Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • R3plica70

    aktív tag

    Üdv újra itt.

    Gyors reagálás néhány felvetésre előzetesen.
    Nem tartom magam fecskének, nem váltottam Intelről (még), csak én egy olyan állat fajta vagyok akit érdekel az újdonság, szeretem kipróbálni saját magam ami érdekel (emellett olvasom mások tapasztalatait itt és egyéb fórumokon). Ez a hobbim, a rossz szokásom amiről úgy 30 éve nem tudok leszokni. Mások ezt a pénzt eldrogozzák, elqrvázzák, vagy szimplán elfüstölik (egyik kollégám havi 30-at, és még árt is magának vele).
    Nem vagyok egyik oldal fanatikusa sem, próbálok az igényeimnek megfelelő optimális konfigurációt összerakni.

    Nos, Ryzen.
    Tegnap munka után nem bírtam ki, és este, kiélvezve minden mozdulatát (mert szeretem csinálni), átépítettem a gépem. Néhány kép: (mivel ezt is kérte valaki)



    Előzetesben, és próbálok rövid lenni: ennyit régen sz@ptam géppel.
    Első bekapcsolás. Monitor bekapcsol, majd lemegy energiatakarékos üzembe....eltelik fél perc kb, ...gondolom magamban,valamit elcsesztem össze szerelésnél, vagy valami hibás...már nyúlnék a gép felé erre bekapcsol a monitor, jön a POST, hurrááá. Első mozdulattal irány a BIOS. Átnézegetem, egyes részek igen fapadosak, viszont van egy csomó dolog amire csak pislogok.
    Mindegy, beállítom amit jónak gondolok, semmi extra csak menjen fel a friss Windows. Pendriveról bootolás, telepítő indul, eddig minden patent. Elérkezünk a HDD/SSD kiválasztásához. Kiválasztom a szokásos Intel 530-as SSD-met, amit rendszer lemeznek használok. Partíció törlése...gondolkodik kicsit, majd hiba ablakot dob, hogy márpedig ő nem hajlandó törölni ezt a partíciót :F Na mondom akkor formázd csak...várakozás, hiba ablak feljön :W Hát ez mi ?
    Újra indítom a gépem, belépek a BIOS-ba, átnézem újra, ugyan mit nem vettem észre, mit kell itt csinálni hogy telepíthessek egy Windowst. Újra telepítő indul, ugyanazok a hibák :o Kezdek ideges lenni...
    Újra indítom a gépet, belépek a BIOS-ba, nem látja az Intel SSD-met :Y Mi van itt ? Tönkre ment az SSD-m? Gép kikapcsol, majd vissza, BIOS-ba be, ott az SSD...

    Kicsit belegyorsítok a történetbe mert hajnali egyig tartott a kálváíriám és még nincs vége.
    Nem adtam fel, több BIOS-sal próbáltam. Hol látja az SSD-t, hol nem...mint a mesében. Cserélgettem a SATA portokat, cseréltem kábeleket. Kínomban már a 2TB-os adat HDD-mre telepítettem rendszert, mert tartok rajta teszt rendszernek egy 50GB-os üres partíciót. Felmegy a Windows a HDD, erre nem látja a másik partíciómon lévő adatokat. Lemezkezelőben ott a partíció, mindent rendben lát, de file kezelőben nincs meg a másik paríció...na mondom, ha még állhatok neki Recoveryzni majd 2TB-nyi adatot mert elcseszte, akkor azzal a mozdulattal röpül kifelé a gépből a cucc.
    A lényeg, hogy a sok próbálkozás és valószínűleg a hold és egyéb bolygók együttállásának köszönhetően felment az SSD-re a rendszer.
    Picit tesztelgettem, de sajnos semmilyen programot nem tudtam rávenni, hogy valós Core feszt., hőmérsékletet mutasson, Gyári alkalmazást se találtam erre.

    BIOS szerint 1,1875V a processzorom alapfesze.
    Gyors tuningot próbáltam még hajnalban a legújabb 1.43-as béta BIOS-sal (mert ebben vannak már olyan lehetőségek ami a sima 1.4-ben nincs). 1,25V-on a 3,9GHz -en belefagyott a Windowsba, semmi terheléssel.
    RAM-ok XMP-vel mennek 2666-on. 1,35V-ra állítva és lazítva az időzítésken 2993-on (ha jól emlékszem az értékre) lecsipogott az alaplap. De ezek tényleg csak kutyafuttában próbálkozások voltak...

    Ma reggel első bekapcsolással Macriummal akartam imaget csinálni a felrakott rendszerről...erre nem látja az Intel SSD-t :W
    Újra bootolok és símán elindul a Windows...most itt tartok, írom a beszámolót...közben másolom át a Toshiba SSD-mről az adatokat és ezzel fogok tovább próbálkozni....

    Sorry a hosszú voltam, de ettől jóval hosszabb volt amit végig kellett, kimodhatom, szenvedtem ezzel a konfiggal.
    Hogy ez az alaplap problémája lenne, nem tudom, folytatom tovább és az idő és a próbálkozásaim remélem megválaszolják a kérdést.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák