Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Jól fut a legtöbb VGA-n, de eléggé memóriaigényes az új Indiana Jones
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple asztali gépek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Egyelőre nem alkalmas tömeggyártásra az Intel készülő gyártástechnológiája
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Puma K
nagyúr
"...ugyanazon beallitasok es subtiming mellett b450 66ns, x570 71 XD
szerintem az x570 biosa nem olyan kiforrott, mint a b450es..."
Vagy inkább az van, hogy mivel ezt a chispetet (X570) az AMD tervezte és nem az AsMedia ahogy egészen eddig... így most még keresik magukat ezen a vonalon... is...
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Pro!Petya
addikt
válasz arnoldito #6100 üzenetére
Soc 1,13-15V
Ramok 1,439V
Cpu 1,439-61VTudom nem éppen baráti feszek , de én amit vettem azt teljes egészében akarom kihasználni nem pedig dadusgatni meg visszafojtani hogy minnél több évig elmenjen, mert átlag max 2 évente cserélem és eddig egy proci sem adta meg magát pedig álltalában már az első héttől üveghangon ketyegnek. (ennyi erővel vehetnék mást is..)
1600X-em is 2 évet ment olyan fesszel és frekivel ami a "neten beharangzott optimálnak" a közelében sem járt.
Degradáció ide vagy oda de az a kezdetektől az utolsó napjáig, míg ki nem pattintottam a lapból hozta ugyanazt a teljesítményt! FX -el is ugyanez volt...
Biztos hogy károsodott valamilyen szinten nem azt mondom, mint egy megkimélt példány de ez maximum az élettartamból csíphetett le.Ezért is kerekedik ki a szemem mikor már noname userek a redditten ilyen olyan méréssel kitalálják hogy 10/20/30% (most csak mondtam valamit) degradációt érnek el akár már pár hónap alatt... Természetesen maga a teszt és folyamata már nem kerül nyílvánosságra. Sőt mi több ugyenezek userek tolják fel az ln2-es bencheket hwbotra... szval izé
Aztán ezek az irományok elkezdenek szentírásnak berögzülni a forumokon..[ Szerkesztve ]
-
arnoldito
senior tag
válasz Pro!Petya #6102 üzenetére
Akkor nem csak az én CH6 lapomon kell a ramhoz 1.35V-1.5V Soc adni. Hát én is így vagyok vele, meg kell küldeni, úgyis max 2 évig használom, arról nem, beszélve, hogy van csak hétvégén játszom 1 órát. Élettartam így nem igazán csökken szerintem. Nekem G.Skill RGB 4000Mhz ramjaim vannak, azt mondják az 1.45V nem sok neki, több kell az RGB miatt picivel, és néztem memtest alatt a hőfokot, hát max 45fok/modul. Nem gondolom, hogy az mennyire sok lenne, főleg mikor kijött a DDR4 intelhez, már akkor 1.45V küldték a fórumban és mai napig mennek azok a ramok is.
-
Pro!Petya
addikt
válasz arnoldito #6103 üzenetére
Ez biztos nem ennyi akart lenni sztem : "1.35V-1.5V Soc" inkább csak a ramok
45fok /per modul sem vészes nekem is több órás csapatás után is épp hogy csak 40 fölé mennek igaz 15centire van tőlük egy 14-es Viper ,de nem rájuk van irányítva csak kapnak a légáramból..[ Szerkesztve ]
-
tag
válasz Pro!Petya #6102 üzenetére
Ez itt 7nm. Az AMD szerint 1.325V lehet a max feszültség akkor, ha full load alatt van a cpu. Nyilván ha te csak játszol, az közel sem full load a cpu szempontjából így az is lehet hogy a te elsőre soknak tűnő cpu fesz.-ed valójában nem is sok.
Ha viszont ilyen fesz mellett pl folyamatosan avx load alatt van a cpu, akkor az tuti,hogy gariidő lejárat előtt kuka lesz. 7nm, sokkal kényesebb technológia. Ezt nem csak a szerinted noname emberek mondják. -
Pro!Petya
addikt
válasz stfreddy #6105 üzenetére
Nekem elsősorban gaming-re van használva ez tény, így a p95 és a többi csak kiteszteléskor játszik.
(De akkor sem single game alatti 10-20% cpu usage mellett)
Amint megsütöttem, fogok majd ide is jelezni mint a többi forumra, bár eddig ezt mindig hiába írtam be...
Csak addig meg ne jelenjen a 4000-es széria ...(#6106) arnoldito Gondoltam
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Az szép is jó hogy "AMD szerint" 1,325V lehet a MAX fesz load alatt.
De kérdem én ha default settings mellett kikapcsolt PBO-val is már fölé megy mint a mágikus mindmeghalunk efölött 1,325V akkor kérem szépen mi is történik pontosan?? Az áemdéé szabályosan kinyirja az én szegény procim?!Jelzem mégegyszer hogy a PBO az default alatt be van kapcsolva!! Úgy mégfeljebb nyaldossa
(de direkt kikapcsoltam csak erre a tesztre)
Ergo a mezei user megveszi berakja (nem állít semmit) és már nem a "Maximálisan javasolt feszen" használja hanem felette![ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
Ez le lett valahol irva AMD tollából?
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Walter_White
senior tag
1.45V biztonságos fesz 0/24-ben is akár, Nekem is bőven 1.4V+-t ad Def beállításoknál, viszont az más kérdés hogy van-e értelme ekkorát ugrani 1-200mhz Auto OC-ért + a megemelkedett hőért. (Ha hozna 1.45V mellett 4.6-4.8ghz-t allcore, ami már számottevő az autoOC-hoz és feszhez mérten, én adnék neki annyit 0/24-ben is akár.)
Vagy egy 1.25-1.35V között belőni 4.1-4.2-re- amit megfelelően is halkan lehet tartani.[ Szerkesztve ]
-
-
FatCutter
tag
válasz Walter_White #6113 üzenetére
A minek a sok fesz, ha nem hoz semmit pluszban kérdéskörhöz az én tapasztalatom.
Lap: MSI B450M PRO-VDH legfrissebb BIOS
Proci: R5 2400G (tudom, nem Zen2, hanem csak Zen magok)Kézi tuninggal akartam 4GHz-re húzni. Fesz -0,05V. 4GHz megy, CB R15 lefut, CB R20 hanyatt vágja magát. Hmmm. kevés a fesz. Na akkor auto-n, negatív offset nélkül. Akkor is hanyatt.
Vissza 3,9GHz-re, lefut mindkettő CB. Offset -0,05V. Most is jó. Offset -0,1V. Mindkét CB lefut. Pontszámok 2-6 db-bal jobbak.
Így most Vcore 1,365V az auto 1,465 helyett, majd lehet, hogy -0,15V offsettel is letesztelem.
De 3,9-en a 2400G elérte maual OC-val azt, amit auto all core turbo tud csutka feszen 1,45-1,5V között. Itt a vége.Úgyhogy azon a véleményen vagyok, hogy a Ryzenek "majdnem fesztől függetlenül" kb. -0,1-0,2V alulfesszel tudják a megígért all core turbo órajelekt manuális oc-val.
Az 1 magos csoda órajelek meg rohadtul nem érdekelnek.
-
nejad
aktív tag
Asus strix b450 f 2704-es bios-át próbálta már valaki? Ez megjegyzi már amit beállít az ember? Kösz!
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Locutus #6116 üzenetére
Azonnal követelni a biosfrissitést mert nem hozza a specifikációkat!
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
tag
válasz wwenigma #6110 üzenetére
Neked ismerősen cseng a The Stilt neve gondolom. Ő számolta ki különböző paraméterek alapján (FIT table). Tehát nem az AMD mondta, valóban, viszont alacsony szinten úgy van programozva a platform, hogy az elméletileg legtökéletesebben terhelő load mellett ennél ne menjen feljebb a cpu vcore.
(egy CPU-t egyébként néhány nap alatt úgy leharcolt pont ő, hogy már default órajelekkel sem stabil)És ez az 1.325V a userek 99.999%-át nem érinti, mert nem folyamatosan minden szálon prime-ot futtatnak avx-el vagy ki tudja milyen utasításkészlettel. De ettől még vannak a platformnak határai és a CPU degradáció mint jelenség létezik, 7nm-en pedig már kézzelfoghatóbb, mint eddig.
-
fudi2002
veterán
válasz stfreddy #6120 üzenetére
Én is ezt írtam aki tőlem kérdezett. Értem én hogy auto 1,5v, de azt csak akkor tartja ha laza terhelés van. Ahogy durva allcore terhelés, rögtön beesik nálam pl 1,24-re. Ezért írtam, hogy az allcore tuning nekem túl kockázatosnak tűnik 7nm-en. Pedig az oc nem áll messze tőlem. Celeron 350a->450, Tualatin 1.0->1,7, I7 920 2,66->4.0, x5670 2,93->4.4 a többit meg sem említem De annyiból jó, hogy akik megsütik a procijukat, majd tanulságként szolgálnak majd, már ha be merik majd ide írni...
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Yany
addikt
Őszintén szólva annak ellenére, hogy én is szeretek eljátszadozni picit a tuningolással (ld. 8 évig hajtottam egy 4.3-ra felhúzott 2500K-t) semmi bajom azzal, ha a gyárból maximálisan (egyúttal egészségesen) kihajtva érkezik egy termék. Amennyiben nincs benne kamu és a _tudom_, hogy mit teszek a kosárba, vagyis azt hozza, amit ígér, akkor tök frankó. Főleg, hogy egyébként jó eséllyel nem kis részben képes az AMD árban is ennyire versenyképes terméket adni, biztos, hogy ez a fejlett önmonitorozás és szabályozás a kihozatalt jobban kiaknázhatóvá teszi.
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
mozso
senior tag
Korábban ígértem összehasonlítást.
Nos akkor NXZT Kraken X62 vs épített vízhűtés első adatok (AMD 3900X), azonos radiátor beépítési hely, azonos ventik, azonos ház, azonos külső hőmérséklet.
EKWB rendszer:
EKWB Velocity blokk
EKWB D5 pumpa 2700-3700rpm között
10/16-os EDPM csövek
Black Ice Nemesis 280GTS radiátor (FPI 16, 29mm vastag)
2db Noctua 140mm-es venti 1100-1300RPMNZXT Kraken X62 AIO:
Asetek gyári pumpa
280-as NZXT gyári radiátor (FPI 16, 29mm vastag)
2db Noctua 140mm-es venti 1100-1300RPMIdle:
EKWB: 32-33 celsius között
NZXT: 33-34 celsius közöttCinebench R20 összes procimagra 2 egymás utáni menet 1 perc intervallummal, HWInfo64:
EKWB első run: 73.5 celsius
NZXT első run: 75.3 celsius (vízhőfok 30.2 -> 32.3)
EKWB második run: 74.0 celsius
NZXT második run: 76.0 celsius (vízhőfok 30.2 -> 33.7)Sajnos az EKWB rendszerben nincs vízhőfok mérőm.
Hosszabb tesztet nem csináltam, az látszik, hogy a nagyobb áramlás és a több víz miatt van minimális előnye az általam fabrikáltnak. Az NZXT vízhőmérséklete azért hamar emelkedik, nem csak Cinebench, hanem játékok alatt is.[ Szerkesztve ]
-
snecy20
nagyúr
A 3700X vagy 3800X tulajdonosok rá tudnának próbálni az alábbira?
4.35Ghz az összes magra., 1.240V.. (BIOS-ban ez nálam 1.230V, csak LLC1 beállításon 0.01V-t rárak terhelésen)Ahhoz képest, hogy a 4.4Ghz-hez már 1.3V körül kér., meglepően kevéssel beéri 4.35-ön. Lett lefuttatva 6x vagy 7x., okésnak tűnik.
Single Core: 405
Multi Core: 5282[ Szerkesztve ]
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
varmi2
nagyúr
-
mozso
senior tag
Mi az, hogy nem releváns mérés?
Ugyanakkora helyre berakva (mert nincs több), ugyanannyi zajtermelés mellett (mert nem akartam hangosabbat) hasonlítottam össze a kettőt. Sőt a teszteredmények szerinti legjobb 280-as slim radiátort raktam be, amit lehet kapni a világon.
Igen, ha berakok 5-ször akkora felületet radiátorban, akkor jobb lesz. De nem ez volt a kérdés eredetileg.
[ Szerkesztve ]
-
mozso
senior tag
Az ígért sokkal jobb hőfokokat (mennyi is a sokkal jobb konkrétan?) kérdeztem tőletek a szakmai vízhűtés témában, jól megfogalmazott kérdések mentén. Nem is lett rendes válasz 3hét alatt: csak a sokkal jobb, meg moduláris, meg minden kutyafüle mellébeszélés.
Szerintem az AIO 280-as méretű radiátorral, házban belül-felül elhelyezve, push ventilátorokkal (halkan járatva, Noctua 140mm 1100-1300RPM), nem klimatizált 1-emeleti szobában kevés a 3900X-nek, nyáron. Kicsi a hűtőközeg mennyisége, alacsony a pumpa szállítási kapacitása. All core terhelésen jelentősen emelkedik a hűtőközeg hőmérséklete rövid idő alatt is, lásd korábbi tesztjeim (30.2 -> 33.7 fok 2 Cinebanch R20 teszt alatt). Játékok alatt is nem ritka a 38 fokos víz, amikor a szoba hőmérséklete 27 fok.
Magasabb ventilator zaj mellett ez nyílván jobb lehet, de az nekem nem pálya.
Azaz az épített hűtés jobb (2-4 fok @ 3900X), csak közben közel 2-2.5x annyiba kerül. Amikor az AIO rendszer felmelegszik a benne lévő vízzel együtt, az eltérés még ennél is nagyobb lehet.
Kb ilyen minőségű hozzászólásokat vártam a profi - nem játékvizes - csapattól, itt vagy a saját szakmai fórumon a PH-n.
A D5 pumpás kérdésemre is csak azt tudtad mondani, hogy régebbi nem PWM-es pumpád van és az felkavarja a levegőt 2000rpm felett.
Akkor miért fikázod le az objektív mérésemet itt?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
-
varmi2
nagyúr
Itt egy kép, ebben a pillanatban csináltam. Sajnos nekem csak ryzen 5 3600 van, nem 3900, kínai cpu blockkal(barrow) 240mm 60mm vastad radival, d5-el, ami csak 2100rpm-en megy. 24/7-ben cpu bányát tolok, látszanak a hőfokok, eközben a viz, 31.4C fokos. És nem pus-pullban vammak a ventik, hanem csak pus-ban van 2 db.
[ Szerkesztve ]
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
veterán
Micron E-die tulajoknak kifotóztam a beállításaim 3733C14-re :
Bios timingsNézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
Albigator
őstag
Hali!
Asus Rog Crosshair VI Extreme X370 lappal mik a tapasztalatok Zen2-es procikkal? Memóriakezelés, stb? -
Zanik
addikt
Sziasztok!
Új konfigot raknék össze és Ryzen 7 3700X a kiszemelt processzor.
A gondom az, hogy egyelőre fogalmam sincs milyen alaplapot tegyek alá!Fontos leszögeznem hogy nem tervezek semmiféle tuningot (max. ha a legmagasabb memóriasebességhez kell az OC). A másik limitáció hogy mindenképp mATX-es házba kerülne a konfig, ezért csak mATX és ITX-es alaplap jöhet szóba.
A kérdésem az lenne, hogy mi a helyzet a 400-as alaplapokkal? Vannak már hozzájuk normális BIOS-ok? Kaphatóak már eleve így érkező lapok, vagy még a régiek vannak forgalomban és kérni kell hogy a viszonteladó frissítse nekem?
Ha sok a gond még a 400-asokkal, akkor mondjuk a B550-es lapok mikor várhatóak?
Nézegettem az X570-eseket is, de nem találtam olyan lapot ami szimpatikus lenne.Egyelőre az Asus ROG Strix B450-I a legszimpatikusabb lap, de bizonytalan vagyok hogy elég-e a 3700X alá, illetve hogy nem lesznek a gondok vele a B450-es chipset miatt:
https://www.asus.com/us/Motherboards/ROG-STRIX-B450-I-GAMING/Bármiféle tanácsot, javaslatot szívesen fogadok.
Köszi előre is a segítséget!Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Locutus
veterán
Ez a teszt se ér igazából semmit, mint ahogy a korábban ide beírtak sem.
Ugyanis egyik sem tesz említést a hűtés hangerejéről. Konkrétan azonos hangerőn lehetne csak érdemben összehasonlítani egy épített meg egy játékvíz teljesítményét. Ja és ekkor a 240-esek rendre alulmaradnak pl egy NH-D15-tel szemben...Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
Locutus
veterán
Ugyanezzel küzdöttem sokáig, de aztán feladtam, és ATX lett belőle.
Egyszerűen nincs jó mATX/ITX alaplap AM4-hez. Vagy a hang szar, vagy a kimenetek nincsenek meg, vagy a VRM foscsi, vagy az m.2 van rossz helyen... Vagy X570-es és nem elég, hogy zsúfolt, de még aktív hűtéses is...
Szóval el kell döntened milyen kompromisszumot kötsz. Vagy te is ATX-et veszel.Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
Locutus
veterán
Nincs ezzel baj, csak épp következtetéseket nem érdemes levonni belőle.
Olyan teszteket kell nézni neten, ahol azonos hangerőre normalizálva van megmérve a hűtési teljesítmény. Van ilyen oldal, ahol megfelelően tesztelnek CPU hűtőket meg ventilátorokat is.
És még ezeknél a teszteknél is marad nyitott kérdés, pl a hang karakterisztika. Ami bizonyos népszerű ventiknél pl radiátorra szerelve jelentősen romlik, még akkor is, ha a hangerő amúgy nem emelkedik sokkal.
[ Szerkesztve ]
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
snecy20
nagyúr
Az teljesen CPU-függő, hogy mennyi az a max. Fabric Clock, ami bugok nélkül stabilan elérhető?
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Zanik
addikt
válasz Locutus #6140 üzenetére
Az lehet, hogy nincs tökéletes lap, de én tudok és hajlandó vagyok kompromisszumokat kötni, ha kell.
Hangban pl. egyből, mert nem érdekel az alaplapi, hisz külső hangkártyát használok.
Kimeneteknél sincs szükségesem semmi extrára (még usb type-C se kell!).
Mindössze egy dedikált videókártya kerülne a konfigba, esetleg később egy m2-es SSD.
Valószínű a wifi-t is valami usb-s megoldással oldanám meg (kivéve persze ha van az alaplapon).Szóval szerintem nincsenek nagy igényeim, csak hogy a ne legyen a BIOS-szal probléma, egy 3200MHz-es 2x8GB-os RAM-ot azért elbírjon, és persze ne legyen szar a VRM.
Ezt figyelembe véve sem találni megfelelő lapot?
A linkelt ASUS-nál pl. te mibe kötnél bele?Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Locutus
veterán
Hogyan hajtod meg a külső hangkártyádat, ha nincs rajta toslink, sőt, még alaplapi 4pin spdif sem? A zajos USB-ről? Na látod... nem olyan egyszerű ez. Ráadásul ITX-be még plusz hangkártyát se tudsz belehajítani, ha nem jönne be az eredmény.
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
Állásajánlatok