Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

  • Blackc0de

    csendes tag

    Sziasztok!

    A téma címében szereplő alaplapom van, amely a mai napon furcsa dolgokat produkált. Ehhez szeretnék segítséget kérni tőletek, hogy mit tehetnék a probléma esetleges megszüntetéséhez. A végső megoldás a garanciális ügyintézés lesz, de hátha addig életet lehetne lehelni bele.

    A következő történt:

    Mindenféle előjel és extrém használat nélkül ( egyszerű böngészés és szövegszerkesztés ) - lefagyott a gép, de úgy, hogy a legutolsó képkocka, amit a framebufferből kiolvasott, a kijelzőn maradt. Miután konstatáltam, hogy manuális resetre lesz szükség és megnyomtam a reset gombot, viszont nem resetelte a gépet. Hoppá! Gondoltam itt nagyobb baj lesz, ha a PC ház gombjainak kezelése is kifeküdt. Szerencsére a be/ki kapcsoló gomb hosszú nyomva tartásával ki tudtam kapcsolni.

    Ezt követően megnyomtam ismét a bekapcsoló gombot és semmi nem történt. Elkezdtem hardver hibára gyanakodni, majd kiszedtem a dedikált VGA-t és úgy hajlandó volt elindulni "00"-ás ( töröld a CMOS-t ) hibával a 7 szegmenses kijelzőkön. Nosza, elő a manual-t - hogyan kell CMOS-t törölni. Követtem az ott leírtakat, amely a következő lépésekből áll:

    - Áramtalanítás
    - Tápból a kábel ki
    - 15 másodperc várakozás
    - CMOS jumper 1-es 2-es lábáról átrakni 2-es 3-ra.
    - 5 másodperc várás
    - jumper visszahelyezése az 1-es 2-es lábakra

    - Tápkábel bedug
    - Táp bekapcsolása
    - Bekapcsolás

    Ezt követően semmi nem történt, ugyan úgy a "00"-ás hibát adta vissza az alaplapi debug kijelzője. Mivel a dedikált VGA ki volt véve így azt sem láttam, hogy a POST meddig jut. Valószínűleg semeddig, mert a fagyás miatt korruptálódhatottak a CMOS beállításai és ezért adta a "CMOS törlés szükséges" hibaüzit.
    A ventillátorok egyébként normálisan elindultak.

    A CMOS törlést megismételtem még egyszer, de utána már nem volt hajlandó elindulni, hibaüzenetet visszadni, és ventillátort felpörgetni sem.

    A backup BIOS-ra átkapcsolva egyszer sikerült bebootolnom az integrált GPU-val, majd utána annak is reszeltek.

    Tudom, hogy kicsit rapszódikus lehet amit leírtam, de így 6 óra bütykölést követően feladtam és ennyire futotta.

    Lenne esetleg valami ötletetek ennek a problémának a megoldásra?

    Hálás köszönet előre is!

    "Nem a győzelem a részvét, hanem a fontos..."

  • szasanyi

    félisten

    Szükségtelen új topikot nyitni, ha már van a célnak megfelelő. [link]

    ELADÓ egy Korg DS-DAC-100m professzionális DAC, USB hangkártya! Újszerű állapotban 1 év garaniával 32,5k.

  • Blackc0de

    csendes tag

    Értem. Sajnos én nem vagyok "PH! félisten", szóval nem tudtam mi a célnak megfelelő, így ebben a topicban szeretném a szálat tovább vinni. Köszönöm.

    "Nem a győzelem a részvét, hanem a fontos..."

Hozzászólok Aktív témák