- Minimalista külsejű, combosnak tűnő léghűtést tol ki a gyárkapun a Cooler Master
- Bizonyos ASUS alaplapok megrongálhatják a videokártyánkat
- A következő években válaszolna az Intel az AMD-féle 3D V-Cache-re
- Az Final Fantasy-re fókuszál a friss Arc meghajtó
- Méri még a legforróbb pontot az új GeForce generáció
- Milyen TV-t vegyek?
- OLED TV topic
- Minimalista külsejű, combosnak tűnő léghűtést tol ki a gyárkapun a Cooler Master
- Gaming notebook topik
- Apple notebookok
- Milyen széket vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gyorsan Snapdragonnal: Acer Swift 14 AI tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
krealon
Topikgazda
válasz Neil Watts #20098 üzenetére
"Gondolom adok neki valami cimet statikusan, mondjuk 192.168.1.2, hozza a netmask 255.255.255.0 a GW meg 192.168.1.1 (ez lesz a router cime), a DHCP szervert meg kilovom. Ennyi lenne? "
Sokkal egyszerűbb, ha DHCP Client-re állítod a LAN interface-t, így majd összeszedi a beállításokat a "fő" router DHCP szerverétől.
És a switch config-gal valószínűleg a WAN portból is LAN lehet.
Legalábbis az MT7621A-s eszközökön, pl DIR-860L.Sajnos a Gargoyle még csak az 1.15.x beta-ban támogatja, ott 1 kattintás az AP üzemmód.
-
veterán
válasz Neil Watts #20098 üzenetére
A LED Configuration-ben lehet allitani a LED-eket. Ez az alap szine.
A masik kerdesem meg all. -
veterán
Sziasztok!
Stable OpenWRT-t (23.05.4) TUF-AX6000-n hajto kollegakhoz szolna kerdesem:
A router tetejen miert vilagit tuzpirosan az AURA RGB, es mit jelent? Boot alatt kek. Minden mukodik jol, van net LAN-on WLAN-on egyarant, olyan teljesitmennyel, amihez hasonlot a gyari nem tudott, sot!
Visszaterve a LED-re: kinek az elvetemult otlete volt ez az alapbeallitas es hol lehet valtoztatni, kikapcsolni?
Mas: Jelenleg a PPPOE T-s gigas optikai netemet az AX6000 osztja. Jon egy combosabb OpnSense router a hazba, igy a router feladatokat az fogja ellatni. Ebbol szeretnek AP-t csinalni. Azt itt hogy kell?
Gondolom adok neki valami cimet statikusan, mondjuk 192.168.1.2, hozza a netmask 255.255.255.0 a GW meg 192.168.1.1 (ez lesz a router cime), a DHCP szervert meg kilovom. Ennyi lenne?
Koszi!
Cross-post az ASUS routeres topikbol, sorry, koszonom, ha segitesz!
Udv.
-
-
kutga
nagyúr
válasz vargalex #20094 üzenetére
Köszi, asszem így jó lesz. Annyi, hogy a második kapcsolatot AC-re tettem, a pécében lévő wifi adapter nem AX, így azon továbbra sem jött 250 mega, a telefonok közül is talán csak kettő, ami AX, de ekkora netnél amúgy sem számít.
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
vargalex
Topikgazda
5 GHz-en tedd 80, vagy 160 MHz-re. Nekem 80 MHz-en van. Vodafone 500/22 Mbps net.
5 GHz-en AC-s klienssel (Intel AC egy Dell Notebook-ban) 866 Mbps kapcsolati sebességgel:2,4 GHz-en 40 MHz csatornaszélességel, 300 Mbps kapcsolati sebességgel (itt csak N-et tud a kliens):
SW és HW flow offload nálam ki van kapcsolva, ekkora sebességhet nem szükséges.
Ezeket a sebességeket az AC-s mobilok is tudják nálam (ez konkrétan egy iPhone XS Max):Itt egyébként láthatod, hogy 20 MHz esetén 2 Spatial Stream-al (gyaníthatóan olyan kliensed van) csak 173 Mbps a kapcsolati sebesség 5 GHz-en. Optimális esetben ennek a felénél valamennyivel több (max 2/3-a) van meg fizikailag.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Cudy WR3000-re tettem fel openwrt-t a wiki oldala alapján, de wifin pocsék sebességeket mérek. 250 megás az internet előfizetésünk, de telefonon és pécén is ritkán megy a sebesség 100 mega fölé. Az openwrt webes felület alól bekapcsoltam a sw és hw offloadot, de látszólag nincs változás. A gyártói Cudy fw kihajtja ezt a net sebességet.
Illetve a wireless résznél mi a helyes beállítás? Jelenleg úgy néz ki, hogy van egy N-es hálózatom a 11-es csatornán 20MHz-en, és egy másik AX a 36-os csatornán, szintén 20MHz-en.
[ Szerkesztve ]
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
E.Kaufmann
veterán
válasz bmxbandita #20091 üzenetére
Amúgy ott a Watchcat, bár nekem nem mindig akart úgy működni, ahogy kell, de elvileg az tudja csekkolni, eléri-e a túloldalt, ha nem, akkor meg be lehet ütemezni akár teljes eszköz újraindítást is.
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
bmxbandita
tag
válasz E.Kaufmann #20089 üzenetére
Igen, igazad lehet, és ez talán jobban is magyarázza, hogy miért csak újraindítás segített.
Egyébként csak és kizárólag a 149-es csatornán volt hajlandó 160Mhz-en működni, 100-on vagy 36-on meg sem nyikkant. -
hmzs
tag
válasz xabolcs #20087 üzenetére
AX6S (AX3200) 160MHz aktuálisan:
Típus: MediaTek MT7915E 802.11ac/ax/n
Csatorna: 36 (5.180 GHz)
Pár méterre egy ax210 wifi kártyával:
Bitsebesség: 860 Mbit/s
2401.9 Mbit/s, 160 MHz, HE-MCS 11, HE-NSS 2
2268.5 Mbit/s, 160 MHz, HE-MCS 11, HE-NSS 2, HE-GI 1
2 vasbeton falon át kb 200Mbps -
E.Kaufmann
veterán
válasz bmxbandita #20088 üzenetére
Vagy belelógott már a 160 MHz szélesség valami zavarjelbe és a DFS meghülyült.
-
xabolcs
őstag
válasz bmxbandita #20085 üzenetére
2-3 naponta elvesztette a 2 router egymást, és csak főrouter újraindítás segített rajta.
Naplo mit mutat ilyenkor?
En mar jartam ugy, hogy egy sima dumb AP nehany nap utan eldobta az 5 GHz wifi-t, s csak (wifi-) ujrainditas segitett a dolgon.Na de majd megprobalom en is a 160MHz-t, ha lesz hozza eszkozom ... sztem az AX3200 nem eleg hozza.
attila.86: igen, nem sokat szamit. Persze el tudja rontani a mukodot is, ha epp olyanja van.
[ Szerkesztve ]
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
-
bmxbandita
tag
válasz attila.86 #20082 üzenetére
Ez is eszembe jutott, de már így is kihúztam feleségemnél a gyufát mert nagyon sokat kellett kísérletezni mire stabil lett a WDS, így nem akarok most mesh-re átállni
Egyébként nálam is pont a 160Mhz volt a baj. 2-3 naponta elvesztette a 2 router egymást, és csak főrouter újraindítás segített rajta. Mióta levettem 80Mhz-re azóta atomstabil. Így persze az egész hálózatfejlesztésem eredeti célja ment a kukába, miszerint Gbit+ wifim legyen az első rouernél.
A két szélső pedig kizárt, hogy látná egymást a középső nélkül mert viszonylag hosszú a ház, és láncban vannak.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz xabolcs #20083 üzenetére
Nekem akkor is bajom volt, ha másik rádión próbáltam mesh partnert hozzáadni a routerhez. Ha valamit paraméterezni kell a hálón, akkor talán ez, ami kelhet neked, de én is csak nézegettem. Nincs konkrét tapasztalatom:
https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wifi/mesh/mesh11sdLe az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
xabolcs
őstag
válasz attila.86 #20082 üzenetére
A 802.11s mesh melle beallitasz meg valami mast is?
Azert kerdezem, mert nekem a 2 node-os mesh-emhez nem kell semmi es nagyszeruen mukodik.
Ellenben, amikor beteszem a harmadikat, akkor az uj node-dal semmi baj, de az egyik regi node elveszti az iranyt es nem tudja merre van elore.aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
attila.86
tag
válasz bmxbandita #20079 üzenetére
Megpróbálhatod a 802.11s mesh hálózatot is akár. Tapasztalataim alapján mindenben fejlettebb, egyetlen negatívum, hogy 160Mhz-et nem (vagy csak Mediatek-en nem?) tud. És ezzel, ha kiesne a középső ap, de a két szélső éppen látja még egymást, akkor sem hal le a hálózat.
-
maestro87
őstag
Sziasztok,
Pár hete nem tudok elérni két weboldalt semmilyen böngészővel és semmilyen eszközzel, csak VPN-nen keresztül. Az egyikre ezt írja ki a böngésző:
Access Denied
You don't have permission to access "http://www.sinsay.com/hu/hu/" on this server.Van valami tippetek, hogy a routeren mit kellene állítani, vagy a szolgáltatómnál lehet a hiba?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz bmxbandita #20079 üzenetére
Régi "szép" időkben a kültéri AP egy vízálló dobozba szerelt WRT54G volt
-
bmxbandita
tag
válasz bmxbandita #20078 üzenetére
Közben megoldódott. Ha valakit esetleg érdekel az eredmény: Igen, lehet láncba kötni WDS-el routereket. Annyi módosítással, hogy nem kábeleztem be. Tehát most így néz ki a topológia:
WDS AP router -> WDS kliens és AP router -> WDS kliens routerViszont a kültéri access pointok iszonyat drágák, amik OpenWRT képesek azok meg még drágábbak (a ~20-30k körüliek 8 MB Rom/64 MB Ram-mal rendelkeznek, amire már nem ajánlott telepíteni, csak LuCi és addonok nélkül)
Úgyhogy inkább vettem egy Tp-Link Archer C6-ot és berejtettem a garázsba, onnan még épp jó a jel az egész udvaron[ Szerkesztve ]
-
bmxbandita
tag
Sziasztok,
Jelenleg az otthoni hálózatom 2 OpenWRT-s routerből áll, egy Access Point (WDS), és egy WDS Clientből.
Ha veszek egy ilyet:
[link]Amire elvileg szintén tudok Openwrt-t tenni, viszont egyáltalán nem biztos, mert a magyar tp-link oldalon V4-es hardver verzió is van, mindenhol máshol viszont csak V3-as hardverveziót találok, és az OpenWRT is csak meg V3-as verzióig kompatibilis.
Innen adódik két kérdésem:
1, Ha rámegy az OpenWRT:
Működhet újabb WDS clientként úgy, hogy a meglévő WDS clientbe megy bele UTP kábellel?2, HA NEM megy rá az OpenWRT:
A tp-link gyári firmware-rel be tudom integrálni a meglévő hálózatomba, hogy működjön, mintha egy WDS kliens lenne?
A descriptionben ez van működési módokra: AP / Client / AP Router / AP Client Router (WISP) operation modesNagyon köszi a választ!
-
addikt
válasz xabolcs #20076 üzenetére
Ebből a leírásból hiányzik a LAN bridge beállítása szerintem
A robot havertől (chatgpt) kérdeztem kiemelve, h így volt beállítva: "Wireless Repeater/Extender with Relayd" , többször említette
Itt még a lan beállításnál (semmi konkrétat):
Bridge Configuration:
Ensure the LAN interface is bridged correctly.
Disable any relay-specific configurations.Majd a wifi AP beállításánál:
Bridge Interfaces:
Ensure the new Wi-Fi interface is bridged with the LAN interface.
Go to Network -> Interfaces, and edit the LAN interface to include the new Wi-Fi interface in the bridge.És amikor értetlenkedtem részletezi kicsit:
To bridge the interfaces correctly on your OpenWrt router, follow these steps:
Go to Network -> Interfaces.
Edit the LAN Interface:
Ensure the protocol is set to 'Static Address'.
Include the Wi-Fi network in the bridge.Wireless Network Settings:
Client: This mode connects to another Wi-Fi network (like your Padavan router). Use this if you need the OpenWrt router to connect wirelessly to the Padavan router.
Master: This mode creates a Wi-Fi network. Use this to broadcast the same SSID as your Padavan router.For your scenario, if you are connecting the two routers with a cable and want to extend the Wi-Fi coverage, set the Wi-Fi network to Master.
Steps:
Network -> Wireless:
Ensure the wireless interface is set to Master.
Set the SSID, security, and password to match your Padavan router.
Network -> Interfaces -> LAN:
Make sure the LAN interface includes both the Ethernet and the Wi-Fi interfaces in the bridge.Example Bridge Configuration:
Network -> Interfaces -> LAN -> Physical Settings:
Check the box for Bridge interfaces.
Select both the Ethernet (eth0) and Wireless Network (Master) interfaces.Testing:Connect a device to the OpenWrt Wi-Fi.Check for internet connectivity and IP address assignment from the Padavan router.This configuration will extend your Padavan router’s Wi-Fi network using the OpenWrt router.
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
xabolcs
őstag
válasz body007 #20075 üzenetére
Dumb AP / Access Point only lesz a baratod!
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
addikt
Sziasztok!
Végre sikerült összekábelezni a két routerem, most megszüntetném a wifi-s kapcsolatot közöttük. Így voltak összekötve: "Wireless Repeater/Extender with Relayd"
A cél az lenne, h a main router (padavan) össze van kötve kábellel a másikkal (openwrt): ezen legyen hálózat, internet és, h a padavan wifi hálózatát kibővítse.
Miket kell állítsak be (elméleti szinten)? Már beállítottam a dolgokat (működik is) csak ellenőrzésképpen kíváncsiskodok, h nem-e hagytam ki valamit
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Celtis
veterán
válasz E.Kaufmann #20071 üzenetére
Ez borzalmas.
-
E.Kaufmann
veterán
-
vargalex
Topikgazda
válasz E.Kaufmann #20069 üzenetére
Ez csak attól függ, hogy külön GPIO-ról vezérelhetőek-e, vagy az ethernet driverben megvalósították-e.
Alex
-
őstag
Az új Cudyn a beállításokból ki tudom kapcsolni a LED-eket valahogy?
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
aldebaran
őstag
válasz vargalex #20064 üzenetére
De, digis ppoe. tudom, lehetett a diginél is gond, bár a wifi jel eltűnt a telókról is. ki tudom deríteni, hogy hol kehetett a hiba? logban mit keressek?
Na, akkor úgy veszem, hogy újra kell telepírenem a témát. köszi.[ Szerkesztve ]
Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."
-
aldebaran
őstag
válasz vargalex #20062 üzenetére
Mondjuk a csatorna auto-n van, de a net eltűnt azon a gépen, ahol utp kábellel van összekötve a routerrel. tv pedig kiírta, hogy nincs wifi.
De a belső hálózat működött tovább.
Világos, hogy azért van a hiba, mert külső app az argon és azt nem ismeri fel. A kérdés, hogy visszateszi -e a backup?Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."
-
aldebaran
őstag
A felügyelt rendszerfrissítéssel akarnám update-elni az openwert-t, de ezt a hibát írja ki.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-theme-argon.
make[2]: *** [Makefile:189: package_install]
Error 255
make[1]: *** [Makefile:154: _call_manifest] Error 2
make: *** [Makefile:274: manifest] Error 2
Ha uninstallálom az argon-t utána a lementett teljes backup-ot visszatöltöm, akkor visszajön az argon is?
Azért akarom updat-elni, mert random eltűnik a wifi és a net, de a lan attól még műxik.ASUS RT-AC65P
Jelenleg ez van rajta:
OpenWrt 23.05.2 r23630-842932a63d / LuCI openwrt-23.05 branch git-23.306.39416-c86c256
Erre frissítene: 23.05.3[ Szerkesztve ]
Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."
-
őstag
Csak meg szerettem volna köszönni a segítséget!
Az új Cudy router a legújabb firm-el és egy TP-Link routerből kialakított AP szintén ugyanazzal a firm-el, és az itt korábban linkelt videó segítségével lefedtem az egész házat stabil WiFi-vel."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
@Jocó@
tag
válasz E.Kaufmann #20057 üzenetére
TP-Link 24 portos, gigabit, "buta" switch. Talán TL-SG1024.
Ugye nem gondolod, hogy rasszista a Cudy? -
@Jocó@
tag
válasz E.Kaufmann #20037 üzenetére
Napok óta nem hagy nyugodni az imagebuilder, attended sysupgrade és uci parancsok téma. Gondoltam, kipróbálom a Cudy-kon. A jó hír, hogy műkdött az imagebuilder és megtetszett az attended sysupgrade.
A rossz, hogy egy szálat nem javul a Cudy. Se 23.05.3, se SNAPSHOT alatt.A wan interface nagyon háklis. Van, hogy nem éled fel, és még az instabil wifi-ig el se jutottam.
Pl.
router->switch->dumb_AP_switch->cudy nem látta a kábelt.
Ugyanabba a dumb_ AP_switch-be PC-t bedugva, semmi gond.router->switch->cudy => fél perc(!) wan fel és lekapcsolgatás után feléledt a wan kapcsolat.
Ezért nagy csalódás nekem a Cudy. Pedik az is mediatek, mt7621. Mind a két eszközöm csinálja. Csak a gond van vele.
A Xiaomi meg talán mt7622, azzal nincs ilyen gond.
Az imagagebuilder-be meg annyira belejöttem, nem is értem, hogyan tudtam eddig élni nélküle?
Zyxel NSA 325 NAS kapott is egy új életet, immár openwrt-vel. -
@Jocó@
tag
válasz yodee_ #20049 üzenetére
Őszintén? Semmilyen. Miven csak nagy ritkán csinálom az upgrade-et, így már el is felejtettem, hogy mekkorát szívtam az u-boot partícióval. És igazából most nem is akar sysupgrade-el összejönni.
Anno szerintem tftp-vel eröltettem fel egy 23.05-öt.
Ezt el tudná nekem magyarázni valaki szájbarágósan? [link]
Az első módszer a 4. lépésnél hasal el, nem tudja megnyitni write-ra a kernel device-ot.
A második módszert meg nem értem. Csináltam már tftp szervert. Tisztában vagyok vele, hogy vagy fix IP-t állítok be, vagy u-boot-ban meg tudom adni, hogy mi a szerver címe.
Jól értem-e, hogy ha nem az első módszerrel eröltettem fel márciusban egy firmware-t, akkor nekem most megint vissza kellene térnem a tftp-s upgrade-re?
make-el lefordítottam egy git pull-al leszedett main-t, abból ugye továbbra is a .sysupgrade file kell?Attended-sysupgrade segíthet esetleg ezen a jövőben?
-
őstag
Installáltam az OpenWrt 23.05.3 firmware-t a Cudy-ra. Megpróbáltam visszakeresni, hogy a WiFi és a PPOE esetében hogyan kell a hw offload-ot beállítani.
Hogyan tudom leellenőrizni, hogy jól csináltam.
A Speedtest azt mutatja, hogy 910Mbps, de azt írtátok, hogy ez mehet sw-vel is."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
yodee_
őstag
válasz krealon #20050 üzenetére
Igazából semmi bajom vele és nem is tervezek egyenlőre frissíteni. Viszont amelyiken az új verzió fut az is hibátlan. Csak érdekelt volna, hogyha mégis frissítek mire számítsak. De akkor hagyom egyenlőre
Honor Magic 6 Pro | Lenovo Thinkpad X280 | Lenovo Thinkcentre M920s
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest