Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tyrel

    őstag

    válasz Danex #2000 üzenetére

    Ezt inkább ON-ba írom, másnak is érdekes lehet:

    Nem fogod tudni ezzel gariztatni, a "drivere" pedig 99% nem ér semmit, szinte biztos hogy csak egy színprofil van benne.

    Én elég régóta használok adaptive-sync-et és viszonylag sok monitorom volt az évek alatt, de még egyetlen egy olyan VA paneles FreeSync monitorral sem találkoztam, ami ne villódzott volna, ill. ne lett volna jelen benne ez a háttérvilágítás-vibrálás.

    Valószínűleg maguk a VA panelek sokkal érzékenyebbek arra, ha az input jelben ill. vezérlésben valamiféle késések vagy bizonytalanságok vannak. Ez a panel-probléma kezelhető, de egy normális + drága + jól kalibrált vezérlő-elektronika kellene hozzá, amin a gyártók nemes egyszerűséggel spórolnak, pláne hogy a VA amúgy is a "legalja" kategória náluk. (most hogy a TN már kihalt)

    Nem mondom, hogy lehetetlen VA panellel a villódzás elkerülése, csak azt hogy egy normális vezérlőelektronika kéne hozzá, amin a gyártók spórolnak. Soha egy monitor specifikációjában nincs leírva milyen chipek vannak benne, nem figyelsz rá, így könnyen átverhetnek ezzel - és hát miért is ne tennék...
    Volt egy G-Sync-es VA monitorom a Z321QU személyében, ő volt az egyetlen olyan VA monitor amit eddig láttam és nem villódzott (csak nagyon-nagyon-nagyon ritkán és minimálisan), viszont úgy emlékszem bő 40 ezerrel volt drágább a vele teljesen azonos FreeSync-es változatánál. A benne lévő VA panel tök ugyan az volt, csak normális vezérlés volt alatta, ami vigyázott rá hogy ne villoghasson.

    Sokat küzdöttem ezekkel a villogós gondokkal, és nekem az a tapasztalatom hogy ezt semmilyen driver cserélgetéssel, Windows újratelepítéssel, videokártya vagy DP kábel cserével, se beállítás-baszkurálással nem fogod tudni elkerülni. Nem a FreeSync-el van baj, és nem jobb nála a G-Sync Compatible sem.
    Maga a monitor szar, szar az elektronikája, szarul van kalibrálva, igénytelen volt a gyártó, nem szántak rá időt vagy spóroltak rajta. Kész, nem tudsz vele mit csinálni. Tesztek se nagyon térnek ki erre, csak a személyes próba marad...

    Sajnos sok tapasztalatom még nincs ez utóbbiakkal (az áruk miatt), de úgy tűnik hogy az IPS panelek talán kevésbé érzékenyek a gyenge minőségű vezérlésre, ill. kevésbé hajlamosak a villódzásra. Biztosan ezek közt is vannak különbségek, de alapvetően jobbnak tűnik az IPS, legalább is ebből a szempontból.

    A másik dolog amivel csökkentheted a villódzás esélyét, ill. azét hogy egy spórolós szart kapj az az, ha felsőkategóriás monitort választasz. Nyilván nem garancia, de nagyobb eséllyel van benne jó minőségű és megfelelően kalibrált vezérlés. Pl. az LG 34GK950F-B vezérlése bámulatosan jó, jobb a fent említett G-Sync monitorénál is, pedig hivatalosan nincs benne nevesített, feláras, prémium vezérlő. (a jelenleg kapható utódja a LG 34GN850-B - azzal nincs személyes tapasztalatom, de tippre hasonlóan kurvajó lehet (adaptive-sync implementáció tekintetében))

    Nyilván ez nem jelenti hogy minden drága monitor jó, vagy hogy minden IPS monitor jó, vagy hogy minden LG monitor jó, mert biztosan nem igaz egyik sem. Csak ha egy monitor adaptive-sync közben villog, akkor az bizony szar, és maga a monitor szar, nem te rontasz el valamit... nem lehet vele mit kezdeni. Pl. használok most épp egy Philips 345B1C-t is, ez is villódzik mint az ökör de korábbi tapasztalataim miatt már meg se próbálom megoldani, tudom hogy nem lehet. Kikapcsoltam a FreeSync-et, bekapcsoltam az Enhanced Sync-et, és el vagyok vele így.

    Ami esetleg bizonyos monitorokon még segíthet (de nem mindegyiken!) az az, ha nagyon vigyázol rá hogy bőven a FreeSync tartományon belül maradjon az fps. Mittomén pl. ha 48-100 fps a tartomány, akkor lejjebb tekered annyival a grafikát + beállítasz egy framerate limitert (leginkább Chill-t), hogy 52-98 közt legyen mindig az fps. Teljesen nem szűnteti meg ez sem a problémát, de gyakran már elfogadható keretek közé szorítja a villódzást.

    TLDR: a villódzás az adott monitoron és a benne lévő elektronika minőségén múlik, nem nagyon tudsz vele mit kezdeni. (azon felül, hogy legközelebbi vásárláskor megpróbálsz egy olyan /feltehetőleg drága/ monitort venni, amiben jó vezérlő van)

    [ Szerkesztve ]

    Turenkarn

Új hozzászólás Aktív témák