- Minimalista külsejű, combosnak tűnő léghűtést tol ki a gyárkapun a Cooler Master
- Bizonyos ASUS alaplapok megrongálhatják a videokártyánkat
- A következő években válaszolna az Intel az AMD-féle 3D V-Cache-re
- Az Final Fantasy-re fókuszál a friss Arc meghajtó
- Méri még a legforróbb pontot az új GeForce generáció
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
yodee_
őstag
Azt nem említettem hogy egy usb kártyaolvasón van a rendszer. Eddig a modemet kivéve semmi mással nem volt probléma. Van 3 darab. ikp csomag amit telepítenem kell illetve van egy szkriptem ami felpartícionálja az sd kártyát maximális méretre.
[ Szerkesztve ]
Honor Magic 6 Pro | Lenovo Thinkpad X280 | Lenovo Thinkcentre M920s
-
tlac
nagyúr
válasz xabolcs #20495 üzenetére
x86-os openwrt frissítése totál szívás
Celhardveren olyan egyszeru a sysupgrade-del.
legközelebbi eredményt úgy tudod elérni, hogy egy külön pendrive-ot használsz hozzá és arra rakod a rendszert
korábban egy belső vinyóra telepítettem , plusz volt még rajta egy extra partíció is az adatokhoz
de ez a legrosszabb, mert utána már nem lehet frissíteni csak úgy simán image-ből (abban benne van a partíciós tábla is, ami elrontaná az egészet)
szóval inkább vettem egy pendrive-ot hozzá[ Szerkesztve ]
-
yodee_
őstag
válasz xabolcs #20497 üzenetére
Ext4 combined-et használom, a beállítások megmaradnak a frissítés során de egyébként frissítés előtt csinálok friss backupot is. Mivel mikrotik modem van benne a távoli nem megoldható sajnos. Helyszíni mindképp
[ Szerkesztve ]
-
xabolcs
őstag
válasz yodee_ #20496 üzenetére
Teljesen jol csinalod, csak ebbol nem tudtam meg semmit sem a frissitessel kapcsolatban.
En igy szoktam egy friss telepitest elvegezni.A beallitasaidat elmented es visszatoltod? Ott a helyszinen vegzed a frissitest vagy meg tudod csinalni tavolrol is? Melyik image-et hasznalod: squashfs vs ext4, combined vs rootfs?
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
xabolcs
őstag
válasz yodee_ #20463 üzenetére
Hogyan frissitesz egy belakott x86-os OpenWrt-t?
Szivem szerint egy dual slot-os, avagy A/B frissitesi modot alakitanek ki, ahol a sysupgrade mindig az inaktiv slot-ot frissiti, aztan ha valami nem lenne kerek, akkor nyugodtan boot-olhato a kiindulasi slot.
Hely lenne hozza eleg!Celhardveren olyan egyszeru a sysupgrade-del.
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
devast
addikt
válasz skippper #20493 üzenetére
Ideális esetben flow controlnak off-on kellene lennie. Ha nincs valahol specifikusan dokumentálva, hogy kapcsold be (pl iscsi san hálózatokon van értelme), akkor mindig off. Elég ha a drót egyik végén kikapcsolod ezeket, általában auto negotiation-ra vannak állítva. Viszont ha virtualizálsz, akkor ott kell kikapcsolni ahol fizikailag a nic van.
-
skippper
senior tag
-
devast
addikt
válasz skippper #20491 üzenetére
amikor ugyanez a NIC a Lan felé néz, nem a WAN-ra, akkor reccenés nélkül bírja a 950-et. Van különbség aközött, hogy WAN vagy LAN interfaceként használom? Más a teljesítményigénye konkrétan a NIC-re?
Ez így ránézésre flow controlnak tűnik. Valszeg az isp eszköz autora van állítva a switcheden meg off. Próbáld meg, hogy ethtool-al kikapcsolod a flow control-t.
ethtool -A eth0(az eszkoz neve) rx off tx off autoneg off
Ha nincs ethtool-od, akkoropkg update
opkg install ethtool
[ Szerkesztve ]
-
skippper
senior tag
válasz xabolcs #20490 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Olyan állapotban van, ami a default, nem állítottam semmit. Kipróbálom majd softwaresen.
@devast: az rpi csak egy próba volt, miután az N100-on nem muzsikált szépen. Több referenciát is olvastam rá, akik ugyanezen a boardon vígan routoltak gigabitet, ezért rápróbáltam, hátha.
Az NVME kártya már úton van hozzá, de újfent abból indultam ki, hogy ugyanezzel a NIC-el több tapasztalatot olvastam, akik vígan kihozzák belőle ezt a teljesítményt, illetve amikor ugyanez a NIC a Lan felé néz, nem a WAN-ra, akkor reccenés nélkül bírja a 950-et. Van különbség aközött, hogy WAN vagy LAN interfaceként használom? Más a teljesítményigénye konkrétan a NIC-re?
-
xabolcs
őstag
válasz skippper #20488 üzenetére
Flow offload-ot bekapcsoltad az N100-on?
Nativan, pl egy USB-rol inditva nincs kedved ugyanezt kiprobalni?Este, vagy inkabb holnap meg tudom probalni ezt az N100 + USB ethernetes routingot.
-
devast
addikt
válasz skippper #20488 üzenetére
- rPi 4B <= felejtsd el, router celra. Persze, meg lehet eroszakolni, meg elvileg mukodne, de egyaltalan nem arra valo, es ahhoz kepest tul draga.
- N100 az jo, viszont en nagyon nem usb-s realtek nic-et hasznalnek routerben...
Valoszinuleg az usb-s realtek miatt f*s az egesz.
Plusz megjegyzes, hogy iperf-el nem ugy tesztelsz egy routert, hogy a szerver/kliens azon fut, hanem 2 kulon eszkozon, es a router csak a ketto kozott iranyitja a forgalmat. Maga az iperf3 is tud nem keves cpu-t enni, es ez befolyasolja az eredmenyt. -
skippper
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék itthonra OpenWRT alapú hálózatot, ami stabilan lehozza a ~950mbps-es tempót DIGI-ről, de nem sikerült még elérnem. Jelenleg egy EdgeRouter 4 van, amivel ez adott, a link simán bírja, beton stabilan (kertvárosi régió, kevés felhasználóval).Két megoldást raktam össze eddig:
- rPi 4B (4GB), RTL8153 USB WAN + onboard LAN, 23.05.5 OpenWRT natívan
- Intel N100, 16GB Ram, RTL8153 USB WAN + onboard LAN, 23.05.5 OpenWRT QEMU alatt (KVM image, virtio)Mindkettőn alapbeállítások, lan ip range, dhcp beállít, pppoe hozzáad, kalap kabát.
Az eredmények egyelőre:
- rPi -> 750mbps downlink
- N100 -> ~600mbps downlink
- referencia (EdgeRouter 4) -> 950mbps downlinkiperf3 teszteket csináltam (asztali nagygépem kliens, az openwrt-k serverek), ott betonstabil 950mbps végig.
Mindkét gépen a CPU load eközben 0.4 körül van max, memóriából végtelen van.
Az USB sticket ha átdugom az asztali PC-mbe, simán átjön rajta a 950mbps-es downlink (ha kliensé teszem, nem WAN interfacenek használom).
Kérdéseim:
- van-e köztetek olyan, aki hasonló setupból ki tudott hozni gbps routingot?
- HW vagy config probléma lehet a dolog mögött? (az előbbire már úton van egy NVME 2.5gbps-es kártya az N100-as kisgépbe, utóbbira nincs ötletem)
- lehet-e ez valami qos szerű viselkedés, ami nem enged egy kliensnek teljes sávszélességet terhelni? (default config mellett)
Lenne-e meglátásotok, tud-e valamelyik setup a fentiek közül hozni az ER4 teljesítményét?
Van-e ötlet config módosításokra?Köszi előre is!
-
vargalex
Topikgazda
válasz xabolcs #20486 üzenetére
Igen, én az MT7981B datasheet-ről írtam az 1 G-s portot és ugyan ebben a doksiban szerepel szövegesen a 2x2.5G-s port is.
Alex
-
xabolcs
őstag
válasz vargalex #20485 üzenetére
Azt hallottam, hogy ha 2x2.5G lett volna, akkor nem maradt volna az m.2 foglalatnak savszel.
Az az 1G-s port a SoC sajatja!
A GL-MT6000-ben levo erosebb SoC-nal is a masodik 2.5G-s port egy Realtek port.
A tobbportos, multi-gigabites Mediatek SoC-okra meg varni kell!
Bar a Qualcomm ezen a teren elorebb jar, ilyen, teljesen opensource routert, mint az OpenWrt One nem hiszem, hogy partner lenne.aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
vargalex
Topikgazda
válasz xabolcs #20484 üzenetére
Ez rendben van, de miért nem tettek alapból 2 db 2.5 Gbps-es portot?
Kicsit béna az MT7981B DataSheet-je. Mert szövegesen azt írja, hogy 2 db 2.5 Gbps ethernet interface-t valósít meg, miközben a blokk diagrammon 1 db 2.5 Gbps-es és 1 db 1 Gbps-es látható. Gondolom ez utóbbi a valós és ez magyarázná is a portokat az OpenWrt One-on.
Alex
-
-
vargalex
Topikgazda
Ugyan nem saját, egy projekthez szeretnénk használni, de egyelőre nálam van tesztelésre (még nem is helyeztem áram alá):
Még kis csavarhúzót is adnak hozzá...
Alex
-
tlac
nagyúr
-
tlac
nagyúr
intel x86-on tudtok valami egyszerű megoldást a mikrokód frissítésre?
problémázik, hogy későn fut le[ 6.007594] microcode: Attempting late microcode loading - it is dangerous and taints the kernel.
[ 6.016484] microcode: You should switch to early loading, if possible.
[ 6.026624] microcode: updated to revision 0x28, date = 2019-11-12
[ 6.032846] microcode: Reload succeeded, microcode revision: 0x19 -> 0x28
[ 6.039651] x86/CPU: CPU features have changed after loading microcode, but might not take effect.
[ 6.048598] x86/CPU: Please consider either early loading through initrd/built-in or a potential BIOS update.
Archttila:
ha van már szerver, akkor lehet abból routert is építeni -
-
Archttila
veterán
Szerver van koszi viszont ezt a tablat bookmarkoltam, thx!
Ez is jo dealnek tunik [link][ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
easy...rider
őstag
válasz Archttila #20471 üzenetére
mit akarsz kütyüzni? mi lenne a végső cél?
mert ha nagyon az igények, akkor szerintem egy kis otthoni szerver kell, ami rá van kötve egy routerre. a kis szerver teszi ami tennie kell, a router meg végzi a hálózatos dolgokat.
nálam pici igények vannak, meg hardveraprón jó áron tudtam egy egész jó használt routert venni (Archer C2600) és így két legyet ütök egy csapásra meg az energiafogyasztást is így csak egy eszköz végzi.
amúgy kis otthoni szerver, lehető legkisebb árammal, van erre egy német, watt fétis fórum
és ők gyűjti táblázatba hogy mi mennyit fogyaszt. tök hasznos dolog szerintem
-
xabolcs
őstag
válasz Archttila #20471 üzenetére
A Banana Pi BPI-R4 specifikacioban egy picit jobb szerintem, bar az OpenWrt-t meg neha-neha hozza kell reszelni.
Ha szamit a kutyuzesi faktor, akkor abban az OpenWrt One ugyanennyi penzert gyengebb hardverrel eleg jol helyt all!
-
Archttila
veterán
Sracok, DIY vonalon még mindig a Banana Pi BPI-R3 (bundle [link] ) a legjobb valasztas? Lenne most szabad 50-60k küytüzni, az Archer C7-et meg lassan amugy is csereltem volna, szoval erdekelne a velemenyetek!
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
vargalex
Topikgazda
válasz easy...rider #20468 üzenetére
Nem herélt az OpenWrt-re fordított libffmpeg. Alapban a default ffmpeg configgal fordul, csak ugye az ffmpeg leírás szerint külön engedélyezni kell a libx265-öt a h265-höz. És ebből direkt ezért publikálnak is static build-eket (mivel a windows-os telepítő, illetve a linuxos repo-k is az alap configgal - azaz h265 nélkül - fordítottak).
Alex
-
easy...rider
őstag
IP kamera felvételeit akartam tárolni valahogy, mert gyárilag csak memóriakártyára, vagy havidíjas felhőszolgáltatásra tud menteni. Nincs bene olyan funkció mint a drágább verziókban hogy FTP vagy Samba vagy egyéb tárhelyre tudjon menteni. (Nekem meg a routeremre van csatolva egy SSD és azt akartam használni tárhelynek.)
Viszont a képet meg a hangot kinyomja magából RTSP protokolon amit VLC-vel, meg TynyCam, meg egyéb programokkal lehet nézni. Ezt akartam valahogy elkapni, mert ez gyakoratilag maga a nyers videó, ugyanaz mintha memóriakártyára mentene.
PC-n az ffmpeg program működött, de OpenWRT-n belül ami letölthető ffmpeg, az egy "kiherélt" verzió, mert amúgy túl nagy lenne az eredeti. De szerencsére van ffmpeg-ből olyan verzió, amit ARM procira fordítottak és ez használható volt[ Szerkesztve ]
-
tlac
nagyúr
válasz easy...rider #20465 üzenetére
én még a megoldásoddal egyben sem tudtam megfejteni, hogy mit akartál egyáltalán csinálni vagy miért kell ezt ilyen bonyolultan
-
easy...rider
őstag
válasz easy...rider #20464 üzenetére
megoldódott
[ffmpeg] oldaláról letöltöttem a armhf-static verziót (mert a SOC a routeremben lebegőpontos), kitömörítettem az SSD-re ami a routerre van kapcsolva, futtattam és működik
Köszi amúgy! Ha valaki más is küzdene ezzel, akkor így megoldható a dolog.
Annyi, hogy kicsit memóriaigényes, 76MB RAM-ot megeszik egy ffmpeg instance. CPU látszólag ~0%.UI:
Végigpróbáltam az összes armhf verziót és a 4.0.3 eszi a legkevesebb RAM-ot, kb 33MB-ot. Látszólag ez is ~0% procit használ, szóval most ezt próbálom használni.
Gondolom lehetne még minimalistább ffmpeg-et gyártani valahogyan, de az számomra nem lenne egyszerű -
easy...rider
őstag
Sziasztok!
egy szaki segítségét szeretném kérni, akinek remélhetőleg ez csak ujjgyakorlat, viszont nekem attól tatok napok mennének el vele
van IP kamerám ami H265 kódolású RTSP jelet küld. úgy látom az a probléma, hogy ffmpeg nem tudja elkapni a videó fejlécét és így nem tud új fejlt írni.
root@TL-C2600:~# ffmpeg -i "rtsp://user:pws@192.168.33.10:554/cam/realmonitor?channel=1&subtype=0" -c copy -f segment -segment_time 120 -reset_tim
estamps 1 /storage/emulated/0/Download/test21_%03d.mp4
ffmpeg version 5.1.3 Copyright (c) 2000-2022 the FFmpeg developers
built with gcc 12.3.0 (OpenWrt GCC 12.3.0 r24146-239cdcd90c)
configuration: --enable-cross-compile --cross-prefix=arm-openwrt-linux-muslgnueabi- --arch=arm --cpu=cortex-a15 --target-os=linux --prefix=/usr --pkg-config=pkg-config --enable-shared --enable-static --enable-pthreads --enable-zlib --disable-doc --disable-debug --disable-lzma --disable-vaapi --disable-vdpau --disable-outdevs --disable-runtime-cpudetect --enable-lto --enable-vfp --enable-neon --enable-vfp --disable-x86asm --enable-gnutls --disable-decoder=atrac3 --disable-decoder=h264 --disable-decoder=hevc --disable-decoder=vc1 --disable-muxer=h264 --disable-muxer=hevc --disable-muxer=vc1 --disable-demuxer=h264 --disable-demuxer=hevc --disable-demuxer=vc1 --disable-parser=h264 --disable-parser=hevc --disable-parser=vc1 --enable-libopus --enable-small --enable-libmp3lame --enable-libfdk-aac
libavutil 57. 28.100 / 57. 28.100
libavcodec 59. 37.100 / 59. 37.100
libavformat 59. 27.100 / 59. 27.100
libavdevice 59. 7.100 / 59. 7.100
libavfilter 8. 44.100 / 8. 44.100
libswscale 6. 7.100 / 6. 7.100
libswresample 4. 7.100 / 4. 7.100
[hevc_v4l2m2m @ 0xb5910840] Could not find a valid device
[hevc_v4l2m2m @ 0xb5910840] can't configure decoder
[rtsp @ 0xb5973c60] Failed to open codec in avformat_find_stream_info
[hevc_v4l2m2m @ 0xb5910840] Could not find a valid device
[hevc_v4l2m2m @ 0xb5910840] can't configure decoder
[rtsp @ 0xb5973c60] Could not find codec parameters for stream 0 (Video: hevc, none): unspecified size
Consider increasing the value for the 'analyzeduration' (0) and 'probesize' (5000000) options
Input #0, rtsp, from 'rtsp://user:psw@192.168.33.10:554/cam/realmonitor?channel=1&subtype=0':
Metadata:
title : Media Server
Duration: N/A, start: 0.000000, bitrate: N/A
Stream #0:0: Video: hevc, none, 25 fps, 25 tbr, 90k tbn
Stream #0:1: Audio: aac, 16000 Hz, mono, fltp
[segment @ 0xb55839c0] dimensions not set
Could not write header for output file #0 (incorrect codec parameters ?): Invalid argument
Error initializing output stream 0:1 --
Stream mapping:
Stream #0:0 -> #0:0 (copy)
Stream #0:1 -> #0:1 (copy)
Last message repeated 1 times
root@TL-C2600:~#próbáltam -analyzeduration, -probesize, meg más paramétereket is, de úgy tűnik mindenképp kell neki h265 valamilyen szintű támogatása hogy felismerje.
OpenWRT alatt nem támogatott a h264 meg a h265 sem, de olyat olvastam hogy valaki összerakott olyan ffmpeg verziót amiben benne volt a h264 kódolású rtsp dekódolásához szükséges dolgok és így működött neki. h265-tel is azt remélem megoldható lenne ez és azt szeretném kérdezni, ebben tudna e nekem valaki segíteni?
akár megcsinálni és akkor honorálom valamivelnincs amúgy tervden semilyen encoding, csak direktben lementeni az rtsp folyamot ( -c copy )
Köszönöm előre is!
-
yodee_
őstag
x86-on sikeres a frissítés
-
bmxbandita
tag
Sziasztok!
Kb. fél éves snapshot buildre tudok még valahogy telepíteni opkg-n keresztül?
A snapshot branch idő közben átállt Apt-re, így nyilván hibára fut a package frissítés.
Ha nem, akkor manuálisan letölthetőek az opkg-s packagek valahonnan?Köszi!
-
yodee_
őstag
válasz vargalex #20460 üzenetére
Végülis így leírva nem is olyan vészes:
Download factory image on the router and rename it to factory.bin. Below, you can find an example command that uses a snapshot image:
cd /tmp
wget -O factory.img https://downloads.openwrt.org/snapshots/targets/mediatek/mt7622/openwrt-mediatek-mt7622-xiaomi_redmi-router-ax6s-squashfs-sysupgrade.itb
Then flash new layout:mount -o remount,ro /
mount -o remount,ro /overlay
cd /tmp dd if=factory.bin bs=1M count=4 | mtd write - kernel
dd if=factory.bin bs=1M skip=4 | mtd -r write - ubi
El tudom cseszni vele?
-
-
tlac
nagyúr
volt némi biztonsági probléma az openwrt asu szervereivel:
Attended Sysupgrade Server CVE-2024-54143
aki használt asu-t korábban és biztosra akar menni, csináljon új buildet és tegye fel újra
-
yodee_
őstag
-
xabolcs
őstag
válasz yodee_ #20455 üzenetére
Xiaomi AX3200 eseteben arra kell figyelni 23.05 -> 24.10-re (es SNAPSHOT-ra) valo valtaskor, hogy belerult egy second stage loader a kepletbe: a gyari U-Boot az igazi kernel helyett egy OpenWrt-s U-Boot-ot indit.
Hogy ne legyen adatvesztes (igazabol nem probaltam, szoval elotte mentsel!), szukseges a kezi beavatkozas.
Reszletek, pontos parancsok a Wiki-ben: Upgrading from 23.05 and earlier to upcoming 24.10 or snapshot[ Szerkesztve ]
-
JonssoN
csendes tag
válasz yodee_ #20455 üzenetére
Én DIR-842 C3-on frissítettem tegnap reggel 23.05-ről 24.10 rc2-re Lucin keresztül. Hiába kapcsoltam be, hogy megtartsa a beállításokat, resetelni kellett lucin keresztül, mert a frissítés zökkenőmentesen lement csak utánna net meg nem volt. Reset után minden fasza. Picit mintha több memóriát enne, de ezt más routereknél is olvastam frissítés után. Viszont a 8 led-ből továbbra is csak 5 állítható.
Pixel 7a
-
yodee_
őstag
24.10-re való frissítésnél mire kell figyenem? D-Link DIR-842 C1, Xiaomi AX3200 van itthon.
-
hmzs
tag
Segítséget kérek.
4G lte kártya (L850-GL) usb3-as adapterben van csatlakoztatva az openwrt-s pc alapú (S920) routeremhez. Kb minden jó, de reboot után nem ismeri fel a rendszer a kártyát. Ez vagy az adapter, vagy az xhci hibája, ezt nem látom át. A gépet ki és bekapcsolva - tehát ha a kártyának megszűnik a tápja - rendben van minden, csak resetnél van gond. Unbind-bind nem segít, és usb reset sem, hisz nincs azonosítója a kártyának, amíg nincs felismerve.
Sajnos az alaplapon csak túláramvédelem van az usb tápvonalakon, nincs mód ki- és bekapcsolásra. GPIO sincs az alaplapon, de lpt-ből meg tudom oldani a fizikai usb tápelvételt, csak ha nem muszáj nem gányolnám szét az alaplapot.
Akad valami szoftveres ötlet ennek megoldására? -
kbela365
tag
válasz vargalex #20450 üzenetére
Trükkös a dolog, mert valóban két session az engedélyezett Telekomnál, de ez az ellen véd ha valaki a gyári ONT-t használja és azt indítja újra ki/lejelentkezés nélkül! Ha az ONT-ot pass-through mode-ban használja mögötte/mellette saját routerrel és van IPTV előfizetése (de lehet hogy anélkül is), akkor maga az ONT felhasznál egy session-t és a mögötte lévő saját router a másikat. Én rendszeresen elfelejtem ezt és saját router csere/upgrade során ki kell várnom amíg le nem dobják a beragadt session-t. Meglehet, hogy ez nem csak optikai szolgáltatás esetén van így, jelenleg ONT esetében tapasztalom ezt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple notebookok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Háztartási gépek
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest