- A hardverek is nehezen viselik ezt a kánikulát
- A Noctua szerint néha nem megbízhatók a házgyártók termékspecifikációi
- Kisebb csavar jellemzi az ASUS új TUF-os alaplapját
- Az AOC év végére ígért monitora szerint is három a magyar igazság
- Modellspecifikus hardvertervezésben utazna a Taalas felvásárlásával az AMD
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Ez a MacBook Neo vége? Íme a Wildcat Lake és az Acer Swift 14 Air
- TCL LCD és LED TV-k
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- A legfinnyásabb esportolók sem panaszkodhatnak az ASUS új monitorára
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- VR topik
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
zooly
aktív tag
Akkor "kompatibilitási réteg" (fene tudja, hogy hívják "hivatalosan")
... de akkor is fordítást csinál mert DX utasításokat fordít vulkan utasításokra, ez CPU idővel jár. ez olyan játéknál ahol van felesleges CPU erő járhat haszonnal, ha nincs akkor viszont rosszabb lehet a teljesítmény mind egy windows alatt (már ha a windowsban letiltották a telemetriákat). ha VGA limites valami akkor lehet kicsit jobb linux alatt (főleg régebbi AMD kártyákkal ahol a windows optimalizáció már nem prioritás.. RNDA4 pl. csak mostanában 1 évvel a megjelenés után kezdi elérni a windowsos teljesítményt, bár RT címeknél még gyengébbek linux alatt kicsit).
ez főleg régebbi CPU-knál jön ki (pl valami 4magos 4 szálas, de a 4mag 8szálnál is előfordul), hogy egy minimál "kih*rélt" windows 11 gyorsabb mint a linux, egy kicsit erősebb CPU-val fordul az arány, még erősebb CPU esetén meg egyforma lesz., az alap windows 11 csak akkor egál ha valami modern cpu van alatta, egyébként a linux a gyorsabb a legtöbb játéknál. ezen "kompatibilitási réteg" általi overhead nagyon jól megfigyelhető az általában mindig CPU limites CS2-nél.ezen overhead miatt jobb tud lenni egy régi 6 magos sandy bridge xeon egy 4mag 8szálas sandy bridge cpu-nál linux alatt (még ha alacsonyabb az órajel is, és a játék önmaga mondjuk csak pár magot használ is ki.. gyakorlatilag megszűnhet a mikrolag).
ezekben a tavaly összel nézett saját tapasztalataim is benne vannak, teszteltem még 2 és 4 magos sandy cpu-val bazzite-ot anno, és már egy 6 magos xeon is hatalmas előrelépés volt pedig az "csak" 3.1ghz (maximum ... xeon 2630v2) volt szemben az i7 2700-al (ami 3.9)
a teljesítmény adat gyűjtéssel kapcsolatban meg most fotóztam: [kép]
lesznek itt adatok idővel.A windows utasitasokat alakitja at linuxosakra, ennek nagyon minimalis az overhaedje, mivel semmilyen szamitast nem kell vegezni (szinte csak elagazasokat kezelni). A teljesitmeny kulonbsegek abbol adodnak, hogy az adott utasitasoknak a windowsos vagy a linuxos implementacioja jobb-e, beleertve a tobbmagos procik kezeleset, stb. es ezeket milyen gyakran hivogatjak a programok (ha olyant hiv sokkal gyakrabban ami linuxon gyorsabb az adott hw configon akkor azon lesz gyorsabb...).
-
DraXoN
addikt
Milyen fordító réteg? Kompatibiltási réteg a neve, és szinte semmilyen erőforrás veszteséged sincs, sőt sok játék jobban fut steamos alatt, mint windows 11 alatt.
Az okokat gondolom sejtjük.
Nekem egy Lenovo Legion Go S-em van, és hihetetlen milyen gamekkek játszok közepes grafikai beállításokon, ha van FSR, vagy XeSS, akkor meg szinte max beállításokon.Akkor "kompatibilitási réteg" (fene tudja, hogy hívják "hivatalosan")
... de akkor is fordítást csinál mert DX utasításokat fordít vulkan utasításokra, ez CPU idővel jár. ez olyan játéknál ahol van felesleges CPU erő járhat haszonnal, ha nincs akkor viszont rosszabb lehet a teljesítmény mind egy windows alatt (már ha a windowsban letiltották a telemetriákat). ha VGA limites valami akkor lehet kicsit jobb linux alatt (főleg régebbi AMD kártyákkal ahol a windows optimalizáció már nem prioritás.. RNDA4 pl. csak mostanában 1 évvel a megjelenés után kezdi elérni a windowsos teljesítményt, bár RT címeknél még gyengébbek linux alatt kicsit).
ez főleg régebbi CPU-knál jön ki (pl valami 4magos 4 szálas, de a 4mag 8szálnál is előfordul), hogy egy minimál "kih*rélt" windows 11 gyorsabb mint a linux, egy kicsit erősebb CPU-val fordul az arány, még erősebb CPU esetén meg egyforma lesz., az alap windows 11 csak akkor egál ha valami modern cpu van alatta, egyébként a linux a gyorsabb a legtöbb játéknál. ezen "kompatibilitási réteg" általi overhead nagyon jól megfigyelhető az általában mindig CPU limites CS2-nél.ezen overhead miatt jobb tud lenni egy régi 6 magos sandy bridge xeon egy 4mag 8szálas sandy bridge cpu-nál linux alatt (még ha alacsonyabb az órajel is, és a játék önmaga mondjuk csak pár magot használ is ki.. gyakorlatilag megszűnhet a mikrolag).
ezekben a tavaly összel nézett saját tapasztalataim is benne vannak, teszteltem még 2 és 4 magos sandy cpu-val bazzite-ot anno, és már egy 6 magos xeon is hatalmas előrelépés volt pedig az "csak" 3.1ghz (maximum ... xeon 2630v2) volt szemben az i7 2700-al (ami 3.9)
a teljesítmény adat gyűjtéssel kapcsolatban meg most fotóztam: [kép]
lesznek itt adatok idővel. -
DithenS
senior tag
linux alatt a minimum nagyon máshol lehet mint windows alatt.. persze elvileg lesz majd erre is valami később. meg lehet majd osztani egy "statisztikát" a valve-el hogy a hardveren hogy futott az adott játék, így valószínű lesz linuxos adatbázis is idővel. a gyűjtés elvileg már történik, de még nem publikus (meg gondolom nem eldöntött a megjelenés).
CPU-ból több kellhet a fordító réteg miatt (pár extra mag vagy magasabb órajel nem árt ... a xeon ami nekem van ezért előnyös). De a videókártya jobban ki lehet használva így lehet a gyengébb is megteszi (polaris pl képes linux alatt raytracing és mesh shader igényű játékok elindítására, talán élvezhetően ... indiana jones pl. 50fps kipréselhető, de doom dark ages "csak" 30-35fps.. bár még az is konzol szint talán)
amire gondoltam, vajon figyelembe veszi e a hardvert "az ikon", bár először valószínű biztos, hogy nem.
Milyen fordító réteg? Kompatibiltási réteg a neve, és szinte semmilyen erőforrás veszteséged sincs, sőt sok játék jobban fut steamos alatt, mint windows 11 alatt.
Az okokat gondolom sejtjük.
Nekem egy Lenovo Legion Go S-em van, és hihetetlen milyen gamekkek játszok közepes grafikai beállításokon, ha van FSR, vagy XeSS, akkor meg szinte max beállításokon. -
kovsol
titán
linux alatt a minimum nagyon máshol lehet mint windows alatt.. persze elvileg lesz majd erre is valami később. meg lehet majd osztani egy "statisztikát" a valve-el hogy a hardveren hogy futott az adott játék, így valószínű lesz linuxos adatbázis is idővel. a gyűjtés elvileg már történik, de még nem publikus (meg gondolom nem eldöntött a megjelenés).
CPU-ból több kellhet a fordító réteg miatt (pár extra mag vagy magasabb órajel nem árt ... a xeon ami nekem van ezért előnyös). De a videókártya jobban ki lehet használva így lehet a gyengébb is megteszi (polaris pl képes linux alatt raytracing és mesh shader igényű játékok elindítására, talán élvezhetően ... indiana jones pl. 50fps kipréselhető, de doom dark ages "csak" 30-35fps.. bár még az is konzol szint talán)
amire gondoltam, vajon figyelembe veszi e a hardvert "az ikon", bár először valószínű biztos, hogy nem.
Ha megnézel pár tesztet ahol handheld gépeket teszteltek Win11 és Steam OS -el nem az jön le, hogy több erőforrás kellene. Kb minden jobban fut mint Windowson, és ezek a gépek nagyon határon egyensúlyoznak ugye erőforással.
-
DraXoN
addikt
már értem, azt hittem a steam machine és steam os jelölés együtt lesz:
ez így kicsit jobb, akár teljesítmény adatokat is később tudnak beilleszteni ha lesz elég statisztikai infó a használt hardverrel kapcsolatosan. -
DraXoN
addikt
-
kovsol
titán
itt a gond, hogy egy dolog, hogy elindul, de milyen teljesítménynel majd, ha mindenféle hardver lesz "steamOS" kompatibilis...
értem ez alatt nekem egy xeon 2666v3 CPU-s gép van RX480 8gb-al a TV alatt bazzite-val. Jóval gyengébb mint a steam machine, de 1080p felbontáson meglepően sokmindent visz (néha kell neki FSR az igaz), elvileg akár a steamOS-t is fel lehetne rakni (bár nem tudom érdemes-e kipróbálni rajta, jól működik a bazzite lassan 1 éve.
Lesz vajon különbség a listában a steamOS és seamDeck listái között (bár úgy tudom utóbbinál azt is figyeli a szöveg elég nagy-e, itt az lehet nem számít)?Ott van minden játéknál a minimum és ajánlott rendszerkövetelmény. Értem én, hogy senki nem akarja már az agyát használni, csak ilyen ikonokat nézni.
Ez meg az operációs rendszerre vonatkozik csak. -
DraXoN
addikt
itt a gond, hogy egy dolog, hogy elindul, de milyen teljesítménynel majd, ha mindenféle hardver lesz "steamOS" kompatibilis...
értem ez alatt nekem egy xeon 2666v3 CPU-s gép van RX480 8gb-al a TV alatt bazzite-val. Jóval gyengébb mint a steam machine, de 1080p felbontáson meglepően sokmindent visz (néha kell neki FSR az igaz), elvileg akár a steamOS-t is fel lehetne rakni (bár nem tudom érdemes-e kipróbálni rajta, jól működik a bazzite lassan 1 éve.
Lesz vajon különbség a listában a steamOS és seamDeck listái között (bár úgy tudom utóbbinál azt is figyeli a szöveg elég nagy-e, itt az lehet nem számít)?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mesterséges intelligencia topik
- Autós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hardcore café
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Tanuljunk angolul!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Ez a MacBook Neo vége? Íme a Wildcat Lake és az Acer Swift 14 Air
- További aktív témák...
- BONTATLAN - iPhone 17 Pro Max 256 GB Deep Blue - 1 ÉV APPLE GARANCIA + Névre szóló számla !!
- BONTATLAN - iPhone 17 Pro Max 256 GB Silver - 1 ÉV APPLE GARANCIA + Névre szóló számla !!
- BONTATLAN - iPhone 17 Pro Max 256 GB Kozmosznarancs - 1 ÉV APPLE GARANCIA + Névre szóló számla !!
- Macbook Pro 14 M5 32GB RAM 1TB SSD Asztrofekete
- Apple IPhone 16 Pro Max, 256GB, Újszerű 12 Hónap garanciával
- Bomba áron eladó Asus Vivobook S433EA /i7-1165G7/16GB/512 GB SSD/FHD/IPS
- FÉLÁRON! ÚJ/bontott 16" ProBook 4 G1AH Ryzen 5 220 16GB 256GB FHD+ GAR: 1év bővíthető
- Használt Samsung S24 Ultra 12/256GB USA modell titanium violet / 12 hó jótállás
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- Dell Latitude 5310,13.3",FHD,i5-10310U,16GB DDR4,256GB SSD,WIN11
ez így kicsit jobb, akár teljesítmény adatokat is később tudnak beilleszteni ha lesz elég statisztikai infó a használt hardverrel kapcsolatosan.