Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz _Horka_ #3258 üzenetére

    Sokkal bonyolultabb a gyorsítótárak tervezése ennél. Ezek nagy kapacitás mellett komoly tranzisztorigénnyel rendelkeznek, vagyis el kell érni, hogy a megfelelő kapacitáson túl megfelelő energiaigény mellett működjön, de eközben ne foglaljon sok helyet a lapkán, és a teljesítménye is optimális legyen. Nem véletlen, hogy az Infinity Cache-t nem is a GPU-s részleg rakta össze, hanem a CPU-s, mert sokkal nagyobb tapasztalataik vannak ezen a szinten. A GPU-s részleg ezt a kapacitás sokkal nagyobb lapkaterületen hozta volna össze, mert a GPU-k tipikus tervezési jellegzetességei miatt korábban nem voltak lényegesek, hogy az a 4-6 MB-nyi L2 cache mennyire jól van megtervezve, úgyis csak a lapkaméret töredékét viszi el.

    A SAM-et egy fejlesztő direkten nem látja. Ők erőforrásokat helyeznek a memóriába. Azt lehet optimalizálni, hogy a strukturált puffereket megfelelően alignálják az egyes architektúrákra, de az a helyzet, hogy sokszor le se szarják, egyszerűen áthozzák a konzolhoz alignált kódot és kész. Ez nyilván nem optimális egy csomó architektúrának.
    A SAM pont azért tud előnyt hozni, mert több leíró helyezhető a VRAM-ba. Erre lehetne nagyon játszani, de nem érdemes, mert akkor szar lesz a nem SAM-es működés, az meg még mindig túl nagy része a piacnak. A növekedés nagy része a jövőben abból fog állni, hogy a fejlesztők úgy istenigazából szarni fognak a leíróhalmazok optimalizálására PC-n, mert már nincs 256 MB-os limit. Nem kell nagyon beleférni ebbe, nem kell megfelelően alignálni, mert a hardverben van nagyobb VRAM is, amit lát és koherensen kezel a host. Tehát a konzolról való copy-paste ugyan nagy pazarlás lesz a memóriahasználatban, de a SAM visszanyeri a sebesség egy jó részét, amit az optimalizálás hiánya okoz. Akkor lehetne ebből nagyobb dolgokat kihozni, ha a fejlesztők elfelejtik a nem SAM-es platformokat (nem fogják), és normálisan fognak alignálni minden architektúrára (nem fognak).

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák