Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • adik

  őstag

  válasz pacorro #31 üzenetére

  Szerintem a jpg bukására sem kell 20 évet várni.

  diát, meg ilyen dolgokat nem szívsen archiválnék jpg-be. egyébként igaza volt egy másik tagnak: nem árt néha átírni ezeket a dolgokat. ha módszeresen csinálja a felhasználó, akkor nem is fog tőle hülyét kapni

  Viszont a negatívok meg a diák sem örökéletűek..

  attól függ. a kis tubus, amibe beleteszik a laborban, az valóban sok mindenre alkalmas, de nega-tárolásra nem. amibe a diákat szokták belefűzni, az már alkalmas ilyen feladatokra. és az sem árt, ha tekercsenként kap egy azonosító számot, dátumot, és van hozzá egy index-kép. úgy még azt is fogod tudni, hogy mit hol kell keresni. (beszélni persze könnyű: itt, az íróasztalomon van alőttem 3 ilyen tubus szanaszét :B )

  Kettő, csipkebokor vessző!

 • csiga997

  őstag

  válasz pacorro #31 üzenetére

  Szerintem a jpg bukására sem kell 20 évet várni.

  Én inkább úgy mondanám, hogy a 8 bites jpeg-nek a napjai meg vannak számlálva. ;)

  Viszont a negatívok meg a diák sem örökéletűek...

  A WC papír, ha becsomagolva tárolod rettentő sokáig eláll, viszont ha a seggedet törlöd vele.... :DDD
  Megfelelő tárolás mellett - és ehhez igazán nem kell sok - azonban a filmek meglepően sokáig kibírják. (Fekete-fehér filmekből vannak 150 évesek is, amelyek ma is kifogástalan állapotúak, szinesből a kodachrome is bírja legalább ennyi ideig, a szines negatívok és E6-os diák már kevésbé időtállóak, de egy ~50 év nekik is kinéz. A nyomatokból a fekete-fehérek és a szines cibachrome/ilfochrome-ok ugyancsak 100-150 évet bírnak, a szines RA4-ek ~40-50 évet, a legtöbb gond a minilaboros RA-4R-ekkel van, mert ott nem mossák ki a fixírt a végén, csak vegyszeresen semlegesítik. De ha fény nem éri, egy 15-20 év még ott is bejöhet.)
  A tárolásról pedig: nem kell itt valami nagy dologra gondolni, a negatívokat elég savmentes pergamen vagy celluloid tasakba lefűzve egy fénymentes papírdobozba tenni, mellé esetleg egy-két zacskó szilikonos nedvszívó bigyuszkával, és aztán csak vigyázni, hogy az egér meg ne egye.

Hozzászólok Aktív témák