Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BeZol

    őstag

    Így alvás előtt kicsit reszelgettem még a rendszert. Megnéztem mit művel alapjáraton: 0.75V idle, 1.2V teljes terhelés 3.5GHz-en, 1.3-1.4V között ugrál 1szálnál, de az órajel csak hébe-hóba ment most fel 3.9GHz-re és akkor is csak egy pillanatra, egyébként maradt 3.5GHz-en (anno az eredeti biosnál rendesen tartotta, de akkor nem néztem feszültségeket).
    A 3.9GHz-es tuningot eddig 1.375V-on csináltam, most úgy néz ki 1 lépcsőfokkal visszább lehet menni, és 1.36 vmennyin van (1.35, utána 1.3625 talán, és utána 1.375 jön már egyből a biosban).

    Az OCCT program szerintem jól mér mindent, mert a HWmonitor-nál minden kereken 15 fokkal magasabb, ezek szerint a pure rock hűtő így már belenyal a 85fokba ha hosszabb ideig hagyom futni (83fokos felszaladásnál 98fokot ír a hwmonitor, idle-ben mikor az OCCT fix 40fokot ír, akkor 54fokról felrepül 65fokra, majd visszacsorog és kezdi újra). Csak az a fura, hogy elég langyos a levegő ami jön, na mind1, úgysem vennék drágább hűtést pár MHz-ért, meg nem is férne be az ami igazán jó is.
    Van még 2 dolog, ami feltűnt:

    A VIN6 és a VIN12 alapvetően 0.5-0.6V között mozog, csak idle alatt mászik fel szép lassan (kb. mintha feltöltené magát :DDD ), és amint elindítom a windows betöltése után a tesztet, akkor addig 0.6V fölé tutira nem ér, de a teljes terheléses teszt alatt mire lefut a teszt szépen lassan lekucorog 0.27V-os értékig mindkettő. Nem tudom ezek mik lehetnek, de minden más fixen tartja magát (lehet ez akadályoz meg a jobb tuningban). A vin8 a memória lesz mert 1.36V-ra raktam biztos ami biztos alapon, a vin14 pedig a northbridge lesz, az alap 0.9 helyett feltoltam 1.1-re (elvileg 1.15-ig nyugodtan szabad, sok vizet nem zavar, majd lehet visszaveszem ezt is).

    1.35V-on pont elvérzik a teszt végére a rendszer 3.9GHz-en, de ezt a vin6 és 12-őt csak most fedeztem fel h mintha vmi nem smakkolna velük (fölfele menjen felőlem, de lefele? :F )

    Ha lesz időm újra játszani, akkor kiderül, hogy a mostani 1 fokozattal kisebb feszültséggel is stabil-e a rendszer játékok alatt. Egyébként pont azon agyaltam, hogy még 4.1GHz-en is bebootol a rendszer (feljebb még nem néztem ;] ), szóval szerintem csak rendes bios kérdése a dolog, ahogy a 3200MHz-es ramok is.

    Egyébként tekintve h játékok alatt csoda ha 30%-os terheltségig jut a rendszer, így meg lehetne játszani azt, hogy single core benchmarkot nyomok 4.1GHz-en, hátha az lefut 1.45V-ig bezárólag, és nem para ha elvérzik a többszálas teszt, mert játékok alatt ilyen terhelés jóideig nem is fog megtörténni, és közben mégis nyerhetek pár extra fps-t. Persze így akár korlátozhatnám a magokat is 2+2 v. 4+0-ra (smt-vel játékokhoz elég kell legyen, igaz 85-90%-os terheltség így már összejöhet). Na mind1, nem vagyok rászorulva az fps vadászatra, főleg nem 1440p-ben, de akár működhet a dolog.

    Még annyit fogok tenni, hogy fogyasztásmérővel megnézem mennyit eszik a teljes gép wow alatt, pl. 1.2V 3.5GHz-en (ami akár kevesebb is lehet) ill. a mostani 1.36V-os 3.9GHz-en, mert ha nagy a különbség, fps-ben meg szinte semmi, akkor nyugodt szívvel veszem vissza az órajelet és a feszkót.

Új hozzászólás Aktív témák