Hirdetés
- Nem szereti a Linuxot az NVIDIA RTX Spark
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Computex 2026: Kezünkben az Asus visszatérő androidos táblagépe
- Nyáron hozza a Steam Machine-t és a Frame-et a Valve
- Computex 2026: FSP gépházak professzionális és otthoni környezetbe
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Computex 2026: áradás a Noctuánál
- Hobby elektronika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen széket vegyek?
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
Volt több asrock lapom és ha megnézed pont azt írtam, hogy az asrock esetek is még elég pici százaléka az eladott példányoknak, de ettől eltekintve, ha magamnak vennék 9800x3d-t biztos nem asrock lapot vennék, de kinek mi. Az a gond, hogy már sok sok javítás érkezett az asrock részéről, ennek ellenére ez a hiba még mindig ötször többször fordul elő asrock lappal, mint a többi márkával együtt véve.
-
Varázslóó
őstag
Ez mellett az asrock esetében is elég pici százalékról beszélhetünk.
3db gépem van 3 ASRock lappal, volt ilyen indulási bug, de semmi màs. Nagyon jók és minőségi lapok az ASRock lapok.
Àr minőségi arányban a legjobbak a piacon, bárki bármit mond. Ne feledjük el hogy Gigabyte nak is volt és Asus nak is hasonló baki màr. -
Chiller
őstag
-
Dragon3000
nagyúr
Külső hangkártyát használok és 10Gbe lan kártyát. Az intel pont problémás volt 2,5Gbps lan esetében, a korábbi lapomon is realtek volt a 2,5Gbps lan és gondok nélkül használtam, amíg nem került be a 10Gbe kártya. Annyi, hogy hiányzik a második m2 hűtőborda, viszont így 50e volt az alaplap, nekem úgyis elég 1db m2, illetve ha kellene a második is, akkor van itthon m2 bordám.
Jaj látom félre olvastam a lan részt, de mindegy is, mert külön 10Gbe kártyát használok.
Viszont használtam pár hónapig az alaplapi lant is, addig nem volt vele semmi gond, elviekben ezen már a javított intel vezérlő van. -
Dragon3000
nagyúr
Valószínűleg nem, pont erre tűnik válasznak a jobb feszültségszabályozás. Statisztikailag amúgy is az asrocknak sikerült valamit alkotnia, a többiek esetében hibahatáron belüli volt a meghibásodás.
p
Ez mellett az asrock esetében is elég pici százalékról beszélhetünk.
-
parandroid
félisten
Valószínűleg nem, pont erre tűnik válasznak a jobb feszültségszabályozás. Statisztikailag amúgy is az asrocknak sikerült valamit alkotnia, a többiek esetében hibahatáron belüli volt a meghibásodás.
p
-
hokuszla
senior tag
-
villamos
őstag
Kérdés, hogy ezek az új csodalapok nem füstöltetik e el az X3D processzorokat, mint az elődeik...
-
Dragon3000
nagyúr
Külső hangkártyát használok és 10Gbe lan kártyát. Az intel pont problémás volt 2,5Gbps lan esetében, a korábbi lapomon is realtek volt a 2,5Gbps lan és gondok nélkül használtam, amíg nem került be a 10Gbe kártya. Annyi, hogy hiányzik a második m2 hűtőborda, viszont így 50e volt az alaplap, nekem úgyis elég 1db m2, illetve ha kellene a második is, akkor van itthon m2 bordám.
-
parandroid
félisten
Lányomnak így lett B650 Tomahawk. Akkoriban majdnem 100 euróval volt olcsóbb a frissen megjelent B850-es verziónál. Ráadásul mint utólag kiderült, meg a pcie 5.0-t is tudja (valszeg bios frissites után). Optikai kimenetet egyre többen spórolják le amúgy sajnos, giga, meg asus lapokon is csak a felsőbb kategóriában divat manapság.
p
-
Myers
senior tag
A 670 > 870 váltásnál sem a chipseten múlt a PCIe 5.0 meg az USB 4.0 megkövetelése, hanem az AMD kötötte ki hogy a 870 esetében támogatnia kell az alaplapnak. A 670-nél nem volt ilyen kikötés, pedig ott is megoldható.
A PCIe 5.0 sávokhoz semmi köze a chipsetnek, az a CPU felől jön direktben, annak kell támogatni.
Az USB 4.0 megkövetelése az alaplapgyártóktól ugyan ez.A CPU > chipset kapcsolat a 670 és a 870 esetében is PCIe 4.0 x 4.
Gondolom a 970 esetében is ez lesz.Majd az AMD kitalál megint valami kötelező újítást, és akkor úgy fog látszani mintha érdemes lenne a magasabb ár ellenére is az új chipsetre váltani.
Szokásos nagyvállalati minimál efforttal érjünk el nagyobb hasznot hozzáállás.Az AMD-nél miért maradt ki a 7-es chipset sorozat? Félnek a 7-es számtól? AMD vonalon az 5-ösig "látok".

Bocs, nem válasz akart lenni, hanem új.
-
Victorio
aktív tag
A 670 > 870 váltásnál sem a chipseten múlt a PCIe 5.0 meg az USB 4.0 megkövetelése, hanem az AMD kötötte ki hogy a 870 esetében támogatnia kell az alaplapnak. A 670-nél nem volt ilyen kikötés, pedig ott is megoldható.
A PCIe 5.0 sávokhoz semmi köze a chipsetnek, az a CPU felől jön direktben, annak kell támogatni.
Az USB 4.0 megkövetelése az alaplapgyártóktól ugyan ez.A CPU > chipset kapcsolat a 670 és a 870 esetében is PCIe 4.0 x 4.
Gondolom a 970 esetében is ez lesz.Majd az AMD kitalál megint valami kötelező újítást, és akkor úgy fog látszani mintha érdemes lenne a magasabb ár ellenére is az új chipsetre váltani.
Szokásos nagyvállalati minimál efforttal érjünk el nagyobb hasznot hozzáállás. -
csakdzsó
tag
A sima b650 esetében csak opcionális a pci-e 5.0, a 850 esetében tudomásom szerint kötelező. Ha valaki hosszútávra tervez vagy olcsóbb vga-val, ami nem x16 kiszerelésű, ott számíthat, illetve ha bármi máshoz kellene ez a sebesség. Én ezért is valasztottam b650e chipsetes lapot, mert itt is megvan a pci-e 5.0, inkább legyen, mint hogy amikor kéne az alaplap cserével járna és nem volt nagy különbség árban, sőt nagyon jó áron fogtam ki a lapot.
A lapod főnyeremény lenne,ha rendelkezne optikaival és intel helyett realtek lan chippel.

Először én is azt néztem ki. -
F34R
nagyúr
-
Dragon3000
nagyúr
Ja, igaz.
Régen, amikor még annyi funkcionalitása volt a chipsetnek, hogy külön északi és déli híd volt, volt némi értelme a választásnak. Mára egy csomó minden bekerült a prociba (pl mem vezérlő). A "set" 1 chipes lett. A B650 és a B850 között ma használatben nem is tudom van-e gyakorlatilag kihasználható különbség.A sima b650 esetében csak opcionális a pci-e 5.0, a 850 esetében tudomásom szerint kötelező. Ha valaki hosszútávra tervez vagy olcsóbb vga-val, ami nem x16 kiszerelésű, ott számíthat, illetve ha bármi máshoz kellene ez a sebesség. Én ezért is valasztottam b650e chipsetes lapot, mert itt is megvan a pci-e 5.0, inkább legyen, mint hogy amikor kéne az alaplap cserével járna és nem volt nagy különbség árban, sőt nagyon jó áron fogtam ki a lapot.
-
ripla
addikt
Na de hogyha az AI pusztítása miatt évekig nem lesz kapható semmi, akkor?
-
freeapro
senior tag
A memória érzékenység nem sokban függ magától a chipsettől, elvégre a memória vezérlő a cpu-ban van, ez mellett a memória kiépítés az alaplapon megint nem a chipsettől függ, így nem ettől kell várni a csodát.
A chipset semmilyen hang decodert nem támogat, mert az külön van az alaplapokon és olyan, amilyent rá tesznek a gyártók.Ja, igaz.
Régen, amikor még annyi funkcionalitása volt a chipsetnek, hogy külön északi és déli híd volt, volt némi értelme a választásnak. Mára egy csomó minden bekerült a prociba (pl mem vezérlő). A "set" 1 chipes lett. A B650 és a B850 között ma használatben nem is tudom van-e gyakorlatilag kihasználható különbség. -
vaakuum
addikt
Az új procik hivatalosan mikortól várhatóak?
-
Varázslóó
őstag
Amikor megvettem az X670E Steel Legendet 2.5éve tudtam hogy X870E vel is eljatszottàk hogy milyen jó, amikor nem tudd semmivel többet csak UsB 4.0 😎✌️
-
spect80
őstag
Ezt speciel nem tudom, hol olvastad.
Nyilvánvaló volt eddig is, hogy nem lesz alapvető változás, mert marad az AM5 socket, így visszafelé is kompatibilisnek kell lennie. Ahogy írta a cikk is, a nagy változások a CPU-ban jönnek, az új chipset max ezeket használja ki kicsit jobban. Nem kell itt semmivel sem többre számítani, mint a Ryzen 7000 + B650/X670 -> Ryzen 9000 + B850/X870 váltásnál. Ami ezúttal nagyon előrelépés lesz várhatóan, az pont a processzorból adódik, de azoknak is mennie kell a korábbi lapokban is.
p
Ok, hőtermelés növekmény nem lesz

-
Dragon3000
nagyúr
a chipsetes I/O képességekben nem várható drámai ugrás
Nem tudom ki mit vár egy új lapkakészlettől, de támogassa az új CPU-t és javítsa azt a hibát, ami ez előzőn gond volt. Ez pedig pont a túlzott érzékenység a memóriára. Mondjuk a sávszélességet is javíthattak volna, bár CPU és lapkakészlet támogatáson túl RAM beszállítói oldalról nem tudom mi kell 4 csatornás működéshez. Talán pont az integrált clock driver...
Az, hogy a lapkakészlet mennyi USB-t, meg SATA portot támogat, és milyen hang decodert, már rég nem érdekel.A memória érzékenység nem sokban függ magától a chipsettől, elvégre a memória vezérlő a cpu-ban van, ez mellett a memória kiépítés az alaplapon megint nem a chipsettől függ, így nem ettől kell várni a csodát.
A chipset semmilyen hang decodert nem támogat, mert az külön van az alaplapokon és olyan, amilyent rá tesznek a gyártók. -
Dreamcest
kezdő
Nem tudom ki mit vár egy új lapkakészlettől, de támogassa az új CPU-t és javítsa azt a hibát, ami ez előzőn gond volt. Ez pedig pont a túlzott érzékenység a memóriára. Mondjuk a sávszélességet is javíthattak volna, bár CPU és lapkakészlet támogatáson túl RAM beszállítói oldalról nem tudom mi kell 4 csatornás működéshez. Talán pont az integrált clock driver...
Az, hogy a lapkakészlet mennyi USB-t, meg SATA portot támogat, és milyen hang decodert, már rég nem érdekel.Tudatlanok bolonditása?
Ja hogy egy b650-is ugyanazt tudja mint az x870E?
Lehet frecsegni meg fujjogni majd ugyanugy ledugják a friss lapokat a fanok torkán.
Ezt csinálja mindkét gyártó a covid óta.
Azóta nincs új chipset sehol.
A foglalat meg lap más,és új cimke. -
freeapro
senior tag
Az, hogy a lapkakészlet mennyi USB-t, meg SATA portot támogat, és milyen hang decodert, már rég nem érdekel. -
parandroid
félisten
Ezt speciel nem tudom, hol olvastad.
Nyilvánvaló volt eddig is, hogy nem lesz alapvető változás, mert marad az AM5 socket, így visszafelé is kompatibilisnek kell lennie. Ahogy írta a cikk is, a nagy változások a CPU-ban jönnek, az új chipset max ezeket használja ki kicsit jobban. Nem kell itt semmivel sem többre számítani, mint a Ryzen 7000 + B650/X670 -> Ryzen 9000 + B850/X870 váltásnál. Ami ezúttal nagyon előrelépés lesz várhatóan, az pont a processzorból adódik, de azoknak is mennie kell a korábbi lapokban is.
p
-
Pipó
őstag
A "biztos választás"
Ebből már egyszer nem kértünk... -
spect80
őstag
1,5x ár és hőtermelés +3% teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- MasterDeeJay: Intel Xeon 2673v4 best buy, avagy 20 mag 6eft-ért
- Google Pixel topik
- Nem szereti a Linuxot az NVIDIA RTX Spark
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Windows 11
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX B550-F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 2x 8GB DDR4 Silicon Power 3200 MHz
- BESZÁMÍTÁS! 64GB ADATA XPG DDR4 3200Mhz memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 64GB Kingston Predator 3200Mhz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB Kingston HyperX Fury 1600Mhz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Honor 600 Lite 256GB 8GB RAM Sprint Green Karcmentes állapotban 2028.04.23-ig garanciával
- 27% - ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO Alaplap!
- Motorola G54 5G / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Honor 200 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- szinteÚJ Dell Pro 14 Ultra 7 255U 32GB DDR5 1TB AI PC FHD+ 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest