Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Timer

    veterán

    Sziasztok!

    Most szálltam fel a Ryzen vonatra egy 1600X-szel, amit egy MSI B350 PC Mate-ben hajto, Enermax Liqmax II vízzel hűtve. Na, ennek ellenére éppen a hőfokok miatt jönnék érdeklődni, mert -és ahogy látom, ezzel nem vagyok egyedül - mintha kissé jobban melegedne a kelleténél a jószág.

    Azt tudom, hogy van egy 20 fokos plusz, amit az alaplap és a legtöbb szoftver ad a tényleges hőmérséklethez, de a Ryzen Master-rel mért hőfokokat sem tartom túl jónak. Tuning mentes a rendszer, ennek ellenére alapórajelen 38-48 fok között ugrál. Amint kap pici terhelést (kattintok kettőt bárhová, gyakorlatilag) máris eléri a 48 fokot. Ha böngészek, már inkább 55 fok. Ha elkezdem terhelni AIDA CPU teszttel, akkor meg villámgyorsan 60 fok fölé lép, és ami vicces, hogy ilyenkor az alaplapra is 62 fokot mutat a program. Alapórajeles i7 4790-ről jövök, ott nem nagyon láttam ekkora hőfokokat szimpla mindennapos terhelés mellett, pedig azt a gyári léghűtőjével használtam.

    A kérdésem az lenne, hogy:

    - Ez mindenkinek ilyen, vagy nálam lehet valami gebasz?

    - Ha másnál nem ilyen (pláne ugyanezzel a hűtővel, mondjuk), akkor pasztázzam újra a processzort? Mivel utóbbi témakörben vallásosságig menő viták vannak a helyes módszerről, ebben is kérnék némi tanácsot.

    Most 5 borsónyi MX4-et tettem rá, a dobókocka mintázatának megfelelően, a középső borsóba több anyagot is nyomtam a biztonság kedvéért. Összeszerelés előtt próba kenést csináltam, akkor úgy tűnt, hogy ez a forma szétterült rendesen a felületek között, plusz, a kupakról picit le is csorgott az anyag, ebből gondolom, hogy rendesen van mindenhol belőle.

    A processzoron a pumpa maxon (2500 rpm) megy (van egy 4 tűs dedikált pumpa csatlakozó a deszkán, igaz, maga a pumpa csak három csatlakozós. A CPU venti slotra kötöttem a radiátor ventilátorait, ezeknél általában 1000 RPM alatt marad a fordulat, de ha feltoltam kézzel 1600-ra, azon túl, hogy mindenki kimenekült a zajtól a szobából, minimális hőfok visszaesés történt csak, nem egészen 5 fok. Van még egy fokozat a ventilátorokra, hajthatnám őket 2000-en is, de ez elvi opció csupán, amellett egészen biztosan én sem maradnék meg.

    Köszönöm a válaszokat előre is!

Új hozzászólás Aktív témák