Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Golota

    aktív tag

    válasz Golota #23970 üzenetére

    Sziasztok. Gondoltam megosztom, hátha lesz még valaki, aki ezzel szív majd. A lényeg röviden: a PS és a LR nem kezeli az EM5 ORF fájlok teljes állományát. Amennyire a jpeg be van állítva a gépen, olyan képaránnyal mutatja a nyers fájlt is és nem lehet croppal visszahozni az elveszett részeket. A probléma elvileg az exif állománnyal van, de nem sikerült olyan alkalmazást találnom, amivel meg lehetne bütykölni, hogy működjön.

    A megoldás a következő: le kell szedni a deaspect plugint a LR-hoz és hozzáadni a pluginekhez. Az exiftoolt szinténm elérhetővé kell tenni a windows PATH-ben, különben nem megy. A RAW fájlt (ORF) megnyitva a "copy as dng"-vel beemelni, majd library menüből a plugint ráengedni a kiválasztott kép(ekre). Ezt követően a display all-t kell nyomni, mert létrehoz egy újabb példányt a dng fájlból, deaspect név hozzáadásával. Ezt már lehet a develop menüben szabadon croppolni, vagy a LR folderjében a deaspect fájlt PS-ben közvetlenül megynitva a 4:3 képet szerkeszteni.

    Maga a folyamat így már nem vészes, de mire rájöttem, hogy a dng mellett még egy dng fájlt létrehoz, a falat kapartam...

Új hozzászólás Aktív témák