Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BonFire

    veterán

    válasz Dluinet #14034 üzenetére

    Corellel írjátok a szakdolgozatokat? :DDD

    kovy29 (#14032): Valószínűleg az lehetett a kudarc oka, hogy a haverod le akart téged hengerelni a "tudásával", és egyszerre akart mindent bemutatni neked. Nem is olyan sok az a szűrő, meg eszköz, ami igazából használható. Néhány dologra minden nap szükség van, sokat meg soha nem is használtam, csak úgy van benne, és eléggé lárpúrlárnak találom. Pl a sok művészi szűrőt.

    A másik dolog, hogy aki nagy Ps "guru", az mind azért lett az, mert elsősorban érdekelte a képszerkesztés, és már Ps előtt is képet szerkesztett. Épp ma említettem valakinek, hogy én már 20 évvel ezelőtt is Corel 3-assal szerkesztgettem, persze se tutorial nem volt hozzá, se egy szót nem tudtam angolul, mégis gyötörtem, mert érdekelt. Előtte meg Commodore 64-esen egy pixeles képszerkesztőbe szerkesztgettem képeket. Megrajzoltam egy figurát A4-es papírra, majd azt átmásoltam egy milliméterpapírra, és az alapján vittem be a képet pixelenként. Egy mm² volt nálam egy pixel. Még rács se volt. Ki kellett számolni, hogy lefelé 3, jobbra 6 pixel... klikk a joystickkal – szóval kell ehhez egyfajta megszállottság. Ha nem érdekel a képszerkesztés, akkor úgyse fogod megtanulni. Azért nem kell feltétlen megtanulni, mert most ez a menő. Nyilván te másban vagy jobb.

    Harmadrészt ilyen nagytudású és összetett programot nem lehet megtanulni máról holnapra, még akkor sem, ha valaki azt mondja, hogy igen. Az a tudás, amit a tanfolyamon adnak, rendkívül felszínes, nincs elmélyítve, nem vált készséggé. Amikor én hozzáfogtam a Ps-hez, már előtte volt pár év CorelDraw meg PhotoPaint gyakorlat, mégis csak néztem, mint a süket hal. Aztán kábé egy éven át nyomtam a tutorialokat, meg tanultam az angolt, hogy a külföldi tutorialokat is meg tudjam csinálni, és ezt csináltam napi 12 órán át. El kellett magam foglalni, mert elvonókúrán voltam, és értelmes dolgot kellett, hogy csináljak, ami lefoglal. Egy éven át ez ment, se hétvége, se karácsony, se szünnap. Csak Photoshop. 365×12=4380 órát töltöttem vele, és akkor már kezdtem úgy érezni, hogy most már tudom. Utána kezdtem el csak blogolni, de azóta is folyamatosan tanulok újat és újat. Még mindig vannak funkciói a programnak, amelyeket nem ismerek, vagy nem szeretek használni, mert nem meg csuklóból. Ha te is annyit csináltad volna, akkor te is tudnád, és egyszerű lenne. Javaslom, ha érdekel a téma, csak a saját tempódban tanulj, és csak olyan tutorialokat csinálj meg, ami tényleg érdekel. És legyen benned kíváncsiság. Ha valamire nincs konkrét válasz, akkor kísérletezgetni kell. Aztán majd jönnek a dolgok előfele ezerrel.

    A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

Új hozzászólás Aktív témák