Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- DDR5 CUDIMM memóriákat villantott a Corsair
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Projektor topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple notebookok
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fanti
addikt
-
Puma K
nagyúr
Papíron-elviekben igen.
A gyakorlatban meg előfordulhat adott alaplapnál, hogy egy 3900X-szet beletéve a lapon lévő VRM terhelés közben 125°C-on jár és a proci pedig magonként 1200 MHz-cen (csak írtam valamit) fojtja vissza magát.
A szóban forgó x370 pro extra hűtést igényel a VRM résznél 8-nál több fizikai magos proci esetén.
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Leon77
őstag
-
Foglalt név
addikt
válasz wwenigma #6491 üzenetére
Az egyenlet egyik oldalán áll a hűtő. A másik oldalon két különböző hőforrás, hiszen egyszer 4150, egyszer 4400 a frekvencia, a teljesítmény pedig ezzel négyzetesen arányos. Az első esetben ahogy eléri ezt a hőfokot, elkezdi csökkenteni az órajelet. A második esetben pedig fixálva van, tehát nem tudja. Mivel a csúcshőmérséklet állandó az egyetlen logikus megoldás, hogy elveszi tőle a feszültséget. A hőátadó felület halandzsa itt ugye lényegtelen, mert ha erről lenne szó, akkor változna a hőmérséklet, mivel nem tudja leadni a termelt energiát.
Mindjárt ellenőrzöm a teóriát, ha nem igaz, akkor boszorkányság. Pont. -
fanti
addikt
Igen, előfordul(hat).
De pl. nézd meg az én Aorus B450-es lapom CPU supportját.
Ugye a 3950X is szerepel benne.Namármost ezek után itt egy Anandos írás a VRM-ről és magáról a lapról.
Ebben benne van, hogy erős a VRM része B450-es lap létére.És én is egy 3700X-et hajtok benne, és amikor allcore 1.5v 4250MHz-en ment LinX-el aládurrantva rendesen, akkor sem láttam a pár héttel ezelőtti hőségben, a 26-27 fokos szobában használva a VRM-et 70 fok fölött soha.
Valaki más itt a topikban meg az Asrock B450 Pro lapjának VRM-jét méltatta nemrégiben.
Ebből is látható, hogy egy normálisan kialakított VRM esetében nem kell aggódni a magas hőfokoktól.
És szerintem a kolléga Asus X370-ese is megállna 90 fok környékén egy 3900X-el.
Nagyon slendrián VRM-ek azok amik annyira felforrósodnak.
-
schwartz
addikt
Anandos iras ide vagy oda, 8+ mag melle nem az igazi... AM4 Vcore VRM ratings.
If he dies, he dies.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Foglalt név #6510 üzenetére
Halandzsa.... Bár különböző a két homennyiseg amit at kell adnia, nincs akkora differencia hogy adott hutofeluleten észrevehetően lassabban távozzon és így jobban melegedjen. Gondolom alul is feszelted. Sokkal hosszabb terheléssel lehetne tesztelni valójában a CCD vagy az IO die eszik többet mert minimális a mérhető különbség hwinfo szerint az elozon.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
sittes79
addikt
Baszki eddig azt hittem asrock top1 bios frissítésben, de most bealudtak vagy utálják az ABBA-t kéletbe
-
RazorThe1
csendes tag
X570 Prime Pro-hoz elérhető az ABBA bios...
MSI Tomahawk B650 wi-fi | AMD R7 7800X3D | 32GB Gskill 6000Mhz cl30 | Sapphire Pulse 7800XT
-
RazorThe1
csendes tag
Nem tudja valaki hogy lehet azt kikapcsolni hogy ne pörögjön rommá a házventi mikor bekapcsolom vagy újraindítom a gépet?
[ Szerkesztve ]
MSI Tomahawk B650 wi-fi | AMD R7 7800X3D | 32GB Gskill 6000Mhz cl30 | Sapphire Pulse 7800XT
-
RazorThe1
csendes tag
válasz ScomComputer #6518 üzenetére
Akkor bocs az offért, de eddig ezzel nem volt gond! De tudomásom szerint egy noctua hangját is lehet hallani ha mondjuk csutka speeden teker
-
Leon77
őstag
Sziasztok, tegnap óta ismerkedem a 3700x-el, elég kezes báránynak tűnik, igaz all core tuningot még nem próbáltam, sőt, jobbára semmilyet sem. általában all core tartósan 4175-re boostol. A hűtés az épített víz, szóval azzal nincsen gond.
Lenn egy olyan kérdésem, lehegy atom lúzer kérdés, hogy a 3200-as ramom szépen megy is xmp 3200-on felette viszont azonnal boot loop. Erre van ötletetek? Ahogy olvastam itt a 3200-as ramok olyan szépen mennek 3600-on, annyira jó lenne feltornázni.
Kipróbáltam tegnap bf v alatt. Az 1700-as sem volt rossz, de ezzel a cpu-val teljesen vaj sima lett
Mert van élet a halál előtt:P AMD Ryzen 7 3700x, Asus x370 pro, MSI GTX 1080 TI GAMING 11G, 16Gb(2*8) trident z f4-3200c16d-16gtzb, Samsung M2 960 evo 250GB épített vízhűtés és saját készítésű kuckó
-
FatCutter
tag
"Lenne egy olyan kérdésem, lehet atom lúzer kérdés, hogy a 3200-as ramom szépen megy is xmp 3200-on felette viszont azonnal boot loop. Erre van ötletetek? Ahogy olvastam itt a 3200-as ramok olyan szépen mennek 3600-on, annyira jó lenne feltornázni."
Ez nagyon durván alaplap és RAM típus függő.
XMP-nél vagy állítja az alaplap a RAM feszültséget 1,35V-ra vagy nem. Én inkább beállítom. 3000/CL16-os G.Skill Aegis ramjaim vannak, szépen mennek 3200-on. Nagyobbat nem próbáltam, mert sem RAM, sem VGA esetében nem bízok az OC-ban. Gyári specifikáció felett nagyon gyorsan meg lehet őket ölni. -
SECTORnooB
addikt
Ma reggel kipróbáltam.
Tapasztalatok:
- BIOS szaggatás elmúlt.
- Instabil minden BIOS munuális változtatása után,kékhalál vagy játék közbe kilép.
- Ha valaki izgul a relatív magas órajelekre tudom majd ajánlani az ofisöl változatát.(3600-asom 4.35Ghz-t is látott allcore BFV-ben WTF)(1.417Vcore mellett hahaha)
De még kerüljétek mert szar! -
wwenigma
Jómunkásember
válasz SECTORnooB #6523 üzenetére
Gondolom belemoddoltak az uj SMU-t a régi biosba?
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Archttila
veterán
Ne zuzzak mar fel feleslegesen 90GB-tot, szoval a BF1 single resze is jo CPU stabilitast nezni, vagy csak 64 fos multi terheli meg?
Nem vagyok egy FPS veteran...[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Yany
addikt
válasz Archttila #6525 üzenetére
Csak a multi. A Single alig futtat pár scriptet, meg fizikát. 64 főnél azért van meló, bár a 3900X-em gyakorlatilag kocog a Vega64-em mellett, alig megy fel 3GHz fölé. Igaz, mindent ultrára állítottam és 75Hz-es framecap van a freesynces 38uc99-es monitor miatt.
szerk.: egyébként szerintem nem kell a teljes anyagot megvárni, hogy leérkezzen ahhoz, hogy multiban tolhassd, de sok GB kell akkor is...
@sati: ez ne frusztráljon, valakinek áldozatnak is lennie kell Melyik szerverre is mész, kell a frag.
@jokeph: megnézem, a minap is meg akartam hajtani picit, csak már késő este volt és nem volt energiám hozzá, de most van egy kis időm. 144 Hz: Nekem mondod?! Nyálcsorgatva sasolom már a hivatalos bejelentést megelőzően is hónapok óta ezt a kis huncutságot: 38GL950G. Amikor először beleakadtam az adatlapjába, azt hittem, hogy elirták. De persze csak szakmai érdekességképpen. A mostani is álmaim kijelzője, afölött már nem is tudom, milyen státusz van.
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
nagyúr
Vedd vissza egy tesztre low-midre.
kár hogy nem 144 HZ-es a monitorod...
(#6527) sati :
Nem kell félni, nem fog fájni.
BF1 64 fős multit párszor játszottam (trial license az originből), hát "izzadt" az RX460 4 GB high beállításokkal, meg az i3-7350k is stabilan 90%-on pörgött, néha megvolt a 100% is (bár a játékot nem akasztotta meg), úgy hogy 4,8-ra volt húzva... azért a 60 FPS magassága megvolt. Furcsa volt a céllövölde gyenge 10 év kihagyás után (COD1, UO és 2 anno, LAN és neten is). 2011 óta csak esport.
(#6529) Yany :
Az oszt igen... hogy jöttél rá, hogy az egér mintavételezési freikje ennyire terheli a CPU-t ? Gondolom, csak játék közben csinálta...
Más:
07-es post code-nál megáll az alaplapom, és innen sehová... ki lehet kapcsolni, meg be, azt ennyi.Ennyit találtam róla (könyvében nem említik):
07
Disable shadow and execute code from the ROM.Ez meg mi ez ? Elszállt a BIOS tartalma ? Dög lett a lap/cpu/ram ?
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Yany
addikt
Jah, nekem a 2500K-m (hiába a 4.3 GHz), csontra elhasalt 64 fős szerókon (30~50 fps). Valószínűleg AVX2-t, vagy valami olyan utasítást használ, amiről a Sandy Bridge nem is tud, mivel egy jóval gyérebb tempójú, de már újabb generációs proci könnyedebben fut. Mondjuk miután rájöttem, hogy a Sensei egerem 1000 Hz-es jeltovábbítása konkrétan 15%-ot levett a CPU-ból (4.3 GHz-en azért ez elég durva), sokat javult az élmény, mert lenyomtam 250 Hz-re.
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
Sz4bolcs
senior tag
Sziasztok! Hét elején írtam 3600x alatti mikro akadásról (cs:go, metro exodus stb.). A ram manuális beállítása volt a nyerő, nagyságrendekkel kevesebbszer van akadás, valszeg kifogtam vmi szutyok ramot. :/ másik rammal teljesen ki lehetne küszöbölni?
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Felrakta.
Az 1 szálas teljesítményem CR20 alatt 485 --> 520-ra ugrott. Volt sokáig, hogy konstans 4500Mhz-et tartott.
7% előrelépés. Fontos, minden alap beállításon, a memória van csak állítva 3200Mhz-re.Du kipróbálom a teljes terhelést.
Eddig tetszik
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
wwenigma
Jómunkásember
MSI B450 lapokra is kijottek az uj biosok? [link] Azt irjak hogy az uj CPPC beallitasok még nem érvényesek az x570-en kivul.
-
nagyúr
Közbe beírtam az "Azonnali alaplapos kérdések" topikba is...
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Atish19
őstag
MSI mikor szokta közzé tenni a hivatalos oldalán a biosokat? A korábban linkelt oldalról eltűntek az ABBA biosok. Hivataloson meg csak ABB stabil van kint 09.02. dátummal.
-
Sz4bolcs
senior tag
válasz hokuszpk #6533 üzenetére
Szerintem a2-b2. Kézikönyv szerint is. Mint ahogy az előző lapomban is így volt. Abban próbáltam a1-b1-ben is, az sem segített. 3333 mzh hyperx predator hx433c16pb3k2/16 van benne. Amúgy szépen megy 3466 mhz-n is ryzen dram calc értékeivel, de a mikro akadást baromira nem érdekli, hogy hány mhz-re állítom, egyedül a ram calc szerinti kézi beállítás segített számottevően. De ha más ram segítene, kukázom ezt, és veszek vmi ajánlottat, mert baromira idegesít, hogy 2 éve xopok ezzel. (Még ryzen1 konfighoz vettem)
[ Szerkesztve ]
-
Leon77
őstag
Tegnap óta erre jutottam, szvsz nem olyan rossz ez, 1,3 voltot kér, 4,4-né már az 1,33 sem elég, tovább még nem próbálkoztam, bár azt hiszem én így hagyom, jó lesz ez nekem.
Jó ez a gyári boost is, de ettől elmarad teljesítményben, nagyon melegszik és 1,5 voltokat is dobál vcore-nak. Ez nekem jobban tetszik.
Ja és egy 370-es lapban van.
Mert van élet a halál előtt:P AMD Ryzen 7 3700x, Asus x370 pro, MSI GTX 1080 TI GAMING 11G, 16Gb(2*8) trident z f4-3200c16d-16gtzb, Samsung M2 960 evo 250GB épített vízhűtés és saját készítésű kuckó
-
John D'oh
aktív tag
Sziasztok!
Frissíteni szeretném a jelenlegi gyakorlatilag hangtalan 8 éves AM2-es gépemet ( Egy Antec P183-as házban csak a táp ventije és egy 120mm Scythe pörög nagyon lassan és közel észrevétlenül )
Leginkább a Ryzen 5 2400GE-t néztem ki a 35 TDP miatt egy lista alapján, de sehol nem találok eladásra csak a sima 65 TDP-s Ryzen 5 2400G-t. Mi ennek az oka megszűnt ?
Amennyiben ezt el kellene fogadni, használja itt valaki ezt a procit gyári hűtő nélkül, hűtőbordával + max valami nagyon halk 120mm-es ventivel ? -
SECTORnooB
addikt
válasz John D'oh #6540 üzenetére
Hát ez nem az a topik.
Ryzennek Ryzen,de nem a sima Zen,főleg nem az APU-s topikja.
"Eladásra" használt vagy új?
Használtba azért lehet szűkös a kínálat mert senki nem akarja eladni, újonnan meg sok helyről beszerezhető,bár inkább már a 3200-3400 ajánlott, bár az sem Zen2 hanem Zen+. -
John D'oh
aktív tag
válasz SECTORnooB #6541 üzenetére
ok köszi akkor költöztetem másik topikba
-
rovtiv3
aktív tag
Üdv a kollégáknak. Szolgálatra jelentkeznék az alábbi konfiggal, ami tegnap állt össze (igaz, még csak az íróasztalon).
Ryzen 3800x, Asus Rog Strix 570-F, 2x16 GB 3200, CL16 HyperX. A beüzemelés meglepően egyszerű volt, két kivétellel. A BIOS csak HDMI-vel állt fel, Display port kábellel a Windows kezdőképernyőig jelet sem kapott a monitor. Ami viszont aggasztóbb, hogy az Asus Essence hangkarim rendkívül zajos lett, főleg ha a VGA (GTX1080) terhelést kap. Remélem, ha a cucc házba költözik, a jelenség megszűnik, különben bajban leszek.Már bocsánat...
-
Sz4bolcs
senior tag
válasz snecy20 #6544 üzenetére
Onnan, hogy R1600-as konfigom ugyanettől szenvedett, abból pedig már csak a ram, 1 hdd, meg a sata kábelek vannak meg ebben (a házon meg a ventiken kívül). plusz monitor. De persze már leteszteltem úgy is, hogy lehúztam róla mindent. Még monitorcserét nem próbáltam, ami befolyásolhatja.
Legalább 30 win reinstallon vagyok túl, próbáltam driverrel, driver nélkül, csak amd chipset driverrel, csak alaplap gyártói driverekkel, mindenhogy. Lecseréltem a konfigban mindent, táp, alaplap, proci, videókártya. Plusz az egyetlen dolog, ami jelentősen javít az akadáson, az a ram manual oc, vagy beállítás.[ Szerkesztve ]
-
Sz4bolcs
senior tag
válasz Walter_White #6545 üzenetére
ryzen balanced-re van állítva.
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Walter_White #6547 üzenetére
Köszönöm, de hálás lennék, ha konkrétabban elmondanád, hol találom az opciót a BIOS-ban. (Csak most kezdem a szakmát FX után.)
Már bocsánat...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.