- Még a Sony sem tudja, hogy mikor jön a következő PlayStation
- A Minisforum megmutatja a NAS-gyártóknak, hogy miképpen kell AI NAS-t tervezni
- Lassan több Ubuntu fut Windows 11-en, mint natívan telepítve
- Lassan felkötheti a gatyáját a Micron, az SK Hynix és a Samsung
- Prémium élményt ígér a Modern Warfare 4 Samsung monitorokon
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Durván megdrágulhatnak az olcsóbb VGA-k
- Ha így haladunk, pár év múlva megint Pentium 4-ekkel nyomulunk
- Apple MacBook
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Gaming notebook topik
- Akkumulátor töltő digitális fényképezőgéphez
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Phoen|x
addikt
Segítek. Találd ki, mihez értesz, iratkozz be valami suliba, csinálj tanfolyamokat, fejleszd magad. Tanulj nyelveket. Amikor ebbe beleteszel még napi 4 órát 5 éven át, akkor majd találsz olyan melóhelyet, amiből megveheted a legújabb cuccokat, mert megfizetnek.
Az, h fikázod azt, aki ezt megugrotta, az nem néz ki jól.Az életvezetési tanács réazével egyetértek, de nem azért, hogy ugyanazért a xarért többet tudj fizetni.
-
Dragon3000
nagyúr
A szutyok szar AM4-es lapokat nézd... kiloptak mindent belőlük, olyan butított hulladékok hogy szégyen, amit meg elkérnek értük az egy rablás... A modernebb lapok viszonylag vannak jó árban, jól felszerelten, ezt elismerem! Sőt minmális áremelés indokolt is lehet, de amit művelnek a régi generációknál (DDR4) az átverés.
Kérdés, hogy a most visszahozott vagy a még készleten lévő megoldásokra gondolsz, amiket már lehet nem is gyártanak vagy nagyon kis számban... Amúgy ott is simán benne van a megemelkedett kereslet miatti drágulás, nézd meg az aprót, pár hónapja válogatni lehetett a b550-es alaplapok közt, most kb nincs semmi ebben a szegmensben...
-
NandoXXL
őstag
Miért lenne kamu? Vagy szerinted kamu, hogy a tsmc is emeli az árait és nem csak a legmodernebb technológiák esetében? Az alaplapokon chipset, usb4 vezérlő, hálózati vezérlő... mind mind a tsmc-nél készül, ez mellett folyamat az megy, hogy a felhasznált nyersanyagok is drágulnak... Persze szar, hogy minden drágul, de így rávágni, hogy kamu azért, mert nem tetszik, erős túlzás.
A szutyok szar AM4-es lapokat nézd... kiloptak mindent belőlük, olyan butított hulladékok hogy szégyen, amit meg elkérnek értük az egy rablás... A modernebb lapok viszonylag vannak jó árban, jól felszerelten, ezt elismerem! Sőt minmális áremelés indokolt is lehet, de amit művelnek a régi generációknál (DDR4) az átverés.
-
Dragon3000
nagyúr
Elmehet az összes gyártó a sunyiba ezekkel a kamu áremelésekkel, nincs valami globális le nem fizetett hatóság ami megbssza őket száraz fsszal erőspapis üvegszilánkos vazelinnel? Mellesleg az összes szoftvergyártó is aszisztál a dologhzo, mert optimalizálás az...minek rakj még a gépbe 128GB ramot aztán menni fog a szoftver, igaz csak 1 szálat használ a 876 magos procidból.....
Majd nem veszünk új gépet, aztán sírnak , hogy vége a PC iparnak....
Miért lenne kamu? Vagy szerinted kamu, hogy a tsmc is emeli az árait és nem csak a legmodernebb technológiák esetében? Az alaplapokon chipset, usb4 vezérlő, hálózati vezérlő... mind mind a tsmc-nél készül, ez mellett folyamat az megy, hogy a felhasznált nyersanyagok is drágulnak... Persze szar, hogy minden drágul, de így rávágni, hogy kamu azért, mert nem tetszik, erős túlzás.
-
L4mie
veterán
Elmehet az összes gyártó a sunyiba ezekkel a kamu áremelésekkel, nincs valami globális le nem fizetett hatóság ami megbssza őket száraz fsszal erőspapis üvegszilánkos vazelinnel? Mellesleg az összes szoftvergyártó is aszisztál a dologhzo, mert optimalizálás az...minek rakj még a gépbe 128GB ramot aztán menni fog a szoftver, igaz csak 1 szálat használ a 876 magos procidból.....
Majd nem veszünk új gépet, aztán sírnak , hogy vége a PC iparnak....
-
Baltazár123
őstag
Próbáljuk mar atugrani ezt a kereslet/kinalat gorbe mantrat az elso osztalyos szintrol...
Hanyszor kell meg, hogy az elet bizonyitsa, hogy ez szofisztikaltabb, es alapvetoen nem igaz önmagában mindenre.
Eleve ott kezdjuk, hogy nem gyartanak xet csak x/2t es maris erosebb a kereslet a kinathoz viszonyitva. Ha 10db alaplapon van 5% haszna es felemeli 10%al az arat, akkor eleg eladnia 4et es maris tobb a haszna..
Inflációs környezetben mindenki szeret sunyiban emelni, azok is, akiknek amúgy nem kéne és még ráadásul sokkal nagyobb mértékben is, mint ami indokolt lenne. Arra számítanak, hogy a birka vásárló elfogadja, mert amúgy is áremelkedés van.
Ezt mi magyarok megtapasztalhattuk pár éve, amikor egy csomó indokolatlan áremelés is volt a nagy infláció idején.
Ettől függetlenül sok cégnek nem jött be és elfordultak a termékeiktől a vásárlók, úgyhogy pontosan hogy nagyon is jól működik a kereslet és kínálat csak értelmezni kell.
A PC piacon meg veszélyes játék árat emelni, hacsak nincs egy mindent is megvásárló vevő, mint több gyártónak az AI jelenleg. Mert elég transzparens és a PC-k jelenleg elég erősek is, rengeteg olyan csere van, főleg vállalati vonalon, ami egyáltalán nem indokolt egyébként, simán futna még a gép sok évig és jól teljesítene.
Meg ugye azt is észben kell vagy kéne tartaniuk az alaplap gyártóknak, hogy nekik viszont nincs ilyen vevőjük, ami mindent is felvásárolna és ha elrontják a piacukat, akkor le is húzhatják a rolót. Most érzik a piacban az erőt, hogy lenyelje ezt az áremelést is. Amúgy van ebben valami igazság is szerintem, mert ha duplájára drágult egy gép, akkor nem az alaplap +10e forintja miatt veszi vagy nem veszi meg valaki, de azért ez most veszélyes játék. A zemberek nagyon is árérzékenyek lettek, mindenhol mindenki sír rí és károg az árak miatt. Persze miután kisírta magát, sokan mennek és már rendelik is a cuccot, hogy jöjjön
de azért sokan már elhalasztották, pontosan a kereslet kínálat harcol most a megdrágult piacon és majd kialakul az úgy egyensúlyi helyzet. -
ncc1701
veterán
Nem. Egyáltalán nem szálltam el.
Játékokon belül is ez van már... majd néha egy egy friss játékba ugorj be, kikerekedik a szemed.
Olyan önzőség lett a világban, mindenkinek minden kell már tegnapra, azt a cucca nincs 2éves...De biztos velem van a baj....,amúgy de tudtam hogy azért mert egy valós problémát írtam le, amit amúgy persze mindenki avoidol... mert hát az emberek nem szeretnek ezzel szembesülni. Még én vagyok a hibás. xD
Ja ja persze.Segítek. Találd ki, mihez értesz, iratkozz be valami suliba, csinálj tanfolyamokat, fejleszd magad. Tanulj nyelveket. Amikor ebbe beleteszel még napi 4 órát 5 éven át, akkor majd találsz olyan melóhelyet, amiből megveheted a legújabb cuccokat, mert megfizetnek.
Az, h fikázod azt, aki ezt megugrotta, az nem néz ki jól. -
bteebi
veterán
+Up!
Teljesen hülyének vagyunk nézve... Azt nem tudom hogy erre nincs valamiféle fogyasztóvédelmi bíróság, vagy akármi ? Nem kell megindokolni azt az áraemelkedést valamivel ?
Mert nem hiszem el, hogy az alaplapban a réz meg a kondenzátor a legdrágább alkatrész... sőt igazából az egész alkatrészen nincs semmi sem ami drága...
Egyedül a gyártástechnológia és a megoldások az, ami értékelhető összegbe kerül egy alaplapon szerintem...

fukasza:
Itt nem te meg én vagyunk a végfelhasználók... Hanem egy cég, ahol mondjuk W11 kompatibilitás miatt 500 új gépet kell venni
Mondjuk ezek rendre általában brand gépek, de az igazi darabszám ott van !Nekem a 3 éves 14900K -m szerintem 5-6 év múlva is kifog tudni pörgetni bármilyen játékot 4K ban 200fps el ... Akkor meg minek váltsak ?

DigitXT:
És az ember csak vár, hogy lemenjenek az árak... de csak jól rá**ik mert nemhogy lefelé, még inkább felfelé mennek el az árak
"Nem kell megindokolni azt az áraemelkedést valamivel ?"
A nagybani helyzet nem elég??

Amúgy le a kalappal némely komment előtt, néhány kifejezetten feldobta a napomat.

-
sakal83
addikt
a DIY-piacon a kereslet is érezhetően visszaesett
Amin az áremelés rendkívüli mértékben fog segíteni. Értem én, hogy gőzgép, de ez vicc... Piacgazdaságban a kereslet/kínálat határozza meg az árakat. Ha eleve nincs kereslet, de azért dafke megemeljük a termék árát, az biztosan még tovább fogja azt csökkenteni.
(Emlékszem, anno volt valami gazdasági játék, ahol azért pontozták volna le a "cégemet", mert nem tudok annyit gyártani, amennyire igény van: hja kérem, megemeltem az árat, az igény lecsökkent, mindent eladtam, a játék is boldog volt, a "tulajnak" meg extra profit.
)Szerk: magának a hírnek persze lehet egyfajta keresletnövelő hatása...
Most kell venni, mert később még drágább lesz. Mondjuk ezen a piacon már a most is késő. Valószínűleg.Próbáljuk mar atugrani ezt a kereslet/kinalat gorbe mantrat az elso osztalyos szintrol...
Hanyszor kell meg, hogy az elet bizonyitsa, hogy ez szofisztikaltabb, es alapvetoen nem igaz önmagában mindenre.
Eleve ott kezdjuk, hogy nem gyartanak xet csak x/2t es maris erosebb a kereslet a kinathoz viszonyitva. Ha 10db alaplapon van 5% haszna es felemeli 10%al az arat, akkor eleg eladnia 4et es maris tobb a haszna..
-
slmSIG
tag

....nem vicc, de mit tudok tenni!?
-
Joci10
őstag
Amin az áremelés rendkívüli mértékben fog segíteni. Értem én, hogy gőzgép, de ez vicc... Piacgazdaságban a kereslet/kínálat határozza meg az árakat. Ha eleve nincs kereslet, de azért dafke megemeljük a termék árát, az biztosan még tovább fogja azt csökkenteni.
(Emlékszem, anno volt valami gazdasági játék, ahol azért pontozták volna le a "cégemet", mert nem tudok annyit gyártani, amennyire igény van: hja kérem, megemeltem az árat, az igény lecsökkent, mindent eladtam, a játék is boldog volt, a "tulajnak" meg extra profit.
Most kell venni, mert később még drágább lesz. Mondjuk ezen a piacon már a most is késő. Valószínűleg.A piaci folyamatok nem csak azt mutatják, hogy mire mennyi kereslet van, hanem sok más összetevős is. Pl. ha valakinek jelentősen esik a kereslete, ezáltal a bevétele is, akkor nem megoldás, hogy lecsökkenti az árakat, hiszen ezzel a bevétele (és a profitja is) azonnal eltűnik. Főleg nem fog ez úgy működni, ha nem azért nem veszik a termékedet, mert drága, hanem mert a te részegységed melletti többi részegység annyira megdrágult, hogy csak az vesz új gépet a DIY piacon, akinek vagy annyi pénze van, hogy meg tudja fizetni ezt is, vagy mindenképp vennie kell. Vagyis hiába csökkented az áraidat, attól még nem fogsz tudni többet eladni, mert a hozzá való memória, CPU, VGA, SSD, .... mind jelentősen megdrágult, épp ezért nem fognak az emberek ettől több gépet összerakni. Ilyenkor viszont a veszteségeket csökkentendő simán működik az áremeléses megoldás is a cégeknél - hiszen, mint említettem, úgyis csak az vesz gépet, akinek van rá bőven pénze (ezt a drágulást is tudja fizetni), vagy nincs lehetősége elnapolni a vásárlást (neki meg akár jólesik, akár nem, akkor is ki kell fizetnie a magasabb árakat is). Így a kevesebb eladott darabszám által is vissza lehet hozni az elszálló profitot (vagy legalább nullszaldó környékére kihozni az egészet).
Vagyis érdemes kicsit komplexebben figyelni a dolgokat, nem csak azonnal lebutázni azt, aki azt teszi, amit neki kell a piaci trendek alapján (mégha ez neked/nekünk nem is olyan jó - sőt!). -
thomasa
senior tag
ROG egérpad is van 40k-ért, azt is lehetne még emelni.
-
ftc
nagyúr
Marad az 5 éves notebookom, ebből PC nem igazán lesz... De ami ebben az egészben a legszebb a meglévő raktákészlet ára is azonnali hatással emelkedik majd...
-
Moonwolf
senior tag
Sajnos ebben a rendszerben csak úgy lehet elérni az óriás vállalatoknak az exponenciálisan növekvő haszon margint hogy végtelenségig emelnek mindent, ami persze nonszensz, de a részvényeseknek ez kell. Persze ha senki nem venne semmit akkor az egy erőteljes kommunikáció lenne a gyártók és nagykerek felé és arra reagálniuk kellene azzal hogy csökkentik az árakat vagy legalábbis átgondolják az árképzési stratégiát.
2004 ben az 1 GB ddr1 ram volt 32.000 forint, az azért nem volt kis pénz érte. Ahhoz képest elég sokáig csökkentek az árak, de akkor is kilehetett hozni egy új konfigot értelmesebb áron, ma ezt már nem igazán.
A 15 éve használt 1.gen I5 ös konfigomat váltottam le egy 5. genes ryzem 7 re tavaly, az sem a legújabb gen és úgy érzem hogy a B550 platformot megint csak nem kell leváltani ilyen áremelkedések mellett egyhamar.
-
Dragon3000
nagyúr
Játékokon belül is ez van már... majd néha egy egy friss játékba ugorj be, kikerekedik a szemed.
Olyan önzőség lett a világban, mindenkinek minden kell már tegnapra, azt a cucca nincs 2éves...De biztos velem van a baj....,amúgy de tudtam hogy azért mert egy valós problémát írtam le, amit amúgy persze mindenki avoidol... mert hát az emberek nem szeretnek ezzel szembesülni. Még én vagyok a hibás. xD
Ja ja persze.Az gondolom nem is lehetséges, hogy a 2 éves cucca elavul, mert pl feljebb lép a felbontásban egy új monitorral... Csak az lehet, hogy menőzni akar... Nagyon sok embernek van 5090-e itt a fórumon, de még senkit nem láttam vele menőzni...
-
Porcica
csendes tag
Honnan veszed, hogy nekik mindig friss hardver van? Honnan tudod, hogy egy előző csúcsról váltott a mostanira? Szerintem kicsit elszálltál a komment írása közben.
Ja ja persze. -
Dragon3000
nagyúr
Honnan veszed, hogy nekik mindig friss hardver van? Honnan tudod, hogy egy előző csúcsról váltott a mostanira? Szerintem kicsit elszálltál a komment írása közben.
-
Porcica
csendes tag
Az hagyján...
Az a legjobb amikor vergődik x meg y pár éves tech el, holott ezerszer is de többen vannak akik még 10éves cuccal vannak elásva, mert nem rohangásznak 2évente mindent megvenni 20framek miatt...
Ilyen Jancsikkal van tele minden fórum.
Önző eci lett a világ. -
Phoen|x
addikt
-
Gainka
őstag
-
ncc1701
veterán
Most néztem, 2018-ban vettem b450-es am4-es alaplapot. Most vettem bele 5800x3d procit, és hát egy 5 évig nem tervezek váltani. Az meg asszem am6 lesz már.
-
Dragon3000
nagyúr
Most kell venni, mert később még drágább lesz. Mondjuk ezen a piacon már a most is késő. Valószínűleg.Ha az alkatrészek ára felmegy, amik az alaplapra kerülnek, akkor kénytelen árat emelni az alaplapgyártó is, hiába hozná magával a kereslet csökkenés az árak csökkenését...
-
fukasza
junior tag
Ez a tökéletes recept a magas inflációhoz...
Persze hogy próbálkoznak az áremelésekkel meg riogatásokkal mert működik és drágábban is fognak venni belőle. Nyilván kevesebben, de ahogy előtted is írták, ha kevesebb terméken megvan ugyanaz a haszon akkor a "bank" nyert.
A megoldás viszont rém egyszerű. Nem kell megvenni. Ugyanis akkor brutális veszteségeket képes nekik termelni a helyzet, mert ezeket a cuccokat tárolni is kell valahol ami nagyon nem olcsó mulatság, plusz ha eleve sokat kéne eladni akkor a gyártást is korlátozni kell ami újabb veszteség ha utána csak olcsóbban tudod eladni.Mindenki próbál jobban élni a másik kárára, aki hagyja magát, az fizeti az egészet.
-
hahakocka
őstag
Na akkor mèg egy ok a Sapphire Nitro lapra jövőre
-
X2N
addikt
Most kell venni, mert később még drágább lesz. Mondjuk ezen a piacon már a most is késő. Valószínűleg.De te nem vagy szakértő.
A pánik keltés megy. Nem tudom ki fog most lapért rohanni ilyen memória árak mellett.
-
Glaz-dozfhut
őstag
A cím alapján, a kommersz alaplapgyártók meg nincsenek rászorulva az áremelésre. Furcsa.
(Puma Key; "szükségem van a ruhádra, a csizmádra és a motorodra") -
muxi-muxi
senior tag
Emelhetik, ameddig akarják, egy-két luxi lapot leszámítva úgyis a memória az igazán fájó. Mondjuk eddig sem vette senki semmit már ami a DIY szegmens illeti, ezek után pláne nem fog. Másfél hónapja vettem vasat, már majdnem 20 százalékkal magasabb az ára most, mint amikor vettem. Ahol a kispénzű user még kaparhat, az az előreépített brand gépek (beszer' áron kapják az alkatrészeket, közel nulla inkompatibilitási hajlam, egymáshoz lőtt alkatrészek, bővíthetetlenség), viszont azt meg egyben kell kicsengedni, vagy vár szerető karjaiba a Provident, nem pedig a Prohardver
-
Puma K
nagyúr
Ezek vannak nálam:
ASUS ROG MAXIMUS X HERO (gyári fullos dobozában)
MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR4 (gyári fullos dobozában)
ASUS ROG CROSSHAIR X670E HERO (gyári fullos dobozában)Az első Asus-t most is használom egy i9-9900K mellett.
Az MSI-t véletlenül vettem meg (nem néztem hogy nincs rajta hőszenzor csatlakozó).
Az utolsó Asus lesz az amire valójában váltok és kezdetnek egy R7 7800X3D kerül bele.Mivel van itthon 2x 16 GB / 3200 MHz DDR4 és 2x 16 GB / 4000 MHz DDR4 kit így az első két alaplapot tudom használni.
Az MSI-be akár be is tudok majd pattintani egy 14700K-t vagy 14900K-t hogy megnézzem mit is tud a gyakorlatban.
Az X670E mellé is be van már készítve a 2x 16 GB / 6000 MHz DDR5. Jöjjön már meg a VGA-ra szánt EK hátoldali vizes hűtőblokk és akkor mehet az Intel >>> AMD platformváltásos vízhűtés átépítős építkezés

-
ddekany
nagyúr
Piacgazdaságban megindokolni az áremelést? Fogyasztóvédelmi bíróság? Ugye, csak viccelsz? Nem kötelező alaplapot venni. Megindokolták egyébként. A kartelezést büntetik egyébként versenyhivatali eljárásban, de azt bizonyítani is kell.
A gond pedig az, ha a gyakorlatban simán lehet hallgatólagos megállapodás, amire jogilag esélytelen ráhúzni a kartelezést, vagy sok év és relatív kis büntetéssel meg lehet úszni.
-
Tesztelo.hu
senior tag
+Up!
Teljesen hülyének vagyunk nézve... Azt nem tudom hogy erre nincs valamiféle fogyasztóvédelmi bíróság, vagy akármi ? Nem kell megindokolni azt az áraemelkedést valamivel ?
Mert nem hiszem el, hogy az alaplapban a réz meg a kondenzátor a legdrágább alkatrész... sőt igazából az egész alkatrészen nincs semmi sem ami drága...
Egyedül a gyártástechnológia és a megoldások az, ami értékelhető összegbe kerül egy alaplapon szerintem...

fukasza:
Itt nem te meg én vagyunk a végfelhasználók... Hanem egy cég, ahol mondjuk W11 kompatibilitás miatt 500 új gépet kell venni
Mondjuk ezek rendre általában brand gépek, de az igazi darabszám ott van !Nekem a 3 éves 14900K -m szerintem 5-6 év múlva is kifog tudni pörgetni bármilyen játékot 4K ban 200fps el ... Akkor meg minek váltsak ?

DigitXT:
És az ember csak vár, hogy lemenjenek az árak... de csak jól rá**ik mert nemhogy lefelé, még inkább felfelé mennek el az árak
Piacgazdaságban megindokolni az áremelést? Fogyasztóvédelmi bíróság? Ugye, csak viccelsz? Nem kötelező alaplapot venni. Megindokolták egyébként. A kartelezést büntetik egyébként versenyhivatali eljárásban, de azt bizonyítani is kell.
-
ddekany
nagyúr
Egy ponton majd elérkezünk oda, hogy csak az vesz gépet, akinek tényleg elengedhetetlen. Akkor viszont nagyon sokat el lehet kérni érte, hiszen kénytelen vagy megvenni, tehát alig függ az ártól a kereslet.
A következő lépés az után, hogy minél gyakrabban legyél kénytelen venni. Erre vannak mindenféle tervezett elavulásos megoldások.
-
Dragon3000
nagyúr
A chip gyártók kaszálnak a memóriagyártók kaszálnak az ssd gyártók kaszálnak a videokártya gyártók kaszálnak az alaplapgyártók is "keresni" akarnak.
Korábban a bányászok miatt volt minden drága majd alapanyagkorlátozás miatt lett minden drága majd a gyártókapacitás szűkössége miatt lett minden drága majd a befektetők "+1 aranybilije" miatt lett minden drága.
A tech szemét meg ömlik indiába bontásra...Ebből egyedül a chipgyártók kaszálnak nagyot, a memória gyártók, akik veszik a ramot nekik ugyanúgy elszállt áron van a ram és még ilyen árak mellett is szarban vannak, mivel töredéke a vásárlások száma, ugyanez igaz az ssd-re is, viszont a három ram gyártó saját termékeivel tud kaszálni. Vga esetében ugyanez, szerinted a gyártók olcsón jutnak az alkatrészekhez? Alaplap esetében is vannak alkatrészek, amiket a tsmc gyárt és nem rég jelentette be az áremelést a korábbi gyártástechnológiákra is... Am5 esetében pl chipset, usb4 vezérlő, hálózati vezérlő... ezek mind a tsmc-nél készülnek, intel esetében a chipset van ami intel gyártmány, van amit a tsmc-vel gyártat, a többi náluk is tsmc-s...
-
freeapro
senior tag
Ördögi kör: mindenki emelt, én is emelek.
-
Segal
veterán
Ez a tökéletes recept a magas inflációhoz...
Persze hogy próbálkoznak az áremelésekkel meg riogatásokkal mert működik és drágábban is fognak venni belőle. Nyilván kevesebben, de ahogy előtted is írták, ha kevesebb terméken megvan ugyanaz a haszon akkor a "bank" nyert.
A megoldás viszont rém egyszerű. Nem kell megvenni. Ugyanis akkor brutális veszteségeket képes nekik termelni a helyzet, mert ezeket a cuccokat tárolni is kell valahol ami nagyon nem olcsó mulatság, plusz ha eleve sokat kéne eladni akkor a gyártást is korlátozni kell ami újabb veszteség ha utána csak olcsóbban tudod eladni. -
dongettó
tag
De az 1.44 es floppymeghajtók ára változatlan.
https://youtu.be/uAzwji5Cfmk?t=93 -
mpierre
veterán
A chip gyártók kaszálnak a memóriagyártók kaszálnak az ssd gyártók kaszálnak a videokártya gyártók kaszálnak az alaplapgyártók is "keresni" akarnak.
Korábban a bányászok miatt volt minden drága majd alapanyagkorlátozás miatt lett minden drága majd a gyártókapacitás szűkössége miatt lett minden drága majd a befektetők "+1 aranybilije" miatt lett minden drága.
A tech szemét meg ömlik indiába bontásra..."Korábban a bányászok miatt volt minden drága majd alapanyagkorlátozás miatt lett minden drágább majd a gyártókapacitás szűkössége miatt lett minden még drágább majd a befektetők "+1 aranybilije" miatt lett minden még inkább drága."
És akkor még kihagytad a természeti katasztrófákat... Stb.
-
[K2]
tag
Ha már minden komponens ára elszállt, akkor valamire ennek az áremelését is fogni kell, nem?
-
Baryka007
addikt
A tech szemét meg ömlik indiába bontásra...+Up!

fukasza:

DigitXT:
-
fukasza
junior tag
Most már csak az tud jönni, hogy vásárlók fizetését tízszerezik meg, hogy meg is tudják fizetni ezeket a luxusárakat.
-
DigitXT
félisten
Most kell venni, mert később még drágább lesz. Mondjuk ezen a piacon már a most is késő. Valószínűleg. -
vgary
csendes tag
A tech szemét meg ömlik indiába bontásra...Aztán a forgalmazóknál meg majd állnak a cuccok, mert a tech cégek a kínálat 20%-át viszik csak. És még a gyártók panaszokodnak, hogy bezzeg szezonban még shortage szokott lenni az alkatrészekből, erre most csak porosodni fognak a polcokon, mert olyan áruk lesz a PC alkatrészeknek, hogy senkinek sem kell, csak a nagycégek/AI predecessorok fogják nyelni ezeket be.
Tudom... tudom, csak bosszantó ez a dolog. -
clon
senior tag
A tech szemét meg ömlik indiába bontásra... -
bambano
titán
Hát ja, nincs rajta sapka.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- rTorrent
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- sziku69: Szólánc.
- Call of Duty: Modern Warfare 4 (2026)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- További aktív témák...
- Kingston DDR4 8GB / 16GB asztali RAM 2666MHz - TÖBB DARAB 1 év garancia + számla
- Eladó, hibátlan SK Hynix 2x8GB (16GB) DDR4 laptop RAM!
- Több darab OEM 16GB / 32GB DDR4 SO-DIMM laptop / Mini PC memória - 1 év Garancia / Számla
- BESZÁMÍTÁS! 64GB Kingston Fury Renegade 3600Mhz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 64GB Intel G.Skill Trident Z RGB 3600Mhz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- szinteÚJ Lenovo ThinkPad L14 Gen5 Ultra 7 155U 32GB DDR5 1TB FHD+ 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 12900K 16 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 3440 x 1440 100Hz!!! 65W PD 34" CURVED 1800R Samsung C34H890WGR - 1 év garancia!
- ÚJ Lenovo Legion Pro 7 - AMD Ryzen 9 9955HX3D, 64GB, 2TB, RTX 5080(16GB) 3 év Lenovo garancia
- Samsung Galaxy S24FE, 8/128GB, Újszerű 12 Hónap garanciával
de azért sokan már elhalasztották, pontosan a kereslet kínálat harcol most a megdrágult piacon és majd kialakul az úgy egyensúlyi helyzet.

)