Hirdetés
-
PROHARDVER!
Utoljára frissítve: 2024.03.06.
Légy szíves olvasd el mielőtt kérdezel!
Az összefoglalóban sok helyen a fórumtársak hozzászólásai vannak belinkelve, vagy az ő információik alapján írtam meg, tisztáztam le az adott információt. Ezúton is köszönöm mindenkinek a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tobias40
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Köszi!
Sajnos az ingyenes változat nem kompatibilis ezzel az eszközömmel...
Érdekes módon csak egy régi Redmi4x-el kompatibilis aminél már bőven van fiatalabb androidos eszközöm ,nem is egy.
-
fer
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
Ne foglalkozz semmivel, a lényeg, hogy minél alacsonyabb hőfokon tudd használni a boxot, hosszú távon meghálálja, de aki évente vesz másikat, annak felesleges a melegedéssel foglalkozni, na persze csak ha nem okoz gondot használat közben.
Csak gondolj bele, ma már szinte mindent 1-2 évre gyártanak, Minél többet, a minőség háttérbe szorult a mennyiséggel szemben, ha sokáig működne nem vennél újat, ez nem érné meg a gyártóknak, felborulna a fogyasztói társadalom. Persze vannak kivételek, de azok jóval drágábbak is. Régen ez nem így volt akkor még tudtak, meg akartak is jó, és tartós termékeket gyártani, és sokkal több figyelmet fordítottak a minőségre.
-
blakey
titán
válasz
interstate76
üzenetére
De azért ezek komoly számok, az élettartamnak - gondolom - nem tesz jót, ha rendszeresen 90°C környékén dolgozik a CPU. - A normális boxokon a közelébe sem megy, csak írtam, mint érdekes és esetleg hasznos infót. Pl. a Homatics-ok, gyári hűtéssel, szoftveres dekódolás mellett 69-70 °C-ig felmennek.
Részemről egyébként az volt a motiváció az egész buheráláshoz, hogy Vodka TV-n hd adások visszanézése közben néha el- elment a hang és láttam, hogy 72°C-os a proci. - az fura, mert nálam 54 °C, pedig Netflix szoftveres 1080p mellett felmegy 70 °C-ig. 72 °C-nál semmilyen problémának nem kéne jelentkeznie, valami más is beleszólhatott. Olyan előfordul, hogy "beragad" egy mag, ilyet láttam, 95-100%-on ragadt, újraindítás, az épp futó háttérfolyamat újraindítása, leállítása, majd a bocx teljes újraindítása után rendbejött. CE alatt néha beragad 1-2 folyamat, legalábbis ezt vettem észre. -
fer
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
Szerintem is, ez nem verseny, hagyjuk is, (bár készülök majd egy videóval amin minden maximumon fog menni, de nem tudom mikor lesz rá időm) a képkocka szám nagyon is számít hőfokban, csak próbáld ki.
Most átváltottam egy 30fps-es videóra és már 3 fokkal kevesebb, ami ugye nálad (még több lesz), hát ennyit számít az fps.
-
blakey
titán
válasz
interstate76
üzenetére
Amúgy ezek az SoC-k elég jól bírják, nem is nagyon kell a hűtéssel játszadozni, ha alapból megfelelően működnek, pl. Android alatt 95 °C a limit.
-
fer
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
Ezt már korábban írtam, hogy eredményesbb elvezetni a hőt, de hagyjuk akit érdekel majd visszaolvas. A 4k filmed hány képkockás volt? Ugyan is ez sokat számít nem mindegy, hogy 24, 30, 50, 60 fps. Nálam egy 4k 60fps videóval jelenleg 51 fokog megy fel max.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Egy záró kiegészítés a hűtés témához (nehogy valakit az előzményben írt magas hőfokok tartsanak vissza egy kis barkácsolástól): miután kipróbáltam nyitott dobozzal is, hogy meddig mennek fel a hőmérsékletek stressz teszt esetén, vargalex javaslatára a procit átállítottam "performance"-ból "on demand"-ra + újrapasztáztam a bordák közti felületeket és most:
- a Vodka TV meg sem kottyan neki (kb. 58°C-ig megy fel hd adás visszanézése/tekergetése közben),
- 24 Mb/s bitrátájú 4K film megtekintése/tekergetése közben 57°C volt a maximum, amit láttam,
- 35 percig futtatott stressz teszt esetén pedig 69°C a plafon, de a terhelés megszüntetését követően pár mp alatt lemegy 60°C alá, kb. 5 perc alatt 50-re, majd ha hosszabb távon is békén hagyom, akkor 45-46°C-on áll be a nyugalmi hőmérséklet. -
vargalex
Topikgazda
válasz
interstate76
üzenetére
Egyébként nem próbáltam a lejátszást és kérdés, hogy ha másra is használja az ember a gépet, akkor elég-e, de tesztek után kijöhet, hogy nyugodtan vissza lehet venni a cpu maximális órajelét. Én most 1500 MHz-re állítottam a maximumot, így
stress-ngalatt több fok is nyerhető. Így gondolom lejátszás alatt is, ha elég hozzá a beállított órajel (bár, ez nem biztos, hiszen HW támogatott lejátszás esetén úgyis alap órajelen mennek a magok).S905X3 esetén az érvényes értékek:
TX3:~ # cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies
100000 250000 500000 667000 1000000 1200000 1404000 1500000 1608000 1704000 1800000 1908000A maximum 1500 MHz-re állítása:
echo 1500000 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq(CE 19 és CE 21 esetén használható a
/sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy0/útvonal is a/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/helyett)
Ha kitapasztaltad a számodra elegendő maximumot, akkor akár mehet a/storage/.config/autostart.shscriptbe is.
Még akár a minimum is lejjebb vihető az alap 667 MHz-ről. -
vargalex
Topikgazda
válasz
interstate76
üzenetére
A hasonló értékeket úgy értsd, hogy azért néhány fokkal melegebb, de nekem ki van lyuggatva az alja (ami ugye így felülre esik).
-
cof
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Azért ha nincs rajta az alja közel sem ugyanolyan eredmények lesznek, mert jó 10 C fokkal hűvösebb.
Én is úgy használtam amíg nem készült el hozzá a ház.
Most is ha rajta van akkor 5-8 C fokkal melegebb, pedig ez bitang ház 25x20x4 cm-es.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
interstate76
üzenetére
Nem, ez csak egy teszt box. De van egy kisebb (vágtam a magasságából) borda, ami elfér az alja alatt (mert a TX3-on is lefelé van a SoC, azaz ez az alja), úgy is hasonló értékeket produkál. A kijelző pedig software-osan megfordítható.
De egyébként nekem a használatban lévő boxaim a TV-k mögött vannak, szóval, nyugodtan lehetne akár így nyitva is, úgysem látszik. CEC-en irányítom őket. -
Beni2360
félisten
válasz
interstate76
üzenetére
A 96max+-nál nem volt semmi borda.
Eleve carul volt szerelve.
Mi dket 95&96-s box kapott nagyobb bordát és a 3mm-s padot meg a ki emelés végett, hogy ne okozzon zárlatot. A 96-nal a venti megszüntetése volt a cél. És sokan kerestek passzív megoldást. Rendeltem Aliról ragasztós hő pasztát és avval ragasztottam fel a hőpadot majd a bordát.
A 95-nel mivel felfelé áll a CPU és volt bőven hely kapta a nagyobb bordát szintén kímélve a paddal. Most futtató rajta fél órája a stress-ng - c 4 és minden mag 100%-n fut és 71 c fokos a CPU.
A bordák megoldása igazi sufni tuning, nincs jó kapcsolat pad nélkül. A nagyobb dobozban venti, vagy nagyobb borda is egy jó megoldás, de aki nem akar aktív hűtés annak passzív kell.
Bementem egy számtek boltba és kértem kicsi bordákat. Kihozott egy marékkal. Köszönöm szívesen és ennyi. Ezt a rezbordát és ellen darabját egy 100 éves alaplapomról szedtem le.
Ennyi, de keress rám és részletesen olvasvatod.
Közben 45p után a stress progi terhelés meg állt 71 c foknál.
Na de ez a 100%-s állapot normál helyzetben nincs. -
Beni2360
félisten
válasz
interstate76
üzenetére
Na beüzemeltem az X96max+ ahol alul van a profi és egy réz borda és egy réz fedél a passzív hűtés. 85 P megy az új Indiana HDR10 film és 69 C foknál nem megy feljebb.
-
Beni2360
félisten
válasz
interstate76
üzenetére
Na volt 2x szressz teszt az A95 Max boxon
1x 90% CPU mellett > 65 c fokra ment fel
1x100% CPU mellett > 71 c fok volt. -
fer
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
Akkor kell csinálni amikor van rá időd meg kedved, és nem akkor amikor néznek, de nem tudud mert szaraxik ez kellemetlen tud lenni. Én télen csináltam amikor egyáltalán nem volt rá szükség, de most amikor jöttek a nagy melegek már nem ért meglepetés. De te tudod mit akarsz
-
cof
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
A thermal padnak is van hővezető képessége, ezt ugyanúgy jelölni szokták W/mK. Nekünk most a magasabb érték a jobb hőleadás szempontjából. Sajnos a gyáriak a leggagyibbnak számítanak ilyen téren. Profikból egy 10x10 cm-es tábla drágább mint maga a BOX.

-
fer
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
A másik oldalra, a burkolat és a nyák közé is tegyél hőpadot, meglátod jobb lesz. De ha van alu lemezed és azt belülről felragasztod a burkolatra, és annak nyomod a hőpadot még jobb lesz, de előtte célszerű leellenőrizni, a hőpadot, hogy vezeti-e az áramot. Ezt már korábban is írtam olyan boxokra, amikben fordítva van a nyák. Ha eredményes a művelet, akkor a teteje, most melegebb lesz mint elötte.
-
Beni2360
félisten
válasz
interstate76
üzenetére
Keress rám már többször írtam. Én ma 4 K HDR remuxal teszteltem és ha jól emlékszem 65-67 c fok volt de ez egy s905x3 96max+ ahol lefelé áll a CPU. De küld ide az SSH parancsot majd megnezem. Most az s905x2 A95 max van használatba és ott felfelé áll a CPU ő is kapott egy nagyobb alu bordat szintén a paddal és ott nem megy 60 c fölé, igaz ott szuper terület és körbe hő elvezető nyillások vannak.
-
Beni2360
félisten
válasz
interstate76
üzenetére
Én egy 3mm-s termo padot raktam a procira és így vígan mehetett nagyobb borda rá.
-
cof
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Akkor ebből ennyi a max. amit ki lehet hozni ilyen körülmények között.
Ugye eleve kicsi a fő borda ami kapja a hőt, na meg az a gap bad szerű is a legócskább fajta. Tényleg ugyanott lennél ha a mostani 2. bordát közvetlen tennéd rá a SOC-ra minden más nélkül hőfokban, vagy talán még jobb is lenne a szellőzés miatt.
-
syler123
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Ez így ebben a formában tuti nem adja át normálisan a hőt, sokkal jobb lenne, ha csak a nagy borda lenne rajta, csak vigyázni kell, nehogy összezárj vele valamit

-
interstate76
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Azt vettem észre, hogy ha Vodka TV kiegészítőben nem élőben nézek hd adást, hanem direkt később kezdem, hogy át tudjam ugrani a reklámblokkokat, akkor néha akadozik a hang. Néztem ssh-n proci hőmérsékletet és 72°C-ig felment, ezért úgy döntöttem, hogy - cof kolléga javaslata alapján - kicsit átalakítom az előzményben leírt hűtést.
1. A procin lévő borda (vele szembefordítva) kapott egy hasonló méretűt (köztük némi pasztával, természetesen):
2. Megnagyobbítottam a ház aljára vágott lyukat, hogy elférjen a 2-es számú plusz borda:
3. Végül a helyére került a 3. is:
A helyzet az, hogy hosszabb (értsd: 30 perc +) stressz teszttel így is 73°C-on zárt (ráadásul úgy, hogy néha a 74°C is bevillant), viszont most megint semmivel nem akad (a stressz teszt közben egy végpont akadás nélkül játszott le tartalmakat a mini PC-n futó plex szerverről). Remélem, így már minden esetben jó lesz, mert ennél komplikáltabb beavatkozásra nem vagyok hajlandó.
Még arra lennék kíváncsi, hogy S905X4-en futtatott CE-ből mit lehetne kihozni, de az A95X F4-esem LAN-csatija csak 100-as, így alkalmatlan szervernek.
-
Beni2360
félisten
válasz
interstate76
üzenetére
-
zsiga68
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
Ügyes. Viszont meglátásom szerint a házban marad a forró levegő és csak akkor tudna távozni ha a maradna a belső borda /esetleg nagyobb/ és tennél rá egy 5voltos ventilátort. Mivel a levegő még zárt helyen lenne ezért pár furatot nem ártana készíteni a házra, és akkor meglenne az áramlása.
-
cof
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Eszi akkor szépen a procit ez a kiegészítő. Gondolom itt is csak szoftveres dekódolás van mint Netflixnél L3-al.
Mondjuk, addig felesleges piszkálni amíg működik.
Az a fő gond ugye, hogy sokkal több hőt termel mint amit azokon az éleken el tud vezetni a fekete borda felé.
Én majd valószínűleg úgy csinálom jövőre, hogy van egy fehér keret a SOC meg a ramok körül, valószínűleg gyári bordának tervezték. Majd vágok egy ilyen nagyot bele, néztem már régebben, a ramok kicsit magasabbak, de ez orvosolható gap pad-dal könnyedén.
-
cof
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Szerintem érdekesebb mint a DV téma.

Amúgy, hogy van pontosan mert nem jött le...

A gyári szürkére csak a fekete lapos oldala ér hozzá paszta tuninggal? Mert az úgy nem valami hatékony. Kicsi a hőátadó felület.
Azért ennyi anyaggal már nem kéne 70C fölé mennie pláne, hogy kilóg. Ez ugye azért van.
Jobban járnál ha a gyári szürkébe tennél egy ugyanolyat és akkor a lapos fele érintkezhetne a fekete aljával, nagyobb a hőátadó felület, mert a szürke meg szépen beleül a szürkébe.
Nálam most...
35x35x10 réz borda, ebbe beleültettem fejjel lefele egy gyári szürkét amire felfektettem egy 60x60x10-es bordát. Ez ugye a 3D nyomtatott házban van, nincs is rajta a teteje rendesen mert nagy melegek voltak. De a ventilátor projektet már biztos megúszom az idén. 52C átlag 1080p alatt. Szobai hőmérő 28C-t mutat.

Stresszteszt is szépen vizsgázott 62-3C bő fél óra után, ment rajta a TV meg háttérben TM is fut, tovább feleslegesnek láttam futtatni.
Még én sem találtam meg a végleges hűtés megoldást amúgy, de nyárra ez így adta ki.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Bocs, de hosszú lesz - akit hidegen hagy a hűtés-téma, az görgessen tovább bátran!
Tudom, néhány embernél kiveri a biztosítékot a házilag barkácsolt hűtés témája, de a Mr Dini által kreált überkirály Vodka TV kiegészítő használata elkerülhetetlenné tette az egyik Tanix TX3-asom házának megbontását, ugyanis HD adások megtekintése közben néha elment a hang és megállt a kép, majd kis gondolkozás után ment tovább. Ránézve a CPU hőmérsékletére azt láttam, hogy 75°C-os, azaz a szaggatás oka valószínűleg a magok lekapcsolgatása volt.
Az előzményben látható, hogy már korábban megtoldottam egy hűtőbordával a gyári megoldást, de vargalex segítségével utóbb kiderült, hogy rosszul fogalmaztam, és 100%-os CPU-terhelés mellett igazából 75°C-ig is felkúszott a hőmérséklet. Miután azonban normál használat közben nálam (eddig) a 70°C-ot sem érte el, nem foglalkoztam a dologgal. Ma estig.
Lepattintottam és kivágtam az alját:

Majd visszaraktam a helyére a korábban is használt bordát:

Ami így néz ki a másik oldalról:

Kapott (fejjel lefelé fordítva) egy kicsi, alumínium hűtőbordát (ugyanolyat, mint ami gyárilag a CPU tetején csücsül), ami körül hővezető szilikonnal töltöttem ki a teret:

A fent említett, kis hűtőborda aljára pöttyintettem egy kevés hővezető pasztát:

Majd tettem rá egy nagyobbat (egyrészt természetesen azért, hogy minél nagyobb felületen távozzon a hő, másrészt pedig azért, hogy ne tudjon bejutni a por):

Nem szép, de nyomtam egy kis hővezető pasztát a gyári hőtőborda tetejére is:

Végül minden a helyére került - magát a mini PC-t közben ki sem kapcsoltam, csak egy kicsit előrébb húztam, mint ahol lenni szokott (egy xbox360 kinect és egy ps4 move kamera mögött van a helye, szóval azért nem foglalkoztam többet a designnal, mert nem látszik
):
Eredmény: ssh-n keresztül kiadott "stress-ng -c 4"-parancs segítségével futtatott, 60 perc stressz-tesztet követően ment fel 74°C-ra, azaz gyakorlatilag nincs az a terhelés, ami mellett a magok lekapcsolgatásáig jutna.

Bocs, hogy ilyen hosszú lett - akit hidegen hagy a hűtés-téma, az görgessen tovább bátran!
-
sunavlys
senior tag
válasz
interstate76
üzenetére
Nem: Alin csak megnéztem a specifikációt, és ott X96 miniben csak S905-ös procival láttam, ezért is nem értem, ez hogy lett H313-as.
Az eladóval közöltem, hogy fake árut hirdet. Válasza: "Köszönjük bejelentését."

Lépjek még valamit vele szemben? -
sunavlys
senior tag
válasz
interstate76
üzenetére
"A kereskedőt nem verték át, "
fényképet nézted? nem hiszem hogy a címkét ő nyomtatja, bár minden elképzelhető
" partial refundot"
Mo-i árus
-
joydrv
aktív tag
válasz
interstate76
üzenetére
Ha CE alatt fut a Plex server, akkor nálad tud frekit váltani automatikusan? Miket tapasztaltál?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
interstate76
üzenetére
Nem kell konvertálni, vagy újrakódolni, csak a konténert kell mkv-ra változtatni. MKVToolnix-al egy pöccenet. A ts és az mkv is csak egy "konténer".
-
cof
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Na, most volt időm tesztelni.
Nálam sajnos nem indul el, mondjuk hozzá kell tenni, hogy halott az eMMC ezen a Beelink-en. Viszont a CE 9.2.8 az simán fut kártyáról, szóval biztos szüksége van valami Android "maradványra" is az induláshoz.
Sajnos a CE 9.2.8 nemigen használható tudtommal, mert elég sok kiegészítő nem megy már rajta.
-
herrká
senior tag
válasz
interstate76
üzenetére
Azt írja a youtube indításakor, hogy a kiegészítő megköveteli az API kulcsok használatát, további részletek wiki.
cof, nem töröltem, de a fenti üzenet fogad.
-
herrká
senior tag
válasz
interstate76
üzenetére
Köszönöm! Az előző youtubot eltávolítsam előbb?
-
herrká
senior tag
válasz
interstate76
üzenetére
Köszönöm szépen! Ezt is a Kiegészítők között keressem? És onnan telepíthető?
-
blakey
titán
válasz
interstate76
üzenetére
Bocs, a kérdésre nem válaszoltam. poweroff és shutdown is jó, előbbi egy picit gyorsabb.
Nálam a PKC teljesen jól működik, már hónapok óta nincs problémám. Lehet, hogy valami mással is összefüggésben van a probléma. A hibanaplóból több is kiderülhet. -
blakey
titán
válasz
interstate76
üzenetére
Ki lehet kapcsolni, de a PKC nem szereti a nagy zenei gyűjteményt (telepítésnél rá is kérdez), amúgy sincs sok érteleme PKC-n keresztül hozzáadni, az inkább menjen "natúr", Kodi verzióban. Teljesen hibátlanul működik a kikapcsolás, Omega és Nexus alatt is.
-
herrká
senior tag
válasz
interstate76
üzenetére
Rendben! Köszönöm szépen!
-
herrká
senior tag
válasz
interstate76
üzenetére
Így olvasva egyszerűnek tűnik.
-
kutga
félisten
válasz
interstate76
üzenetére
Én erre egy HP vékony klienst használok, minden kliens ide kapcsolódik.
-
herrká
senior tag
válasz
interstate76
üzenetére
Pc-re toltogetek le filmeket. Eddig tizenmeteres HDMI madzagokon lógott a tv rajta. Pár hete sikerült Plexet telepíteni a pc-re és a tv-kre. Azóta azon keresztül nézzük.
De van egy projektor a hátsó teraszon. Afféle kertmozi feeling. Arra egy régi box van rakotve. Pendrajvrol így nézzük a filmet. CE és Kodi fut a boxon, még cof forumtars segített ebben!
A Plex sikere után, gondoltam beallitom a Kodit, hálózat, fájlmegosztas és nem kell a pendrive. De mivel teljesen nem értek hozzá, valahogy töröltem a kapcsolatok lehetőséget a boxrol. Erre segítséget várok még, hogy meg legyen reparalva.
De mivel a hálózat és fájlmegosztas sem sikerült a win10-en - szerintem - így itt olvasva a Plex addonrol, arra gondoltam, hogy ha fel lenne telepítve a boxra, akkor nem kellene kinlodni a megosztassal, hálózattal? Olyan egyszerű lenne elérni a pc-n a filmeket, mint a tv-rol? Köszönöm a segítséget és a türelmet! -
interstate76
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Nem mintha fontos lenne, de rosszul emlékeztem: a Beelink Mini MXIII-at hónapokig használtam gyári fw/LE kombóval, csak utána tettem rá a portolt, minixes fw-t.
Ja, és - ha már szóba került ez a téma - 7 éve van meg, amiből 5-6-ot aktív használatban töltött.
-
cof
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Köszi majd kipróbálom megint, sima 5-ös verziós Android akkor. Bár lokális lejátszásra jó még a CE 9.2.8 is amit fel lehet tenni belsőre. Kár érte, hogy LE-t nem, mert már régen sem volt használható semmire nagyon ez az Android rendszer.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Hát, belsőre mégsem fogom tudni felrakni...
"No support for internal eMMC install except WeTek Hub/Play2 and SBC boards".
Kár, pedig nincs szükségem a droidra ezen a kis gépen (pláne 2GB RAM mellett).
(#97914) cof
Az enyém egy ideje működött ugyan Minix Neo U1-es portolt fw-rel, de a beállításokat nem tudtam elindítani, szóval még a gyári visszaállítás sem volt kivitelezhető rajta, ezért kezdtem bele a flashelősdibe. Ezt a stock fw-t találtam hozzá: MINI MXIII_107L1_0425.img
Az USB_Burning_Tool_v2.0.6.2-vel tettem fel. Nem kerestem, melyik a legújabb, ez volt elmentve a gépemen még 2016-ból.

Viszont lehet, hogy elég, ha a dtb.img másolás helyett megcsinálod azt, ami az új LE telepítéséhez kell, és akkor ezzel nem is kell bajlódnod.
-
cof
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Milyen Android verzió van rajta, azt meg tudnád írni? Mert nekem is van egy Mini MXIII de nem bootolt be az LE. Mondjuk én is a dtb másolással próbáltam, mint CE esetén.
-
csubyy
tag
válasz
interstate76
üzenetére
Kártya hiba?
-
tomy86
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Valószínűleg az a probléma, hogy az új LE esetén nem kell dtb-t másolgatni.
#97903 unown: ahogy korábban is írták, telepítsd az OpenVFD-t és akkor azt is meg tudod adni, hogy milyen info jelenjen meg a kijelzőn!
-
zazenke
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
anno én azt tanultam a hutobordakrol hogy többszörös hatásfokot lehet növelni úgy ha megmaratjuk egy kis savval a hűtő felületen ott ahol nem érintkezik az alkatrésszel. pici mikroszkópikus kráterek keletkeznek a felületen így a hőleadó felület a többszörösére növekszik.
-
Joshi
titán
válasz
interstate76
üzenetére
Én anno így oldottam meg. Ez még passzív megoldás.
-
zsiga68
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
Azért javaslok még pár furatot is hogy mozogjon az a levegő
-
vargalex
Topikgazda
válasz
interstate76
üzenetére
Továbbra is tartom, hogy az a 100% terhelés valójában nem 100%. Így nézd meg a hőmérséklelet.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Zárszó a hűtés-témához: írtam az előzményben, hogy fejreállítom a Tanix TX3-asomat és kap egy alumínium bordát, ami ma este meg is történt. Eredmény: kereken -10°C. Tényleg meglenne enélkül is, hisz 75°C alatt nincs para, de azért csak jobb, ha nyugalmi állapotban 60, 100%-on meghajtva pedig 65°C-os, nem?
(Eddig nem érdekelt, mert csak lejátszóként használtam, de pár napja erről fut a plex szerver és ezen mennek a letöltések is, szóval előrelépett a házi hardver-rangsorban
)A "beavatkozás" fél percig tartott és egy sok éves, fillérekért vásárolt hűtőbordát használtam fel hozzá. A kis gép alja kipattintható, és az első képen látható fém lap + hővezető szilikon kombó helyett (a bal felső tartó pöcök letörését követően) a gyári borda tetejére kapott egy olyan kialakításút, mint amilyen a 2. képen van, majd visszaraktam a mini PC alját.
-
zsiga68
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
Nem nas véletlen?
-
blakey
titán
válasz
interstate76
üzenetére
Ahogy SMB-hez.
-
Beni2360
félisten
válasz
interstate76
üzenetére
-
WhiteWalker
nagyúr
válasz
interstate76
üzenetére
Össze zavartál teljesen

A topic összefoglalóban említve sincsenek az S905x4-es típusú lejátszók.
Erre nincs CE csak az S905x3-ra? -
WhiteWalker
nagyúr
válasz
interstate76
üzenetére
Köszi.
Nem igazán szeretném buheralni , idő nincs rá , jó ha a CE -t megtudom csinálni.Mindenesetre azt se tudom melyik lejátszó legyen. Vontar , vagy megnéztem még ezt a TX3-at.
Utóbbi s905x3 míg a Vontar x4-es.
Mi a különbség a kettő közt egyáltalán? -
cof
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
azaz legyen inkább 50-60°C-os, a sajátomat meg is fogom csinálni valahogy
Az kb. aktív hűtés nélkül nehéz ügy lesz a gyári házban. Az a baj, hogy olyan kicsi a SOC, hogy nagyon kevés az a felület ami a bordával érintkezik.
Nálam most a 3D nyomtatott házban pedig van hely, most egy GT1030 borda hűti
de így is 55C, igaz a szobai hőmérséklet is 28C. 
De amúgy igaza van másoknak, 70-75C-ig nincs semmi gond ha terhelésnél ennyi. Azért 85-90C már nem egészséges.
Itt egy szép Vontar tuning. Gyári hűtővel 94C.
[link] -
blakey
titán
válasz
interstate76
üzenetére
A Homatics összes változata gyárilag 60-70°C körül mozog nagy terhelés mellett, semmi problémát nem okoz. Nem lehet minden olyan, mint pl. az Odroid N2L, ami nagy terhelés mellett is maximum 40°C-os. Ha egy box 70°C körül mozog viszonylag nagy terhelés mellett, akkor szerintem felesleges lyukasztani, bordákat cserélni. Nyilván, akkor más a helyzet, ha valaki szeretne változtatni rajta.
-
stigma
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Hi, nincsmit, jó lenne 1-2 dolgot benne frissíteni mert azóta változott pár dolog, de kezdésnek/ismerkedésnek nem rossz szerintem.
-
stigma
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Hi, örülök hogy megy, és sikerült működésre birni.
Docker esetén minden van alap volume(mappa) aminél csak a Filmek és sorozatok az alapértelmezésben viszont ezt a normál futtatás módban állíthatom, adhatsz hozzá újabb elemeket.
Ha később több konténert futatnál a lejátszók ajánlom a Portainert ahol mindent lát pl.: logók, futtaási paraméterek , stb -
stigma
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Hi, hát szerintem annak örljün az ember, hogy van rá lehetőség docker-t futtatni, mert amúgy ez ,,szép megoldással" inkább parancssorból futattó lesz vagy külön stackként futtatós.
0. lépésben lévő mountolást egyenlőre hagyd ki, nézd meg hova mountol automatikusan.
Itt nézd meg hol éred el a Filmek/Sorozatok/zene mappádat => A HDD-t talán a /media alá mountolja asszem, de ezt scekkold le kérlek. Ha minden 1 mappában van akkor majd a root mappát kell megadnod ha nem 1 helyen van hanem külön mappánként akkor külön-külön, erre később kitérek.2 futtatási lehetőséged van:
1. SSH-n rootként belépve, ezt kell futtatnod:
linuxserver/plex - Docker Image | Docker HubElőször is a /confignak egy olyan mappát kell megadni, ahova bárki bármit írhat, ezért gondoltama downloads mappát, oda hozz létre egy Plex mappát => /storage/download/Plex
docker run -d \
--name=plex \
--net=host \
-e PUID=1000 \
-e PGID=1000 \
-e TZ=Europe/Budapest \
-e VERSION=docker \
-v /storage/download/Plex:/config \
-v /media/HDDmountneve/Sorozatok:/tv \
-v /media/HDDmountneve/Filmek:/movies \
-v /media/HDDmountneve/Zene:/music \
--restart unless-stopped \
linuxserver/plex:arm64v8-latest
2. megoldás: Docker konténer kezelő alkalmazás => Portainer
Portainer alapok - LOGOUT.hu blogbejegyzés
Stackként kell futtatnod, melyet a leíráshól megtudsz majd:version: "2.1"
services:
plex:
image: linuxserver/plex:arm64v8-latest
container_name: plex
network_mode: host
environment:
- PUID=1000
- PGID=1000
- TZ=Europe/Budapest
- VERSION=docker
volumes:
- /storage/download/Plex:/config
- /media/HDDmountneve/Sorozatok:/tv
- /media/HDDmountneve/Filmek:/movies
- /media/HDDmountneve/Filmek:/movies
restart: unless-stoppedFONTOS: Stacként való futtatásnál a tabla allergiás a rendszer, ezést space-t üss ha elmozdul a strukúra.
Ezek után ha lefutott a http://boxIP:32400/web felületen éred el.
Ha könyvátrakat adsz hozzá a /tv / movies /music-ot kell hozzáadni abban vannak a tartalmak, melyek a HDD-n találsz.ami még fontos, nem tudom milyen box amin fut, mert armv7 és armv8 is van, szóval ennek utánna kell nézned, melyik architektúrába tartozik (asszem az S905X utániak már v8 családba tartoznak)
-
stigma
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Sikerült mindent kitörölnom, eg formázással, később leírom újra. sry
-
stigma
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Hi, holnap megpróbálok ötletet adni, mert sajnos nem lesz egyszerű telepiteni és konfigurálni.
Első lépésben a hdd-t amit CE-re dugtál fixálnám “UUID” felcsatolással egy fix mappába tenném, igaz ez azért kell ha több usb-d lenne és mondjuk elfelejted melyikre dugtad előzőleg, mindig megtalálja a tendszer.
Docker imagek letöltèse és telepítése rendben, de ilyenkor 1 vagy több mappát ,,mappelni” /csatolni kell a plexbe, mint pl a / config , stb hova mentse.
utána tudod majd a webes felületen tallózni ezeket a mappákat. -
mexel
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Régen jó volt a geekbuyin, de az utóbbi időben akik rendeltek ismerősök ( pedig próbáltam lebeszélni őket) sok fake gagyi boxot kaptak. Úgy tűnik mindig a legolcsóbb gyártótól veszik át a szemetet már

-
cof
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Anno vettünk itt páran ebből és először gigabit LAN-ost küldtek, de később már csak 100-ast ugyanezzel a leírással. Nem tudom milyen van most mert 2-3 hónapja jött az email, hogy újra van német raktáron és látom azért mindig újratöltik a raktárkészletet. Mondjuk fura, hogy semmi idei visszajelzés nincs még.
-
kulup
tag
válasz
interstate76
üzenetére
Van egy ilyen is a leírásban, én nem lennék benne biztos, hogy gigás.
RJ45 Port Speed: 100Mbps
-
kutga
félisten
válasz
interstate76
üzenetére
Köszi.
-
kulup
tag
válasz
interstate76
üzenetére
Biztos, hogy 1000-es a LAN ezen ? Felül az van de a leírásban csak 100 és a Q&A-ban is leírják, hogy nincs gigabit. Ezenkívül nincs analóg hang kimenete de ha nem is kell akkor jó lehet.
-
mexel
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Ez a leírás most mennyire naprakész, lehet ez alapján csinálam tavaly és a kéek és menüpontok nagy része már teljesen más volt, alig lehetett megtalálni soka. Vagy frissült az írás azóta? Akartam csinálni blogot, de az időhiány nagy úr...
-
malz
csendes tag
válasz
interstate76
üzenetére
-
gyűrű
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Homaticsokból ennyi. Ahogy blakey írta fw mind más és hw picit más.. A fehér beta fw. A rosegold egyedi fw. A fekete meg sztem általános lesz. Majd hétvégén megnézem.
-
ginola
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Test usernél is érdemes a mail cimet beírni, a nélkül nálam nem működött.
-
junkpod
nagyúr
válasz
interstate76
üzenetére
Nálam altatás van, azért jobb ez mert ilyenkor megszuni6a jel a HDMI kimeneten és nem ingerli a TV -t ...
Gyűrű: a TV -den valószínűleg mégis be van kapcsolva a CEC és a HDMI kép jelre reagál ki és bekapcsolással.
-
Csabi1984
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Köszönöm szépen

Csak annak idején olvastam olyat, hogy célszerübb a gyáriadaptert egy jobb minőségüre cserélni bár gondolom inkább a stabilitásra vonatkozott és némi biztonságérzet. Több mint 1.5 éve van meg mindkét boxom semmi bajom nincs velük csak érdeklődtem, hogy ha bekapcsolva van nem árt-e, ennyi

-
Csabi1984
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Köszi
Pontatlan voltam de ez az infó se hátrány. Inkább arra gondolok, hogy nem tesz-e kárt a bekapcsolt állapot (túlmelegedés stb)?!De ahogy írtad eddig semmi baj nem volt nálad tehát elvileg ha eddig nem jött elő hiba melegedés fejében (használat alatt sem) akkor elvileg ettől sem lehetne gond

-
interstate76
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Találtam CE alá telepíthető EmuELEC addont. Kicsit buherálni kell, hogy működjön, és csak Mátrix alatt megy, Nexust használó kollégák sajnos - velem együtt - kizárva a jóból.
Ha valakinek nem menne a .zip elkészítése, akkor írjon rám privátban és feltöltöm valahová.
-
DoItYourself
Topikgazda
válasz
interstate76
üzenetére
Milyen játékvezérlőt használsz az EmuELEC-hez?
-
Indiant
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Nekem úgy tűnik valami dockerben volt futtatva és azzal volt gondja.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Tárgytalan, egy friss install megoldotta a dolgot, simán felment EMMC-re a CE (ugyanazt a CE verziót írtam ki, ugyanazzal a programmal, ugyanarra a micro SD kártyára, és természetesen ugyanazt a dtb file-t használtam, szóval nem értem, mi volt a gond tegnap).
Szóval belső memórián szuper a CE, micro SD-ről szépen fut az EmuELEC, egy problémám maradt mindössze: EE alatt nem működk a reboot from NAND opció, és csak úgy tudok CE-re váltani, ha kikapcsolom a dobozkát, kiveszem belőle a micro SD-t és úgy indítom újra. Azért ez elég macerás.
Tud valaki megoldást erre a dologra? Neten nem találtam semmit.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Tanix TX3-on nem használom a droidot, szóval úgy döntöttem, hogy a HybridELEC használata helyett felmásolom a CE-t EMMC-re és az EmuELEC pedig micro SD kártyáról lesz indítható, így tudok frissítgetni is. Csakhogy nem sikerült eMMC-re másolnom a CE-t.
"> Copy all data from '/flash' to '/media/CE_FLASH'
> 242.94M 100% 30.57MB/s 0:00:07 (xfr#82, to-chk=0/85)
>
> Synchronize data on disk with memory, please wait...
> Copy all data from '/storage' to '/media/CE_STORAGE/coreelec_storage'
> 490.82M 85% 16.36MB/s 0:00:28 (xfr#7729, ir-chk=1065/10484)rsync
: [generator] mknod "/media/CE_STORAGE/coreelec_storage/.kodi/userdata/addon_dat
a/service.system.docker/docker/overlay2/5771051097a1cab291830cfd8b4ad3284aa75649
cb6931f80ff0b54533486d52/diff/run/s6-rc:s6-rc-init:hggiEG/servicedirs/s6rc-onesh
ot-runner/s" failed: File name too long (36)
> 680.62M 99% 14.87MB/s 0:00:43 (xfr#13980, to-chk=0/18728)rsync e
rror: some files/attrs were not transferred (see previous errors) (code 23) at m
ain.c(1336) [sender=3.2.7]
>
> Error running pclose on cmd: `rsync -ah --info=progress2 /storage/ /media/CE_S
TORAGE/coreelec_storage/`. Error: 23
> Error executing cmd 'rsync -ah --info=progress2 /storage/ /media/CE_STORAGE/co
reelec_storage/'
> Failed to copy data from '/storage' to '/media/CE_STORAGE/coreelec_storage'
> Start Kodi again to have a user interface!
> Failed to move data from original media to eMMC"Tudnátok segíteni, mi lehetne a megoldás? A "túl hosszú fájlnév"-hibával nem igazán tudok mit kezdeni... Bocs a hosszú hsz-ért!
Szerk.: a micro SD kártyán, amiről másolni szerettem volna, problémamentesen fut a CE legújabb verziója.
-
gyűrű
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Nekem van egy, a régi gt Kingemen. Valami 50000 körüli játékkal, amik nason vannak.
Annyi hogy se a CE se a EE nem frissíthető rajta. Ami telepítéskor van az marad. Amúgy nagyon gyors. Váltás is jól megy. -
maestro87
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
Ezt próbáltam először, de nem volt hajlandó telepíteni (S912), több verziót meg nem volt kedvem kipróbálni, így más megoldást kerestem.
-
Csabi1984
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Annak idején amikor megrendeltem az X90max boxot az első 4/32GB-al érkezett. Rendeltem egy másikat ami szintén 4/32-nek volt írva de végül 2/32GB-os
Lényegében az eszköz nem lett gyengébb mert arra tökéletes, hogy a CorElec menjen rajta de azért csak csesztette akkor a csőrömet.
-
devil-k
nagyúr
válasz
interstate76
üzenetére
Sokan még is azt próbálják erőltetni.
-
blakey
titán
válasz
interstate76
üzenetére
Legolcsóbb egy Amlogic box CoreELEC-el, nem feltétlenül a legolcsóbbak, pl. Khadas VIM3L HTPC ed (ezt mókolásmentes, CoreELEC-el érkezik, VIM3/VIM3 Pro, Beelink GT-King (CE külön kártyán van). Ugoos akkor éri meg, ha kell a Dolby Vision, Shield TV meg akkor, ha megfelel az Android TV OS
-
djnice
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Igen, nekem azóta van, de kb fél éve nőtte ki a gyerekbetegségeit…
-
kokokka
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Szerintem Ő a MAX-ra gondolt.
-
Joshi
titán
válasz
interstate76
üzenetére
"de használható usb 3.0 to RJ45 adapterrel is."
Basszus hogy erre nem gondoltam.
Ráadásul van két ilyen átalakítóm is itthon, azt odaadom Zozy84-nek és máris meg van oldva a Gigabit Lan kérdés.
Azt hiszem a HP-t próbáltam is az X96 boxon és működött. 
Este írni fog ide a topikba segítsetek neki. Én estére megyek melózni, nekem most két nap nem jó. Köszi.

-
djnice
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Ez régen így volt, ma már sajnos nem. Az U22-XJ egy katasztrófa.
-
Jakuu
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
Barmilyen allapotban vannak a kapcsolok, ugyanez a tortenet. Off-Off modban sincs valtozas.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
interstate76
üzenetére
Nem vagyunk egyformák. Az én home szerveremen (is) Arch Linux fut, mindent parancssorból intézek. Nekem egy szerveren ne legyen grafikus felület (pláne ne Windows - mondjuk az még desktopon sem), se webes csicsa szolgáltatás. Majd én beállítom azt és úgy, ahogy én akarom...
-
vargalex
Topikgazda
válasz
interstate76
üzenetére
Persze, nem olyan mint egy repo, majd abból egy addon telepítése, de gondoltam nem okoz gondot, mivel ezt írtad: "a szoftveres résszel pedig mókolok egy kicsit".
-
vargalex
Topikgazda
válasz
interstate76
üzenetére
Elvileg ugye van entware repo, abban viszont minden szükséges megtalálható. Akár távoli megosztásra is nyújt szolgáltatást...
-
trance89
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
Valószínűleg Csicsóka S905 OMV verziójára gondolsz viszont ez csak a régi amlogic gépeken megy, NG-s vasakon nem. Igaz hogy a CE minimális NAS funkciókkal bír de nekem az is bőven elég (samba megosztás, qbittorrent...) ugyanúgy mint a többségnek, sőt HC4-re OMV-t nem szívesen raknék mert ezesetben elesnék a lejátszó funkciótól amit a CE nyújt
-
trance89
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
Igen és mivel egyedül én fogom használni (vagy filmnézés róla vagy épp rá/róla másolok más eszközön keresztül), esetleg családtagok nagy ritkán elindítanak róla valamit a tv-n
Egy DS1xx 1 fiókos NAS (retek 1ghz körüli 1magos marvell/freescale soc, 512MB körüli RAM) nagyonis semmi ehhez képest, xpenology gépet pedig raktam össze tesvéremnek (szerver hardverből) úgyhogy tudom milyen jó a DS rendszer ami rajtuk fut. 5-6 éve volt is egy hasonló 1 fiókos NAS-om, több mint 200€-ért egy minősíthetetlen szar volt, az teljesen normális volt hogy nagyméretű hálózati másoláskor a webui gyakorlatilag elérhetetlenné vált. Hasonlót eddig egy CE-t futtató amlogic dobozzal usb-n rászúrt HDD-vel nem sikerült összehoznom. Amúgy az alsó kategóriás nem mai olcsó NAS-aik hardverét hasonlítottam össze a HC4-el, és azok pedig tényleg valahol a béka segge alatt vannak egy S905X3-as dobozhoz képest
De ez már tényleg kicsit off -
M_AND_Ms
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Köszi!
Végül is a legegyszerűbb, hogy majd othon kipróbálom....baj nem érhet
-
M_AND_Ms
veterán
válasz
interstate76
üzenetére
Ez a trakt.tv addon tudja azt, hogy amikor felrakom, akkor a kodi adatbázis pillanatnyi állapotát feltolja a trakt szerverre? Tehát, az új regisztrációmba behúzza a kodin lévő "múltamat", hogy ne kelljen egyesével kattintgatnom?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
interstate76
üzenetére
No de Android alatt is működik?
Joshi: az ilyen olcsó kínai Box-ok Wi-Fi-jére meg pláne nem lehet alapozni. Vannak jobbak is köztük, de néha típuson belül is eltérhet, hogy mennyit bír és az általában nem túl sok.
-
Csabi1984
addikt
válasz
interstate76
üzenetére
Szia! Egyszerű ez a trakt
?
Új hozzászólás Aktív témák
- Synology NAS
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- BestBuy topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Veszélyben vannak az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- Path of Exile (ARPG)
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- OLED monitor topic
- További aktív témák...
- Gamer PC belépő szint
- INGYENES SZÁLLÍTÁS - HP EliteDesk 800 (i7-4770, 16GB, NVIDIA, monitor, bill., egér, W11, MS-Office)
- Gamer PC RTX 5080 AMP Extreme Ultra / i5-14600K / DDR5 / Garanciás hibátlan állapotban!
- INGYEN POSTA -Prémium V901 - DDR5 - Intel i5-14600KF -RTX 5060Ti -32GB -1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- RTX 5070 Ti/ Ryzen 7 7700X/ PRIME X670-P/ Freezer 36/ új, bontatlan/ garancia/ ingyen foxpost
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3531, 93% Akkumulátor
- AKCIÓ! ASUS ROG G16 (2025) G615LR 16 - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB WIN11
- ÚJ! AKRacing Arctica gamer szék
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- BESZÁMÍTÁS! MSI H310M PRO i5 9600K 16GB DDR4 240GB SSD 2TB HDD RTX 2060 Super 8GB NZXT Source 600W
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Na de ez a 100%-s állapot normál helyzetben nincs. 

)

Ráadásul van két ilyen átalakítóm is itthon, azt odaadom Zozy84-nek és máris meg van oldva a Gigabit Lan kérdés.
vargalex
DoItYourself