egy hasonló teljesítményű zöld Bosch (bár a minőségük valószínűleg nem azonos...) viszont mennyi is most egy havi fizetés?

  • Speciali

    tag

    válasz thyeby #11100 üzenetére

    a kezdetek kezdetén nekem is felnyomták a műhelyem, pedig az aztán egyáltalán nem volt kieső helyen. Egy társasház pincéjében volt. Én hülye, helyszínre mentem ki, és csak a lakatot tettem rá, a zárat nem zártam be, mondván, úgyis nem sokára jövök vissza.
    Szerencsémre csak két gép maradt a műhelyben, a többit magammal vittem.
    Előtte pár héttel, az utca alján lévő asztalosműhelyt törték fel, féltem én is, és meg is történt a baj.
    Ja, és a betörés előtt pár nappal, lejött hozzám egy fura fickó, amolyan kocsmatöltelék, és kért tőlem pár szeget. Szerintem a betörők , akik tudom kik voltak, küldték le a fickót, terepszemlére. A kerekfejű "szoláriumbarna" betörők nem mertek lejönni, az túl gyanús lett volna ugye...

    Azon szerintem sürgősen változtass, hogy be lehet látni az utcáról a műhelyedbe. Egy függöny, vagy akár egy belső spalettával ezt meg tudod oldani, és még a hideget is kinn tartja egy kicsit.
    A kutya az jó dolog. Volt egy családi háznál is bérelt műhely, ott volt egy brutálisan nagy kutya, akitől sötétben mi is rettegtünk, a kocsival az ajtóig mentünk , és beugrottunk az ajtón. És így senki idegen sem mert bejönni még az udvarra sem.
    Jelenleg azt csinálom, hogy az értékesebb gépeim nem hagyom éjszakára a műhelyben. Kicsit macerás, de ez a biztos.

    A systainereket hiába forgatod, az felirat nélkül is közli a márkát. Én egy lefüggönyözött rész mögött tartom az üres systainereket is, hogy ne lássanak semmit, ha be is lát valaki az ajtón.

  • Madmax81

    aktív tag

    válasz Soká #11104 üzenetére

    Régen a Skill gyártott ipari " Professional " gépeket is azok ha jól emlékszem szürke színűek voltak és nagyon tartósak , én kézi gyalugéppel találkoztam és körfűrésszel de még 10 év után is ugyan úgy működnek mint új korukban .

    A Skil Corporation-t Chicagóban alapították 1924-ben, a körfűrész feltalálásával, amit Skilsaw-nak neveztek el. A Skil a mai napig sikeres, professzionális szerszámgépeket fejleszt, gyárt és értékesít. A több mint 8 évtized alatt a Skil márka számos újítást vezetett be. A körfűrész mellett, a pneumatikus fúrókalapácsot, az állítható sebességű kapcsolót és számos más innovációt is a Skil vezetett be, hogy segítse a professzionális munkavégzést.

    Tapasztalatunk és tudásunk még most is napról napra nő.

    Ezt a tapasztalatot és tudást használjuk a Skil Masters professzionális szerszámgépek fejlesztése során. Ezek a szerszámgépek megfelelnek az építésben, felújításban és szerelésben dolgozó profik gyakorlati igényeinek, városi és ipari környezetben egyaránt.

    Nem ismerős ez a gép kicsit Dewalt utánérzés de nem tudom melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás .

    1956-2010 07.22 Varga László

  • Madmax81

    aktív tag

    válasz Márton111 #11103 üzenetére

    Hála az istennek nem az én gépem szenvedjen az vele aki megvette , a volt Mesteremnél dolgoztam vele mikor segítettem neki , a markolattal az a baj hogy bele kellene építeni a kapcsolót és a védő reteszt ami nem egyszerű de két ellendarabból az is megoldható de nem az én feladatom hogy ezt megcsináljam .
    A kiváló jelző nem mondható el erről a gépről még a markolat cseréjével sem .

    1956-2010 07.22 Varga László

  • Madmax81

    aktív tag

    Kíváncsi voltam melyik cégnem feltalálónak mit köszönhetünk

    Black & Decker

    1917 - Black & Decker® megkapja a szabadalmat az első pisztolyfogantyús, beépített nyomókapcsolós ütvefúrógépre
    1928 – A Black & Decker® felvásárolta az Egyesült Államokban az Ohio állambeli clevelandi ipari szerszámgépgyártással foglalkozó Van Dorn Elektromos Szerszámgépgyárat.

    1941 – A towsoni üzem fegyvereket, töltényeket és más hadianyagokat kezdett gyártani a Szövetségeseknek. A háborúra átállt termelés ellenére a Vállalat folytatta a szerszámgépgyártást a törvényben szabályozott keretek között

    1959 - A Black & Decker® felvásárolja az Ohioban és Kanadában működő, hordozható pneumatikus gépek gyártásával foglalkozó Master Pneumatikus Szerszámok Vállalatot, és létrehozza a Master Power Corporation-t.
    1970 – 1971 – A Vállalat felvásárolta a Carhide Router Company-t az Egyesült Államokban, New Jerseyben.
    1979 – Az Egyesült Államokban az egész szerszámgép-ipar egyetlen, teljes tulajdonú leányvállalatként egyesült a Black & Decker® (U.S.), Inc. név alatt. Az éves forgalom először haladta meg az 1 milliárd dollárt.
    1984-ben vásárolta fel a General Electric Company háztartási kisgépvállalatát is. Beindított egy programot - ennek kapcsán a háztartási kisgép iparágba is betört -, így a General Electrictől megvásárolt üzemekből kiáramló háztartási gépeken már a Black & Decker® márkanév szerepelt.

    1987 – Növekedés gőzerővel! A jövedelem megduplázódott, a forgalom pedig a cég történetében a legmagasabb volt: meghaladta a 2 milliárd dollárt, és a Black & Decker®t vagyona alapján a 200 legnagyobb amerikai székhelyű iparivállalat közé sorolták. A Sales & Marketing Management Magazine (Értékesítés- és Piacszervezés-vezetési Magazin) az amerikai közvéleménykutatások alapján a Black & Decker®t a legjobb értékesítési erővel rendelkező vállalatnak rangsorolta.

    1989 – Black & Decker® felvásárolta a 2,8 milliárd dollár jövedelmű Emhart Corporation-t, mintegy megkétszerezve a Vállalat méretét. Ezzel az egész világon jelenlétet és olyan jól csengő márkaneveket nyerve, mint a Kwikset® lakás-zárak és vasáruk, a PricePfister® csaptelepek, a Molly® falrögzítők, POP® szegecsek, a True Temper golfütő-nyelek és sok más fogyasztói és kereskedelmi árucikkek. A Black & Decker® helyet kapott az Amerikai Űralapítvány Űrtechnológiai Hírességek Csarnokában az akkumulátoros szerszámgépek terén elért eredményeiért és a NASA Gemini és Apollo programjaiban nyújtott közreműködéséért.

    1992 – Beindult a teljesen új DEWALT ipari készülék sorozat gyártása az Észak-Amerikai piacon.

    Az üzlet politikájuk tökéletes aki jobb nálunk azt megvesszük kilóra .

    1942 – A cég először gyártott műanyagból fúrógépházat.
    1946 – A Black & Decker® bemutatta a Home Utility (Házi szolgálat) sorozatot, a világ első otthoni barkácsolóknak tervezett, kedvező árú fúrógépeit és tartozékait (pl. fúrószárak).

    1953 – Újabb termékek kerültek piacra a Home Utility sorozat tagjaként, a vibrációscsiszoló és a dekopírfűrész.

    1961 – 1962 – A Black & Decker® bemutatta a világ első akkumulátoros ütvefúróját, amelyet nikkel-kadmium cellák működtettek. 1962-ben új akkumulátoros sövénynyíró és további négy akkumulátoros ipari ütvefúró kerül piacra.

    1964 – A Black & Decker® belépett az űrkutatás versenyébe: készített egy akkumulátoros, minimális forgatónyomatékú űrszerszámot a NASA számára, melyet a súlytalan repülés állapotában használhatták a Gemini projekt űrhajósai

    1965 – A vállalat elsőként vezette be a számítógépeket a mindennapi feladatok elvégzésére. Piacra dobták az első elektromos fékkel ellátott hordozható körfűrészt.

    1966 – 1968 – Új termékeket mutattak be, köztük az első elektromos fűnyírót és egy új sorozat nagy teljesítményű DEWALT® karos radiál körfűrészt, amely az utóbbi 25 év első jelentős fejlesztését jelentette ezen a területen. Bemutatták az ipari pneumatikus gépek Value sorozatát. Olyan készülékeket, melyek a pneumatikus gépek felhasználási területének 80%-ára voltak alkalmazhatóak, és áruk 50%-al alacsonyabb volt, mint a piacon ezidáig megvásárolható készülékeké.
    1968 – Az akkumulátoros Apollo felszíni ütvefúrót - melyet űrutazásoknál holdminta-nyerésre fejlesztettek ki - elszállították a NASA-nak.

    1971 – A Black & Decker® fejlesztésű fúrófejjel ellátott, Holdon használt Apollo felszíni ütvefúró helyt állt a NASA Apollo 15 küldetésén, és sikeresen vett holdmintát az Apollo 16, majd a 17-es küldetéseken is.

    1984 – A cég piacra dobta első ipari akkumulátoros dekopírfűrészét és bemutatta a professzionális szerszámgépek egy új generációját, amelyeket nagyteljesítményű 57 milliméteres motorokkal terveztek. Az Egyesült Államokban bemutatták többek között az új, Franciaországban gyártott kézicsiszolót, valamint az asztalos készülékek teljes sorozatát

    1985 – Bemutatták és szabadalmaztatták a forradalmian új Piranha® keményfémlapkás körfűrészlapot, amelynek hatékonysága így jelentősen megnövekedett.

    1988 – Egy erőteljes globális tervezési program részeként, a Vállalat 100-ról 12-re csökkentette a termékekbe beépítendő motorok típusválasztékát. Az akkumulátoros technológia hatalmasat fejlődött ez év során az Univolt® univerzális akkumulátortöltő rendszer bemutatásával, melyet a univerzális akkumulátorok fémjeleznek. Ezek nagyon sokféle szerszám energiaigényét tudják kielégíteni 2,4-től 24 V-ig. Az első Univolt termékek között volt két nagyobb feszültségű professzionális fúrógép két mechanikus sebességfokozattal és fokozatmentes fordulatszám-szabályozással.

    1989 – A professzionális végfelhasználók számára készült új termékek között volt az egyedülálló rezgésmentes technológiájú, professzionális marokcsiszoló, az új, 14 colos darabolófűrész és az ipari gyalu. Az Alligator® fűrész egy másik példája volt annak, ahogyan a Black & Decker® automatizálni tudta a kétkezi feladatokat a kényelem és a nagyobb hatékonyság érdekében. Az akkumulátoros csavarhúzó-sorozatnak bemutatták két újabb tagját

    1995 – A fogyasztók számára gyártott szerszámgépek színe feketéről jade zöldre változott

    Metabo

    1924 -ben a gazdasági válság kellős közepén Albrecht Schnizler, egy pék fia, Julius Closs-szal közösen megalapította a Schnizler GmbH-t. Olyan szerszámok gyártása volt a céljuk, amelyek jobban megfelelnek az iparosodó világ egyre nagyobb és szigorúbb követelményeinek, mint a legtöbb akkor használatos szerszám. 1927-ben a nagy tehetséggel megáldott értékesítési zsenivel, Walter Rauch-hal bővült a társasági tagok köre. Az alapítók leszármazottai a Metabo - csoport tulajdonosai napjainkban is

    1929-ben a cég nevet változtat, az új neve: Metabowerke GmbH. A Metabo név az annak idején a kézi fúrógépekre használatos elnevezésből alakult ki: Metallbohrdreher (fémfúró).

    1950 az első elektromos-kézicsiszoló

    1951 az első vibrációs csiszoló

    1952 az eslő Futuro gyorsszorítós fúrótokmány

    1969 az első elektronikus szabályzó-automatika a kézi fúrógépeknél

    1981 az első 1000 Wattos ütvefúrógép fordulatszámtartással

    1998 az eslő sarokcsiszoló a Metabo Marathon-motorral

    2005 A Metabo Lítium-ionos technológiája. Nagyobb teljesítmény lényegesebben csekélyebb súllyal. Li-Power AIR COOLED léghűtéses töltési technológia.

    2009 új generációs professzionális akkus-gépcsalád 3 osztályban: Metabo L-osztály /LT-osztály és LTX-osztály

    1957 a világon az első sorozatgyártásban készülő ütvefúrógép

    1997 a Metabo lakkmarógépének piaci bevezetése

    2002 a Metabo a Metabo-PowerGrippel megalkotta az akkus csavarozók új kategóriáját

    2006 Az Elektra Beckum már több éve fontos része a Metabocsoportnak, 2006 tól a nevében is Metabo lett.
    Ezzel a kibővített termékportfólióval a Metabo egyike a legszélesebb szortimentet kínáló gyátóknak a magas minőségű elektromos gépeket és készülékeket gyártók körében.

    1956-2010 07.22 Varga László

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Madmax81 #11107 üzenetére

    Húhh , nem semmi kutató munka áll ennek az anyagnak a közzétételéhez. :R

    [ Szerkesztve ]

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Madmax81

    aktív tag

    válasz Sanyabá #11109 üzenetére

    Szia

    Kb fél óra alatt megvolt az egész , akartam még a többi gyártótól is valami anyagot de azt majd legközelebb ízlelgessük ezt egy kicsit .

    Érdekes hogy a Black & Decker milyen úttörő volt az akkus gépek terén .

    1956-2010 07.22 Varga László

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Madmax81 #11106 üzenetére

    Találtam belőle egy működő példányt ;) [link]
    Csak a rozsda miatt nem látszik már a cégjelzés ;)

    A marógép pedig kiköpött a tavaly újonnan kijött bosch maró aminek 2 háza van,és kivehető belőlük, egy élmaró tekergetős állítással,meg egy teleszkópos .

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz ferkoboy #11066 üzenetére

    Bocs, de sok a munka.

    Dicsérő szó az van ezért nem lennék a helyedben.
    Nekem DW 742-esem van amit Thyeby linklet az már az igen komolyan Dewalt-osodott 27107-es verzió ezáltal sok új és jó fejlesztés van rajta. Mikor azt írtam hogy az egyszerűbb sokszor jobb akkor arra gondoltam hogy a meghibásodási lehetősége az enyémnek valószínűleg kisebb de az új dewaltos-odott verziót a fejlesztések miatt kényelemesebb használni.
    Én azért választottam ezt a kombi fűrészt mert anno ahol dolgoztam 2001-ben volt egy ELU ugyanolyan gép aminek az a története(azon kívül hogy mint mindenki tudja az ELU-t felvásárolta a DW) hogy egy közös külső munkán ahol Hollandok is dolgoztak felajánlották xarért húgyért ezt az ELU gépet sok év munka után a főnökömnek , hogy inkább eladnák neki itt, mint sem cipeljék haza. Nem tudom ez mikor volt de 2001-ben már bőven a főnököm tulajdonát képezte.
    Szóval szimpatikus volt, a dewalt meg konkrétan lefestette sárgára és rárakta a nevét..jah meg jó pár ezrest.:)

    Pozitívumot felesleges mondanom, mert gyorsan, könnyen és jól lehet vele dolgozni.
    Negatívum annyi hogy az egy ponton rögzíthető párhuzamvonalzó néha elnyomódik ha 4m-es 2colos 40cm széles pallót csíkozol fel vele 2cm-es lécekre.:) viszont ez nem normális hogy egy ilyen gépen ekkora pallót vágsz, de ettől független jó volna rá egy két ponton fixálható vonalzó.
    A forgatása ha eltömődik forgáccsal akkor nehézkes, de ha kitakarítja az ember akkor könnyen semmi gond.
    Amit tőlem kapott ez a "kis" gép az elmúlt 10 évben attól a tervező mérnökei hülyét kapnának de még így is pontos és mindig lehet rá számítani. Külső munkánál is rettentő jó csak nehéz cipelni a ~30kg-ját.A legújabb fentebb linkelt verzión már látható a kerekes megoldás.
    200k-ért a Thyeby által linkelt gép szinte ajándék ha valóban alig használt. és nagyon jól járnál vele, de én úgy gondolom nem érdemes ennyit belefektetned azért a munkáért amire neked kell.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Madmax81 #11110 üzenetére

    Nem akármilyen cég.Tele van ötletekkel , és nem a nagyképűség a logója ;) Nemvéletlen volt az első gépem egy angliából hozott blekideki (narancs / szürke);) , de nem is lehetett itthon megjavítani ;)
    Gratulálok az antológiához ;)

    [ Szerkesztve ]

  • bbchris

    senior tag

    válasz Soká #11068 üzenetére

    Azért van a két fűrészlap között lényeges különbség :) főleg fogsűrűségben is

  • Soká

    senior tag

    válasz bbchris #11116 üzenetére

    A lapkák mérete volt a kérdéses, a fogak száma ebből a szempontból mellékes. Az aldis fűrészhez adnak sűrűbb és ritkább fogazású lapot is.

    Apropo, nem vagyok én teljesen képben, hogy mihez milyen fűrészlap illik. Ma például zavarba hozott az a tény, hogy vágtam kétféle kétcollos anyagot. Az egyik egy padouk nevű jó kemény egzóta volt, a másik egy körte. A padoukot gyönyörűen vágtam, a körtét meg kissé égette a fűrészlap. Hogy is van ez?
    A fűrészlap egy a géphez adott általános lap, tehát se nem ritka, se nem sűrű. Egyébként pedig még éles.

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #11117 üzenetére

    "nem vagyok én teljesen képben, hogy mihez milyen fűrészlap illik."

    Jó valószínűséggel nem a fűrészlapban kell keresni az okot, hanem a fában.
    Amikor a keményfát égeti a lap, akkor három dolgot tehetünk:
    - Nem általános lappal dolgozunk, hanem kifejezetten hosszvágó lappal.
    - Gondosan egyengetett fát tolunk a stellerhez.
    - Kicseréljük a feszítőéket picit vastagabbra, vagy pedig amikor már túljutott a vágott rész a feszítőéken, akkor egy kis fából faragott éket oda beszorítunk, ami nagyobb távolságot tud tartani, mint maga az ék.
    Ha ezeket végigpróbálod, 90%, hogy orvosoltad a bajt.
    S hogy miért is az egzóta nem égett, a körte pedig igen?
    A keményfában ha feszültség van, akkor az óriási erővel húz. Szét, vagy össze. Amikor szét, akkor semmi gond, ám amikor összefele, akkor annyira megszorítja a fűrészlapot, hogy az erős motor is lefullad, a tekercs megég, és megáll a korong. Ekkor kézzel az ebmer néha le se bírja szedni a fát a fűrészlapról, vagy csak úgy, hogy az jól meg is fintul tőle.
    Ha csak égette a fát, az tehát még a szerencsésebbik eset.
    Rengeteg 30-as (3cm vastag) bükköt szélezek. Amióta bbchris javaslatára beruháztam egy hosszvágásra kihegyezett váltófogú fogáshatárolós Freud korongra, öröm a munka és gyönyörű a vágáskép, azelőtt pedig egy általános lappal (amilyen ominózus ALDI-s is) szabályszerűen szenvedés volt ugyanez a munka. Sűrűn megszorult, nagyon égett - szó szerint füstben dolgoztam.
    Most ezzel a Freud lappal is meg tud szorulni, így is tud égetni, de ezt megérzem azonnal toláskor, és így már minden esetben probléma nélkül tovább tudom tolni az anyagot, ha beütök a feszítőék mögé egy faéket - amit már a munka megkezdése előtt oda is készítek. És így nem is éget. Pedig dehogy egyengetem én az anyagot, össze is sz@rnám magam 3 m3 bükköt abriktolni csak azért, hogy mehessen a fűrészgépre. Viszont a régi, gyengébb minőségű általános lappal meg sem próbáltam ugyanezt egyengetés nélkül.
    Rengeteg időt, pénzt és vesződést megspóroltam bbchris javaslatát megvalósítva.

    Összegezve tehát nem lapfüggő (azt kivéve, hogy jobb hosszvágó lappal dolgozni) az eseted, hanem a fa feszültsége tol ki Veled.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    Igazán jót csemegéztem Madmax81 és Speciali cégtörténetein.

    Azért vannak csúsztatások a dologban, néhol innovációnak tűntetik fel mások újítását, mint ha a sajátjuk lenne, holott nem ők voltak az elsők benne.
    Nem tiszta pl, hogy a B&D adta ki az első dekopírfűrészt, mégis a Bosch fűrészlapjait tekintik még a nagyok is etalonnak, és megfeleltetik saját lapjaikat a Bosch lapoknak. Akkor a Bosch csak a "T" befogást forradalmasította?

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #11120 üzenetére

    Köszönöm!
    Nem voltam biztos a dolgomban, de most megerősítettél benne.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    Szakmai hezitám éledt ma, Fiúk!

    Az udvaron készítettem az elmúlt hetekben több sufnit, fáskamrát. Most az utolsóhoz érkezvén kifogytam az OSB lapból (amiket ajándékba kaptam, tehát ingyen volt), ezért befejező szakaszként azokat collos fenyővel gondoltam körbeburkolni. Meg is vettem hozzá ma a 120-as deszkákat. Rémül vizesek sajnos. Ez okoz nekem dilemmát, hogy most akkor hogyan tovább?
    Eredeti elgondolásom az volt, hogy tudtam, ez nem műszárított anyag lesz, meggyalulom, és vendégcsapot dugok közéjük építés közben, hogy ne egy póktanyát, tücsök-bogár birodalmat építsek, mert ugye, ha visszább szárad majd az anyag, akkor jó kis hézagok keletkeznek az elemek között. De ez a fa annyira vizes, hogy alig bírtam becipelni átmeneti fedél alá.
    Még sosem gyalultam ennyire vizes fát. Úgy érzem, hiábavaló lesz ezt meggyalulni, ronda lesz már jövő ilyenkor. Kezelni sem merem. Szerintem ha erre rákenem a lenolajat, akkor konzerválom a benne levő vizet, és szépen meg is fog rohadni miatta.

    Mit tegyek szerintetek? Mindenképp most akarom összerakni, mert legközelebb csak jövő ilyenkor jut ilyesmire időm, a vázszerkezet már kész. Ha nem raknám össze most, akkor nem több helyem lenne az udvaron, hanem sokkal kevesebb, mert ott állna a csupasz váz is, és ezt is tárolni kell addig valahol.
    Gyaluljam meg szerintetek, vagy hagyjam azt a részét a pitschába? Csiszoljam inkább meg jövő nyár végén? Addig hagyjam kezeletlenül? Van értelme most rákenni a kenceficéket?
    Építettem ilyesmit már nem is egyet, jó is lett mind, de ennyire vizes fával még soha nem volt dolgom. Emiatt elbizonytalanodtam, hogy az eddig bevált procedúráim most kétségesek.

    Másik kérdésem, ha már itt tartunk:
    Gyakran előfordul, hogy hazaszállítom a bükkömet, két, négy, hat köbmétert. (Most épp hármat hoztam.) Ez mikor mennyire vizes, szerencse dolga. Igyekszem én fáért egy jó kánikula végére igazítani az utamat, de hát ember tervez...
    Namost, amikor megjövök a fáimmal, sokszor megesik, hogy kell egy hét lomolás is ahhoz, hogy megfelelő helyt tudjak találni a berakatoláshoz. Ilyenkor őrülni szoktam meg, annyira kevés az időm, van, hogy éjfélekig nyúlnak a túlóráim. Van, hogy csak egymásra hányom a fát, nincs időm szellőzőléceket is dugni közé - örülök, ha találok neki átmenetileg valahol egyenes, sík helyt legalább.
    Hátha tudja valaki a választ:
    Mennyi ideig hagyhatom ilyenkor így a bükkömet, hogy ne fülledjen be? Eddig még sosem fülledt be, mert mindannyiszor be vagyok gyulladva tőle (elég nagy pénz áll olykor benne, és a fülledt áru gyakorlatilag eladhatatlan, mert zömmel natúr termékeim vannak), és inkább megszakadok, csak legyen mihamarabb léc között, fedett, lehetőleg sötét helyen. De ez mindig ki is szívta a szuflát belőlem úgy, hogy utána napokig remegett a lábam.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz thyeby #11122 üzenetére

    Tapasztalatból mondom: ne gyaluld ,ne csinálj semmi féle szerkezeti megmunkálást vizes anyagon! Ha annyira muszáj felraknod ,rakd fel úgy ahogy van. Ráér kiszáradni a helyén.
    Majd tavasszal vissza szeded és akkor megmunkálhatod. A lenolajat meg felejtsd el vizes anyagon.
    A bükkfa meg elég kényes a fülledésre ,ha nincs időd rendesen berakni akkor csak lazán dobáld egymásra,ebben az őszi szeles időben egypár hétig biztosan nem lesz baja.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • thyeby

    őstag

    válasz Sanyabá #11123 üzenetére

    Köszi, megerősítetted az elgondolásomat.
    Szerinted a nútot belevághatom most, vagy azt is hagyjam jövőre? Gondolom, ha kiszárad a fa, nem kisebb, hanem nagyobb lesz az a nútféder, az meg nem baj.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz thyeby #11124 üzenetére

    Hagyd jövőre azt is ,nem hiszem hogy nem tudnád hasznosabban is eltölteni az időd. :D

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • thyeby

    őstag

    válasz Sanyabá #11125 üzenetére

    :DDD

    Szót fogadok. (Már a hócipőm tele van a fészer építéssel úgyis.)
    De jövő ilyenkor is el tudom majd tölteni hasznosabban az időt. Minden bajom előjön nekem olyankor, amikor nem megy a termelés lázasan. :D

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz thyeby #11126 üzenetére

    Mindjárt gondoltam én,csak hát mindig jól jön egy kis támogatás.. ;)

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • amargo

    addikt

    Sziasztok!

    Nem tudom jó helyen érdeklődöm, de édesanyám nem igazán járt sikerrel, már csatornákon. A rövid lényeg, hogy kb 1 hónapja a panel lakásában a felső szomszéd le áztatta és a bútorok is kaptak. A biztosításhoz, hogy fizessen a biztosító egy árajánlat is szükséges.
    Ellenben az asztalosok, akiket eddig hívott, amint meg hallották, hogy árajánlatot is kérne, nem jelentkeztek többet vagy elutasították, arra hivatkozva, hogy nem rendelné meg utána.

    A kérdésem az lenne, hogy ismertek-e olyan személyt vagy van-e köztetek, aki Budapesten elvállalna egy bútor rendbe hozatalát?

    Ha lenne jelentkező kérem privátban jelentkezzen - de figyelni is fogom egy ideig, hogy érkezik válasz.

    Köszönöm előre is!
    amargo

    “The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz amargo #11128 üzenetére

    Jó helyen jársz! Azon asztalosok,vagy annak mondó személyek kik nem adnak árajánlatot ,valami nem stimmel. Gondolok arra, hogy nem hivatalosan akarnak,és vagy nem számlásan dolgoznak. De mondjuk ilyen esetben nem értem,hiszen biztosító az elvégzett munka ellenértékét kiszokta fizetni a károsultnak.
    Biztos lesz itt valaki, aki elvállalja.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • jimy_l

    tag

    válasz amargo #11128 üzenetére

    Hali!
    Én pösti vagyok, ha tudok szívesen segítek.
    Keress meg privátban, adok tel. számot

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • amargo

    addikt

    válasz Sanyabá #11129 üzenetére

    Elkeserítő egy kicsit a helyzet, mert 10-ből ketten jöttek el, de nem vállalta egyik sem, hogy ajánlatot adjon vagy számlát - nyilván a munkára is szükség lenne. Én sem értem a helyzetet, de remélem megoldódik :)

    jimy_l: Küldtem privátot!

    “The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #11122 üzenetére

    Ha a drága bükköt megvetted legyen hozzá elég spángliléced , és ha lerakod tedd közé (mi nehézségbe kerül 3 lécet rátenni a bükk rakatra? )
    Nyilván alulra 30cm magas betontuskók , (vízberakva)mondjuk 3db hosszára,ha 3m-es az anyagod . Arra keresztbe 3 db tartó gerenda.Erre mennek a bükkök hosszában .
    Keresztbe meg annyi betontuskó amilyen széles rakatod lesz.,(a tartó gerendák alátámasztására )
    Azért,van felmagasítva, hogy alulról a felcsapódó eső ne érje.

    És kapni olcsón több négyzetméteres műanyag ponyvát (nem tudom vízálló-é de annak kéne lenni e különben minek?)addig ráteheted nyilván a rakat tetejére is teszel távtartó fát a ponyva alá ,a pára miatt .Körbe lesúlyozod többkilós súlyokkal ,viharra való tekintettel,és valami szellőző részt hagysz ha lehet ,ahol nem veri az eső, hogy a levegő járja .
    Ideiglenes jelleggel minimális munkával és minimális költséggel nagyobb biztonságban tudhatod a fát.
    Ponyva helyett tehetsz rá erős műa fóliát is , de az hamar szétég a napon,úgyhogy csak drágább beruházás ,mert hamar kidobhatod.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #11132 üzenetére

    Hmm, én ezeket tudom jól, teljesen igazad is van. Amiért kérdeztem, az más ok.

    Példázom a legutóbbi esettel:
    Este 10-kor érkeztünk meg a teherautóval Egerből. (Már jó sötét volt.) A sofőrnek korán reggel indulnia kellett Veszprémbe, úgy, hogy előtte még megpakolja az autót, ami legalább 2-3 órás munka. Na, gyorsan le a fát. Húztuk, téptük, ahogy értük. Szívtam a fűrészport, mint a torkosborz, és remegtek az inaim. Aztán kocsi el, én hajnal kettőig a holdfénynél cipeltem arrébb az egész lehányt fát, hogy reggel a párom tudjon kiállni a kocsival valahogy, és mehessen dolgozni. Nna, a setétségben hótfáradtan volt nekem még éjjel erőm spánglit dugdosni közé, ami egyébként annyi van a háznál, hogy Dunát lehetne rekeszteni vele.
    Másnap annyira volt időm, hogy helyt készítsek neki. Megrendelés égette a körmöm, és az is nagyon, hogy mivel nem volt közte léc, féltem, nehogy felboruljon az a három tonna fa. Aztán két napon át szigorúan csak túlórában pakolásztam a helyére. Sötétségben ismét. (Akkor még elemlámpám sem volt, Madmax jóvoltából legalább ez a bajom megszűnt.)
    20 éves már elmúltam kicsikét - akkor még kialudtam reggelre az ilyesféle cipekedést. Körülbelül a negyedik napon került a helyére a fa, és egy napon át már Egerben is léc nélkül várakozott rám. De ez a négy nap szerencsés volt, mert viszonylag engedte a megrendelés, ami tud olyan rapszodikus is lenni, hogy ihaj.

    Nos, ezért, és ilyenekért kérdeztem én, hogy milyen gyorsan fülled a bükk, ha nincs jól szellőztetve?

    Egyébként papíron lehet, hogy elég méterenként szellőzőléc (bár három méterre akkor is négy db kell), de én nyugodtabb vagyok, ha 60-80 cm-ként kerül egy léc. Egyenesebben szárad a fa úgy, megtapasztaltam. (Még a keményfa is, a fenyő meg pláne!)

    Amit pedig írtál betontuskókat, hát lenne is az, ha lenne hol hely számára. De tudom, hogy ha lenne is, az úgyis mindig tele lenne fával, (Olyan ez is, mint a winchester a szgépben: Nem találták ki még azt a nagy vinyót, ami ne lenne mindig mindenkinek dugig tele.) úgyhogy a probléma maradna.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • mdk01

    addikt

    válasz thyeby #11126 üzenetére

    Szót fogadok. (Már a hócipőm tele van a fészer építéssel úgyis.)

    Sztem csináld meg minél hamarabb!
    Neked se legyen jobb, mint nekem.:DDD

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #11118 üzenetére

    "Amikor a keményfát égeti a lap, akkor három dolgot tehetünk:"

    Köszi a választ, sajnos nem kerültem közelebb a rejtély megoldásához, azt hiszem. A részletekről: mindkét faanyag kellően száraz, pontosra gyalult és egyikben sem volt feszültség. Ráadásul a körte igen rövid, 50centis darab volt.
    Szóval a válasz valahol a nem megfelelő fűrészlap környékén lehet, éppen csak azért nem értem a dolgot, hogy a körtét miért égeti, a padoukot meg miért nem?? Esetleg lehet oka a dolognak, hogy a körte már jó 7-10 éve szárad nálam?
    Egyébként így néz ki:

    Mondjuk, olyan nálam nem nagyon fordul elő, hogy füstöl a vágás, nem várom meg, amíg szenved a gép. Egyrészt zavarna, másfelől a barkácsgépeken edződve megtanulja az ember, hogy ne erőből próbáljon megoldani dolgokat :) mert kiderül, hogy én vagyok az erősebb és nem a fa fog füstölni, hanem a motor...

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #11133 üzenetére

    thyeby,
    ha nem vagyok indiszkrét, általában egy füst alatt hány tárgyat gyártasz egy adott típusból? Csak annyi érdekel, hogy egy közepesen bonyolult valamiből hány darabtól válik rentábilissá a gyártás? Mert én ugyebár mindenből csak egyet vagy 10-15-nél nem többet készítek, ami gondolhatod milyen macera...

  • bbchris

    senior tag

    válasz Soká #11117 üzenetére

    thyeby fórumtárs válaszát tudom megerősíteni én is , szinte leírta mindent amit én is írtam volna . A Körte fa valóban puhafának számít és egy általános lap nem biztos hogy jó rá , ugye a te esetedben jó példa volt hogy nem . Ha különböző fákat vágsz akkor marad a cserélgetés , azaz ha jó minőségű munkát akarsz végezni Aldis lapokkal akkor bizony többfélét kell venned . RItkább és sűrűbb fogazásúakat . A Ritkábbat ugye a hosszvágáshoz a sűrűbbet keresztvágáshoz . Bútorlapra pedig Pilanásat vegyél ( TFZ fogazásút ) mert az ilyen Aldis az felejtős . De ha igazán profi munkát akarsz végezni akkor alapból felejtősek az ilyen Aldis lapok mert a fogmagasságuk kisebb azaz a vágófelület is aminek az a következménye hogy puhafánál nem tudja kihordani a forgácsot rendesen ezáltal égetve a fát valamint érdes felületet vág .

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #11136 üzenetére

    Általában 300 db a legkisebb sorozat, ahonnan már versenybe szállhatok. (Nagyon szigorú ez a piac, már 10 huncut forint is egyértelmű előny, vagy hátrány tud lenni.) Mára odáig jutottam, hogy 5-600 db-os sorozatokat csinálok, de vannak termékek, amik közelítenek az 1000 db-hoz
    Az egy db-ra fordított időm így látványosan ki is javul, de olyan rém monoton is, hogy lassan kocka fejem lesz tőle. Alig várom, hogy jöjjön a következő portéka, mert fájdalomig lehet unni - nem egyszer jut eszembe Chaplin Modern idők alkotása.

    Az égett vágáskép ismerős. Ha úgy érzed, hogy egyenes és feszültségmentes volt a körte, akkor mindenképp ott kell keresni az okot, ahol tapogatózol: Egy ritka fogú hosszvágó Freud lap, és a múlté a füst.
    Megjegyzem, amikor feszültség van a fában, előfordul, hogy ha átváltok "izomerő-üzemmódra", kevésbé gyilkolom a villanymotort. Ugyanis ha túljut az anyag, csökken a szorítása, mehet tovább a gép. Ha viszont meg kell állni, akkor jobb mielőbb, mert amikor áll a korong a szorítás között, azt igen macerás úgy kiszedni, hogy a lap ne sérüljön.
    Először egy általános célú, de inkább keresztvágásra alkalmas Freud lapra váltottam. Ekkor csökkent a pörk, de nem volt kielégítő. A hosszvágó Freud jórészt orvosolta a vágásaimat, ezzel már csak akkor ég, ha erős feszültség összefele húz.

    Mégvalamit:
    Ha mindkét vágott fél pörkös, akkor összefele húzott a fa. Ha csak az egyik darab barnult meg, akkor vagy a steller nem volt pontosan párhuzamos, vagy a fa nem volt nyílegyenes.
    Ja, és ha minden klappol, akkor is meg lehet barnítani csupán azzal, hogy lassabban tolod, mint ahogyan a lap bírja. (A fűrészed motorjának bírnia kell, pláne olyan vékonyat, amit lefotóztál.)

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Speciali

    tag

    válasz thyeby #11138 üzenetére

    Apró fajáték sorozatra tőlem is kértek árajánlatot. Nehéz ügy jó árat mondani, főleg elsőre. Mert itt tényleg percek és tíz FT-ok dontenek. A vége az lett, hogy nem kellett a munka, pedig kértek mástól is árat, az is hasonló volt, de végül senki nem kapta meg a melót, mert a kereskedő sokallta mindegyiket.
    Igazából nem is bántam hogy nem lett belőle munka, mert nagyon kicentiztem az árat, és ha bármi gixer adódott volna, valószínűleg bukta, vagy nullszaldó jött volna ki belőle.
    Nagyon pengeélen táncolásnak éreztem az egészet.Persze most minden az.
    Amit te csinálsz, hogy folyamatosan ilyen munkákból élsz, az üzletileg , legalábbis nekem, nagyon nehéz lenne, minden elismerésem érte, hogy jól meg tudod oldani.
    Kereskedőknek dolgozni, amúgy sem egyszerű. Pár évig csináltunk áruházaknak, főleg konyhaszekrényeket, egyedibe mindent. A kereskedőnek meg lejattoltunk 10 %-ot.
    Egy idő után azonban kiestünk a pixisből.

  • shaft72

    tag

    Némi ontotyik.

    Kissé szúrta már a szemem az iGÁNYos Alföldi Bútorgyár-féle 30 éves fehér szekrény a folyosón, ami a gázóra és a padlófűtés szerelvényei közé volt beékelve sz*rúl, de úgy, hogy az órát sem lehetett, csak tükörrel leolvasni. Némi Sketchupos tervezgetés és méregetés után megszülettek a megfelelő helyeken kivágott elemek, amelyek hamar összerakódtak :) További képek itt, itt, itt és itt (A szelepekhez hozzá kell tudni férni, ezért nem lettek teljesen elrejtve.)
    A kissé unalmas 2.0-ás élvédőzés helyett kísérleteztem, 20x18-as alu élprofil van gérbe vágva, szerintem esztétikus, és talán izgalmasabb, mint mintha csak egyszínű lenne.

    A végeredmény itt. :B

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #11139 üzenetére

    Nagyon kezdő az a kereskedő, aki elmegy egy asztaloshoz árajánlatot kérni egy-két apró fajátékra (ill. bármekkorára.) Azzal a kereskedő válik gyártóvá, tehát minden jogi rizikót ő fog viselni, amiről valószínűleg nem is tud. Okos kereskedő marad a kaptafánál: Nem gyárt, csupán kereskedik. (Akkor is épp elég szigorú szabályozó görbíti a hátát.) Ő maga is belerokkanhat, ha szakértelem nélkül elkészíttet valamit, pláne úgy, hogy minél olcsóbb legyen, mert ha történik egy komolyabb gyermekbaleset, akár életjáradékot is megítélhet a bíróság, és az a kisebbik sz@rság, a lelkiismeretén fog száradni egy gyermek épsége, amíg él.

    Aki gyártó, annak a bibliája kell hogy legyen az MSZ EN 71 szabvány - álmából ébresztve is tévedhetetlenül fújnia kell. (Nem passzióból fizetek a Kermi-nek vagyonokat.)
    Egyetlen kereskedőre építeni szintén balga dolog, az nagy valószínűséggel soha nem válik rentábilissá - bölcsen tetted tehát, hogy kihagytad ezt a bizniszt. A gyártók éppúgy versenyeztetik a kereskedőket, mint ahogyan a kereskedők a gyártókat. Ehhez egy kereskedő kúvájul kevés, mert akkor nincs verseny semmise. No, és az sem mindegy, hogy egy benzinnel hány boltot szolgálok ki, egy fuvarral hány boltra való alapanyagot szerzek be.(Van nem is egy kereskedő, aki pökhendin nem állt szóba velem induláskor, és odáig fejlődtem, hogy megengedhessem magamnak, hogy ma már én ne álljak szóba vele. Akad olyan is, aki tönkrement azóta - én azóta is diszkréten növekszem.)
    Első két évben veszteséges voltam. Nagyon nehéz volt. Mindenki hülyének nézett, de én tudtam, hogy ahogy épül a vállalkozás, úgy javulnak a mutatók. A makacs kitartásom segített át ezen az időszakon. (Esküszöm, a diploma megszerzéséhez közel sem kellett ennyi kitartás.)
    Jól látod, amit csinálok, alappillér a marketing munka. Nem ment ez egyik napról a másikra. A kitartás meghozta a gyümölcsét, mára elég kiterjedt klientúrám lett, s nemcsak a termelés növekszik, hanem az eladások is. Szeptemberre bármennyit is készleteztem, eddig mindig kiürült a raktáram.
    Aki ilyenbe akarja vágni a fejszéjét, szívesen segítek neki. Nincs bennem szakmai féltékenység, piaci irigység. Úgy fogom fel, hogy minél többen gyártunk fajátékot, annak annál jobb lesz az ázsiója. Nem egy embernek segítettem ebben az irányban helyesen gondolkodni, de eddig senki nem mert belevágni. (tudtommal) Itt a fórumon is volt, aki sokáig és sokat kérdezett, aztán egyszercsak eltűnt a horizontról. Lehet, hogy azért van, mert bár megemlítem ennek a szektornak a széségeit és előnyeit is, a hangsúlyt inkább a nehézségekre fektetem. De nem azért, hogy jól rosáljon be tőle, hanem azért, mert ott vannak a kritikus pontok, amit nem felvállalva bizonyos, hogy nem fogja siker koronázni az elképzelést.

    Minden vállalkozásra igaz, hogy komolyan kell venni. Ez a komolyság a főnök, semmi, senki más. Ezer összetevős dolog, mint a legtöbb vállalkozás, ahol az a minimum elv érvényesül, hogy amelyik szeletében leggyengébb a vállalkozó, a vállalkozás éppen azon a szinten reked meg - mint szervezetünk gazdálkodása a vitaminkészlettel - vagy akár a növényeké a tápanyag készlettel.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #11135 üzenetére

    Sűrűfogú lap hamarabb éget, mint a ritkafogú .Fához való váltófogú lap kell,és éles kell legyen valamint szagszerűen élezett ;) ...(keményfánál biztos , még a puhafát is égeti ha életlen.)
    Fafajtától függ mennyire hajlamos a beégésre .Lehet a körtéhez már a barkácslap éle már nem megfelelő felületi minőségű (lapkákkal van ellátva).Az él felület minősége a vídia szemcseméretétől és összetételétől függ.
    A minőségi vídia teszi lehetővé a minőségi élezést, és a hosszú éltartás.
    Javaslat alapból Pilana ünnepnap Freud.Én már csak Freudot olvasok ;) izé veszek.De van egy Pilanám is (meg vettem 1 CMT lapot is ) Vettem minden körfűrészemre 2db-ot, mert úgylátom a Freud az ár/érték arányban a nyerő. (Azért is javasoltam korábban a fórumon, mert már dolgoztam vele).

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz shaft72 #11140 üzenetére

    Ez egy ritka tartalmas, tömör, lényegre törő hozzászólás volt sok jó képpel illusztrálva. Elférne több ilyen is ebben a topic-ban.
    Grat!

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #11142 üzenetére

    Soká nem piskóta lapokat forgat a mete - bocs: Metabóján, amiket már többször is lefotózott nekünk. Ezúttal valószínűleg nem a vidiák minőségével lehet baj, mint inkább a fogsűrűségen ill. fogkialakításon kellene balanszírozni.

    Több fa van, mint asztalos!

  • shaft72

    tag

    válasz thyeby #11143 üzenetére

    Köszönöm!

    Várható a közeljövőben még a műhelybútor, egy másik beépített szekrény, valamint két konyhabútor is, hasonló képi részletezettséggel. :C

  • Márton111

    aktív tag

    válasz shaft72 #11140 üzenetére

    Szépen sikerült munka, ;) én esztétikailag annyit javítottam volna a látványon , hogy egy szintbe kerüljön a baloldali első frontja ,a jobboldali szekrények szintjével, (tudom hogy, szét van vágva a bal oldala az 1. szekrénynek ;) ) A fotóbeszámoló is korrekt ;) .

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #11144 üzenetére

    Mivel nem vagyok ott, mindent leírtam amit , igen részletes hsz-edből kihagytál ;)Segítendő a hibajavítást Sokának .
    Esetleg még érdekességnek : 6kw-os motorral a 400-as lapot lehet megsütni amikor a kéményfa összezár , nem szét nyit vagy nem fe- le ollózik ( a lap kékült meg , nem a tekercs) ;) No azért (nemgyakran ) le lett folytva a motor de akkor villámgyorsan ki lett kapcsolva .(azért előbb a pallót el kellett engedni fél kézzel óvatosan ) ;) A lapnak se lett baja, csak lett rajta 2 helyen tenyérnyi kék folt, még ma is pörög , ha el nem kopott ;)
    Mivel nekünk összesen 2 favágó lapunk volt (felváltva éleződtek)a körfűrészhez nemigen verük őket hülyére ha beszorult, hanem egyszerűen ( gép leáll!) éket ütöttünk rükverc menetirányban ;) a palló végébe az összezárult vágásba,és voala le lehetett mindjárt emelinteni ;)

    [ Szerkesztve ]

  • shaft72

    tag

    válasz Márton111 #11146 üzenetére

    Síkba azért nem lehetett tenni, mert akkor pont belelóg a falon lévő konyektorba :)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz shaft72 #11148 üzenetére

    Ha a konnektor miatt elvágod a szekrényoldalt összekötheted egy fém pánttal ideiglenesen és a helyére kerülvén meg, feltiplized a falra. ;) Node jó lesz az.
    Vagy a gőzcső ;) miatt tehetted voln az oldalt 5 cm-el eleve beljebb,a cső fölé, és nincs annyira kigyengítve az oldal .
    A konnektort ki is operálhatod a falból --> csavarhúzóval lehet én már kipróbáltam ;) és a szekrényoldalba egy 60-as lik kell és belecsavarozod szépen ahova akarod, csak kell egy kis plusz madzag hozzá. ;) Még szebben fog kinézni, a keretet ráppattintva (takarja a lukat),mint szanaszéjjel vágva a bútorlapot. (Hátulról a konnektort ne érje el senki,a szekrényoldal és a fal közé,mellé ,rá, helyette ;) takaró léc .Node úgyláttam mindenhol meg is csináltad ezt ;)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák