Hirdetés
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
XenHai
senior tag
válasz
bandika0626 #12050 üzenetére
Köszi . Gyári hútő ?
146 mm széles a brocken 2 , +1-2 mm kell a venti lefogatónak. -
bandika0626
senior tag
-
XenHai
senior tag
válasz
bandika0626 #12052 üzenetére
Isten király vagy !
Nem agyalok ezen , jó lesz az prime lapra is . -
martin66
senior tag
válasz
-Solt- #12054 üzenetére
Low Latency (Alacsony késleltetés)
(#12049) Peppo
Alaplap támogatási listájából javasolt válogatni, mert az ott leírt sebességre tesztelték és hiba nélkül ment nekik. Ahogy néztem az Asroknál vannak olyan RAMok, ami nekik 3200 vagy 3446-on is jól ment, szóval tudsz válogatni.
4K-ra szerintem is megéri nyilván ott nem akkor különbség lesz, mint 1080p alatt, mint a linkelt képen, de 4K-ba meg aztán tényleg a plusz FPS jól jöhet.Igen, azok a hűtőkhöz elvileg biztos lesz AM4 lefogató a csomagban.
[ Szerkesztve ]
-
GFerr56
aktív tag
-
tomaszka88
aktív tag
válasz
pengwin #12037 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Csak úgy kíváncsi voltam lenne-e értelme az X370.nek, mert először B350-est néztem ki. Az 1600-as Ryzen is jó nekem, csak én felszeretném húzni 3,6ghz, és játszani is szeretnék vele, így is elég a gyári hűtő? Mennyi hőfokra megy fel így ?
Illetve milyen hűtő felelne meg hozzá ?
-
tomaszka88
aktív tag
Üdv!
Egy Ryzen 1600-ast ,hogyan lehet egy 350-es lapban turbó módra kapcsolni ? Esetleg tudnátok képet küldeni róla ?
-
martin66
senior tag
válasz
tomaszka88 #12062 üzenetére
X370 nagyon nagy tuningnál tud előnyt adni illetve több benne a kimenet esetleg jobb a hang vezérlője, a lan vezérlője ilyenek szoktak lenni. 3,6-ra egy minőségibb B350 bőven elég pl. Asus B350 Prime Plus. Nekem a gyári hűtővel 3,7-en idle 40-46 fok Dirt4 alatt hamarosan megnézem
.
-
M@cika
őstag
válasz
tomaszka88 #12063 üzenetére
Rendkívül egyszerű, csak fogod és beállítod pl. Windows alatt a kívánt értéket.
Nálam ez így néz ki:
[link][ Szerkesztve ]
Nasit a kis fehér medvének!
-
Ragnar_
addikt
Hát 4K/játék-ra minden pluszt inkább VGA-ra, az több FPS-t hoz, bár abból a 15k-ból amit a ramon spórolsz nem biztos, hogy meglesz a következő VGA teljesítménylépcső...
[ Szerkesztve ]
Ryzen R5 1600X - ASUS PIRME-B350 PLUS - 2x8Gb G.Skill Aegis 3GHz - Gigabyte 1070 G1 Gaming
-
-
martin66
senior tag
válasz
tomaszka88 #12071 üzenetére
Nem tudom. Egy jól szellőző házam van berakva egy íróasztal nagy fiókba, ahol megfőzi magát, szóval lehet nem túl relevánsak az értékeim. (Hamarosan kikerül belőle
(#12072) tomaszka88
Használd a szerkesztést. CPU-t tuningolni tudsz akár win alól, ryzen master-el illetve a biosban is.[ Szerkesztve ]
-
tomaszka88
aktív tag
válasz
martin66 #12073 üzenetére
Ha megküldöm ezt a konfigot ?
Gigabyte GA-AB350-Gaming 3
Ryzen 1600X (ehhez milyen hűtő ajánlott 4ghz-en ? vagy már ehhez az x370-s lap kellene?)
2X8 Giga ram de lehet maradok 2x4-nél..csak a probléma a ram támogatás.. 3000 és 3200mhz-én csak 8x8 meg 4x4-esek vannak Kingston és Corsairnál
nem tudom a többiek, hogy választottak bele ramot, de nem sok lehetőséget ad.
[ Szerkesztve ]
-
M@cika
őstag
válasz
tomaszka88 #12072 üzenetére
Persze, BIOS-ban részletesebben is lehet állítani, csak a mezei usereknek csináltak grafikus felületen keresztül használható progit.
Ami a hőfokot illeti, terhelés nélkül is hozza a 35 fokot alapon (3200), a gyári hűtővel, nekem 3.7-en 95% terhelésen 60 fokos (80% fenti)[ Szerkesztve ]
Nasit a kis fehér medvének!
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
tomaszka88 #12074 üzenetére
g.skill-ből van 2x8-as. az is király márka. a support list pdf szerint ez: F4-3200C14D-16GFX
ja ha meg kingston akkor ez is 2x8as: HX432C16PB3K2/16
ez a 2. ram a listánhyperx néven
[ Szerkesztve ]
-
tomaszka88
aktív tag
-
tomaszka88
aktív tag
Szögezzük le nyilvánvaló,hogy a Ryzen 1600-ast 3.2 ghz-ről felszeretném húzni 3.6-3.8 ghz-re. Terhelés alatt elég a gyári hűtő?.. mennyire mehet fel a hőfok ? Mert ha nem elég akkor lehet venni egy hűtőt rá
Illetve, amit néztem Cooler Master Hyper 212 LED nincs feltüntetve ,hogy am4-hez kompatibilis lenne. Adnak hozzá am4-s lefogatót ?
[ Szerkesztve ]
-
zozyk
addikt
válasz
tomaszka88 #12078 üzenetére
Adnak.
Nekem is olyan hűtőm van. -
varek
csendes tag
Ryzen 1700 Cpu-hoz kaptam gyári hűtőt, de korábbról van egy Noctua D15 hűtőm is, és szereztem hozzá AM4 -es lefogatót.
A fenti Cpu-ra melyiket tegyen fel, mit javasoltok ? -
bandika0626
senior tag
Ezt a kérdést te sem gondoltad komolyan! Egyértelmű szerintem a válasz. Noctua.
AMD RYZEN R7 1700, Cooler Master MasterLiquid 240, MSI X370 SLI PLUS, Corsair 2x4GB DDR4 3600MHz,Asus dual 1060 3G , Gigabyte GTX 1060 3G , Coolermasters GX 450, WD Caviar black sata3 500GB, SSD samsung 830 64GB.
-
varek
csendes tag
Csak nem láttam a fenti listán a Noctuát a támogatott hűtők között.
-
Ferdzsoo
addikt
Sziasztok!
Most tervezek a klubba lépni egy 1700-as procival. Tuning lesz, ezért nem az x.
Lenne egy kérdésem, ha jól értelmezem, tuning esetén nincsen stock meg boost órajele a procinak, hanem fixen megy mondjuk 4ghz-en. Éjjel nappal mindig. Ilyenkor nem megy a proci energiagazdálkodása?
Mert akkor lehet mégis jobb vétel lenne az x mert az 200mhz-el gyengébb lenne csak, viszont idle-ben szépen visszavett órajellel üzemel.
Javítsatok ki ha hülyeséget írtam..."It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
ViZion
félisten
Troll on
Közérthetően így hangzik a kérdésed:
Sziasztok este buliba megyek. Menjek a saját BMW-vel, vagy inkább a céges suzukival?
Troll off
Noctua D15 az egyik legjobb (lég)hűtő. Ha nem akarsz halk gépet, akkor használd a gyárit, ez a polcon is jól néz ki.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Televan74
nagyúr
válasz
ViZion #12085 üzenetére
Nem tudom,de nálam a D15 hangosabb és picit melegebb is volt,mint a mostani Mugen 5. Cserébe 2* drágább is. Lehet ott volt a hiba hogy 2db Winboost 2 használtam hozzá.A 140mm .s ventik nem fértek el a házban. Volt egy olyan érzésem mintha a meleg levegő megállt volna a D15 bordái között.Mondtam hogy ha nem lesz elég a Mugen 5 a két 120mm -s Wingboostal,akkor nincs más hátra mint egy 240mm -s AIO.De szerencsére jó bevált.
Eladó cuccok!!! https://tinyurl.com/2p9xjwkc
-
OutSider17
senior tag
válasz
Ferdzsoo #12084 üzenetére
Szervusz!
Kezdjük az elején. Az összes Ryzenek van boos és stock órajele. Az én Ryzen 5 1400-asom pl: 3,2Gz Stock és 3,6Ghz Boost. Energiagazdálkodási lehetőségeknél szépen be tudod állítani hogy energiatakarékos, kiegyensúlyozott vagy pedig teljesítménycentrikus. Itt akár csinálhatsz új energia sémát is és ha ezzel megvagy akkor ingadozni fog a proci órajele HA úgy állítod be.
Nekem gyári booston van még is változik az órajele miután beállítottam! Amíg nem állítottam be addig meg fix 3,6Ghz-en ment. Ez csak a windows-on belüli beállítástól függ hogy hogyan változik az órajele a procinak.
Ne érts félre, nem kötöszködésből írtam amit írtam![ Szerkesztve ]
Légy becsületes. Úgy bánj másokkal, ahogy te is szeretnéd, hogy veled bánjanak. (Everett W. Lord)
-
pengwin
addikt
Ha van egy csúcskategóriás léghűtőd akkor mégis miért használnád a gyárit?
(#12062) tomaszka88
Nekem 4,1GHz-en is megy az 1600X egy B350-es lapban, szóval leginkább azon fog múlni a tuningeredményed, hogy milyen CPU-t fogsz ki és mennyire tudod lehűteni.
Egy 3,6 GHz-es all-core tuningot lehet még az R5 1600 gyári hűtője is ki tudna szolgálni, a szükséges feszültségtől függően.(#12082) varek
Ha van már hozzá AM4-es lefogatókészleted is, akkor nem mindegy, hogy rajta van-e egy listán?(#12086) Televan
Gyanítom a Wingboostok nem tudták ugyanazt hozni mint a Noctua ventilátorai, lehet túl sűrű volt nekik a lamellázat.(#12084) Ferdzsoo
Ha a sima tuningot használod, akkor a CPU addig azon az órajelen fog járni, ameddig a hőmérsékletei engedik.
Én azt ajánlom, hogy sima tuningot addig használj, ameddig kikisérletezed a megfelelő órajel-feszültség kombinációt a CPU-ra és a RAM-okra, és feljegyzed a szükséges értékeket.
Utána vissza lehet állítani Auto-ra a CPU OC-t, és az AMD CBS-en belül a Pstate0-ra és Pstate1-re beállíthatod a kikisérletezett tuning feszültséget és órajelet.
Így lesz működő energiagazdálkodásod is, és terhelés alatt a tuning órajelekre fog boostolni a CPU.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
Egy kis segítség Pstate-tuninghoz:
1. a sima kétkattintásos tuninggal kisérletezzétek ki, hogy milyen órajelen, milyen feszültséggel tud a CPU működni. Ilyenkor folyamatosan a tuning órajelen fog járni a CPU
2. benchmarkokkal (prime95, de ez nagyon durva úgyhogy inkább Aida64 vagy Cinebench) ajánlott a stabilitás tesztelése.
3. Jegyezzétek le az elért órajelhez szükséges frekvenciát.
4. A Pstate-ek beállításai közé hexadecimális számjegyként kell beírni a FID(CPU szorzó) és a VID(feszültség) értékeket, úgyhogy át kell őket konvertálni. Ehhez segítséget nyújt ez az excel táblázat, vagy ez az XML, amiket a hardforum nevű oldalon tett közzé noko nevű felhasználó, innen is köszönet érte.
Alapesetben(ha nem piszkálta az ember a baseclock-ot [BCLK-t avagy base frequency-t]) a CPU szorzót úgy kapjuk meg, hogy az elért tuningórajelet elosztjuk 100-zal (vagyis egy 4GHz-es órajelhez 40-es FID tartozik az alap 100MHz-es BCLK beállítás mellett), ezt kell hexadecimálisba átkonvertálni.5. a hexadecimálisba átkonverált értékeket Az AMD CBS menüpont alatt a Zen Common options-ön belüli Custom Pstates/Throttling menüpont alatt kell beírni a megfelelő helyre (FID-et és VID-et kell csak változtatni, a DID egy osztóérték, amivel csak BCLK változtatásakor kell foglalkozni, de az egy jóval összetettebb művelet, pl. RAM órajelét is abból kalkulálja a gép).
A Pstate0 és a Pstate1 értékeit éri meg megváltoztatni, AsRock BIOS-a rögtön mutatja is, hogy a hexa értékek milyen feszültséget és órajelet fognak eredményezni, így lehet látni, hogy gyárilag melyik Pstate mire való.6. Ezek után lehet menteni a beállításokat.
Így a CPU-nak lesz tuningértékes turbója, és működő energiagazdálkodása is.
Opcionálisan lehet csökkenteni az alsóbb Pstate-ekhez ratozó VID értékeket a CPU fogyasztásának és hőmérsékletének csökkentése érdekében.
Én ezt erősen ajánlom, mert eddig több ember tapasztalatai alapján a Ryzen CPU-kat durán túlfeszeli az alapbeállítás. Nálam pl. a Pstate0-hoz 3,6GHz-es órajelhez 1,375V tartozott. Összehasonlításképpen: 1,38V-tal megy 4,1GHz-en is a CPU-m.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
Televan74
nagyúr
-
BMS
őstag
hali
1 hónap múlva tervezek gépet venni(játékra),144hz-es monitor lenne és 90% hogy gtx 1080.
Prociból vagy az 1700x vagy az 1800x lenne egy kb 15ezres procihűtővel.
Akinek van ilyen processzora az leírhatná a tapasztalatait róla
Mennyire melegszik(napi 10+óra hétköznap hétvégén mégtöbbet menne),x370es lapba menne majd,minden vélemény érdekel.
(ha nem ezek akkor valószínűleg a 2066os foglalaton választok majd.)"You will be remembered as the King who sacrificed his life... for NOTHING"
-
olle
senior tag
Függ attól hogy mire kell a gép. Gondolom játék. Sőt azt is sejtem hogy nem akarsz "sokat" költeni. Sima 1700 + B350 es lap. Videokártya fronton is tudsz majd spórolni szerintem.
ASUS ROG Strix B650E-F Gaming. AMD Ryzen 9 7900X (OC) 5.5 Ghz. AMD Radeon™ RX 6950 XT Phantom Gaming 16GB OC
-
pengwin
addikt
A PState 0 és 1 közül szerintem a 0 lehet a 2 magos turbó, az 1 pedig az all-core, de nézd meg a BIOS-odban és vesd össze a CPU tulajdonságaival.
A Core Performance Boost-ot bekapcsolva lehet hagyni Zen Common Options-ben, és akkor működik az XFR és a Precision Boost is, szerintem ezekkel együtt a Pstate OC hozhatja amit akarsz.
Állítsdt be, teszteld és nézz grafikonokat és statisztikákat, hogyhogyan viselkedik ha csak az egyik Pstate-et módosítod.
Üdv, pengwin
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
pengwin #12089 üzenetére
Köszönöm, ez egy részletes válasz és leírás.
Annyit kérdeznék még hogy x vagy sima?
Procihűtő ígyis úgyis cserélve lesz (Dark rock 3 pro-ra).
Mindenhol azt olvasom hogy ha az ember tuningol nem érdemes az x-eset megvenni..."It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
pengwin
addikt
válasz
Ferdzsoo #12097 üzenetére
Nekem X-es van, de ha tuningolsz akkor tényleg felesleges szerintem is ezt venni.
A tuningolás meg igazából lottó, ahogy már sok embernek írtuk. Biztos van olyan 1600X, amit leköröznek tuningban a sima 1600-ak is, nekem szerencsém volt ezzel a példánnyal.
Én csak azért vettem az X-eset, mert hűtőm már volt rá, és csak minimálisan volt drágább a sima 1600-hoz képest. Utóbbi csak olyan helyeken volt olcsóbb minimum 8 ezer forinttal, ahol várni kellett volna rá egy hetet, ahol meg volt készleten, ott meg majdnem annyiba került, mint az 1600X.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
OutSider17
senior tag
válasz
tomaszka88 #12063 üzenetére
Mi a pontos márkája az alaplapnak?
Légy becsületes. Úgy bánj másokkal, ahogy te is szeretnéd, hogy veled bánjanak. (Everett W. Lord)
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Devops Team Kft.
Város: Budapest
Cég: Morgan Stanley
Város: Budapest