Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Cheesy

  őstag

  Kitartó keresés után sem találtam még csak hasonló topikot se, ami a manapság előtérbe került alternatív energiaforrásokkal (szél, nap, de akár víz is), esetleg a hulladék újrahasznosításával foglalkozna.
  Érdekelne, hogy a PH! fórumozóknak mi a véleménye erről, azt hiszem épp elég brainstorming folyt már itt mindenféle témáról, miért ne bővítsük a vitatémák sorát? :)

  A téma nyitásához ez a "találmány" adta az ötletet, még július elején akadtam rá, de azóta sem találtam olyan fórumot ahol érdemben foglalkoznának az ötlettel:

  Hogyan nyerhetünk vissza finomított olajat műanyagból?
  VIDEO

  Azért raktam idézőjelbe a találmány szót, mert ahogy a videóban is látjátok nem is olyan bonyolult az egész, nem hiába tudja egymaga körbehordozni a világon bemutatókat szervezve.
  Ha jól látom akkor egy 4 fázisban fokozatosan hevítő "kamra", amiből a hevítés folytán keletkezett gőzt egy folyadék (csapvíz) szűrő közegen átvezetve a víz felszínén kiválik az olaj, melyet aztán tovább lehet alakítani benzinné, gázolajjá vagy kerozinná.

  Az ötlet azért tetszik nagyon, mert hatalmas mennyiségű műanyag hulladék keletkezik nap mint nap és a műanyagnak nagyon hosszú lebomlási ideje van. Lényegében az így visszanyert olajat is üzemanyaggá alakítva eltüzeljük, de ahogy a videóban is látszik azért más mennyiségű káros anyag kerül a légkörbe, mintha elégetnénk a műanyagot.

  Érdekelne a véleményetek. :)

  www.vakbelmutet.hu

 • johnbeurer

  csendes tag

  válasz Cheesy #1 üzenetére

  Engem is érdekelnek az alternatív energiaforrások! Szerintem ez nagyon érdekes téma...
  Először is szerintem nagyon fontos manaság, hogy tényleg használjuk ki úgy az energiát, hogy az ne vesszen kárba... A műanyagos olaj újrafelhasználásról már én is olvastam! Nagyon jó 5let... Ahogy te is írtad... hiszen irdatlan nagy mennyiségű műanyagot dobálunk ki, és ezzel a módszerrel tényleg lecsökkenne a felesleges szemét gyűjtemény

  Engem ami nagyon érdekelne az, az lenne, hogy otthon olcsón, hogy lehetne úgy felhasználni egyszerűbb eszközöket, hogy tényleges áramot fejlesszünk. Én akár olcsóbb napelemekre gondolok itt amit házilag legyártva lehetne hasznosítani...

  [link] itt van egy általam régebben lementett dokumentumok gyüjteménye, szerintem lehet érdekesnek fogod találni :)

  Remember! RESPECT IS EVERYTHING!

 • Cheesy

  őstag

  válasz johnbeurer #2 üzenetére

  Ami jó, hogy manapság az állam kötelezi az áramszolgáltatót arra, hogy a betermelt áramot visszavételezze. Ilyenkor értesíteni kell az á.szolgáltatót, ők kijönnek kiépítenek egy oda-vissza mérő órát, az össz költsége az embernek annyi, ha a szolgáltatóak nem felel meg a mérőóra helye, így kb. 3500 HUF-ért oda rakják ahol nekik megfelel.

  Neked már csak a betermelő egységről és annak hálózatba kötésről kell gondoskodnod.

  Legjobb szerintem a napelem. Zéró mozgó alkatrész, hosszú élettartam. Viszont az ostyákat házilag nem lehet elkészíteni, azért ilyen szilíiumgőzölő gyártósora szeritnem nem sok mindenkinek van :)

  www.vakbelmutet.hu

 • Szevam

  aktív tag

  Sziasztok!

  Nagyon örülök ennek a topicnak!!!

  Tudomásom szerint a megújuló energia források Magyarországon nem annyira jól hasznosíthatók. A legjobban mégis talán a napenergiát lehetne (belegondolva a szélerőművek kis számban, inkább a Kisalföld környékén találhatók, mert ott használható ki legjobban). Ha jól vettem észre, nem sokan tehetik meg, hogy megújuló energiát alkalmazzanak, vagy azért mert nem értenek hozzá, vagy azért mert nincs pénzük (tudjuk, hogy sajnos nem olcsó ezen berendezések beszerzése). További akadály például egy otthoni szélerőműnél, hogy a megtermelt áramot nem tudjuk raktározni, így amit nem tudunk felhasználni megy (menne) visszatáplálásra az áramszolgáltatóhoz, ami nyilvánvalóan nem gazdaságos számukra. Ugyanúgy, ahogy nem tudjuk jól tárolni a a megtermelt áramot, nem tudjuk a hőmérsékletet sem megtartani sokáig. Az elraktározás pedig azért szükséges, mert mi van akkor, ha nem süt a nap, szélcsend van stb...? Ha nem tudjuk elraktározni, lesz olyan időszak amikor más energiához kell folyamodnunk. Például télen eléggé kevés órán keresztül süt a nap, ráadásul több a felhő is általában, így még jobban rövidíti a napos órák számát, ami energia vesztéssel jár.

  Node ne csak a szám járjon!

  Álljon itt néhány link, aminek a segítségével majdnem ingyen (mindenképpen jóval olcsóbban), de egy kis idő és munka ráfordításával saját magunk készíthetjük el:

  1. Sörkollektor: kb egy egyszeri 30000 Ft-os kiadás + saját munka (vagy van ilyen is)
  2. Mágnessel ( + ventilátorral) meghajtott LED

  Egy kis plusz (most találtam) :D :[link]

  Azt hiszem, amit leírtam marha kevés ehhez a témához. Ha még él a topic akkor szívesen beszélgetnék róla :)

  [ Szerkesztve ]

  Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. ;)

 • Nyugis

  aktív tag

  Üdv

  Magyarországon szél turbina/erőmű legálisan be szerezhető?
  Ha igen honnan?

Hozzászólok Aktív témák