Hirdetés
- A hardverek is nehezen viselik ezt a kánikulát
- A Noctua szerint néha nem megbízhatók a házgyártók termékspecifikációi
- Kisebb csavar jellemzi az ASUS új TUF-os alaplapját
- Az AOC év végére ígért monitora szerint is három a magyar igazság
- Modellspecifikus hardvertervezésben utazna a Taalas felvásárlásával az AMD
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- TCL LCD és LED TV-k
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Ez a MacBook Neo vége? Íme a Wildcat Lake és az Acer Swift 14 Air
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Baryka007
addikt
Ismét: érvtelenül sértegetve. Látom, ennél többet tényleg nem tudsz. Kár érted, kedves Mr. Troll.
Sőt, szerintem el sem olvastad, amiket írtam, azt sem, amikre írtam. A megérteni dologban már biztos vagyok, hogy nem sikerült, mert a nem létező szemellenzőséged egyből bekapcsolt (mint ahogy a nyitó hozzászólásodban, a #21-ben is). Na, mindegy. Nem etetlek tovább, most már játszhatsz saját magaddal.Vissza olvastam mindent, szerintem te nem nagyon érted mi mit jelent, talán a szavak jelentésével sem vagy képben teljesen. Amit írtam az teljesen konzisztens és nincs benne személyeskedés. Egy kis őszinte igazság van benne ennyi. A #138 ban leírtam mindent, és az teljesen konzisztens, nem lehet nem egyet érteni vele. Ami jó árértékű az jó, ami nem az nem. Ennyi
-
Joci10
őstag
Ismerem azt a fajta stílust amikor akkora hülyeséget írsz hogy belezavarodik a másik, hogy írjon az is egy hülyeséget, hogy vissza tudj rá mutogatni...

Jó taktik... Csak a probléma, hogy engem nem izgat, leírtam a véleményemet ami teljesen konzisztens. És tény, aki ezzel nem ért egyet az elvakult. Olyan mint te. Vagy csak nem értette meg... A kettő nem zárja ki egymást. Még nem döntöttem el, hogy te melyik csapatot erősíted

Ismét: érvtelenül sértegetve. Látom, ennél többet tényleg nem tudsz. Kár érted, kedves Mr. Troll.
Sőt, szerintem el sem olvastad, amiket írtam, azt sem, amikre írtam. A megérteni dologban már biztos vagyok, hogy nem sikerült, mert a nem létező szemellenzőséged egyből bekapcsolt (mint ahogy a nyitó hozzászólásodban, a #21-ben is). Na, mindegy. Nem etetlek tovább, most már játszhatsz saját magaddal. -
wasd.hu
senior tag
Engem egyik kutya gyártó sem érdekel... Csak az, hogy mit ad és amit ad az jó -e nekem...
Az AMD és az Intel is eladná az anyját 5 fillérért ...Ne tévesszen meg senkit, hogy egykor ki miért adott olcsón CPU-kat...
U7 265K ... annyira jó vétel még ma is, hogy a hülyének is megérné...
Miért ? Mertszarbavannak és kell a money ...Most visszamegyek az időbe...
R5 1600X - 2600X - 3600X - 5600X ... a hülyének is megéri
Miért ? Mertszarbavoltak és vissza kellett jönni...Most másik kontextust mutatok... Intelék i7 920 tól 14900KS ig bezárólag olyan árakat kértek a csúcsprocikért, amennyit nem szégyelltek...
Miért ? Mert nem volt konkurencia...Szintén másik kontextust mutatok... 9950X3D2 most ebben a pillanatban beírtam a googléba árukereső 442,000 magyar Forintot ír erre CPU -ra !
Miért ? Mert tudja az AMD hogy megfogják venni ennyiért is !Most random megnéztem mennyi pontot csinál CPU-Z ben... 17,5k ... Nah ezt U9 285K/275K 18k pont fölött van... a 14900K gyárilag 17k körül mozog ... Nekem direct-die hűtéssel ha akarom megcsinálom a 18500 pontot ... a 14900K cpu-mon ... És ha most beírod ezt az árukeresőbe akkor kijön hogy 190K Ft.- ez a cpu...
Felcsapod a legújabb BIOS-t és nem lesz degradációd sem...
Játékban őszintén 4K ban kitudod mérni a különbséget?
Ha ki is méred, rohadjak meg ha érzed ...Szóval számomra a következtetés az, hogy az AMD ugyan akkora csicska mint az Intel, és azt vesz mindenki amit akar...
Nekem jobban tetszik az Intel, mert imádok tuningolni, meg épített DD vizem is van tuning ramom stb... És játékokban nem 5-10% ot hanem 25-30% ot kilehet belőle hozni pluszba... van játék ahol megfogom a 9800X3D a 14900K val így...
Persze ehhez van olyan hűtésem ami annyiba kerül mint egy 9800X3D ... Jah ezen lehet röhögni de nálam ez már hobbi...A következtetés ugyan az... megveheted a 14900K -t 190k ft -ér játékban és munkában is majdnem ugyan azt kapod ... Aki ezt tagadja az nézzen magába mélyen ...
És megveheted a 9950X3D2 -t 442k Ft .-ér ...A te döntésed ...
És én nem azt mondom hogy ez vagy az jobb... Azt mondom, hogy mindkettő eladná a saját anyját is 5 Ft.-ér és nem hogy fanboykodni bízni stb nem kell egyik oldalban sem... Hanem nem szabad !
És tényleg mindegy melyik jobb vagy rosszabb...
Amelyik gyártó több CPU-t eltud adni, az a drágább... és őt nem érdekli se a X3D, se a Sok cpu mag.. se semmi... csak azért csinálják hogy őket válaszd...Ezt soha nem szabad szem elől téveszteni !
Ennyit akartam írni, köszönöm annak aki végig olvasta. Aki ezzel nem ért egyet az szerintem az igazi elvakult...

Szerk.: És amit írtál, engem rohadtul nem érdekel hogy az Intel mit csinált az AMD vel, felőlem fel is gyújthatja... Meg fordítva is... legyen nekem jó CPU-m ennyi... Ettől nem fogom kedvelni vagy nem kedvelni azt a gyártót, aki lehúzza rólam az utolsó bőrt is...
Up!
A jó árértékű vasnak -
Baryka007
addikt
Hűha. Érveket hoztam fel, és ennyi a reakciód. Mondjuk megértem, ha nincs ilyened, és akkor marad a személyeskedés, meg a másik elfogultnak bélyegzése. Mert nem a 'te oldalad' felé hajlik (ami állításod szerint nincs, de a hozzászólásod alapján mégis van).
Ja, még egy gondolat: ha "
Menthetetlen vörösnapszemcsis" lennék, akkor az AMD gyengeségeit nem írnám le, nem fogadnám el, hanem kimagyaráznám. De nem teszem, nem tettem. És bár szerintem semmit nem jelez, hogy kinek milyen gépe van/volt/lesz, de ha téged ez 'izgat fel', és ettől hiszed magad 'objektívnek', akkor jelzem, hogy i5-4590S procival 'élek', mellette egy RTX 3060 duruzsol. De ezt is olvashattad volna, ha nem csak elfogultan nézted volna a hozzászólásaimat (ha egyáltalán tényleg megnézted őket, és nem csak kamuzol, mert úgysem ellenőrizhető), hiszen rengetegszer leírtam már. De neked fel sem tűnt. Mondjuk a hozzászólásod alapján nem is tudom, miért vártam mást...Ismerem azt a fajta stílust amikor akkora hülyeséget írsz hogy belezavarodik a másik, hogy írjon az is egy hülyeséget, hogy vissza tudj rá mutogatni...

Jó taktik... Csak a probléma, hogy engem nem izgat, leírtam a véleményemet ami teljesen konzisztens. És tény, aki ezzel nem ért egyet az elvakult. Olyan mint te. Vagy csak nem értette meg... A kettő nem zárja ki egymást. Még nem döntöttem el, hogy te melyik csapatot erősíted

-
Joci10
őstag
Hűha. Érveket hoztam fel, és ennyi a reakciód. Mondjuk megértem, ha nincs ilyened, és akkor marad a személyeskedés, meg a másik elfogultnak bélyegzése. Mert nem a 'te oldalad' felé hajlik (ami állításod szerint nincs, de a hozzászólásod alapján mégis van).
Ja, még egy gondolat: ha "
Menthetetlen vörösnapszemcsis" lennék, akkor az AMD gyengeségeit nem írnám le, nem fogadnám el, hanem kimagyaráznám. De nem teszem, nem tettem. És bár szerintem semmit nem jelez, hogy kinek milyen gépe van/volt/lesz, de ha téged ez 'izgat fel', és ettől hiszed magad 'objektívnek', akkor jelzem, hogy i5-4590S procival 'élek', mellette egy RTX 3060 duruzsol. De ezt is olvashattad volna, ha nem csak elfogultan nézted volna a hozzászólásaimat (ha egyáltalán tényleg megnézted őket, és nem csak kamuzol, mert úgysem ellenőrizhető), hiszen rengetegszer leírtam már. De neked fel sem tűnt. Mondjuk a hozzászólásod alapján nem is tudom, miért vártam mást... -
Robitrix
őstag

2024 61+% intel
2023 67+% intel
2022 77+% intel
Elég jól látható a tendencia. Most ehhez hozzá matekolod a konzolokba is amd van. Elég nyilvánvaló intel az irodai gépekbe hódít. Játékra amd megy, és folyamatosan megy feljebb a részesedése. Semmi jele nincs ez a tendencia lassulna, vagy átfordulna.A dolog, annyiban azért csalóka, hogy akik a steamre mennek azok játékot keresnek. Így olyan hardverek vannak felmérve, amiken leginkább játsznak. Miközben a világban használt PC-k jó ha 10%-n játsznak komolyabban. Legalább olyan szinten, hogy havonta fut rajta legalább egyszer játék. Ráadásul nincsen meghatározva, hogy a játék valami modern AAA kategóriás játék dedikákt grafikával vagy egy passziansz.
A másik dolog, ha valaki késszen vesz valami OEM számítógépet az igen gyakran valami féle intel CPU-s gép. ami mondjuk HP, DELL, lenovo stb. Vagyis ha bemegyek mondjuk egy USA TESCÓ-ba, ami ott a wallmart..... leveszek otthonra valami gépet 1000 dollárét a polcról az többnyire intel CPU-s Ezért a steam hardver statisztikái leginkább a játék képeket tükrözi nem a többi 1 milliárdot..... úgy csak windowst futattó gépből van 1,2 milliárd a világon. -
Baryka007
addikt
Persze,nyilván van ilyen része is a fórumozásnak,de én a Ryzeneket teljes mértékben bevédem.Intel gépet nyüstölök még,de váltok AM5-re.Komolyan haragszom az Intelre,mert olyanokat művelt az AMD-vel,amitől felforr az agyvizem.Pár hozzászólással előbbit nem viccből írtam.
A fanboy dolog az egy látásmód,nem az hogy milyen holmikból áll a gépparkod.Az Intel benézte az utolsó pár gent,A Ryzen marha jól sikerült és ezt még mindig nem hiszik el sokan.Peace
Engem egyik kutya gyártó sem érdekel... Csak az, hogy mit ad és amit ad az jó -e nekem...
Az AMD és az Intel is eladná az anyját 5 fillérért ...Ne tévesszen meg senkit, hogy egykor ki miért adott olcsón CPU-kat...
U7 265K ... annyira jó vétel még ma is, hogy a hülyének is megérné...
Miért ? Mertszarbavannak és kell a money ...Most visszamegyek az időbe...
R5 1600X - 2600X - 3600X - 5600X ... a hülyének is megéri
Miért ? Mertszarbavoltak és vissza kellett jönni...Most másik kontextust mutatok... Intelék i7 920 tól 14900KS ig bezárólag olyan árakat kértek a csúcsprocikért, amennyit nem szégyelltek...
Miért ? Mert nem volt konkurencia...Szintén másik kontextust mutatok... 9950X3D2 most ebben a pillanatban beírtam a googléba árukereső 442,000 magyar Forintot ír erre CPU -ra !
Miért ? Mert tudja az AMD hogy megfogják venni ennyiért is !Most random megnéztem mennyi pontot csinál CPU-Z ben... 17,5k ... Nah ezt U9 285K/275K 18k pont fölött van... a 14900K gyárilag 17k körül mozog ... Nekem direct-die hűtéssel ha akarom megcsinálom a 18500 pontot ... a 14900K cpu-mon ... És ha most beírod ezt az árukeresőbe akkor kijön hogy 190K Ft.- ez a cpu...
Felcsapod a legújabb BIOS-t és nem lesz degradációd sem...
Játékban őszintén 4K ban kitudod mérni a különbséget?
Ha ki is méred, rohadjak meg ha érzed ...Szóval számomra a következtetés az, hogy az AMD ugyan akkora csicska mint az Intel, és azt vesz mindenki amit akar...
Nekem jobban tetszik az Intel, mert imádok tuningolni, meg épített DD vizem is van tuning ramom stb... És játékokban nem 5-10% ot hanem 25-30% ot kilehet belőle hozni pluszba... van játék ahol megfogom a 9800X3D a 14900K val így...
Persze ehhez van olyan hűtésem ami annyiba kerül mint egy 9800X3D ... Jah ezen lehet röhögni de nálam ez már hobbi...A következtetés ugyan az... megveheted a 14900K -t 190k ft -ér játékban és munkában is majdnem ugyan azt kapod ... Aki ezt tagadja az nézzen magába mélyen ...
És megveheted a 9950X3D2 -t 442k Ft .-ér ...A te döntésed ...
És én nem azt mondom hogy ez vagy az jobb... Azt mondom, hogy mindkettő eladná a saját anyját is 5 Ft.-ér és nem hogy fanboykodni bízni stb nem kell egyik oldalban sem... Hanem nem szabad !
És tényleg mindegy melyik jobb vagy rosszabb...
Amelyik gyártó több CPU-t eltud adni, az a drágább... és őt nem érdekli se a X3D, se a Sok cpu mag.. se semmi... csak azért csinálják hogy őket válaszd...Ezt soha nem szabad szem elől téveszteni !
Ennyit akartam írni, köszönöm annak aki végig olvasta. Aki ezzel nem ért egyet az szerintem az igazi elvakult...

Szerk.: És amit írtál, engem rohadtul nem érdekel hogy az Intel mit csinált az AMD vel, felőlem fel is gyújthatja... Meg fordítva is... legyen nekem jó CPU-m ennyi... Ettől nem fogom kedvelni vagy nem kedvelni azt a gyártót, aki lehúzza rólam az utolsó bőrt is...
-
csakdzsó
aktív tag
Szerintem más is élvezi a Show-t

Igazából rájöttem, azért jó a pH.- mert ide fellehet jönni megosztani másokkal, hogy mennyire vagy gyöpös

Nem rád célzok, hanem az elvakultakra... mindegy hogy intel, nvidia, amd felé ... teljesen mindegy, az elvakultság maga a show-műsor

És ez azért működik itt így, mert a PH is ezt teszi
Persze,nyilván van ilyen része is a fórumozásnak,de én a Ryzeneket teljes mértékben bevédem.Intel gépet nyüstölök még,de váltok AM5-re.Komolyan haragszom az Intelre,mert olyanokat művelt az AMD-vel,amitől felforr az agyvizem.Pár hozzászólással előbbit nem viccből írtam.
A fanboy dolog az egy látásmód,nem az hogy milyen holmikból áll a gépparkod.Az Intel benézte az utolsó pár gent,A Ryzen marha jól sikerült és ezt még mindig nem hiszik el sokan.Peace
-
Baryka007
addikt
Szerintem más is élvezi a Show-t

Igazából rájöttem, azért jó a pH.- mert ide fellehet jönni megosztani másokkal, hogy mennyire vagy gyöpös

Nem rád célzok, hanem az elvakultakra... mindegy hogy intel, nvidia, amd felé ... teljesen mindegy, az elvakultság maga a show-műsor

És ez azért működik itt így, mert a PH is ezt teszi
-
csakdzsó
aktív tag
Édesistenem...... -
Baryka007
addikt
Az, hogy pont te fanboyozol le valakit...
10 ATI/AMD vga és ~8 amd cpu után merjen bárki intel napszemcsisnek nevezni...
Mindezt 2008 tól napjainkig... És 5600X ig próbáltam az AMD cpu-kat... De volt a kezem alatt 7800X3D is X670E deszkában...Szerk.: Sőt most is van AMD-m... nem 1 nem 2.. hanem 3
-
Carlos Padre
veterán
-
sh4d0w
félisten
-
Baryka007
addikt
Vedd tárgytalannak amit írtam, elolvastam régebbi üzeneteidet is. Menthetetlen vörösnapszemcsis vagy.... -
Joci10
őstag
Mármint mivel próbál felzárkózni, azzal, hogy 5+ éves CPU-kat gyártat, meg hogy a felsőkategóriás nv kártyákra nem is tudott az AMD válaszolni?
Mondjuk nekem nem ezzel van a bajom, mert nekem mindig is érdektelen volt az RTX meg a géjtrészing, és most is full AMD setupjaim vannak.
Hanem azzal van a baj, hogy lehetne jobban is csinálni, környezetkímélőbben, igaz, kicsit kevesebb lenne a profit, de úgy emberségesebb lenne az egész. De nem, inkább ők is beállnak az AI agymenésbe, ami rengeteg energiát és édesvizet pocsékol el, meg úgy abszolút környezetpusztító az egész. Mindeközben nem lehet értelmes áron hardvert kapni, és számos pc alkatrészes piac emiatt tönkre fog menni. Te meg ennek örülsz és ehhez tapsolsz.Hűha. Szándékos ferdítés, szándékos belemagyarázás, szándékos meg nem értés...
A 'próbál felzárkózni' szándékosan volt szövegkörnyezetbe téve, szándékosan volt példákkal alátámasztva, erre kiragadod, és ráhúzol egy másik köntöst. Ha nem érted, akkor nincs miről beszélgetni tovább, ha nem akarod megérteni, akkor meg én nem akarok tovább etetni egy ilyen trollt.
A másik részhez meg szintén direkt említettem, hogy az AMD sem egy jótékonysági intézmény, sőt, a befektetői elvárják, hogy hasznot termeljen, mert különben kiszállnak (aztán be is zárhat). Ezen kívül azt is említettem, hogy nem az AMD indította az egész hullámot - valamint ha nem száll bele, attól a hullám ugyanúgy menni fog tovább. Te hiába adsz meg alacsonyabb MSRP-t a termékeidre, ha a piac ezt úgyis felárazza majd a többiek szintjére. Vagyis akarhatsz szembe hugyozni a széllel, csak nem lesz jó vége - se neked, se a ruhádnak.
És nem. Nem örülök neki, és nem tapsolok neki. Csak tudom realistán értelmezni a dolgokat. Én is ugyanúgy beleszaladtam a késbe, mert tavaly a BF akciókkal akartam gépet cserélni, de inkább elhalasztottam a memóriaárak miatt (akár 2-3 évre is), mert nem vagyok hajlandó finanszírozni ezt az egészet. De megértem, hogy miért cselekszenek egyes cégek úgy, ahogy. Csak annyi kell hozzá, hogy bele tudd élni magad a helyükbe, és tudj úgy gondolkodni, ahogy gondolkodniuk és cselekedniük kell a piaci talpon maradás miatt. -
wasd.hu
senior tag
Egyetemi, kutató központokban szerintem ezeknek a gyorsítóknak is borzasztóan tudnának örülni. Ahova jártam ott még szerver oldalon ez volt az erős szerver: HP BLc7000 keret, benne:
5 db HP ProLiant BL480c (2x Dual-Core Intel Xeon 5160, 3000 MHz CPU) penge.2025 novemberében sikerült végre meglépni, már 4db NVIDIA H200-es rig az egyetem büszkesége.
Es a trendet figyelve ez 10+ évig marad is a trónon
Szóval szerintem a 3 éves "avult" vasak nagyon sok helyen jók lennének
"szerintem a 3 éves "avult" vasak nagyon sok helyen jók lennének"
ebben nincs köztünk vita -
csakdzsó
aktív tag
Ki a faszt érdekel?Az AMD helyretette a Ryzenekkel az Intelt.Ha az USA életben akarja még tartani,rendszeresen utalgathat ezeknek hálapénzt,amíg lesz mérnökük.
-A kartellező piacfelvásárló tik-tak eddig (sem). bírta,végre jött egy új lehetőség.A dinnyemaggyártó meg vagy megszokja,vagy megszökik. -
E.Kaufmann
veterán
Egyetemi, kutató központokban szerintem ezeknek a gyorsítóknak is borzasztóan tudnának örülni. Ahova jártam ott még szerver oldalon ez volt az erős szerver: HP BLc7000 keret, benne:
5 db HP ProLiant BL480c (2x Dual-Core Intel Xeon 5160, 3000 MHz CPU) penge.2025 novemberében sikerült végre meglépni, már 4db NVIDIA H200-es rig az egyetem büszkesége.
Na igen, adathordozónál még értem is, ha meg kell semmisíteni, de ilyen gyorsítóknak biztos lenne piaca.
-
erer1000
őstag
Ez még rosszabb lesz, mint a bányászláz. Ott legalább a korai bányászgépek így-úgy felhasználhatóak voltak másra is. De most lassan kezdenek a korai AI adatközpontok elavulni, jönnek az újabb cél HW-k és a régiek mehetnek a kohóba, otthon ezeket nem tudjuk használni.
Helló környezetvédelem
-
ViZion
félisten
Mármint mivel próbál felzárkózni, azzal, hogy 5+ éves CPU-kat gyártat, meg hogy a felsőkategóriás nv kártyákra nem is tudott az AMD válaszolni?
Mondjuk nekem nem ezzel van a bajom, mert nekem mindig is érdektelen volt az RTX meg a géjtrészing, és most is full AMD setupjaim vannak.
Hanem azzal van a baj, hogy lehetne jobban is csinálni, környezetkímélőbben, igaz, kicsit kevesebb lenne a profit, de úgy emberségesebb lenne az egész. De nem, inkább ők is beállnak az AI agymenésbe, ami rengeteg energiát és édesvizet pocsékol el, meg úgy abszolút környezetpusztító az egész. Mindeközben nem lehet értelmes áron hardvert kapni, és számos pc alkatrészes piac emiatt tönkre fog menni. Te meg ennek örülsz és ehhez tapsolsz.Ez még rosszabb lesz, mint a bányászláz. Ott legalább a korai bányászgépek így-úgy felhasználhatóak voltak másra is. De most lassan kezdenek a korai AI adatközpontok elavulni, jönnek az újabb cél HW-k és a régiek mehetnek a kohóba, otthon ezeket nem tudjuk használni.
Helló környezetvédelem
-
Apollyon
Korrektor
Az a baj, hogy nem gondolkodsz te sem észszerűen. Egyrészt azért van most lemaradva az NVIDIA mögött, mert lassan reagált a zöldek lépéseire (RTX behozatala, DLSS használata, MI alapú dolgok segítsége, ...). Most próbál felzárkózni, erre az is baj. Mint a nyuszinál: ha van rajta sapka, akkor azért verik meg, ha nincs, akkor azért.
Másrészt az AMD-től nem lesz nagyobb infláció. Ha nem adna ő is MI-s gyorsítókat, megoldásokat, akkor valószínűleg még nagyobb lenne az áremelkedés (hiszen a kereslet ugyanannyi maradna, de a piacon kevesebb lenne a megoldás - ennek köszönhetően még drágábbak lennének a termékek). Persze ők sem azért szálltak fel erre a vonatra, mert segítenének a piacnak, hanem hogy ők is kivegyék a részüket az őrült pénzszórás alá állásból. Mint ahogy ezt tette az Intel is. Ez ilyen. De az AMD csak úszik az árral, nem ő kreálta a hullámokat.
Harmadrészt te mit tennél? Vinne egy nagy cég sokkal nagyobb tételben a termékeidből, mint amit a boltba küldenél és pénzben is sokkal többet fizetne. Otthagynád, és odaadnád ezt az üzletet a konkurenciának, aki úgyis hülyére keresi magát ezeken? Pláne, ha a céged pénzügyi támogatói azt várják el tőled, hogy a befektetésük megtérüljön, különben otthagynak? Na, ezért csinálják, amit csinálnak. És ezért hoznak vissza olyan termékeket, amiket nem ugyanazon a gyártósoron kell termelni, hogy ezt a piacot se hagyják el, mert ez is számít. És igen, van még a legújabb technológiájuk is a boltban, csak kevesebb, így egy kicsit drágább, de nem olyan hatalmas az ugrás, mint a memóriák (vagy háttértárak) területén. Csak gondolkodnak. Mert hiába van új procijuk, ha nem fogják tudni eladni a rettenetes memóriaárak miatt - ezért csinálnak olyan procikat is, amikhez olcsóbban vehető és párosítható memória. De már ez is baj egyeseknek. Újból a nyuszika esete...Mármint mivel próbál felzárkózni, azzal, hogy 5+ éves CPU-kat gyártat, meg hogy a felsőkategóriás nv kártyákra nem is tudott az AMD válaszolni?
Hanem azzal van a baj, hogy lehetne jobban is csinálni, környezetkímélőbben, igaz, kicsit kevesebb lenne a profit, de úgy emberségesebb lenne az egész. De nem, inkább ők is beállnak az AI agymenésbe, ami rengeteg energiát és édesvizet pocsékol el, meg úgy abszolút környezetpusztító az egész. Mindeközben nem lehet értelmes áron hardvert kapni, és számos pc alkatrészes piac emiatt tönkre fog menni. Te meg ennek örülsz és ehhez tapsolsz. -
Joci10
őstag
Bár már reagáltak rád, de akkor én is...
Ezeket a procikat te nem veheted meg. Ezt a partnereiknek gyártják. Vagy azért, mert az új procijukból (esetleg a régebbiekből sem) nem tudnak annyit gyártani, amennyi kellene; vagy azért, mert hiába gyártanának bármennyi vadiúj, bazierős CPU-t, ha nem tudnak mellé memóriát rakni (vagy csak olyan áron, amiért nem venné senki - mint a Steam Machine esete); vagy esetleg mindkettő egyszerre. És nem, nem annak kell örülni, hogy drága, hanem annak, hogy egyáltalán van egy olcsó lehetőség (a proci is olcsó (ismétlem: olcsó, azért is hozzák vissza), a hozzá rakható memória sem szállt még el túlzottan, alaplapok is készülnek hozzá (akár még vadonatúj AM4-es lapok, 2,5Gb-es nettel, WIFI7-tel is készülnek manapság)). Mert ezt jobban megveszi az átlagember, mint a drága DDR5-ös konfigot - bár aki meg olyant akar, az azt is megveheti.
Tudod: választási lehetőségek. Ha van lehetőséged dönteni, az mindig jobb, mint ha nincs, és csak azt tudod megvenni, amit le akarnak nyomni a torkodon. -
Joci10
őstag
Mondjuk amit az AMD jelenleg csinál már nem csak a "mocskos extrapofitos cégek" kategória.
Eddig az AMD volt lesajnálva, az örök második stb., erre ő is beáll az nvidia, vagyis az unokatesója mögé az AI hajhászásba, ami nem csak annyi már hogy lyally, drága a géjmer gép, hanem konkrét inflációt okoznak globálisan. Plusz mint láthatod, visszafejlődést is, mert szerintük (se) senki nem érdemli meg a lehető legújabb techet, kizárólag az AI adatközpontok.Az a baj, hogy nem gondolkodsz te sem észszerűen. Egyrészt azért van most lemaradva az NVIDIA mögött, mert lassan reagált a zöldek lépéseire (RTX behozatala, DLSS használata, MI alapú dolgok segítsége, ...). Most próbál felzárkózni, erre az is baj. Mint a nyuszinál: ha van rajta sapka, akkor azért verik meg, ha nincs, akkor azért.
Másrészt az AMD-től nem lesz nagyobb infláció. Ha nem adna ő is MI-s gyorsítókat, megoldásokat, akkor valószínűleg még nagyobb lenne az áremelkedés (hiszen a kereslet ugyanannyi maradna, de a piacon kevesebb lenne a megoldás - ennek köszönhetően még drágábbak lennének a termékek). Persze ők sem azért szálltak fel erre a vonatra, mert segítenének a piacnak, hanem hogy ők is kivegyék a részüket az őrült pénzszórás alá állásból. Mint ahogy ezt tette az Intel is. Ez ilyen. De az AMD csak úszik az árral, nem ő kreálta a hullámokat.
Harmadrészt te mit tennél? Vinne egy nagy cég sokkal nagyobb tételben a termékeidből, mint amit a boltba küldenél és pénzben is sokkal többet fizetne. Otthagynád, és odaadnád ezt az üzletet a konkurenciának, aki úgyis hülyére keresi magát ezeken? Pláne, ha a céged pénzügyi támogatói azt várják el tőled, hogy a befektetésük megtérüljön, különben otthagynak? Na, ezért csinálják, amit csinálnak. És ezért hoznak vissza olyan termékeket, amiket nem ugyanazon a gyártósoron kell termelni, hogy ezt a piacot se hagyják el, mert ez is számít. És igen, van még a legújabb technológiájuk is a boltban, csak kevesebb, így egy kicsit drágább, de nem olyan hatalmas az ugrás, mint a memóriák (vagy háttértárak) területén. Csak gondolkodnak. Mert hiába van új procijuk, ha nem fogják tudni eladni a rettenetes memóriaárak miatt - ezért csinálnak olyan procikat is, amikhez olcsóbban vehető és párosítható memória. De már ez is baj egyeseknek. Újból a nyuszika esete... -
Joci10
őstag
A nép meg örül majd, hogy az új gépe tetű lassú.
Mitől lenne tetű lassú? Ha már nem a legújabb CPU-t használod, akkor szerinted már tetű lassú? Talán egyszer ki kellene próbálnod, és nem beszélnél butaságokat.
-
Joci10
őstag
Az megvan, hogy akkor került hatalmas adósságcsapdába, amikor felvásárolta az ATI-t? És nem azért, mert "nem tudtak se értelmes GPU-t se értelmes CPU-t gyártani 15-20 évig", ami nem is igaz, de lelked rajta.
-
Alaaf Pi
őstag
Aha, persze. OK, rendben, elhiszem(persze nem azt hogy erős vasat "nyilván" csak "kreatív dolgokra" szokás venni).
Amit szintén nem, az az, hogy azon a 2-3-5 giga RAM-on múlik az üdvösséged, amit a Win szárazra herélésével tudnál nyerni... ha nem férsz bele 64GB-ba, nem ezeken fog múlni.
Nálam 9GB a Win11 üresjárati RAM-fogyasztása(1 tabon nyitott böngészővel, ami ebből 750MB), igaz, se közösségi média appok, se Teams nincsenek fönt, meg Cortana vagy bármi egyéb AI komponens se.
Amúgy pont a Linux az aminek a leginkább az a filozófiája, hogy az üres RAM az haszontalan... szóval nem, még véletlenül se volt vicc a #99
Amügy kényszerít valaki, hogy Windows-t használj?Plusz, ha melóra van a gép, akkor kitermeli a RAM(meg a többi HW) árát, ha meg hobbira, nos ha raksz bele még 64GB-t akkor se ez lesz a legdrágább hobbi a világon... mostani RAM árak mellett sem.
Amúgy megvan még, pontosan miről is vitázunk? Nekem már messze nem egyértelmű...
Anno dacumál, amikor még aktívan CAD-eztem, rohadtul megéreztem, hogy mikor kezdett el a CAD számára helyet felszabadítani a gép a sok saját win fos helyett. Mert amíg azokat kiírta, lelőtte2, bizony igen lassú volt. Ahogy az is, amikor egyik magról másikra kezdte átpakolni a folyamat.
-
wasd.hu
senior tag
Aha, persze. OK, rendben, elhiszem(persze nem azt hogy erős vasat "nyilván" csak "kreatív dolgokra" szokás venni).
Amit szintén nem, az az, hogy azon a 2-3-5 giga RAM-on múlik az üdvösséged, amit a Win szárazra herélésével tudnál nyerni... ha nem férsz bele 64GB-ba, nem ezeken fog múlni.
Nálam 9GB a Win11 üresjárati RAM-fogyasztása(1 tabon nyitott böngészővel, ami ebből 750MB), igaz, se közösségi média appok, se Teams nincsenek fönt, meg Cortana vagy bármi egyéb AI komponens se.
Amúgy pont a Linux az aminek a leginkább az a filozófiája, hogy az üres RAM az haszontalan... szóval nem, még véletlenül se volt vicc a #99
Amügy kényszerít valaki, hogy Windows-t használj?Plusz, ha melóra van a gép, akkor kitermeli a RAM(meg a többi HW) árát, ha meg hobbira, nos ha raksz bele még 64GB-t akkor se ez lesz a legdrágább hobbi a világon... mostani RAM árak mellett sem.
Amúgy megvan még, pontosan miről is vitázunk? Nekem már messze nem egyértelmű...
Jah ez nálam tőbbféle céllal is használható, igen. Két gyerek mellett esély nem marad rá, hogy pl jókat játszunk vele, mondjuk napi szinten... de ez nem panasz. Részemről kell a win, egész sok speckó program, crm és macro dolog fut. De párhuzamosan vm miatt mást is nyüstölök
-
Kansas
addikt
Nálam inkább grafika és tartalomgyártásra megy el az erőforrás. Mostani gépben nincs dedikált kártya és linux, de holnap délelőttiben már lesz egy 4060-as és sajnos win, amin gyorsan változtatni fogok. Ám a kollégánál befigyel egy rtx pro. Nyilván zéró kreatív dologgal lázsál egész nap, azért vesz valaki ilyen hw-t, igazad lehet.
#104 Alaaf Pi
több topikban védik a fanboyok az elképesztően elszaporodott, több százas process számot. Pedig valójában ennek köszönhető, hogy szétfragmentálódik a vas. Nálam ezek alapértelmezetten manual kapcsolóban várakoznak és igény szerint indítok amit éppen kell: RAM-bólAha, persze. OK, rendben, elhiszem(persze nem azt hogy erős vasat "nyilván" csak "kreatív dolgokra" szokás venni).
-
Carlos Padre
veterán

2024 61+% intel
2023 67+% intel
2022 77+% intel
Elég jól látható a tendencia. Most ehhez hozzá matekolod a konzolokba is amd van. Elég nyilvánvaló intel az irodai gépekbe hódít. Játékra amd megy, és folyamatosan megy feljebb a részesedése. Semmi jele nincs ez a tendencia lassulna, vagy átfordulna.Tegyuk hozza, hogy uzleti felhasznalasra is csak azert hodit meg mindig az intel, mert sok szoftverceg nem vallal supportot nem intel processzorokra.
-
wasd.hu
senior tag
-
Rowon
nagyúr
-
wasd.hu
senior tag
Lehet fut valami silent miner magic egy-két bloat közben, annak kell az erőforrás.
-
Sirus86
aktív tag
Sajna nem en dontom el nalunk, tele vagyunk startup bloatwarekkel.
Ezert mutattam, hogy 10gb alapbol becuppantva, holott semmit nem csinaltam. Teams az mindig is egy fosch volt, weben is ehes eroforrasokban sajna. -
Rowon
nagyúr
Majd amikor mar a negyvenesek is...
-
Rowon
nagyúr
Céges gépen én minden szoftvert minimumon tartok, egyfelől a rendszernek is jobb, másfelől kevesebb a támadási felület. A Teams egy bloat, én inkább böngészőből csatlakozok fel.
-
wasd.hu
senior tag
Nálam inkább grafika és tartalomgyártásra megy el az erőforrás. Mostani gépben nincs dedikált kártya és linux, de holnap délelőttiben már lesz egy 4060-as és sajnos win, amin gyorsan változtatni fogok. Ám a kollégánál befigyel egy rtx pro. Nyilván zéró kreatív dologgal lázsál egész nap, azért vesz valaki ilyen hw-t, igazad lehet.
#104 Alaaf Pi
több topikban védik a fanboyok az elképesztően elszaporodott, több százas process számot. Pedig valójában ennek köszönhető, hogy szétfragmentálódik a vas. Nálam ezek alapértelmezetten manual kapcsolóban várakoznak és igény szerint indítok amit éppen kell: RAM-ból -
Kansas
addikt
Igen emlékszem ezekre, egy hasonló szimulációt most ennyi erőforrásból bírna megoldani az UE 5.5
#97 Sirus86
Mostanra annak is örülhhetünk, ha méltányosan bánnak TDP-vel és a throttling miatt nem zuhan be töredékére a teljesítmény. Szép idők voltak, Chaos és még jópár underground csapat munkáin ámulhattunk a csodás goldenage közben / után
https://www.youtube.com/watch?v=IFXIGHOElrE&list=RDIFXIGHOElrE&start_radio=1#99 Kansas
Gondolom ez ilyen vicc szerűség. Vizsgáld tovább a feladatkezelő képét! Jelenleg nálam is 64G DDR5 van a notiban és vannak időszakok amikor kevésnek bizonyul, de ezeket a modulokat nem a Win hülyeségeire szánja az ember, lolMikor kevés? AI-nak? Majd ha lesz időm, meg kedvem, sajnállak érte...
-
Kansas
addikt
Anyám 6GB ram gépén windows 1 Chrome tabbal 5GB ram usage.
64GB ram gépemnél majdnem 10GB
Csak anyám gépénél kiirja hogy mennyi a tomoritett memória, nálam meg ez 0. Szóval az a jo ha használja, egesz addig amíg van szabad helye. Nem értem ezért a kollégát, hisz ahol szűk a hely ott a lényeg hogy takarékos legyen memoriaval
Pontosan, ha van RAM, akkor hasznéljon belőle minden program kedvére. A lényeg, hogy akkor szabadítsa fel/tömörítse/lapozza ki swapbe, ha a "munka" programnak szüksége van rá... ha meg nincs semmi prioritásos folyamatnak szüksége, nyugodtan "pazaroljs"...
-
hokuszpk
nagyúr
-
erer1000
őstag
Anyám 6GB ram gépén windows 1 Chrome tabbal 5GB ram usage.
64GB ram gépemnél majdnem 10GB
Csak anyám gépénél kiirja hogy mennyi a tomoritett memória, nálam meg ez 0. Szóval az a jo ha használja, egesz addig amíg van szabad helye. Nem értem ezért a kollégát, hisz ahol szűk a hely ott a lényeg hogy takarékos legyen memoriaval
-
Alaaf Pi
őstag
Nem az os-nek, hanem a "munka programoknak" vesz az ember hardvert. Az, hogy bármely OS elkezdi saját maga folyamataival teleszemetelni és így igen jelentős részét felzabálja az erőforrásoknak, nagyon szar programozói teljesítményt jelent minden szinten.
-
VIC20
őstag
"Anno voltak a scene compo versenyek, ahol par szaz kilobyteba kellett egy rendes animaciot belezsufolni. Pl Chaos Theory volt egy iszonyatosan jo darab."
ah. Second Reality
-- ha jólemléxem 64 KB.
jah a kedvencem a Neutron DIVE! vót.A Second Reality C64-es változata is 220 kilobyte. (Mármint ZIP-pel összetömörítve a lemezképfájlt, ha az még ér.) Az eredeti PC-s változat nagyjából 2 és fél mega.
-
hokuszpk
nagyúr
Anno voltak a scene compo versenyek, ahol par szaz kilobyteba kellett egy rendes animaciot belezsufolni. Pl Chaos Theory volt egy iszonyatosan jo darab. Evekig nem volt olyan gepem, ami ki tudta volna hajtani azt. https://www.pouet.net/prod.php?which=25774 Ha most belegondolok egy ilyen animacio mekkora meretu lehet? Par szaz mega, v. esetleg gia? Es az akkor agytrosztok ezt mind assemblyben irtak meg. Hianyzik az a korszak...
"Anno voltak a scene compo versenyek, ahol par szaz kilobyteba kellett egy rendes animaciot belezsufolni. Pl Chaos Theory volt egy iszonyatosan jo darab."
ah. Second Reality
-- ha jólemléxem 64 KB.
jah a kedvencem a Neutron DIVE! vót. -
wasd.hu
senior tag
Akkor már inkább a Fermi Paradox. Vagy a még keményebb 4KB-s (igen, egy 4096 byte-os futtaható fájl) kategóriában az Elevated.
De persze ezek nem teljesen érnek, mint összehasonlítási alap szokványos animációkhoz, mert itt fordított irányban történik az alkotás. Azaz nem az van, hogy van egy precíz elképzelésed, hogy mit szeretnél látni, és aztán azt próbálod minél tömörebben leírni, hanem elkezdesz szórakozni algoritmusokkal, meg tekergeted a paramétereket, amíg valami látványos ki nem jön. De nyilván kihívás akkor is ilyen kevésbe belepréselni.
Igen emlékszem ezekre, egy hasonló szimulációt most ennyi erőforrásból bírna megoldani az UE 5.5
#97 Sirus86
Mostanra annak is örülhhetünk, ha méltányosan bánnak TDP-vel és a throttling miatt nem zuhan be töredékére a teljesítmény. Szép idők voltak, Chaos és még jópár underground csapat munkáin ámulhattunk a csodás goldenage közben / után
https://www.youtube.com/watch?v=IFXIGHOElrE&list=RDIFXIGHOElrE&start_radio=1#99 Kansas
Gondolom ez ilyen vicc szerűség. Vizsgáld tovább a feladatkezelő képét! Jelenleg nálam is 64G DDR5 van a notiban és vannak időszakok amikor kevésnek bizonyul, de ezeket a modulokat nem a Win hülyeségeire szánja az ember, lol -
mentor_4
tag
-
Kansas
addikt
Azért vettél annyi sok RAM-ot, hogy legyen ami üresen van, vagy használni?
Linux lehetőség szerint fullra pakolja legutóbbi emlékeim szerint... mert az üres RAM felesleges RAM. -
ddekany
nagyúr
Anno voltak a scene compo versenyek, ahol par szaz kilobyteba kellett egy rendes animaciot belezsufolni. Pl Chaos Theory volt egy iszonyatosan jo darab. Evekig nem volt olyan gepem, ami ki tudta volna hajtani azt. https://www.pouet.net/prod.php?which=25774 Ha most belegondolok egy ilyen animacio mekkora meretu lehet? Par szaz mega, v. esetleg gia? Es az akkor agytrosztok ezt mind assemblyben irtak meg. Hianyzik az a korszak...
Akkor már inkább a Fermi Paradox. Vagy a még keményebb 4KB-s (igen, egy 4096 byte-os futtaható fájl) kategóriában az Elevated.
De persze ezek nem teljesen érnek, mint összehasonlítási alap szokványos animációkhoz, mert itt fordított irányban történik az alkotás. Azaz nem az van, hogy van egy precíz elképzelésed, hogy mit szeretnél látni, és aztán azt próbálod minél tömörebben leírni, hanem elkezdesz szórakozni algoritmusokkal, meg tekergeted a paramétereket, amíg valami látványos ki nem jön. De nyilván kihívás akkor is ilyen kevésbe belepréselni.
-
Sirus86
aktív tag
-
wasd.hu
senior tag
Régi mondás szerint annyit használ, amennyi van.
#95 E.Kaufmann
Claude csúcs változatán kívül a legtöbb modell teleszemeteli és szétálmodozza, ismétlésekkel és felesleges folyamatokkal tömi meg a végére elhízott kódot. Volt egy projekt ahol majdnem egy tucat változatot kipróbálhattunk, #93 hokuszpk fórumtársnak igazat kell adnom a kreativitás renkívül fontos. -
E.Kaufmann
veterán
Attól függ, mire és mennyire trenírozzák az adott hálózatot valamint van-e elég jó minőségű példakészlet, mert ugye csak abból tudják tanítani, amit megírtak és ott is nem mindegy, hogy sikerült.
-
E.Kaufmann
veterán
Te hány éves vagy? Ezek tudom én 4-5 évvel ezelőtti processzok. Egy 2200g elvitte a witcher 3-at, normális office-adatbázis vonalra több mint elegeknek kellene lennie, ha nem akkor lehet nagy baj van rendszerrel....
Pdf meg már a 20+ éves gépeken is volt....Akkor is szar volt az összes acrobat reader, lenyűgöző, hogy minidg valahogy úgy fejlesztik, hogy szenvedjen a legújabb gépen is....mondjuk lehet már nem tesz fel maga mellég 2 bloatware-t talán.Inkább maga a PDF (is) szar, ha direktbe küldi az olvasó a nyomtatóra, még a viszonylag újabb vállalati nyomtató is szeret behalni, ilyenkor megoldás a küldés képként. Akár PS, akár PCL, akár valami újabb csodanyelv driver
-
hokuszpk
nagyúr
az "Általános Kreativitáselmélet" szerint a számítógépek teljesítményének növekedésével fordítottan arányos a programozói kreativitás.
valószínűleg az AI ezt a romló tendenciát fokozni fogja. -
Sirus86
aktív tag
Na jah, a sok big brother miatt nalunk pl csak 14 GB ramot be is cuppant a wendooz meg a kemfigyelok. Aztancsak egy bongeszo es Teams megy. Es meg nem csintatram kvazi semmit....

-
Sirus86
aktív tag
-
Alaaf Pi
őstag
Nem kéne mégsem képesek rendesen működni, és szerintem a win is nagyon rossz hw management szempontjából.
-
haruspex
aktív tag
Mikor -ben autók hibakód kiolvasására és szoftveres javításokra i3-as, 8GB RAM-os hp üzleti laptopot kaptam, bizony nagyon gyorsan lett érezhetöen szenvedö az egész gép, belassult folyamatokkal, miközben sem a RAM, sem a CPU nem volt teljesen leterhelve. Erösebb gép, több RAM minden esetben érezhetö javulást hozott. Feladatok pedig a célszoftveren kívül böngészés, MSO voltak.
Mondjuk ez tipikusan az a feladat aminek nem szabadna hardverigényesnek lennie sztem...Muszáj lesz elkezdeni lehet a szoftvereket normálisan megírni...Hátha az ai-nak jobban megy majd az optimalizálás

-
Lacika112
senior tag

2024 61+% intel
2023 67+% intel
2022 77+% intel
Elég jól látható a tendencia. Most ehhez hozzá matekolod a konzolokba is amd van. Elég nyilvánvaló intel az irodai gépekbe hódít. Játékra amd megy, és folyamatosan megy feljebb a részesedése. Semmi jele nincs ez a tendencia lassulna, vagy átfordulna. -
tibaimp
nagyúr
-
wasd.hu
senior tag
-
tibaimp
nagyúr
-
wasd.hu
senior tag
-
Balázs Z.
aktív tag
Ha így megy tovább, az előző gépem lesz a következő gépem
-
hokuszpk
nagyúr
1. az 5000-es széria is festőről van elnevezve(Vermeer/Cezanne/Chagal)
2. nem neked szánják(vagy akár a DIY piacra úgy általában, bár úgy is beszivárog némelyik), hanem OEM gépekbe, amiket százával/ezrével vesznek a multik - már amelyikek még nem hülyültek bele az AI-mániába annyira hogy az alkalmazottaik nagy részét kirúgják
3. abban mit nem értesz, hogy ezek régebbi gyártástechnológián mennek, azért lehet felfuttatni ezeket, nem az újabbakat.Ne örülj, ha nem akarsz, de gondolkozz, mielőtt túl sok hülyeséget írsz...
"1. az 5000-es széria is festőről van elnevezve(Vermeer/Cezanne/Chagal)"
nomeg a Rembrandt, Warhol ; valamelyik topicban dumcsiztuk, hogy állítólag jön még AM4 proci, mi naivak aszittük, előveszik a Warhol -t, és kiadják.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
KROK640
félisten
-
KROK640
félisten
-
tibaimp
nagyúr
Ja, hát az már senkit nem érdekel, a lényeg, hogy eladás és így profit legyen.....
-
KROK640
félisten
Ahogy a memóriaválság már elkezdte felhúzni a DDR2 árakat is (állítólag), úgy a végén még a CPU piacon is újra tényezők lesznek az FX 8xxx processzorok
Én az új Athlon XP-ket várom, azok már DDR1-esek

-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
KROK640
félisten
-
KROK640
félisten
Nem baj, hát annál lassabban avul el a PC-m, és később kell cserélni.

Tavaly az volt az álmom, hogy veszek egy AM5-ös DDR-ös konfigot, de pont akkor elszálltak az árak, szóval letettem róla. El tudom költeni én azt a pénzt másra is ... így járak. -
Alaaf Pi
őstag
Mikor -ben autók hibakód kiolvasására és szoftveres javításokra i3-as, 8GB RAM-os hp üzleti laptopot kaptam, bizony nagyon gyorsan lett érezhetöen szenvedö az egész gép, belassult folyamatokkal, miközben sem a RAM, sem a CPU nem volt teljesen leterhelve. Erösebb gép, több RAM minden esetben érezhetö javulást hozott. Feladatok pedig a célszoftveren kívül böngészés, MSO voltak.
2022-ben volt.
-
dongettó
tag
Ezekben az AI ügynök le van tiltva, mert mondaná egyből h
'Mingondolkocc te sóró?' -
Alaaf Pi
őstag
Pontosan mire nem elegek ezek processzorok egy normál irodai környezetben? Az átlag otthoni, és céges gépek ennél jóval régebbiek.
(MOndjuk az lenyűgöző dolog az informatikában, hogy 10 év alatt ugyan ahhoz a feladathoz sokszor erősebb gép szükséges, amit a felhasználó fizethet, cserébe az egyetlen lényegi fejlődés, hogy a megfelelő helyre az alsógatya méretét is megküldi a szoftver...)
-
Acélfarkas
őstag
Érdekes lépés. Mondjuk az miatt megértem, hogy az OEM-eket ki kell szolgálni, de a TSMC-t meg nem tudják tovább terhelni, így maradtak ezek. Viszonylag olcsón előállíthatóak, az AMD lehet nem is keres rajta szinte semmit, de legalább a partnernek nem kell fizetnie egy csomó büntetést szerződésszegés miatt. Az OEM-ek meg adhatnak "új" gépet a népnek viszonylag kedvező áron, a drága RAM/SSD miatt.
-
tibaimp
nagyúr
Érdekes lépés. Mondjuk az miatt megértem, hogy az OEM-eket ki kell szolgálni, de a TSMC-t meg nem tudják tovább terhelni, így maradtak ezek. Viszonylag olcsón előállíthatóak, az AMD lehet nem is keres rajta szinte semmit, de legalább a partnernek nem kell fizetnie egy csomó büntetést szerződésszegés miatt. Az OEM-ek meg adhatnak "új" gépet a népnek viszonylag kedvező áron, a drága RAM/SSD miatt.
-
realme
tag
Sokan rettenet félreértik a cikket, nem az AMD van bajban hanem a vevők, nincs elég csip így mindent el lehet adni, ezeket nem játékra vagy grafikai állomásokba szánják, biztosan lesz rá kereslet.
-
Carlos Padre
veterán
-
Rowon
nagyúr
Te hány éves vagy? Ezek tudom én 4-5 évvel ezelőtti processzok. Egy 2200g elvitte a witcher 3-at, normális office-adatbázis vonalra több mint elegeknek kellene lennie, ha nem akkor lehet nagy baj van rendszerrel....
Pdf meg már a 20+ éves gépeken is volt....Akkor is szar volt az összes acrobat reader, lenyűgöző, hogy minidg valahogy úgy fejlesztik, hogy szenvedjen a legújabb gépen is....mondjuk lehet már nem tesz fel maga mellég 2 bloatware-t talán.Már le se merem írni, hogy hány éves vagyok.
Kezdek abba az időszakba kerülni, amikor már a 20 éves csajok magáznak. -
wasd.hu
senior tag
-
brabbitz
senior tag
Értem. Bevallom nekem félrevezető ez, mert én ténylegesen elhittem hogy ezeket a CPU-kat legyártják, és valamelyik nagy cég felvesz egy akkora készletet belole hogy az OEM/DIY/Kereskedok(?)-hoz mar nem kerul akkora keszlet hogy hianytalanul tudjak kiszolgalni az atlagembert.
-
Kansas
addikt
Tehát, szerinted annak kéne örülnöm, hogy újonnan vehetek olyan procit(/memóriát/stb.), amit már inkább le kellene váltani, mert annyira öreg/elavult (pl. PCIe 3.0), valószínűleg az újkori áráért (vagy többér') - AMD-nél ez a teljesítménykategória nagyon egy árban leledzik (és a zintelhez képest drága, mint CPU).
Nem a teljesítményen van a hangsúly, hiszen, mint írták előttem, sokan egy ilyennek is örülnének..., hanem azon, hogy annyira lenézik a felhasználót, hogy az összes szemetet megetetnék vele, aranyáron - itt nem csak az AMD-re szűkítve a kört - , ahelyett, hogy azt a teljesítménykategóriát kiadnák új köntösben (pl. PCIe 5.0-6.0 + DDR 4, netán GPU-t cserélni benne a mobil vonalon...), mint "szükségmegoldás".Ahogy előttem már írták: erre pazarolni az olyan hozzáállás miatt egyre szűkülő erőforrásokat, mint aminek része(se) az AMD is az a PAZARLÁS netovábbja, miközben ott van és elérhető az 5xxx-es széria is, mint "szükségmegoldás".
Ill. nem hiszem el, hogy ebben a kategóriában akkora hiány lépett volna fel az 5500-5600x-ekből, hogy ezek gyártásának felfuttatása helyett (ez sem mai gyerek már) a még régebbihez kelljen nyúlni - inkább tippelnék arra, hogy GF-t is ki kellene húzni a csávából (pl. az azonos befektetői körök miatt, nehogy elpityeredjenek, hogy náluk nem akkora az extraprofit, mint ahol még idejében invesztál(hat)tak bele a gyártásba) és ERRE, ezt a megoldást ötölték ki.
...és ez ismét csak NEM a júzerek keblükre öleléseként értelmezendő jó cselekedet, hanem a szokásos, vadkapitalista tempó megnyilvánulása, ha tetszik, ha nem - egy fityfenét fognak beleölni a fejlesztésekbe egy garast is, maj' jó lesz azoknak a régi x@r is, csak a zsé dőljön befelé...Bocsi, de ehhez (a lehúzáshoz) én nem tudok és nem is akarok csápolni!
1. az 5000-es széria is festőről van elnevezve(Vermeer/Cezanne/Chagal)
2. nem neked szánják(vagy akár a DIY piacra úgy általában, bár úgy is beszivárog némelyik), hanem OEM gépekbe, amiket százával/ezrével vesznek a multik - már amelyikek még nem hülyültek bele az AI-mániába annyira hogy az alkalmazottaik nagy részét kirúgják
3. abban mit nem értesz, hogy ezek régebbi gyártástechnológián mennek, azért lehet felfuttatni ezeket, nem az újabbakat.Ne örülj, ha nem akarsz, de gondolkozz, mielőtt túl sok hülyeséget írsz...
-
Apollyon
Korrektor
Amugy oszinten nem ertem hogy-hogy mar CPU hiany is van. Hova kerülnek ezek a CPU-k?
Nem kerülnek sehova, mert eleve le sem gyártják őket. A gyártókapacitás túlnyomó része most az AI adatközpontok kiszolgálására megy, a konzumer piac rovására. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Ha jol emlekszem a mai napig hasznalatban van.
2024 óta nem gyártják. De kismillió dolgoban benne van.
-
Dzsano
tag
itt jegyezném meg az államigazgatásban használt 8 éves munkahelyi gépem 4-szer lassabb mint az a Ryzen 7 4700LE proci. És az enyém a gyorsabbak közé tartozik, mert én vagyok a rendszergazda. De vannak 3. generációs 13 éves gépeink is. 2 maggal és 2 mag 4 szállal...
azokhoz képest ezek király procik...
Szia!
Sajnos ott nem - csak - a régi gép a szűk keresztmetszet, hanem a gány, internetes ASP rendszer és az optimalizálatlan winfosok tömege. Mi lenne itt egy DieHard 3 után? -
brabbitz
senior tag
Phenomot azt.. kérünk egy új revíziós AMD FX-et inkább,
Excavator magokkal ahogy anno lennie-e kellett volna, 1090FX chipsettel amit anno megigértek
(de nem jött meg sose)Egy olcsó GloFo 14nm nodeon megnézném mit alakítana
-
brabbitz
senior tag
-
GoodSpeed
veterán
upsz, esett a RAM-om ára, már alig 500K fölött van.

Corsair VENGEANCE 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz CMK64GX5M2B6000Z30 memória modul vásárlás, olcsó Corsair Memória modul árak, memoria modul boltok -
Carlos Padre
veterán
-
GoodSpeed
veterán
Az oké, csak a RAM piacon tényleg példátlan drágulás volt. Amit 91K-ért vettem RAM-ot, az most 700+K.
CPU-nál is ilyesmit gondolna az ember a kimondhatatlanul nagy hiány, és a 12 nm-es régiségek leporolása kapcsán.
-
wasd.hu
senior tag
-
erer1000
őstag
-
GoodSpeed
veterán
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
kzsolti97
csendes tag
Annyira örülök, hogy egy 4790K-még mindig ugyanolyan jól és gyorsan használható Windows 7-el mint amikor megvettem 10éve
-
Kotomicuki
senior tag
Szóval az a gondod, hogy a mocsok extraprofitos cégek (mondjuk az AMD-ről ezt nem mondanám, amelyik nemrég jött ki egy hatalmas adósságcsapdából, de hát nem vagyunk egyformák) kiadnak egy számodra olcsóbb megoldást, hogy ne kelljen neked annyit fizetned, ráadásul még MI sincs benne (a rohadékok!)? Mert a hír erről szól, te meg ezért reagáltál rájuk olyant, amilyent.
Vagy a kapitalizmussal van gondod? Akkor meg szerintem rossz helyen írogatsz. Sokunknak nem tetszik, de olyan, mint a demokrácia: jelenleg nincs jobb. Ebben élünk, ehhez kell igazodni. Vagy felejtsd el az egészet, lépj ki belőle, és kész.
Az AMD sokáig gyengébb procikat adott, ezért nem is nagyon vették őket, így kénytelen volt olcsóbban adni, hogy elfogyjanak. Most már változott a trend, és a kutya nem veszi a Zintel procikat, így ezért kénytelen árat csökkenteni - ellenben az AMD-vel, amely termékeit sokan veszik, így jelenleg eladják azt is, amit csak termelni tudnak, és ilyen árakon is. Az meg nem várható el tőlük, hogy amit megvesznek a cégek ilyen árakon, ugyanazt kiadja olcsóbban is. De ugyanezt csinálja az NVIDIA is: olyan árakon adja a termékeit, amennyiért megveszik. Nekünk ez drága? És? Egyik cég sem jótékonysági intézmény. Mint említettem, a kékek is azért adják olcsóbban a jelenlegi generációjukat, mert magasabb árért nem érné meg nekik, illetve szeretnék a piacukat visszaszerezni (akár még veszteségközeli állapot felvállalásával is). Nem azért, mert ők most hirtelen az asztali gépek megmentői lennének (hosszú évekig ők áraztak túl, mert megtehették - most az AMD, mert megteheti - ez ilyen).
Illetve még egy gondolat: sok esetben nem is maga a cég áraz úgy, ahogy; hanem a kereskedő. Látja, hogy nagyon fogy, keresett a termék, akkor árat emel, mert megteheti, úgyis elviszik. Kevés van belőle? Emel, mert másnál sem lesz ez másként, ezért úgyis elviszik. Nem tetszik? Ne vegyél tőlük semmit! De akkor ha a másik lesz drágább, akkor a másiktól se! Ez ilyen. De ez nem Intel vagy AMD kérdés, hanem a kapitalizmusé.Tehát, szerinted annak kéne örülnöm, hogy újonnan vehetek olyan procit(/memóriát/stb.), amit már inkább le kellene váltani, mert annyira öreg/elavult (pl. PCIe 3.0), valószínűleg az újkori áráért (vagy többér') - AMD-nél ez a teljesítménykategória nagyon egy árban leledzik (és a zintelhez képest drága, mint CPU).
Nem a teljesítményen van a hangsúly, hiszen, mint írták előttem, sokan egy ilyennek is örülnének..., hanem azon, hogy annyira lenézik a felhasználót, hogy az összes szemetet megetetnék vele, aranyáron - itt nem csak az AMD-re szűkítve a kört - , ahelyett, hogy azt a teljesítménykategóriát kiadnák új köntösben (pl. PCIe 5.0-6.0 + DDR 4, netán GPU-t cserélni benne a mobil vonalon...), mint "szükségmegoldás".Ahogy előttem már írták: erre pazarolni az olyan hozzáállás miatt egyre szűkülő erőforrásokat, mint aminek része(se) az AMD is az a PAZARLÁS netovábbja, miközben ott van és elérhető az 5xxx-es széria is, mint "szükségmegoldás".
Ill. nem hiszem el, hogy ebben a kategóriában akkora hiány lépett volna fel az 5500-5600x-ekből, hogy ezek gyártásának felfuttatása helyett (ez sem mai gyerek már) a még régebbihez kelljen nyúlni - inkább tippelnék arra, hogy GF-t is ki kellene húzni a csávából (pl. az azonos befektetői körök miatt, nehogy elpityeredjenek, hogy náluk nem akkora az extraprofit, mint ahol még idejében invesztál(hat)tak bele a gyártásba) és ERRE, ezt a megoldást ötölték ki.
...és ez ismét csak NEM a júzerek keblükre öleléseként értelmezendő jó cselekedet, hanem a szokásos, vadkapitalista tempó megnyilvánulása, ha tetszik, ha nem - egy fityfenét fognak beleölni a fejlesztésekbe egy garast is, maj' jó lesz azoknak a régi x@r is, csak a zsé dőljön befelé...Bocsi, de ehhez (a lehúzáshoz) én nem tudok és nem is akarok csápolni!
-
erer1000
őstag
Lassan AMD FX felkötheti a gatyót

-
wasd.hu
senior tag
-
zolikaDB
veterán
Köszi!
Nekem otthonra kell, simán csak pdf-eket olvasni, netán néha másolni belőle. -
Tomcat
őstag
Ahogy a memóriaválság már elkezdte felhúzni a DDR2 árakat is (állítólag), úgy a végén még a CPU piacon is újra tényezők lesznek az FX 8xxx processzorok
Kár hogy már nem gyártják, de a hírek alapján simán lehetne azokat is újra gyártani. Rengeteg AM3-as gép van még mindig használatban ami DDR3-as RAM-ot használ.
Egyébként én pont most vettem egy újnak hirdetett FX 8370-et mert a sajátom 14 év munka után instabillá vált, így inkább kicseréltem. Mai napig alap feladatokra viszonylag jól használható alternatíva még annak ellenére is hogy van R9 5950X-el és R9 9950X-el szerelt gépem is itthon, így bőven van összehasonlítási alapom hozzá.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Mondjuk amit az AMD jelenleg csinál már nem csak a "mocskos extrapofitos cégek" kategória.
Eddig az AMD volt lesajnálva, az örök második stb., erre ő is beáll az nvidia, vagyis az unokatesója mögé az AI hajhászásba, ami nem csak annyi már hogy lyally, drága a géjmer gép, hanem konkrét inflációt okoznak globálisan. Plusz mint láthatod, visszafejlődést is, mert szerintük (se) senki nem érdemli meg a lehető legújabb techet, kizárólag az AI adatközpontok.Te is megérdemled, ha egy nemszar használt autó árát akarod elkölteni egy nyüves gépre.
-
Robitrix
őstag
itt jegyezném meg az államigazgatásban használt 8 éves munkahelyi gépem 4-szer lassabb mint az a Ryzen 7 4700LE proci. És az enyém a gyorsabbak közé tartozik, mert én vagyok a rendszergazda. De vannak 3. generációs 13 éves gépeink is. 2 maggal és 2 mag 4 szállal...
azokhoz képest ezek király procik...
-
Baryka007
addikt
Szóval az a gondod, hogy a mocsok extraprofitos cégek (mondjuk az AMD-ről ezt nem mondanám, amelyik nemrég jött ki egy hatalmas adósságcsapdából, de hát nem vagyunk egyformák) kiadnak egy számodra olcsóbb megoldást, hogy ne kelljen neked annyit fizetned, ráadásul még MI sincs benne (a rohadékok!)? Mert a hír erről szól, te meg ezért reagáltál rájuk olyant, amilyent.
Vagy a kapitalizmussal van gondod? Akkor meg szerintem rossz helyen írogatsz. Sokunknak nem tetszik, de olyan, mint a demokrácia: jelenleg nincs jobb. Ebben élünk, ehhez kell igazodni. Vagy felejtsd el az egészet, lépj ki belőle, és kész.
Az AMD sokáig gyengébb procikat adott, ezért nem is nagyon vették őket, így kénytelen volt olcsóbban adni, hogy elfogyjanak. Most már változott a trend, és a kutya nem veszi a Zintel procikat, így ezért kénytelen árat csökkenteni - ellenben az AMD-vel, amely termékeit sokan veszik, így jelenleg eladják azt is, amit csak termelni tudnak, és ilyen árakon is. Az meg nem várható el tőlük, hogy amit megvesznek a cégek ilyen árakon, ugyanazt kiadja olcsóbban is. De ugyanezt csinálja az NVIDIA is: olyan árakon adja a termékeit, amennyiért megveszik. Nekünk ez drága? És? Egyik cég sem jótékonysági intézmény. Mint említettem, a kékek is azért adják olcsóbban a jelenlegi generációjukat, mert magasabb árért nem érné meg nekik, illetve szeretnék a piacukat visszaszerezni (akár még veszteségközeli állapot felvállalásával is). Nem azért, mert ők most hirtelen az asztali gépek megmentői lennének (hosszú évekig ők áraztak túl, mert megtehették - most az AMD, mert megteheti - ez ilyen).
Illetve még egy gondolat: sok esetben nem is maga a cég áraz úgy, ahogy; hanem a kereskedő. Látja, hogy nagyon fogy, keresett a termék, akkor árat emel, mert megteheti, úgyis elviszik. Kevés van belőle? Emel, mert másnál sem lesz ez másként, ezért úgyis elviszik. Nem tetszik? Ne vegyél tőlük semmit! De akkor ha a másik lesz drágább, akkor a másiktól se! Ez ilyen. De ez nem Intel vagy AMD kérdés, hanem a kapitalizmusé.Milyen adósság csapdáról beszélsz?
Arról hogy nem tudtak se értelmes GPU-t se értelmes CPU-t gyártani 15-20 évig és majdnem csődbe mentek ? -
Robitrix
őstag
-
KTTech
veterán
Egy régi Huawei Ryzen 5 3500U-s laposom van 8GB-vel (az asszonynak meg 2500U, 8GB), Win11-el. Játékot és Lightroomot nem futtatok rajta (arra ott a Ryzen 9 9500x + OC, 48GB DDR4, nVidia 4070S), de minden másra elég.
-
Cingáriusz
őstag
-
wasd.hu
senior tag
-
Robitrix
őstag
Szerintem simán vissza lehet hozni a Ryzen 1200/1300-at is.... Vagy egy AMD 7870K-t,,, esetleg egy AMD X2 4200-at de szerettem az AMD 486 DX4 100-at is..

-
wasd.hu
senior tag
-
xandrush0831
senior tag
Pdf meg már a 20+ éves gépeken is volt....Akkor is szar volt az összes acrobat reader, lenyűgöző, hogy minidg valahogy úgy fejlesztik, hogy szenvedjen a legújabb gépen is....mondjuk lehet már nem tesz fel maga mellég 2 bloatware-t talán.Semmi gond nincs a PDF-olvasókkal, nem tudom mit izélsz. A munkahelyi 1 millió+ forintos Xeon Gold-on is csak heti egyszer-kétszer záródnak be a 45 oldalas jegyzőkönyvek, mindenféle hibaüzenet nélkül. Vannak benne képek is CAD modellekről, lehet ez így már túl sok.
-
ddekany
nagyúr
-
zolikaDB
veterán
Pdf meg már a 20+ éves gépeken is volt....Akkor is szar volt az összes acrobat reader, lenyűgöző, hogy minidg valahogy úgy fejlesztik, hogy szenvedjen a legújabb gépen is....mondjuk lehet már nem tesz fel maga mellég 2 bloatware-t talán.Szia!
Te mit ajánlasz pdf olvasónak? -
törölt tag
Csakhogy az OEM és DIY aránya 95%-5%.
-
xandrush0831
senior tag
A feltámasztott 5800X3D hírrel kapcsolatban mi a fejlemény? Elgondolkodtam rajta, mert váltanék a 11th i5-ről, viszont a 32gb DDR4 ramot marha biztos hogy nem cserélem most le. Semmi webshopot nem dob be a Google, ami árulná.
-
Apollyon
Korrektor
Illetve még egy gondolat: sok esetben nem is maga a cég áraz úgy, ahogy; hanem a kereskedő. Látja, hogy nagyon fogy, keresett a termék, akkor árat emel, mert megteheti, úgyis elviszik. Kevés van belőle? Emel, mert másnál sem lesz ez másként, ezért úgyis elviszik. Nem tetszik? Ne vegyél tőlük semmit! De akkor ha a másik lesz drágább, akkor a másiktól se! Ez ilyen. De ez nem Intel vagy AMD kérdés, hanem a kapitalizmusé.Mondjuk amit az AMD jelenleg csinál már nem csak a "mocskos extrapofitos cégek" kategória.
Eddig az AMD volt lesajnálva, az örök második stb., erre ő is beáll az nvidia, vagyis az unokatesója mögé az AI hajhászásba, ami nem csak annyi már hogy lyally, drága a géjmer gép, hanem konkrét inflációt okoznak globálisan. Plusz mint láthatod, visszafejlődést is, mert szerintük (se) senki nem érdemli meg a lehető legújabb techet, kizárólag az AI adatközpontok. -
wasd.hu
senior tag
"most már változott a trend, és a kutya nem veszi a Zintel procikat"
A Mercury Research legfrissebb összesítése szerint az egyes processzorpiaci szegmensek darabszám szerinti megoszlása az alábbiak szerint alakul:
Asztali PC processzorok (Desktop): Az eladások kb. 64-67%-át az Intel adja, míg az AMD részesedése 33-36% között mozog.
Laptop és mobil processzorok (Mobile): Ebben a kategóriában az Intel a piac mintegy 71-74%-át, az AMD pedig 26-29%-át fedi le.
Szerverek (Data Center): Az adatközponti processzorok piacán az Intel részesedése 66-67%, míg az AMD (EPYC chipek) 33% körülire növelte a részesedésétAkkor sokat javított az AMD. Gamer szemmel ez csak előny!
-
ddekany
nagyúr
"most már változott a trend, és a kutya nem veszi a Zintel procikat"
A Mercury Research legfrissebb összesítése szerint az egyes processzorpiaci szegmensek darabszám szerinti megoszlása az alábbiak szerint alakul:
Asztali PC processzorok (Desktop): Az eladások kb. 64-67%-át az Intel adja, míg az AMD részesedése 33-36% között mozog.
Laptop és mobil processzorok (Mobile): Ebben a kategóriában az Intel a piac mintegy 71-74%-át, az AMD pedig 26-29%-át fedi le.
Szerverek (Data Center): Az adatközponti processzorok piacán az Intel részesedése 66-67%, míg az AMD (EPYC chipek) 33% körülire növelte a részesedésétAz eladások kb. 64-67%-át az Intel adja, míg az AMD részesedése 33-36% között mozog.
Ez kijöhet úgy is, hogy a céges desktop gépeknél szinte mind Intel, az otthoniaknál (DIY) meg majdbem mind AMD. Szóval utóbbi körből nézve, "kutya se vesz Intelt".
-
törölt tag
Illetve még egy gondolat: sok esetben nem is maga a cég áraz úgy, ahogy; hanem a kereskedő. Látja, hogy nagyon fogy, keresett a termék, akkor árat emel, mert megteheti, úgyis elviszik. Kevés van belőle? Emel, mert másnál sem lesz ez másként, ezért úgyis elviszik. Nem tetszik? Ne vegyél tőlük semmit! De akkor ha a másik lesz drágább, akkor a másiktól se! Ez ilyen. De ez nem Intel vagy AMD kérdés, hanem a kapitalizmusé."most már változott a trend, és a kutya nem veszi a Zintel procikat"
Szerverek (Data Center): Az adatközponti processzorok piacán az Intel részesedése 66-67%, míg az AMD (EPYC chipek) 33% körülire növelte a részesedését -
wasd.hu
senior tag
-
Joci10
őstag
Nem.
Az a baj, hogy az extraprofittal sem elégednek meg a most már nyíltan, csak és kizárólag a tőzsdére termelő, nyugati cégek (urai).
Így minden fölöslegesen drága, pedig nem kellene annak lennie - és minden is jobb lenne..., tipikus esete a kevesebb az több lennének.A másik, hogy az új termékekbe orrba-szájba tömik bele az oda nem kellő és fölösleges dolgokat - a nemlétező piaci rések és mesterségesen (de)generált igények kielégítésére: fizesse meg a MI költségét az, aki úgy véli, hogy szüksége van rá, ne terheljék azt (költségmegosztásként) olyanokra is, akiknek abszolút nincs rá szüksége - , ami tovább drágítja és teszi használhatatlanná őket. A mai technológiával sem lenne drágább a 4700-as teljesítmény, ha a MI&tsai nem lennének benne (vagy legalább lenne egy választható, mentes opció) - a drágább felületből kisebb is elegendő volna az ugyanakkora teljesítményhez, kisebb energiafelhasználással. Ha a zintel tudja egy árban adni a régi AMD-kel, akkor nem az előállítási költség lesz/lenne a probléma...
Abba most ne menjünk bele, hogy MINDEN területen a normalitás ellen dolgoznak a(z önjelölt) döntéshozók és emiatt nem lehet egy ágazatban sem visszatérni a normalitáshoz, mert a hozzá kapcsolódókban uú a rosszindulatú káosz uralkodik - pl. Kína szankciózgatása különösen jót tesz a speciális, de jelenleg még nélkülözhetetlen alapanyagok beszerzésének (is)...
Sz'al, lecserélnénk mi a 10 éves cuccainkat, ha lenne rá értelmes, számunkra is kedvező opció!
...de ez (egyre inkább) nem érdekli az "eladókat"!
Illetve még egy gondolat: sok esetben nem is maga a cég áraz úgy, ahogy; hanem a kereskedő. Látja, hogy nagyon fogy, keresett a termék, akkor árat emel, mert megteheti, úgyis elviszik. Kevés van belőle? Emel, mert másnál sem lesz ez másként, ezért úgyis elviszik. Nem tetszik? Ne vegyél tőlük semmit! De akkor ha a másik lesz drágább, akkor a másiktól se! Ez ilyen. De ez nem Intel vagy AMD kérdés, hanem a kapitalizmusé. -
ddekany
nagyúr
-
sh4d0w
félisten
-
Baryka007
addikt
Ez nagyon hiányzott nekünk... akármilyen szilíciumot is kár erre pazarolni ...
Ha az Intel csinálná ezt az lenne a híre a cikknek, hogy "Akkora bajban van az Intel, hogy kénytelen volt elővenni a régi processzorait"

-
ftc
nagyúr
Ezt az OEM-ek kérték... simán el tudom képzelni mai gépnek is... sok helyen ennél vacakabb megy a mai napig. Excelt , SAP-ot elbírja.
Kisebb cégeknél ahol nincs annyi hálózati sw simán jó lehet.
-
mpierre
veterán
Ugyanmár.
A 9960x-t biztos nem vágja kétvállra.
-
Apollyon
Korrektor
Lyukkártyás gépek mikor jelennek meg újra a boltokban?
-
ViZion
félisten
-
KROK640
félisten
Előre megyünk nem hátra! Oh wait...
-
Kotomicuki
senior tag
Az a baj, hogy sokan el vannak kapatva, mert 'ami nem mai, az már régi, sz@r'. Holott pont a proci az a terület, ahol több éves megoldásokkal is bőven el lehet lenni (ezért is van, hogy sok embernél van gond a Win11-re váltással a régi proci miatt, ami még mindig elég erős, de a legújabb Win már nem támogatja). Én pl. i5-4590S-sel játszom. Igen, játszom. Igen, több, mint 10 éves proci. Igen, még 'energiagazdaságos' is szegénykém, de megy és működik, teszi a dolgát. Vagyis egy AM4-es proci (főleg Zen2 felett - a hírbeli asztali ilyen, ráadásul 8 magos/16 szálas is) bőven elég lehet szinte minden otthoni, vagy nem speciális irodai feladatra is. Egyedül a speciális feladatokra, ami pl. megesz minden memóriától kezdve a 100+ processzormagot is nem tökéletes, de hát nem is azért adták ki és nem is olyan áron, és nem is olyan drága alá a memória sem. Ráadásul 'OEM only', vagyis boltban nem megvehető, csak előre összeszerelt gépeknél, ahol duplán számíthat az olcsóság.
Nem.
Az a baj, hogy az extraprofittal sem elégednek meg a most már nyíltan, csak és kizárólag a tőzsdére termelő, nyugati cégek (urai).
Így minden fölöslegesen drága, pedig nem kellene annak lennie - és minden is jobb lenne..., tipikus esete a kevesebb az több lennének.A másik, hogy az új termékekbe orrba-szájba tömik bele az oda nem kellő és fölösleges dolgokat - a nemlétező piaci rések és mesterségesen (de)generált igények kielégítésére: fizesse meg a MI költségét az, aki úgy véli, hogy szüksége van rá, ne terheljék azt (költségmegosztásként) olyanokra is, akiknek abszolút nincs rá szüksége - , ami tovább drágítja és teszi használhatatlanná őket. A mai technológiával sem lenne drágább a 4700-as teljesítmény, ha a MI&tsai nem lennének benne (vagy legalább lenne egy választható, mentes opció) - a drágább felületből kisebb is elegendő volna az ugyanakkora teljesítményhez, kisebb energiafelhasználással. Ha a zintel tudja egy árban adni a régi AMD-kel, akkor nem az előállítási költség lesz/lenne a probléma...
Abba most ne menjünk bele, hogy MINDEN területen a normalitás ellen dolgoznak a(z önjelölt) döntéshozók és emiatt nem lehet egy ágazatban sem visszatérni a normalitáshoz, mert a hozzá kapcsolódókban uú a rosszindulatú káosz uralkodik - pl. Kína szankciózgatása különösen jót tesz a speciális, de jelenleg még nélkülözhetetlen alapanyagok beszerzésének (is)...
Sz'al, lecserélnénk mi a 10 éves cuccainkat, ha lenne rá értelmes, számunkra is kedvező opció!
...de ez (egyre inkább) nem érdekli az "eladókat"!
-
BütyökLiza
csendes tag
Az a baj, hogy sokan el vannak kapatva, mert 'ami nem mai, az már régi, sz@r'. Holott pont a proci az a terület, ahol több éves megoldásokkal is bőven el lehet lenni (ezért is van, hogy sok embernél van gond a Win11-re váltással a régi proci miatt, ami még mindig elég erős, de a legújabb Win már nem támogatja). Én pl. i5-4590S-sel játszom. Igen, játszom. Igen, több, mint 10 éves proci. Igen, még 'energiagazdaságos' is szegénykém, de megy és működik, teszi a dolgát. Vagyis egy AM4-es proci (főleg Zen2 felett - a hírbeli asztali ilyen, ráadásul 8 magos/16 szálas is) bőven elég lehet szinte minden otthoni, vagy nem speciális irodai feladatra is. Egyedül a speciális feladatokra, ami pl. megesz minden memóriától kezdve a 100+ processzormagot is nem tökéletes, de hát nem is azért adták ki és nem is olyan áron, és nem is olyan drága alá a memória sem. Ráadásul 'OEM only', vagyis boltban nem megvehető, csak előre összeszerelt gépeknél, ahol duplán számíthat az olcsóság.
I5 750k + 16gb ram + gt 1030 2gb
World of Warship teljesen játszható, és a gép is mindenre használható. -
Joci10
őstag
-
haruspex
aktív tag
Pdf meg már a 20+ éves gépeken is volt....Akkor is szar volt az összes acrobat reader, lenyűgöző, hogy minidg valahogy úgy fejlesztik, hogy szenvedjen a legújabb gépen is....mondjuk lehet már nem tesz fel maga mellég 2 bloatware-t talán. -
Cefet
aktív tag
-
ViZion
félisten
+1
és ezek eneriagazdálkodásban is azért "jók", mert nincs kraft.
mpierre: a pdf-es hasonlatod rossz sajnos, akkora sz@r lett az acrobat, h az bármilyen procit megöl
Amúgy meg kérjük vissza a Phenom II-t! Magfeloldással, brutál OC-val és alulfeszeléssel!
-
ddekany
nagyúr
Családban van 2 db Ryzen 3200G / 16GB / 512 SSD konifig. MS Office-ra, levelezésre, egyéb tipikus weboldalakra, média fogyasztásra teljesen jók. Igaz, Win 10 van rajtuk, de kétlem, hogy a Win 11 különösebben visszafogná őket.
Persze ettől még vicces, hogy ezt most majd meg lehet kapni újonnan is. -
janeszgol
félisten
Az nem baj, ha adnak ki régi procit. De miért ezeket a gyöngéket?
-
Rowon
nagyúr
Pontosan mire nem elegek ezek processzorok egy normál irodai környezetben? Az átlag otthoni, és céges gépek ennél jóval régebbiek.
(MOndjuk az lenyűgöző dolog az informatikában, hogy 10 év alatt ugyan ahhoz a feladathoz sokszor erősebb gép szükséges, amit a felhasználó fizethet, cserébe az egyetlen lényegi fejlődés, hogy a megfelelő helyre az alsógatya méretét is megküldi a szoftver...)
Mit jelent a normál? Nálunk a cégnél a több háttérfolyamat is fut a gépeken a Vendóz saját szutykai mellett és érezhetően lassítja őket. A 8 giga ramról ne is beszéljünk.
Szerk.: ja és azokban a proci is valami 13500T vagy micsoda, nem pedig egy 4 magos AM4 őskövület. -
haruspex
aktív tag
-
mpierre
veterán
-
Valamivagyok
tag
9000Ft-ért vettem itt aprón 3400G-t, hasít mint a reuma, kicsit gyilkolásztam szegényt, de egész jól tűrte
. Szerintem fillérekért adják az OEM partnereknek, volt a kezemben intel n100 laptop, a 4GB ram volt fájdalmas, nem az alap proci. Az lesz kérdés inkább mennyi ramot rak mellé a gyártó, nem a processzor lesz kevés. Akinek kell a kraft, és vén pénz lóvéra nyilván Core ultrát vagy újabb Ryzen-t vesz. -
Rowon
nagyúr
Mekkora ötlet lenne céges környezetben egy agyonpakolt Vendóz 11-et futtatni valami low end AM4 procin, mert mesterséges chiphiány van.
-
Kotomicuki
senior tag
Az a gond, hogy már az 5500-5600x-es ársávban is vannak Core Ultrák, amik bucira verik őket - a cikkben megnevezett asztali ez a teljesítmény- és árkategória (jobb esetben).
...hiába is fele annyi a DDR 4, mint a DDR 5 - mindegyikből a legalja az "olcsóbb", amit a mesterségesen generált áremelésük nélkül soha nem tudtak volna már eladni. Szerencsére Kína már a kanyarban van!
Cégeknek meg mindegy, hogy mennyi - ha nem (nagy)részvényes vagy - , mert majd a könyvelő elintézi...Annyira azért még nincs CPU-hiány, hogy ennyire le kelljen adni!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Felsercegett bennem a Zilog Z80. Talán még SIMM RAM-om is van valahol.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- i5 14600KF Beszámitok! Garancia Ipon 2028.06.26 !
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 5 5500GT 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- A legolcsóbb!!! 1-14. generációs CPU-k kiárusítása garanciával, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 12900K 16 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Intel Core Ultra 235T / 245 / 265T / 265 / LGA1851 CPU!
- 27% - HP Omen 35L GAMER PC! Ryzen 8700F / RTX 4070 Super / 64GB DDR5 / 2TB NVMe! BeszámítOK
- Honor 400 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extrákkal garanciával hibátlan működéssel

A másik dolog, ha valaki késszen vesz valami OEM számítógépet az igen gyakran valami féle intel CPU-s gép. ami mondjuk HP, DELL, lenovo stb. Vagyis ha bemegyek mondjuk egy USA TESCÓ-ba, ami ott a wallmart..... leveszek otthonra valami gépet 1000 dollárét a polcról az többnyire intel CPU-s Ezért a steam hardver statisztikái leginkább a játék képeket tükrözi nem a többi 1 milliárdot..... úgy csak windowst futattó gépből van 1,2 milliárd a világon.
Édesistenem......
Helló környezetvédelem

van az így, mióta minden nap öregszem 1 napot.