Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
senior tag
hogy nem igényel dedikált DRAM-ot, azaz a HMB (Host Memory Buffer) funkció által a rendszermemóriából csípi le magának a szükséges memóriakapacitást
Naiszen, a tokozásba az arm mag mellé nem fért volna be 128 mega ram?
2013 nyara -> ettől az időponttól kezdve kizárólag privát üzenetben tudsz elérni, a fórumot nem olvasom/írom, mert ÉLETEM van.
-
Green69
csendes tag
válasz
Acélfarkas #2 üzenetére
Tehát a "pénztárcabarát" számítógép alapból kevés memóriájából - amiből már a videovezérlő is lefoglalt magának egy darabot - harap le egy újabb darabot.
-
Pikari
senior tag
válasz
Acélfarkas #2 üzenetére
Az akkor érdekes lesz, mert a google szerint HMB-vel tipikusan 100 MByte-ot szoktak allokálni nekik. Ahogy nézem, a Linux 39 mbyteot szokott adni nekik per lemez. Mondjuk az ilyen fattydove racing szintű ssdk-hez biztos jó lesz, azokban talán 64 mbyte szokott lenni. Akárhogy is nézem, ez nagyon gagyinak tűnik.
[ Szerkesztve ]
2013 nyara -> ettől az időponttól kezdve kizárólag privát üzenetben tudsz elérni, a fórumot nem olvasom/írom, mert ÉLETEM van.
-
Gausz
aktív tag
WD SN770-ről írták:
Instead of onboard DRAM, the SN770 leverages Host Memory Buffer (HMB) tech to access up to 64MB of the host system’s RAM for storing parts of the SSD’s mapping tables, thus accelerating performance.De most kinek fáj, hogy a rendszermemóriából csíp le? Nem sokak írnak egyhuzamban 80GB-t, hogy elfogyjon a cache.
-
Pikari
senior tag
Nem az a baj, hogy honnan, hanem hogy a kernel, a bios, a processzor, és az alaplapi vezérlő által beiktatott overheadek miatt szuboptimális, ráadásul még a mérete is kisebb, mint kellene. A véletlen adatvesztés esélye nagyobb, nagy a memóriasávszélességű feladatok esetén versenykondíció alakulhat ki a sávszélességért. Ez olyan, mint amikor egy pci-e videókártya közvetlenül a ramból akar renderelni, ami néha tök jól működik, néha viszont nagyon keményen beszaggat tőle a játék. Egységsugarú vinyókon is szokott lenni legalább 128 mega cache memória.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
senior tag
válasz
Acélfarkas #8 üzenetére
a random write alatt lesz az igazi probléma, mert nem tud elég sok nagyméretű hardveres szektort odacachelni, módosítani benne a kisebb logikai szektorokat, és visszaírni a nandra. a teljesítménye a teljesen ram cache nélküli ssdk, és a low end 128 megás rammal szerelt ssdk között lesz, de inkább az előbbihez közel, max egy 10k rpm-es vinyóval tud sikerrel birokra kelni egy ilyen megoldás.
-
zooly
tag
Pont hogy a random olvasasra van hatassal a kevesebb memoria. Minden modern ssd journaling mapping tablet hasznal, hogy esetleges aram kimaradas eseten ne kelljen a teljes tablat ujraepiteni (csak egy kis szeletet par mp alatt), igy eleg gyakran irjak ki annak egyes reszeit meg akkor is ha minden valtozas elferne a memoriaban. Olvasasnal viszont ha nem fer be az egesz tabla a memoriaba akkor szinte minden esetben olvasnia kell a nandon levo tablarol is, hogy hol is van a kert adat.
[ Szerkesztve ]
https://www.ratingraph.com/
-
tibaimp
veterán
És mennyire melegszik?
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
ddekany
veterán
De a HMB használata nem egy teljesen szokványos dolog átlag NVMe SSD-knél már rég? A HMB az NVMe 1.2 része, ami 2014.11-ben lett véglegesítve.
[ Szerkesztve ]
-
Cyberboy42
senior tag
mindig azok szólnka be akik nem a célpiac.
...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...
-
bteebi
addikt
A nem igényel dedikált DRAM-ot azt jelenti, hogy nem is lehet tenni hozzá, vagy csak azt, hogy nem muszáj? Nekem az előbbi lenne logikus, de persze sohase tudni. Nem feltétlenül lesz ez rossz, bár arra azért kíváncsi lennék, hogy mennyit olcsósítana valójában a felhasználónak. Meg mint ahogy más is írta, egy budget gépben pont RAM-ból se lesz sok. Tegyük hozzá, az már nagyon ritka eset lenne, hogy ez valós problémát is jelentsen...
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
ddekany
veterán
Gondolom ezekből a vezérlőkből eleve megtakarítják a DRAM vezérlőt, szóval nem lehet csak úgy mellé dobni DRAM-ot.
Legalább is régebben a lefoglalt méret párszor 10 MB volt, tehát totál nem számít. Csak persze az SSD vezérlőnek számít, hogy lassan elérhető memóriát kell használnia a saját céljaira (mindenféle lookup táblák stb). Bár a vezérlőn belül is van valami pár mega memória általában, ami viszont gyors.
[ Szerkesztve ]
-
bteebi
addikt
"Gondolom ezekből a vezérlőkből eleve megtakarítják a DRAM vezérlőt"
Jogos, jó eséllyel így van. Mondjuk én lehet, hogy nem hagynám le, valószínűleg nem nagy tétel, és legalább meghagyhatja(/ná) az esélyét a DRAM opcionális használatának.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
Graphics
Jómunkásember
Nincs olyan, hogy DRAM vezérlő.
Van vezérlő, meg van DRAM cache, ez a kettő két külön dolog. Nem jól használod a fogalmat.
----------------
Nemrég okosodtam meg , hogy mire is kell a DRAM, és talán ennek egy cikket is érdemes lenne szentelni, mert ahogy én is, sokan tévedésben vannak ennek jelentősége kapcsán.
EGy gyorsít bizonyos műveleteket, de nem azért mert ebben történik a gyorsítás, hanem mert eltárol információkat. Mapping table.
A másik, hogy az sokkal inkább lényegesebb, hogy az SLC caching mekkora egy SSD-nél.
[ Szerkesztve ]
Keresek SATAFIRM S11 hibás SSD-ket.
-
ddekany
veterán
De van olyan, hogy DRAM vezérlő. A "Memory Controller", avagy MCU, ami PC-n a CPU-dba van integrálva manapság már (régen alaplap chipset része volt). Az kell SSD vezérlőbe is, ha van neki saját DRAM-ja.
Igen, az első körben a cél a mindenféle mapping táblák memóriában tartása. Viszont a komolyabb SSD-ken pár gigás DRAM van, na ott már lehet, hogy van más is.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az SM2268XT-re ráadásul kisebb megoldások is tervezhetők.
- Honor Magic5 Lite - fiatalít az új ruhám?
- Bambu Lab X1 és P1P tulajok
- Ukrajnai háború
- Milyen joysticket vegyek?
- PR-Telecom
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- 1000 dollár kölcsönt ad bárkinek az Apple
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen processzort vegyek?
- Dell notebook topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség