Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Bluetooth hangszórók
- SONY LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Apple MacBook
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
hmzs
tag
Nem tudom mi az igazság, de ilyeneket olvasva mindig örülök, hogy egyedi megoldást használok. Ill mivel nincs publikus tartalom az otthoni mikroszerveren, ezért csak magyar ip-ről elérhető. (Nagy vonalakban, mert azért van némi kivétel.) Úgy gondolom, ezzel egész kezelhető a próbálkozások száma, ahogy nézem, idén volt https-en ~50, ftp-n meg ~140. Bár már ez is zavar, gondolkodom is, hogy ideje lenne a szabványos 22-es portról átrakni máshova az ftp-t.
Nem vagyok szakértő, talán épp ezért nagyon érdekel, hogy mit kell, mit lehet, ill mit érdemes beállítani otthoni rendszereken a biztonság fokozása érdekében. Ha belefér ebbe a fórumba, a magam részéről szívesen olvasnék a témában. A routerem mégis csak openwrt-s -
-
vargalex
Topikgazda
A kérdés csak azért merült fel, mert nem írtad, hogy 4-5 m-ről ki- és bekapcsoltad a kliensen a wifi-t (úgy is érthető volt, hogy 4-5 m-re megközelítve sem vált át 5 GHz-re)...
Egyébként érdekes a dolog, mert nálam ugyan külön SSID van, de minden telefonon fel van véve (és le van tárolva) mindkét SSID, mégis az 5 GHz-es sávot részesítik előnyben távolról is. Van köztük IOS és Android is. És az összes routeremnél így volt, mindegyik OpenWrt-vel. -
vargalex
Topikgazda
Ez: "Namost mivel ez a gyári rendszerrel ment, nálam egyértelmű volt, hogy a két ssid azonos néven fut, de mostmár nem vagyok benne biztos, hogy az openwrt ezen kiadásai ismerik is ezt a funkciót, vagy ha ismerik, jól tudják használni." nem azt jelenti számomra, hogy tudod, hogy a kliens választ. Ez alapján azt gondolnám, hogy te valami AP oldali választást várnál, de ilyen nincs...
Egyébként biztos vagy benne, hogy nem az történt, hogy viszonylag távol a routertől már felcsatlakozott a kliensed (így a 2,4 GHz-et választva)? Mert ha ez már megtörtént, akkor nem is fog átcsatlakozni 5 GHz-re, csak ha lekapcsolod a 2,4 GHz-et (vagy lerúgod onnan).
-
tlala
addikt
Természetesen használom a 2.4GHz wifit is, a porszívó, a Home Assistant rendszerem egyes cuccai miatt, de még a wifis macskaetető is arról megy.
A beszúrt telefonos screenshot képeimen is láthatod a dupla wifi jelet, mert a telefonom összefogja elméletileg a két freki sávszélességét, bár ez nem nagyon jelent konkrét sebesség növekedést. -
Rick4
félisten
2.4-es wifit kikapcsolva azonnal felugrik 648- 720-as linksebességre a kapcsolat, 320-350-et mérek, szóval a gond ez lesz, vissza akarja mindenáron rakni 2.4-re, holott kertes házban lakom, nincs telítettség, még egy eszköz van 5GHz-en, az is gyengén, mérés szerint 80m-re sugároz, szóval elvi akadálya nincs, hogy menjen rendesen...
asztali gépen ax211-es kártyával persze rögtön megy a 800-900-as kapcsolat, szóval ez inkább telefon lesz. Hogy most a friss rendszer, vagy más miatt, nem tudom. -
hmzs
tag
Saját használatú gépeken az energiagazdálkodást erősen visszafogom. Igen, ki van kapcsolva, usb és pci is mindig aktív, nincs hibernálás, nincs alvás, nincs felébresztés, semmi ilyen funkció nincs engedélyezve, csak a képernyő kikapcsolás. Belegondolva, szörnyen pocsékolok
Visszatérve az offtopikhoz: nálam a feltöltés majdnem mindig magasabb sebességű, mint a le. Most is wifin ~ 250mbps le, és 350mbps feltöltési sebességet mérek, ha átülnék a másik szobába, akkor kb 50-60mbps-el magasabb lenne mindkét sebesség.
És ez évek óta így van. Változott a router, változtak a kliens gépek, a kliensek op rendszere, az openwrt verzió, a szolgáltatói router/bridge, és a lakás. Változatlan a szolgáltató (mert nincs másik), ill a router(ekből) ap-k lettek. A jelenség kb azóta megvan, hogy pppoe-s a net. -
adika4444
addikt
Az OpenWRT adblock megoldását nem ismerem, de a PiHole erőssége, hogy sok hosszú listát tud kezelni, ezeket eltérő forrásból, aktualizálva, van white- és blacklist, ami azért roppant hasznos, mert ha van pl. több hosszú feketelista ami frissül, akkor fel lehet venni saját kivételeket ami mindig az lesz, tipikusan ilyen például a sorozatbarát érdekes továbbkattintós reklámos URL-jai.
#18318janos666
Wi-Fi terén az OpenWRT-vel nekem sem sikerült túl jó eredményeket elérni, nálam főleg a stabilitás hiánya volt gond. Jelenleg meg nem tud Wi-Fi-t az Ubiquiti EdgeRouter ER-X-em, ezt a nemes feladatot egy hAP ac3 látja el. Acélosnak nem acélos, de stabil és megbízhatóan teszi a dolgát. Az OWRT meg csak router feladatokat lát el, de azokat tökéletesen teszi. -
-
sonar
addikt
Nézd az van, hogy nincs időm ilyenekkel foglalkozni. Mert használatban van a router és max éjjelente tudnék vele foglalkozni, de akkor meg alszok. Ezért ha lenne instant megoldás akkor használnám. De nyugodtan engedd el a vonalat.
@Benoe77, @xabolcs - ha 0-ról kell nekiállni akkor a pár perc időtartam inkább pár nap
Jó pár éve én is csinálgattam, de azóta sok minden változott. Szóval nekem tutira egy hét is lenne mire egy jól kitesztelt buildet összeraknék mindenestülBTW: 2020-ban 2021-ben készítgetett buildeket ezért is kérdeztem. De már megbátntam...
-
noorbertt
őstag
Ha nincs nyitva port és minden friss akkor sok baj nem lehet. Amit érdemes használni az a Cloudflare zero trust platform, onnan el tudsz érni saját oldalakat is és még reklam&malware blokkolasra is lehet használni.
Persze csodák nincsenek, így ajánlott minden eszközre normális jelszó és vagy kulcsos hitelesítés. Hiszen a biztonságnak több rétege van.
Még eszembe jutott egy dolog ami fontos lenne openwrt esetén :x y eszközöktől és vagy akar teljes vlan-tol el lehet venni az internetet? Gondolok itt a kamerákra.
-
noorbertt
őstag
Nem használom ki a tudását. Ha tudok vlant kezelni és alap szabályokat létrehozni akkor openwrt is elég kell legyen. Meg persze ne legyen gond a két külön wi-fi ap.
Jah 1 relatív fontos dolog lenne, WireGuard kliens. De az se eszik sokatHa ezek megvannak akkor végeredményben egy külön hw miatt már megérne váltani OPNSense-rol.
Szervereket Cloudflare tunellel oldok és ezért még portok sincsenek nyitva, valamint torrent és minden mást is szerveren belül intezek egy másik VM-el.
-
ledgeri
nagyúr
Megkérni őt, hogy rakja arrébb magát, opció? Csak mert ha van Overlap akkor már van interferencia. Az egy egyszerű hibaszűrési lépés lenne... és alapból is mindkettőtőknek a legjobb.
Én meg kérdezném tőled adblock végett, hogy te állítottál bármit a blocklistek kipipálásán kívül, vagy alapon fut neked? Csak mert nekem bármennyire is resetelem (ahogy tudom...) a routerem, a korábbi 21.x.y, és a 22.0.3 közti élmény nem ugyanaz....
Tudod te hogy melyik adblock verzióval jött be a 10-nél több top lekérők lizázási lehetőség? -
xabolcs
őstag
SSH-n belepve a "logread -f" parancsot kiadva lathatod, hogy mikor veszi eszre a megszakadt kapcsolatot. Ha idoben eszreveszi, akkor nincs mit tenned.
Peldaul ha a DIGI-nel ilyen aramtalanitos tesztet csinalsz, akkor 5 perc kenyszerpiheno, mert a ki-nem-jelentkezes miatt kozpont azt hiszi, hogy egyszerre tobben is be szeretnenek lepni az elofizeteseddel.
Aztan ha tenyleg lassan veszi eszre az OpenWrt a kapcsolatvesztest, akkor probald ki a pingcheck-et! En a LED-eket kapcsolgatom aszerint, hogy van-e internet eleres.
-
thomasrc
tag
LUCI esetén így:
Network -> Interfaces -> LAN (Edit) -> IPv4 address
Itt átírod 192.168.31.1-re a router IP címét (ha a .1-et akarod neki kiosztani), utána már ebből a tartományból fog a DHCP címeket osztani LAN-on.
Network -> DHCP and DNS -> Static Leases
Itt MAC cím alapján hozzárendelheted a kívánt IP címet a kliensekhez.
Egyébként a statikus címeket akár a végeszközökön is beállíthatod és akkor nem kell bohóckodni vele a routeren egy csere után.
-
-
biega
aktív tag
Köszi a tippet, úgy nézem hardverben nincs különbség köztük, csak az antennák számában.
OpenWRT-ben tudom időzíteni a Wifi működését? Arra gondolok, hogy minden nap 6-22 óráig legyen csak bekapcsolva.
Azt tudni esetleg, hogy a TP-Link WDR3600-nak hány dBi -es antennája van?
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Microsoft Excel topic
- Ingatlanos topic!
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Politika
- Építő/felújító topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Tanuljunk angolul!
- TCL LCD és LED TV-k
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro - Deep Purple - Használt, karcmentes
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! I7 6700 / GTX 1070 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- iPhone 15 128GB, Újszerű, Független, 88%, Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest