Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Jim Tonic

  nagyúr

  Nem tudom, mennyire lesz sikeres ez a topik, de talán lesz egy új tábora itt ennek a rendszernek. Elsősorban tapasztalatokra lenne szükségem.

  Mi az Amahi?
  Az Amahi egy Ubuntu vagy Fedora alapokon futó rendszer otthoni szerverekre. Főleg médiaszerverekhez ajánlott, de rengeteg szolgáltatása van.

  [ Szerkesztve ]

  Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

 • hrghun

  csendes újonc

  Hello!

  Akkor tegyünnk egy próbát. Itt vagyok, és most tettem fel az Amahi-t egy új HP Proliant Gen8-ra. A legelején vagyok, jó lenne összehozni egy csapatot - ha még egyáltalán amahizol.

  Informatikus vagyok, de nincs tapasztalatom Linuxszal. Mindenesetre minden egyes installációs és konfigurációs lépést és felmerülő problémát írok - hátha jó lesz valamire, valakinek.

  Gábor

  [ Szerkesztve ]

 • Jim Tonic

  nagyúr

  Utoljára egy hónapja próbáltam, a 8-ast raktam fel. Ezzel meg az volt a gond, hogy kevés app volt alá elérhető. Nekem pl. mindenképp kell egy grafikus fájlkezelő. Amúgy stabil. Mondjuk nekem most megint Lubuntu van fent, de sok szempontból jobb lenne az Amahi.

  Sok Linux tapasztalat nem kell hozzá. A 8-ast nem lehetett egy lépésben telepíteni, kellett egy Fedora üresen, és onnan tovább parancssorból, de amúgy nem sokat találkozol a Linux-szal.

  [ Szerkesztve ]

  Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

 • hrghun

  csendes újonc

  Hamarosan felteszem az install összefoglalót. Most állok neki teljesen újra installálni. Így szokott ez lenni, először az ember elkövet alapvető hibákat, amivel nem jó később együttélni. Jobb még hamar újrainstallálni.

  Addig is összefoglalom, hogy hogyan jutottam el az Amahi-hoz. Mind NAS és Linux szempontjából kezdő vagyok (informatikus létemre) és tudom, hogy a választásom nem feltétlen optimális. Ezért csak tájékoztató az alábbi információ, más nyilván máshogy döntene. No meg aztán egyszer csak abba kell hagyni a vacillálást bele kell vágni valamibe, és onnantól kezdve már csak felszínesen figyelni az ilyen vitákat. Különben sose lesz elégedett az ember gyereke.

  Néhány szoftvert Oracle virtuális gépen próbáltam ki először. Másokról csak olvastam, vagy ismerőseim véleményét gyűjtöttem össze. Az alábbi cikk sokat segített:

  NAS4Free vs FreeNAS vs Amahi vs OpenMediaVault (2014)
  http://storageroot.com/articles/nas4free-freenas-amahi-openmediavault

  A cikk és ismerőseim véleménye alapján a FreeNAS volt a legszimpatikusabb, máig is kicsit ingadozom. Azonban a FreeNAS 9.x megjelenésével elhagyta az UFS diszk kezelést és már csak a ZFS-t támogatja. Ezzel viszont 8GB-ra nőtt a minimális memóriaigénye, és úgy látom, hogy ezt még a szakik sem merik igazából kisebbre becsülni! Ez mondjuk a HP Gen8-as szerver árát 60 ezer forintról 90 ezerre emeli (HDD nélkül). Fórumos szakik, akik eddig a FreeNAS-ért lelkesedtek, egy kicsit elgondolkodtak emiatt és tűnődnek, hogy mit csináljanak. Más részről egyébként a ZFS fájlrendszer (https://en.wikipedia.org/wiki/ZFS) használata hasznosnak tűnik, de én már nem akartam többet költeni a hardverre. Ez nem teljesen logikus döntés, mert - mint később látjuk - az Amahi esetében az árkülönbözetet elköltöm fizetős komponensekre, de akkor most itt jön be a fenti gondolat, hogy ha egszer már döntöttem, akkor egy bizonyos határig nem árt ragaszkodni a döntéshez. Egyébként a FreeNAS Oracle VM-en történt installálása közben hamar elakadtam, lehet, hogy pont a VM alacsony memóriája miatt, de ebben nem voltam biztos. Mindenesetre nem tudtam felinstallálni. Kicsit kényelmetlen volt nekem, hogy a FreeNAS-t USB strickről kell indítani, nem csak installáláskor, hanem - ha jól értem - mindig. Lehet, hogy szakmailag meg lehet magyarázni, hogy ez miért jó, de nekem nem tetszett az elgondolás.

  A NAS4Free-t viszonylag kevesen ajánlják, ezért azzal nem foglalkoztam.

  Az OpenMediaVault felment az Oracle VM-re. Azonban úgy láttam, hogy jóval kevésbé dokumentált, mint a többi NAS megoldás, kezdőként gyakorlatilag nem találtam dokumentációt. Ezért álltam le róla.

  Felmerült még a fentebb említett cikkben egy Synology alapú megoldás, de ahhoz nem igazán legálisan kellene felhasználni a Synology NAS szoftvert, ezért ezt kapásból elvetettem.

  Maradt tehát az Amahi, amelyről a fent említett cikk is kedvezően nyilatkozik. Saját véleményemet is visszatükrözte az összefoglaló, amely kezdőbbeknek az Amahit, profi felhasználóknak a FreeNAS-t ajánlja:

  "If you are an individual consumer with a limited computing background, go straight to Amahi which was designed with you in mind. If you are an Information Technology professional who is comfortable with installing and using open source solutions, you will most likely prefer FreeNAS, which is indeed as robust and as rock solid as its developers claim it is."

  Akkor nekiállok az újrainstallációnak, ami a jegyzeteim alapján nem tarthat sok ideig. A legfontosabb indok az újrainstallálásra egyébként az, hogy a dokumentáció nem teljesen egyértelmű az ajánlott partíció séma leírásában, tehát én pont nem jól csináltam. Működik így is, de jobb ezt még most az elején rendezni. Az installáció menete során majd leírom, hogy mi is volt a probléma.

  folyt. köv.

  [ Szerkesztve ]

 • hrghun

  csendes újonc

  A particionálással kapcsolatban felmerült kérdéseimre egyébként az Amahi IRC csatornán percek alatt kaptam választ - láthatóan olyan embertől, aki a konkrét fejlesztésben, dokumentálásban benne van:

  http://webchat.freenode.net/?channels=amahi

  (meg kell hogy mondjam, az IRC chat megoldással eddig nem találkoztam, pedig vagy 25 éves technológia)

Hozzászólok Aktív témák