Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • chopin42

    őstag

    Off lesz, de az am4 alaplap topic elég halott...Kéne írni egy rendes összefoglalót a procikról, memóriatámogatásról, ramokról általában. Én is több mint egy hónapja kutatok a legjobb ár/érték arányú lap után, de külföldi fórumokat böngészve csupa ellentmondást találok néhol. Ennek ellenére kaptam itt ajánlásokat, el is fogadom őket, de nézzük részletesebben, mire gondolok:
    Lényeg, hogy van egy vrm lista, igaz németül, ami rendszeres időközönként frissül: [alaplapok vrm táblázata] Ebből például kiderül, hogy a legtöbb b350 lap 4+2 fázisú, de az asrock "6" fázisa is csupán 3+3 (igaz, némileg több alkatrésszel. As asus prime x370-pro az első alaplap, ami valódi 6 processzorfázissal rendelkezik.
    Aztán ott van az alkatrészek minősége: például ott van az msi tomahawk, és az msi pcmate: jómagam az utóbbit választanám, mert nem kell ledfény, a vrm rész kb ugyanaz, kivéve hogy a pcmate lapon gyengébbek a kondik, de ezek is bírják kb 5 évig. Ellenben as asus prime b350 pluson, melyen a legrosszabb talán az alaplapi hang, nincs fém merevítés a pcie sloton, meg úgy elég szegényes lapnak tűnik (de persze világít, mert gémer powa!), jobb MOSFET-ek vannak a többi b350 lapnál. A különbségek azonban minimálisnak tűnnek, mégsem találtam egyértelmű nyertest "olcsó" tuningra.
    Memóriatámogatás: ahogy olvastam, a legutóbbi frissítések óta elég jól összeszedték magukat a lapgyártók, de érdekes, hogy az msi lapokon (mármint a "b"-s lapokon) nincs támogatva a corsair vengeance lpx 3000 cl15, míg as asusoknál igen (többnyire a b-s lapokat néztem, a csúcskategóriáról nem tudok nyoilatkozni, azt jobban elemzik külföldön és itthon is). Kiváncsi vagyok, mikor lezs mindegyik lap által támogatva a legtöbb memória.
    Procituning: többnyire a saját procim (ryzen 5 1600) után kutakodtam, de találtam elég sok mindent:
    A legtöbb proci max 4.4.1 ghz-et bír (hogy víz, vagy lég, annyira nem számít, itt megállnak). A max biztonságos feszültség 1.35 volt sokak szerint, mindennapos használatra (találtam 1.45 voltról is eredményt, de nem tartom biztonságosnak). Ami miatt főleg kutattam, az a fent tárgyalt vrm-ek minősége, van amelyik a 100 fokot is eléri tuning alatt (3-4 fázisúak), amit én nem tartok biztonságosnak, de pontos infót arról, hogy melyik lap, milyen feszültségen, melyik procival mennyit bírt szórványosan olvastam. A legrosszabb, hogy a legtöbb teszt nem nézi a vrm hőfokot. 4 magos procik elvileg minden lapban mehetnek 4 ghz-re, mivel nem kell nekik annyi áram, legtöbb 6 magos is bírja a tuningot a legtöbb lapban, a 8 magosokkal viszont vigyázni kell, illetve az alaplapoknál érdemes hanyagolni a fedetlen vrm-el rendelkezőeket. Ha nincs tuning, kb mindegy, milyen a lap.
    Buildzoid készített egy elég ó összefoglalót, én is onnan tájékozódtam főleg: Vrm kurzus

    (off az offban: például a legtöbb b350 lapon kaki a hang..állítólag, például a msi b350 tomahawkon (amit sokan ajánlanak itt és külföldi fórumokon egyaránt) Realtek® ALC892 Codec van, de pl az asus prime b350 pluson már csak Realtek® ALC887 "8 csatornás nagyfelbontású hangkodek" van (azt hogy ezek milyenek nem tudom, csupán olvastam, jómagam gyakorlati tapasztalattal nem rendelkezem az új platformról-még!).

    Szakmai kérdések csak a fórumban...

Új hozzászólás Aktív témák