Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kalman7

    csendes tag

    válasz Zewa #1000 üzenetére

    Pár éve csináltattam franciaágyat, de most már bele mernék vágni. Meg kell nézni egy jópár ágy szerkezetét, nem olyan bonyolult, mint elsőre gondoltam. Mire kell az a 15x15-ös kivágás? Útban van valami berendezés? Mi lesz akkor a matraccal? Az is egyedi alakú lesz? A mi ágyunk 140cm széles, abba simán kaptunk szabványos matracot. Nem tudom a 135-el nem lesz gond? Most vettem a gyerekeknek új matracot, asszem +20% felárért csinál az a cég egyedi méretet.

    A faanyag teljesen ízlés kérdése, ha stabil szerkezetet tervezel, simán bírja a leggyengébb fa is. Én szeretem a fenyőt sőt a lucfenyőt. A miénk is abból van. Palló (5cm vastag) a keret (a lábakat összekötő anyag). Az ágyvég egy pallóból készült keret, benne deszka-tábla. A hátlap talán a legkomolyabb dolog. Ha íves keretet tervezet bele, azt ekkora méretben hobbi gépekkel nehéz megcsinálni. A belevaló panelt nagy mintával körülmarni: ahhoz is nagy marógép kéne. Ehhez kéne asztalos vagy pedig egy jó terv, trükk, ötlet. Még az anyagról: szerintem nagy méretű bútor nagy mintájú anyagból szép. A bükknek csodaszép a mintája, de messziről nézve halványulnak az évgyűrűk. Én most barátkozok a keményfákkal, nagy bútorhoz kőrist választanék vagy vörös fenyőt. A tölgy is jó ilyen szempontból, nekem az túl előkelő (mindig a Festetics kastély jut eszembe róla). A választás ízlés kérdése, nem valami hálás vitatéma.

    Fenéklemez: ha tömör fából csinálod az egészet, akkor ne farost lemezt tegyél az aljára, nem éri meg az a kis árkülönbség, legyen az is valami szép rétegelt lemez. Csak pár nm pluszt kell felületkezelned :-)

    Tényleg: hol lehet szép rétegelt lemezt venni? Asszem a BB minőségű az még tartalmaz javításokat ugye? Javítás és nagy hibák nélküli legyen legalább az egyik oldala és éppen olyan fafajtából, ami nekem kell. És ne hámozott furnér legyen a szép oldalon, hanem egyenesen hasított. Az ilyet panelnek lehetne használni, de nem rémlik, hogy láttam volna valahol. Mindenhol csak építkezési minőségűt láttam. Vagy furnért kell venni + BB-s nyír lemezt?

Új hozzászólás Aktív témák