Hirdetés
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
emvy
félisten
Igen. A helyi gyrosos sem fog drágább szalvétát kitenni, mint ami szükséges. A probléma az, hogy nem megfelelő a szabályozás, nem a DC építők hibája, hogy az olcsóbb megoldást választják.
-
mozesapo
tag
Atomreaktor, sótalanító, adatközpont sziget az óceán közepén. Minden megoldva, van édesvíz, van áram. Ja, hogy ez drága?
-
ddekany
nagyúr
De legalább is folyó közelébe, vagy ahol egyéb okokból van ipari felhasználásra elengedő víz. Mint ahogy az amúgy sokkal több vizet fogyasztó erőművelnél is teszik. Csak itt más szepontok alapján döntöttek. Pl. terület ára, kedvező-e a jogi környezet, elektromos hálózat kapacitás, stb. Meg persze ez az egész nyaktörős tempóban.
-
BaJaZo
aktív tag
Egy kicsit kibővített kérdésre az AI válasza:
A világ összes adatközpontja jelenleg körülbelül 560 milliárd liter (0,56 köbkilométer) vizet fogyaszt el évente. A gyorsan terjedő mesterséges intelligencia (AI) miatt ez a szám drasztikusan, akár évi 1,2 billió literre is emelkedhet 2030-ra, ami a Time magazin szerint megközelítené 1,3 milliárd ember éves ivóvízszükségletét.Hogyha most bevezetnék részükre, hogy 1 m3 víz 10e usd az is későn lenne!
Ezek szerint egyáltalán nem kevés ez a vízmennyiség...
-
emvy
félisten
Rengeteg helyen van eleg viz, nem csak az oceanok kozepen
ott egyebkent pont nincs, mert a sos viz nem jo evaporativ hutesre. Egyebkent meg rendesen kell arazni a vizet, ha tul olcso, az azt jelenti, hogy nincs erteke. -
mozesapo
tag
Akkor rakják az adatközpontokat az óceánok közepére, ott van bőven víz. Remélem nemsoká durran a lufi.
-
emvy
félisten
Senkit nem érdekel a globális vízhiányod
nekünk azzal a lokálissal van gondunk, ami minket érint. Bangladesh majd dönt maga.A "nagyobb város" mi alapján New York nálad?
En is ezt mondom. Nem oda kell tenni, ahol lokalis vizhiany van. Tehat nem az AI DC koncepciojaval van a baj, hanem hogy idiota szabalyozas van, es oda is engedik rakni, ahol nincs eleg viz.
Ahogy az alfoldi akkugyar is egy vegtelenul karos dolog.
-
Sketch001
aktív tag
És hol lesz belőle eső? Mert, New York esetében ez még pont szerencsés, mivel az eső keletről-nyugatra jön, az uralkodó szélirány pedig nyugatról keletre mutat, de máshol azért csúnyábban is alakulhat a dolog. Arról pedig nem is beszéltünk, hogy bezavar-e lokálisan, ha a természetesen párolgó 25-35 fokos vízpára helyett 100+ fokos gőz formájában érkezik a víz.
Ha nálunk a Debrecennél befolyó vizet elpárologtatod, majd kifújja a szél Ukrajnába, az nem biztos, hogy jó lesz a Tisza többi szakaszán. Mert még ha a szerb határon lenne a szerverközpont / akkugyár akkor az nekünk még so-so.
meg eleve honnan volt a víz, mert nem feltétlenül a mellette csordogáló folyóból... Sőt általában nem, mert az ilyen mennyiségű vizet igénylő dolgoknál a az infrafejlesztés már nem kis fejfájás, nem lehet csak úgy ráakasztani a háztartási csövekre...
Innentől meg jellemzően felszín alatti készleteket dézsmálnak, amik nem úgy telnek meg hogy esik az eső 'oszt televan megint. Vagyis de, csak attól függően hogy milyen mélységből vételeznek évek, évtizedek, évszázadok...
De abba is fejeztem, mert még a végén csúnyán néznek rám hogy még elektromos autóm is van
-
Eugene Roe
őstag
Még mindig nem fogyasztják el a vizet, hanem elpárologtatják.
Az elpárolgott víz pedig újra és újra összegyűl, amből felhő lesz és eső.
Nagyon káros már ez a greenwashingÉs hol lesz belőle eső? Mert, New York esetében ez még pont szerencsés, mivel az eső keletről-nyugatra jön, az uralkodó szélirány pedig nyugatról keletre mutat, de máshol azért csúnyábban is alakulhat a dolog. Arról pedig nem is beszéltünk, hogy bezavar-e lokálisan, ha a természetesen párolgó 25-35 fokos vízpára helyett 100+ fokos gőz formájában érkezik a víz.
Ha nálunk a Debrecennél befolyó vizet elpárologtatod, majd kifújja a szél Ukrajnába, az nem biztos, hogy jó lesz a Tisza többi szakaszán. Mert még ha a szerb határon lenne a szerverközpont / akkugyár akkor az nekünk még so-so.
-
Eugene Roe
őstag
Lenyegtelen mennyisegu vizet fogyasztanak, ha globalisan nezed. Ott van gond, amikor egy lerobbant kornyekre berakjak oket, es az eleve szar vizhalozatbol veszik el a vizet. Semmifele globalis vizhianyhoz nem fognak vezetni, eleve lehet masfele hutessel is csinalni.
> 1 ilyen központnak az éves vízmennyisége egy nagyobb város vízfogyasztását teszi ki, ami akárhogy is nézzük, eléggé vérlázító.
New York varos fogyasztasanak szazadreszet sem eri el egy hyperscale AI DC.
Ne doljetek be a kamu hireknek.
Senkit nem érdekel a globális vízhiányod
nekünk azzal a lokálissal van gondunk, ami minket érint. Bangladesh majd dönt maga.A "nagyobb város" mi alapján New York nálad?
-
Armagedown
őstag
Egy kicsit kibővített kérdésre az AI válasza:
A világ összes adatközpontja jelenleg körülbelül 560 milliárd liter (0,56 köbkilométer) vizet fogyaszt el évente. A gyorsan terjedő mesterséges intelligencia (AI) miatt ez a szám drasztikusan, akár évi 1,2 billió literre is emelkedhet 2030-ra, ami a Time magazin szerint megközelítené 1,3 milliárd ember éves ivóvízszükségletét.Hogyha most bevezetnék részükre, hogy 1 m3 víz 10e usd az is későn lenne!
Még mindig nem fogyasztják el a vizet, hanem elpárologtatják.
Az elpárolgott víz pedig újra és újra összegyűl, amből felhő lesz és eső.
Nagyon káros már ez a greenwashing -
Sketch001
aktív tag
Hobbiból nem akarnak megmérgezni, "csak" ha az úgy olcsóbb nekik. (Lásd tőlem #15 -öt is - nem vagyok naív ebben). Ez meg ismerős jelenség, hogy valami kevésbé fontos vagy akár téves okból támadnak valamit/valakit, és aztán egyrészt a támadás gagyiságára rámutatva hiteltelentíve lesz maga a mozgalom, másrészt elveszi sávszélességet a fogósabb problémák elől. Tán pont az adatközpont építő cégek ültetik a köztudatba ezeket a témákat.
"Ez meg ismerős jelenség, hogy valami kevésbé fontos vagy akár téves okból támadnak valamit"
Hát mondjuk a DC "forradalmat" nehéz tévesen vádolni bármivel, amikor már nem csak a lokál vezetést veszik meg kilóra, hanem nemzetbiztonsagi besorolást kap a temus vasember, hogy ne legyen gond a környéket mérgező gazturbinak tömege, mert áram sincs elég
Mondjuk kifejezetten humoros hogy a víz miatt sír az a nemzet, amelyik alfalfa termesztésben is az élen jár olyan szinten hogy Kínába is exportal... Az nem gond hogy annak csak két dolog kell, baromi sok nap, és még több víz.
-
mozesapo
tag
A hűtésre kell a végtelen mennyiségű víz, méghozzá folyamatosan, éjjel-nappal, megállás nélkül. Na, de nézzük, mit mond erről a MI?
"Az adatközpontok hűtése rendkívül nagy mennyiségű vizet igényel, amely egy nagyobb létesítmény esetében a napi 19 millió litert (5 millió gallont) is elérheti. Ez a mennyiség megegyezik egy 10 000–50 000 lakosú kisváros teljes napi vízfogyasztásával.
Vízfogyasztás kategóriák szerint
Hagyományos párologtatós hűtőtornyok: Ez a legelterjedtebb rendszer, amely 1,5–3,0 liter vizet fogyaszt el minden egyes felhasznált kilowattóránként (kWh). Egy közepes méretű adatközpont így évente nagyjából 416 millió liter vizet párologtat el.
Kisebb (1 MW-os) létesítmények: Egy kisebb, kb. 1000 háztartás áramigényével működő adatközpont hagyományos hűtéssel évente körülbelül 26 millió liter vizet használ fel.
Mesterséges Intelligencia (AI) központok: Az AI-chipek sokkal több hőt termelnek. Egyetlen összetett nyelvi modell (mint a ChatGPT) betanítása vagy intenzív 30 perces használata (kb. 20-50 kérdés) több mint 0,6 liter (616 ml) tiszta víz elpárologtatásával jár.
Közvetett fogyasztás (energiatermelés): Az adatközpontokat kiszolgáló erőművek (gőzturbinák, fosszilis és nukleáris energia) szintén hatalmas mennyiségű vizet használnak fel az áram előállításához."
A végeredmény:
"A napi 3-4 milliárd mesterséges intelligencia lekérdezés globálisan naponta körülbelül 35–75 millió liter közvetlen vízfogyasztást jelent, ami kizárólag az adatközpontok hűtőtornyaiban párolog el.
Ha a chipeket kiszolgáló erőművek (közvetett) vízigényét és az infrastruktúra gyártását is beleszámoljuk, a teljes ökológiai lábnyom ennél is többszörösen nagyobb."
Kérdés, hogy a napi 35-75 millió liter víz sok vagy kevés?Egy kicsit kibővített kérdésre az AI válasza:
-
ddekany
nagyúr
ŐŐŐŐ, szoval most olyan mint amikor kérdezed a cipő árúst 1920 ban a 4. cipő után?
értem én, hogy van ilyen naiv szendeszűz mentalitás, csak a történelem nem ezt igazolja.
Ha a történelemmel tisztában vagy, akkor azt kérdeznéd, hogy vajon miért akarnak nekem jót?
"De a miért akarnának nekem rosszat ? " merül csak fel.#29 pontosan. Mint a multkori Louis Rossmanes videó, hogy egy tag adományozott egy parkot az államnak sok sok éve, hogy ez örökké zöld park maradjon ( le volt papírozva, ez volt az egyezség) , aztán rátettek egy tetvesnagy datacentert az egész közepére.
És elbukott a bíróságon a datacenter javára.Hobbiból nem akarnak megmérgezni, "csak" ha az úgy olcsóbb nekik. (Lásd tőlem #15 -öt is - nem vagyok naív ebben). Ez meg ismerős jelenség, hogy valami kevésbé fontos vagy akár téves okból támadnak valamit/valakit, és aztán egyrészt a támadás gagyiságára rámutatva hiteltelentíve lesz maga a mozgalom, másrészt elveszi sávszélességet a fogósabb problémák elől. Tán pont az adatközpont építő cégek ültetik a köztudatba ezeket a témákat.
-
dongettó
tag
ŐŐŐŐ, szoval most olyan mint amikor kérdezed a cipő árúst 1920 ban a 4. cipő után?
értem én, hogy van ilyen naiv szendeszűz mentalitás, csak a történelem nem ezt igazolja.
Ha a történelemmel tisztában vagy, akkor azt kérdeznéd, hogy vajon miért akarnak nekem jót?
"De a miért akarnának nekem rosszat ? " merül csak fel.#29 pontosan. Mint a multkori Louis Rossmanes videó, hogy egy tag adományozott egy parkot az államnak sok sok éve, hogy ez örökké zöld park maradjon ( le volt papírozva, ez volt az egyezség) , aztán rátettek egy tetvesnagy datacentert az egész közepére.
És elbukott a bíróságon a datacenter javára.Egyébként, ezt a rengeteg dolgot, meg lehetne vitatni egy üveg Radithor mellett, elszürcsölgetve. William J. A. Bailey -t kérdezve h tényleg ez még mindenre is jó? Mindenre.
Tuskegee Syphilis Study , stb lehetne sorolni, ha az "orvoslás" ekkorát megy világszinten , akkor a datacenter ilyen víz és áram fogyasztás mellett mekkorát fog.
50 év múlva biztosan kiderül, mekkora siker sztori ez. Persze amikor földrengésnél szétment a Fukusimai atomreaktor, az sem jó, de van egy arany középút, lehetne sorolni millió dolgot.. Ha ez a datacenter buli jónak hangzik, azok előtt le a kalappal. Szeretnék olyan boldog lenni. -
robogár
tag
És elbukott a bíróságon a datacenter javára.Egy vallalatrol beszelve elso korben az anyagiakrol beszelhetunk. Tehat vagy igy, vagy ugy, de szeretne kizsigerelni
-
dongettó
tag
Ha egy negatív állítás egy vállalatról/személyről nem igaz, arra jó esetben rámutatunk akkor is, ha amúgy nem szertjük az adott vállalatot/személyt. Vagy akár pont azért, mert nem akarjuk hogy valós problémákat hiteltelenítsék a blődségek.
Hozzá teszem, én nem tudom milyen kezelésen megy át az elpárologtatott víz, szóval elvileg még bármi szürnyűség is kiderülhet, hogy mi fog visszaesni aztán esőként. De te tudsz ilyenről?
És elbukott a bíróságon a datacenter javára. -
robogár
tag
Ha egy negatív állítás egy vállalatról/személyről nem igaz, arra jó esetben rámutatunk akkor is, ha amúgy nem szertjük az adott vállalatot/személyt. Vagy akár pont azért, mert nem akarjuk hogy valós problémákat hiteltelenítsék a blődségek.
Hozzá teszem, én nem tudom milyen kezelésen megy át az elpárologtatott víz, szóval elvileg még bármi szürnyűség is kiderülhet, hogy mi fog visszaesni aztán esőként. De te tudsz ilyenről?
Erdekes felvetes. Semmi okom sincs azt feltetelezni, h barmiben korrekten jarnak el.
-
ddekany
nagyúr
Persze hogy nem szennyezi. Miből gondolnád, hogy vizet szennyez?
Teflon is milyen egészséges. Sőt a legjobb az anno a röntgen volt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Shoe-fitting_fluoroscopehttps://en.wikipedia.org/wiki/Shoe-fitting_fluoroscope de ez volt az egyik legjobb, a regulation külön poén.És még áramot sem fogyaszt, stb.
https://www.youtube.com/watch?v=-v4NvQqVrF0
sosem értettem, hogy 2 biten miért kell védeni ezeket a vállalatokat, de vmi 2 bites móka lehet, mint a :
"T3 TlFonodban is vAn AkkuMlaTR n3m?" amikor épültek az akkugyárakHa egy negatív állítás egy vállalatról/személyről nem igaz, arra jó esetben rámutatunk akkor is, ha amúgy nem szertjük az adott vállalatot/személyt. Vagy akár pont azért, mert nem akarjuk hogy valós problémákat hiteltelenítsék a blődségek.
-
emvy
félisten
https://en.wikipedia.org/wiki/Shoe-fitting_fluoroscopehttps://en.wikipedia.org/wiki/Shoe-fitting_fluoroscope de ez volt az egyik legjobb, a regulation külön poén.És még áramot sem fogyaszt, stb.
sosem értettem, hogy 2 biten miért kell védeni ezeket a vállalatokat, de vmi 2 bites móka lehet, mint a :
"T3 TlFonodban is vAn AkkuMlaTR n3m?" amikor épültek az akkugyárak> Persze hogy nem szennyezi. Miből gondolnád, hogy vizet szennyez?
mert elparologtatja
-
robogár
tag
"T3 TlFonodban is vAn AkkuMlaTR n3m?" amikor épültek az akkugyárakSzep tortenet ez is
-
dongettó
tag
"T3 TlFonodban is vAn AkkuMlaTR n3m?" amikor épültek az akkugyárak -
robogár
tag
Azigen. Majd ha a h2o es az oxigen is felkerul a tozsdere, sok minden atertekelodik
-
Robitrix
őstag
menni 35-75 millió liter víz..... nos ha jól dereng Budapestnél a duna átlagos vizhozama nagyjából 2800 köbméter másodpercente. vagyis átlagosan 1 másodperc alatt 2,8 millió liter víz folyik le rajta. Vagyis annyi viíz, ami a dunán átlagban 13-26 másodperc alatt lefolyik.... Budapest nyári hónapi kánikulai vízfogyasztás úgy 1,2-1,5 millió köbméter. vagyis 1200-1500 millió liter. vagyis nagyjából Budapest kánikulai vízfogyasztásának mondjuk a 20-ad része.
-
Robitrix
őstag
a dolog ennél kicsit bonyolultabb. Hiába zárt rendszer a fő belső hűtőkör. azért annak hütéséhez szükség van szekunder hütőrendszerre, ami már viszont külső forrásból veszi fel a vizet a hütéshez. A dolog olyan mint az atomerőmű mondjuk Van neki egy zárt belső rendszere, ami csak hőcseréléön keresztül adja át hőt a generátorokat meghajtó résznek. az a viíz már külső részből van felszíva, folyokból, tavakból, tengerekből.
-
Geri Bátyó
addikt
"elhanyagolhato"
Attól függ, mihez képest. Amíg volt feleségem, folyton veszekedtem vele, hogy pazarolja a vizet (mondjuk berakott hetente 2-3 alkalommal 2-3 mosást, amiben volt 4-5 ruhadarab), de úgy is évi 70 köbméter körül voltunk ketten.
Szóval még pazarló hozzáállással is a napi 35 millió liter az 1000 ember éves vízfogyasztása.
Szerintem ez minden, csak nem elhanyagolható. -
Narxis
nagyúr
Precedens értékű lépés lehetne belőle. Úgy húzzák felfelé az adatközpontokat, mintha nem lenne holnap. Miközben belegondolva, pont ezekkel idézik elő, hogy tényleg ne legyen.
1 ilyen központnak az éves vízmennyisége egy nagyobb város vízfogyasztását teszi ki, ami akárhogy is nézzük, eléggé vérlázító. Miközben az iható édesvíz a bolygón található vízmennyiségnek a 3%-a, és ezen kell osztozniuk az egyre nagyobb létszámű emberiséggel. Nagyon keményen ideje lenne már vasmarokra fogni ezeket az építkezéseket, és keményen a tökükre lépni, mert belátható időn belül óriási problémák lesznek ebből. Nem hiába mondják, hogy a víz a jövő kőolaja, mert sokkal nagyobb értékkel bír, hiszen mindenhez kell. Kőolaj nélkül lehet élni, víz nélkül viszont minden elpusztul. Várom a pillanatot, amikor jegyre fogjuk kapni a vizet is, előre meghatározott havi limittel, mert hát kell az adatközpontoknak....Azt fogják elérni, hogy elindulunk adatközpontokat szétverni, volt már erre példa a történelem során, az ivóvíz nem játék, nem tudják, hogy mire képesek az emberek ha elfogy vagy egyre kevesebb a víz.
-
emvy
félisten
Mint az akkugyárak vize. Oké, hogy visszanyomják, csak kerül bele pár extra anyag, amitől az utókor majd pezsdül nemgyengén.
Ha megiszol egy DP ultrát, na pontosan olyan a víz, ez a hűtőfolyadék. És akkor kb lesz napi 19 millió liter.
Ezt a vizet hamikálja majd megfele mindenki. Teflon is nehezen indult de hozzászoktak az emberek, mert még mindig gyorsabban szaporodnak mint amennyi rákos.Ennek mi koze van az adatkozpontokhoz? Azok nem piszkitjak a vizet (elparologtatjak).
-
dongettó
tag
Mint az akkugyárak vize. Oké, hogy visszanyomják, csak kerül bele pár extra anyag, amitől az utókor majd pezsdül nemgyengén.
Ha megiszol egy DP ultrát, na pontosan olyan a víz, ez a hűtőfolyadék. És akkor kb lesz napi 19 millió liter.
Ezt a vizet hamikálja majd megfele mindenki. Teflon is nehezen indult de hozzászoktak az emberek, mert még mindig gyorsabban szaporodnak mint amennyi rákos. -
Sanya
nagyúr
Amúgy mégis mire használnak vizet? Gondolom nem csapvízzel hűtenek, hanem rendesen chillerekkel.
Az első körben glikor és desztvíz keveréke kering, és amikor ez fölmelegedett egy radiátoron át melegít egy második kört, amit párologtatással hűtenek vissza. Ha visszahűti.
-
Lord Amper
aktív tag
Lenyegtelen mennyisegu vizet fogyasztanak, ha globalisan nezed. Ott van gond, amikor egy lerobbant kornyekre berakjak oket, es az eleve szar vizhalozatbol veszik el a vizet. Semmifele globalis vizhianyhoz nem fognak vezetni, eleve lehet masfele hutessel is csinalni.
> 1 ilyen központnak az éves vízmennyisége egy nagyobb város vízfogyasztását teszi ki, ami akárhogy is nézzük, eléggé vérlázító.
Amúgy mégis mire használnak vizet? Gondolom nem csapvízzel hűtenek, hanem rendesen chillerekkel.
-
ddekany
nagyúr
A szabályozáról ez gyöngyszem ugrott be, ahol egy USA beli városvezetését megkérdezik, hogy írtak-e alá NDA-t az adatköpontot építőkkel, és a többésgük nem hajlandó válaszolni (tehát igen, és gondolom meg lettek véve kilóra): [link]
A esetleges víz gondok (mert szarnak bele, nem lenne kötelező szívózni), áram ellátás és ár gondok mellett amúgy a zaj is gond szokott lenni. Esetleg olyan, amit nem is hallasz, mert túl mély, de hat rád. -
Sanchez638
addikt
És sokszor csak azért, hogy józsikának legyen tikitokin egy orrtúrós videója. Vagy renikének a kutyája kaksiztatása közbeni videó a netre..
-
emvy
félisten
ohh, fasza. PC-nél vmi spéci lötyi volt evaporációs hűtésre, "bemerítve". Ez így aranyos, h a tornyokon elcsapatják...
Gondolom kiszámolta vki, h ez olcsóbb, mint a zárt rendszer és csak levegővel hűteni a hőleadókat.
Praktikus lenne a sávos árdzabás, a nagy fogyasztóknak drágábban adni a vizet és majd lenne itt fejlesztés
Azt sem tudom elképzelni, h a hulladékhőt nem lehet hasznosítani...
De a lenyeg az, h ez sima piaci mechanizmus, mert olcso a viz, es/vagy szar a szabalyozas.
-
ViZion
félisten
ohh, fasza. PC-nél vmi spéci lötyi volt evaporációs hűtésre, "bemerítve". Ez így aranyos, h a tornyokon elcsapatják...
Gondolom kiszámolta vki, h ez olcsóbb, mint a zárt rendszer és csak levegővel hűteni a hőleadókat.
Praktikus lenne a sávos árdzabás, a nagy fogyasztóknak drágábban adni a vizet és majd lenne itt fejlesztés
Azt sem tudom elképzelni, h a hulladékhőt nem lehet hasznosítani...
-
Lenry
félisten
-
emvy
félisten
mi a tokomrol beszelsz? a lakossagi fogyasztast teljesen ertelmetlen lenne korlatozni, praktikusan es politikailag is baromsag
ertem en, hogy lapos a fold, dehat megiscsak
-
emvy
félisten
A hűtésre kell a végtelen mennyiségű víz, méghozzá folyamatosan, éjjel-nappal, megállás nélkül. Na, de nézzük, mit mond erről a MI?
"Az adatközpontok hűtése rendkívül nagy mennyiségű vizet igényel, amely egy nagyobb létesítmény esetében a napi 19 millió litert (5 millió gallont) is elérheti. Ez a mennyiség megegyezik egy 10 000–50 000 lakosú kisváros teljes napi vízfogyasztásával.
Hagyományos párologtatós hűtőtornyok: Ez a legelterjedtebb rendszer, amely 1,5–3,0 liter vizet fogyaszt el minden egyes felhasznált kilowattóránként (kWh). Egy közepes méretű adatközpont így évente nagyjából 416 millió liter vizet párologtat el.
Kisebb (1 MW-os) létesítmények: Egy kisebb, kb. 1000 háztartás áramigényével működő adatközpont hagyományos hűtéssel évente körülbelül 26 millió liter vizet használ fel.
Mesterséges Intelligencia (AI) központok: Az AI-chipek sokkal több hőt termelnek. Egyetlen összetett nyelvi modell (mint a ChatGPT) betanítása vagy intenzív 30 perces használata (kb. 20-50 kérdés) több mint 0,6 liter (616 ml) tiszta víz elpárologtatásával jár.
Közvetett fogyasztás (energiatermelés): Az adatközpontokat kiszolgáló erőművek (gőzturbinák, fosszilis és nukleáris energia) szintén hatalmas mennyiségű vizet használnak fel az áram előállításához."
A végeredmény:
"A napi 3-4 milliárd mesterséges intelligencia lekérdezés globálisan naponta körülbelül 35–75 millió liter közvetlen vízfogyasztást jelent, ami kizárólag az adatközpontok hűtőtornyaiban párolog el.
Ha a chipeket kiszolgáló erőművek (közvetett) vízigényét és az infrastruktúra gyártását is beleszámoljuk, a teljes ökológiai lábnyom ennél is többszörösen nagyobb."
Kérdés, hogy a napi 35-75 millió liter víz sok vagy kevés?> Kérdés, hogy a napi 35-75 millió liter víz sok vagy kevés?
elhanyagolhato - a magyar akkugyarak tobbet fogyasztanak, mint egy hyperscale DC
-
Terek
tag
A végeredmény:
Kérdés, hogy a napi 35-75 millió liter víz sok vagy kevés?A hozzászólásod végén található kérdésre akkor lesz válasz mikor kattan a vízóra déli 12-kor és aznapra nem lesz több víz mert meglesz a limit
2028-ra már kész az ezirányú tervezet a felsővezetéstől,szóval idő kérdése 
-
BaJaZo
aktív tag
A végeredmény:
Kérdés, hogy a napi 35-75 millió liter víz sok vagy kevés? -
hokuszla
senior tag
+1
-
emvy
félisten
-
ViZion
félisten
nem értem a vízfogyasztást, mire kell? A hűtés zárt rendszer és ivóvíz nem is jó bele...
Mondjuk vizes adatközpontom még nem volt, csak PC...
-
emvy
félisten
Precedens értékű lépés lehetne belőle. Úgy húzzák felfelé az adatközpontokat, mintha nem lenne holnap. Miközben belegondolva, pont ezekkel idézik elő, hogy tényleg ne legyen.
1 ilyen központnak az éves vízmennyisége egy nagyobb város vízfogyasztását teszi ki, ami akárhogy is nézzük, eléggé vérlázító. Miközben az iható édesvíz a bolygón található vízmennyiségnek a 3%-a, és ezen kell osztozniuk az egyre nagyobb létszámű emberiséggel. Nagyon keményen ideje lenne már vasmarokra fogni ezeket az építkezéseket, és keményen a tökükre lépni, mert belátható időn belül óriási problémák lesznek ebből. Nem hiába mondják, hogy a víz a jövő kőolaja, mert sokkal nagyobb értékkel bír, hiszen mindenhez kell. Kőolaj nélkül lehet élni, víz nélkül viszont minden elpusztul. Várom a pillanatot, amikor jegyre fogjuk kapni a vizet is, előre meghatározott havi limittel, mert hát kell az adatközpontoknak....Lenyegtelen mennyisegu vizet fogyasztanak, ha globalisan nezed. Ott van gond, amikor egy lerobbant kornyekre berakjak oket, es az eleve szar vizhalozatbol veszik el a vizet. Semmifele globalis vizhianyhoz nem fognak vezetni, eleve lehet masfele hutessel is csinalni.
-
bollokcs80
Korrektor
1 ilyen központnak az éves vízmennyisége egy nagyobb város vízfogyasztását teszi ki, ami akárhogy is nézzük, eléggé vérlázító. Miközben az iható édesvíz a bolygón található vízmennyiségnek a 3%-a, és ezen kell osztozniuk az egyre nagyobb létszámű emberiséggel. Nagyon keményen ideje lenne már vasmarokra fogni ezeket az építkezéseket, és keményen a tökükre lépni, mert belátható időn belül óriási problémák lesznek ebből. Nem hiába mondják, hogy a víz a jövő kőolaja, mert sokkal nagyobb értékkel bír, hiszen mindenhez kell. Kőolaj nélkül lehet élni, víz nélkül viszont minden elpusztul. Várom a pillanatot, amikor jegyre fogjuk kapni a vizet is, előre meghatározott havi limittel, mert hát kell az adatközpontoknak....Maximálisan egyetértek, valahol meg kellene húzni a határt.
Németországban nemrégiben civilek sikeresen blokkolták egy adatközpont megépítését, aminek csak az áramfogyasztása akkora lett volna, mint Münchené és Hamburgé együtt...
-
ripla
addikt
1 ilyen központnak az éves vízmennyisége egy nagyobb város vízfogyasztását teszi ki, ami akárhogy is nézzük, eléggé vérlázító. Miközben az iható édesvíz a bolygón található vízmennyiségnek a 3%-a, és ezen kell osztozniuk az egyre nagyobb létszámű emberiséggel. Nagyon keményen ideje lenne már vasmarokra fogni ezeket az építkezéseket, és keményen a tökükre lépni, mert belátható időn belül óriási problémák lesznek ebből. Nem hiába mondják, hogy a víz a jövő kőolaja, mert sokkal nagyobb értékkel bír, hiszen mindenhez kell. Kőolaj nélkül lehet élni, víz nélkül viszont minden elpusztul. Várom a pillanatot, amikor jegyre fogjuk kapni a vizet is, előre meghatározott havi limittel, mert hát kell az adatközpontoknak....
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- ELADÓ APPLE WATCH ULTRA 2 GPS+CELLULAR 49mm TITANIUM
- PHILIPS EVNIA 49M2C8900 240Hz/ 0.03ms / Ambilight
- Intel Core i7 13700K/ GeForce RTX 4070 Ti 12GB/32GB DDR5 RAM/ 2TB SSD konfig eladó
- Samsung Galaxy Tab S7+ Book Cover Bolti ár:60k INGYEN FOXPOST
- Samsung Galaxy Tab S7 Plus 12.4 Book Cover Bolti ár:40k INGYEN FOXPOST
- MSI Thin 15 - 15,6"FHD 144Hz - i5-12450H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 4050 - Garancia - MAGYAR
- AKCIÓ! Asus Z170-A Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo IdeaPad 5 Pro - 14" 2.8K 90Hz - i5-1135G7 - 8GB - 512GB SSD - Win11
- Akcióóós VadiÚJ Dell Pro 14 Ultra 7 255U 32GB DDR5 512GB AI PC FHD+ 1 év garancia
- Samsung Galaxy S23 8/128GB, Újszerű, 12 Hónap garanciával
ott egyebkent pont nincs, mert a sos viz nem jo evaporativ hutesre. Egyebkent meg rendesen kell arazni a vizet, ha tul olcso, az azt jelenti, hogy nincs erteke.
nekünk azzal a lokálissal van gondunk, ami minket érint. Bangladesh majd dönt maga.
2028-ra már kész az ezirányú tervezet a felsővezetéstől,szóval idő kérdése