Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • csiga997

  őstag

  válasz Szekkancspet #3 üzenetére

  Megnézhezheted az Emkét [link], Sajtólabor [link], esetleg a Fotolux a madách téren [link]. Ha nem is ők maguk hívják le a filmedet, de egész biztosan felveszik és megcsináltatják valahol. Esetleg érdemes kipuhatolni, hogy hova viszik, és akkor legközelebb egyből oda vinni (mondjuk, spórolhatsz ezzel egy százast.. :) )
  De legegyszerűbb venni egy hívótankot, két vegyszeresflakont meg egy pár szárítócsipeszt és megcsinálni otthon magadnak. (Pl megveheted az enyémet :D) Nem egy nagy ördöngősség különben, csak egy jó sötét szoba kell a filmbefűzéshez, a többit már lehet világosban is.
  A másik lehetőség, a kromogenikus film: ez egy szines C-41 eljárással hívható film, ami fekete-fehér negatívot ad. Ezt aztán bármilyen fotólabor elő tudja hívni neked. Mondjuk, a papírképekhez már ideálisan fekete-fehér papír lenne a legjobb, de olyat már nem hiszem, hogy sok helyen csinálnak manapság. (Szines papíron nem feltétlen kapsz igazi feketéket és szürkéket.) Ilyen film pl. az Ilford XP2 vagy a Kodak BW400CN, de a Konicának is volt, nem tudom azt gyártják-e még. [link] [link]

  A dia vs negatív kérdésedre: a negatívfilm toleránsabb az expozícióra, tehát egy alul- vagy túlexpontált negatívról is még lehet jó papírképed. A diánál ez a tolerancia kisebb, ott max ±1 (de inkább ±1/2) blendét tévedhetsz, míg negatívnál kb -1 +3 blende még jó lehet. (A diafilmek inkább az alexpozíciót, míg a negatívok a túlexpontálást tűrik jól.) Általában mondva a diafilmek szinei telítettebek és kontrasztosabbak, de persze ez megint csak nyersanyagfüggő, mert vannak (legalábbis: voltak) kifejezetten telített negatívfilmek is (pl Agfacolor Ultra) és vannak alacsonkontrasztú diák is (pl Fuji Astia).

  Hogy melyik a jobb, digitális vagy a film: ezen lehet vitatkozni, de nem érdemes. A hajó már elment. Filmre fotózni kezdeni ma olyan, mint elkezdeni Elvis-erekjéket gyűjteni. A Király halott.

Hozzászólok Aktív témák