- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen monitort vegyek?
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Computex 2025: egyre komolyabban veszi a VGA piacot az Acer
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Computex 2025: Rakétasebességgel száguld a Kingston Fury
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
tzol
tag
Üdv! Ismerkedem az OpenWRT-vel. Korábban használtam egy varagalex féle build-et egy korábbi routeren, de gondoltam most kipróbálom az openwrt.org-ról való közvetlen telepítést. ASUS RT-AC65P-s routerem van, amihez csak snapshot volt az oldalon. Azt feltelepítettem, azonban nem látja a hálózatot. A GUI hiánya kicsit nehezíti a debuggolást is. Van előtte most egy TP-Link WDR3600-as router, aminek az egyik LAN portjára kötöttem az AC65P WAN portját. A portokhoz tartozó státusz ledek világítanak. A TP-Link router nem látja, hogy lenne hozzá csatlakoztatva bármi is. Az alapvető kérdés, hogy vajon mit kellene még beállítanom, hogy működjön ezzel az ideiglenes konfigurációval?
Egy másik kapcsolódó kérdés pedig, hogy tudtok-e ajánlani jó összefoglalót, hogy mit és hogyan kell, lehet, és érdemes egy snapshotból felépíteni a router rendszerét. Magyar mellett angol vagy német nyelven is jöhet. Nem szeretnék egy pendrive-ot vagy HDD-t dugni a routerre, ami gondolom nehezített terepet jelent a FLASH memória miatt. Ekkor a számítógépen kell fordítanom a kívánt csomagok kiválasztásával egy firmware-t? Az összefoglalóban lévő leírás még aktuális? Ha jól láttam svn helyett git van, de a többi túl egyszerűnek tűnik.
-
Lusu
aktív tag
Mit csinálhatok rosszul? Samba megosztás, látom a mappát win10 alatt, de bármit próbálok jelszót kér. Security = share, guest_ok = yes meg még egy rakat próbálkozás. Felhasználót nem tudtam hozzáadni, hogy úgy próbáljam (ebben is kérnék segítséget, ha máshogy nem fog működni, mert hiába bújom a leírásokat nem tudok új samba usert létrehozni) Kipróbáltam a force user = root-ot is, megjelent egy root mappa, abba beenged, de üres, annak kell lennie?
Még egy kis adalék, hogy a feldugott HDD nem üres, firmware újrarakás előtti filmek rajta vannak torrentekkel együtt. MiniDLNA látja a fájlokat, SSH-n is látom, a transmisson azt mondja: "No data found! Ensure your drives are connected or use "Set Location". To re-download, remove the torrent and re-add it." -
rErEaT
senior tag
Sziasztok!
Ha jól látom nem rég lett új stabil verzió, 19.07.7.
Ebbe már belekerült az AC65P is esetleg? Vagy ezt nem tudjuk.Ja igen és HW NAT működik ezekben vagy még mindig csak a régebbiekben amit vargalex buildelt?
Kíváncsiságból tennék ismét egy próbát :D
-
hurjup
csendes tag
válasz
vargalex #16292 üzenetére
Az altalam beallitott keepalive extrem, de szinten celravezeto. Az LCP echo kimaradasokat tokeletesen kezeli. (Masoknak: elvben a nullara allitott keepalive pont ez tenne, csak epp nem teszi. Ezert a "hivatalos" workaround hogy ket nagyobb szammal parameterezzuk.)
A force_link egy masik tipusu kapcsolat szakadast oldott meg.
A router utemezett ujrainditasa a tapasztalat szerint indifferens, gyakorlatilag barmikor, terhelestol fuggetlenul, tetszoleges suruseggel johet a szakadas.Igazabol az vihetne kozelebb a megoldashoz, hogy a 'Modem hangup' pontosan mit takar.
Probaltam forraskodbol kikeresni, de bena vagyok. Valami csomag hossza 0 (ez miert lenne baj?). De hogy valoban igy van-e (a DIGI modem all foldbe -> reklamalni -> jon egy overalos faszi es megint kicsereli) vagy az openwrt a hibas, az nem nyilvanvalo.
Korabban az Archer C7-esem (19.07.6) alatt nem szakadt a ppp. De ugye az ujabb (toleransabb?) mint a xiaomi-n levo valamilyen 18-as, meg ugye a kinaiak sem kokanyoltak rajta, a baj plusz tetezesekent. -
hurjup
csendes tag
Sziasztok
Egy masik topikban routert keresek, ami DIGI 1000 FTTH (a modem/router bridge modban van) mellett stabilan ad netet. De hatha szuksegtelen.
Jelenleg egy xiaomi ax1800-am van, szakadozik a PPP kapcsolata. A routerbe be lehet torni, es par hibat el is haritottam ezekkel a plusz beallitasokkal:
option keepalive '365 86400'
option pppd_options 'debug kdebug 7'
option force_link '1'
Mindamellett a PPP meg mindig random szakad. A logokat visszakovetve, a mindenfele debug beallitasok ellenere az utolso uzenet szukszavuan es nyilvanvalo elozmenyek nelkul csak az hogy 'Modem hangup'. Itt sajnos megall a tudomanyom, meg azt sem sikerult kideritenem hogy ez mit jelent (DIGI vagy sajat eszkoz), nem hogy van-e megoldasa es hogy mi az.
Van valakinek otlete, merre tovabb? -
adabo
csendes tag
[ 7.492512] usb 2-1: new SuperSpeed USB device number 2 using xhci-mtk
[ 11.689063] usb 2-1: UAS is blacklisted for this device, using usb-storage in stead
[ 11.696667] usb-storage 2-1:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 11.703112] usb-storage 2-1:1.0: Quirks match for vid 0bc2 pid 61b6: 800000
[ 11.710159] scsi host0: usb-storage 2-1:1.0
[ 11.715081] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ 11.726222] usbcore: registered new interface driver uas -
adabo
csendes tag
válasz
rErEaT #16174 üzenetére
Nekem sem látta az usb-t. Én is ezt láttam a kernel infóban:
[32.850076] xhci-mtk 1e1c0000.xhci: ERROR Transfer event for unknown stream ring slot 1 ep 4Találtam egy linket:
https://github.com/gnubee-git/GnuBee_Docs/issues/98@OpenWrt_MIr3g:~# cat /etc/modules.d/usb-storage
usb-storage quirks=0x0bc2:0x61b6:umiután megcsináltam restart után jó lett...
Írd át a VID/PID-et.@OpenWrt_MIr3g:~# block info
/dev/mtdblock9: UUID="707837476" VERSION="1" TYPE="ubi"
/dev/ubiblock0_0: UUID="3d9e141f-350b1239-429a71ef-895a2e82" VERSION="4.0" MOUNT="/rom" TYPE="squashfs"
/dev/ubi0_1: UUID="ddf9671e-3c50-49b7-999a-68efd4c2e31b" VERSION="w4r0" MOUNT="/overlay" TYPE="ubifs"
/dev/sda: UUID="05d4924c-7e06-4be9-b8ec-c5877e8fc2dc" LABEL="DATA" VERSION="1.0" TYPE="ext4"
/dev/sda1: UUID="48d2b73e-52ba-499d-9723-4bc870527de7" LABEL="DATA" VERSION="1.0" MOUNT="/mnt/sda1" TYPE="ext4"
/dev/sda2: UUID="691691fc-3850-4487-8e59-90958fb7ac3e" LABEL="SYSTEM" VERSION="1.0" MOUNT="/mnt/sda2" TYPE="ext4" -
Gyurka6
őstag
Szevasztok!
Szeretném a breed loadert föltenni a mir3g openwrt-re, a padavan-os
mtd write /tmp/breed-mt7621-xiaomi-r3g.bin Bootloader
parancssor helyett mit kell írni? -
WhiteWalker
nagyúr
Felraktam a Luci-t egy TPlink1043-as routerre , szerintém az usb nyomtató szervert használni , elvileg sikerült is felrakni a p910nd-t ( ha ez lenne az egyáltalán) , engedélyeztem is. Viszont hiába állítottam be a manuálisan a nyomtatót Win10 alatt az alábbi leírás szerint, nem megy a nyomtatás. Van ötlete valakinek mi lehet?
-
Stonerice
őstag
válasz
Stonerice #16283 üzenetére
Megtaláltam a hiba okát. Kernel szinten nem támogatott sajnos. Ubuntun gondolom menne.
This patch adds the support of NTB-32. The motivation behind this is that
some devices such as E5785 or E5885 from the current generation of Huawei
LTE routers do not support NTB-16. The previous generations of Huawei
devices are also use NTB-32 by default.Sajnos breed alól nem tudok jelenleg kipróbálni 19.07.2 r10947-65030d81f3 újabbat jelenleg.
kernel: 4.14.171
Illetve nem tudom hogy én magam készíthetek e fw-t valahogy? Ha jól tudom bootloader eltávolítás amit biztos el kell végezni.
Nem találok még fogást ezen a githubos többszáz megás fájlokon sem. Ebből hogy upgradelhetném a kernelt?Viszont azért találáni elvétve 1-2 példát arra hogy működésre tudták bírni az ilyen modemeket enélkül is.
-
Stonerice
őstag
Sziasztok!
Feltettem nemrég Xiaomi 3g routerre a breed alól az openwrt 19.07.2 -t.
Gondoltam megpróbálom ezzel is működésre bírni usbn keresztül a Huawei e5785 mobil wifi hotspotom.Ez alapján felraktam pár csomagot [link]
De nekem nem kéri le az ipt dhcpn.
Valaki próbált már ilyet Huawei modemmel? Mobilwifivel? -
Tim82
félisten
Sziasztok, egy Xiaomi Mi Wifi Mini routerrel kapcsolatban kérnék segítséget.
Az itt írt leírást követve próbáltam volna rá a gyári firmware helyett OpenWRT-t tenni: [link] pontosabban a Quick OpenWRT Installation metódussal. Vélhetően az OpenWRT oldaláról leszedett firmware bizonyult rossznak, mert a flashelés ugyan elviekben sikeresen végigment, a gyakorlatban utána a router nem indul és az ott írt gyári firmware visszatevős módszer sem működik. Igaz, nyilván ez az a rész, ahol bármi félremehetett - épp csak semmilyen hibaüzenettel nem találkoztam, egyszerűen csak nem indult el utána a router.
Ez annyit tesz, hogy nem érhető el semmilyen IP címen (illetve a fő router kioszt neki ugyan IP-t, csak épp azon az IP-n nem érek el felületet böngészőben), illetve boot-kor rövid narancssárga villogás után pirosan és lassan villog.
A gyári firmware-s USB stick-es reset-elési kísérleteknél egy rövid ideig narancssárgán világít a led, majd két-három narancssárga "pislogás" és utána átvált folyamatosan égő piros led-re.
Van valamilyen módszer arra, hogy viszonylag egyszerűen visszahozzam a routert és OpenWRT-t tegyek rá sikeresen? (Utóbbi azért lényeges, mert a gyári firmware-rel nem kezel USB-s LTE modemet.)
Kiegészíteném még azzal, hogy a leíráshoz képest nem húztam ki a "fő" routeremet a helyéről, hogy a helyére bedugtam a Mini-t, hanem az utóbbi egy gigabites switch-re volt dugva és nyilván az ennek megfelelő IP címre módosítva hajtottam végre a fenti leírást.
Előre is köszönöm a segítséget.
-
galbi1972
tag
Üdv.
Használ itt valaki Tenda AC9-et?
Lenne pár kérdésem.
1. Van valahol múködö letöltési link? (Sajnos az OpenWrt gyári oldáról nem töltődik le a hozzávaló firmware)
2. Ez : 19.07.7 jó hozzá ezzel a megjegyzéssel: WiFi 2.4GHz partly, WiFi 5GHz . Ez azt jelenti, hogy 2.4 GHz-en korlátozottan. még 5GHz-en egyáltalán nem működik a WiFi?
3. Aki sikeresen telepítette az tudna adni infót, hogy valóban mi a helyzet az 5GHz-el és működik e együtt az AP+Switch mód OpenWRT alatt?
4. Első telepítésnél (gyári firmware-ra) melyik OpenWRT kell? -
Lusu
aktív tag
Sajnos még tovább tart a kálváriám. Jelenleg minden működik, kivéve, hogy HTTP-ről LuCI azt mondja Bad Gateway, valamint a transmission kliens: Connection Refused. uhttpd restart nem hoz eredményt, a LOG-ban bejelentkezési próbálkozásra ezek a sorok generálódnak:
Fri Feb 19 19:02:03 2021 kern.err kernel: [519886.350268] SQUASHFS error: Unable to read fragment cache entry [901c06]
Fri Feb 19 19:02:03 2021 kern.err kernel: [519886.363935] SQUASHFS error: Unable to read page, block 901c06, size 12868
Fri Feb 19 19:02:03 2021 daemon.err uhttpd[15001]: /usr/bin/lua: error loading module 'luci.ip' from file '/usr/lib/lua/luci/ip.so':
Fri Feb 19 19:02:03 2021 daemon.err uhttpd[15001]: Error loading shared library libnl-tiny.so: I/O error (needed by /usr/lib/lua/luci/ip.so)
Fri Feb 19 19:02:03 2021 daemon.err uhttpd[15001]: stack traceback:
Fri Feb 19 19:02:03 2021 daemon.err uhttpd[15001]: [C]: ?
Fri Feb 19 19:02:03 2021 daemon.err uhttpd[15001]: [C]: in function 'require'
Fri Feb 19 19:02:03 2021 daemon.err uhttpd[15001]: /usr/lib/lua/luci/sys.lua:13: in main chunk
Fri Feb 19 19:02:03 2021 daemon.err uhttpd[15001]: /usr/lib/lua/luci/sgi/cgi.lua:9: in main chunk
Fri Feb 19 19:02:03 2021 daemon.err uhttpd[15001]: /www/cgi-bin/luci:3: in main chunk
Fri Feb 19 19:02:03 2021 daemon.err uhttpd[15001]: [C]: ?
Ebből kiderül valami a hiba forrását/okát tekintve? -
abcde22
tag
Sziasztok!
Pptpd-t kezdtem el telepíteni egy tp link wdr4300 routerre ez a leírás alapján: [link] Végigmentem a lépéseken és most rá tudok csatlakozni a pptp szerverre és elérem vele a routert, de a hálózat többi gépét nem érem el. Mit kell még beállítani hogy el tudjam érni az egész hálózatot vpn-en keresztül? A router wan portját nem használom és a dhcp szerver is ki van kapcsolva a lan interfészen.
-
törölt tag
-
WhiteWalker
nagyúr
Nem is tudtam , hogy van ilyen régió korlátozás itt is ... Mindegy , este megpróbálom feltenni a 2020-as fentebb linkelt firmware-t , legfeljebb ha nem kompatibilis akkor hibát dob.
Egyébként ha ezt nem tudom feltenni akkor a tfpd szerverrel se tudom feltenni az OpenWRT-t?
Mert itt a forumtárs írta:
"Csak annyi a köze hozzá, hogy abban a firmware -ben nem volt benne a tftpd."
" -
suste
veterán
válasz
WhiteWalker #16268 üzenetére
Volt/van olyan törekvés/szabályozás, hogy a routerek bootloaderét is zárolják.
Ilyen esetben nem is tudsz másik régiójú fw-t feltenni. Ezért is figyelmeztetnek az FW-oldalakon, hogy válassz megfelelő régiót. (A típus és verzió egyezik, tehát ilyen szempontból jó mindegyik.)
De hogy ez most igaz-e valamelyikre ezek közül azt nem tudom.
Az is lehet hogy mivel már feltetted az EU-sat, már nem tudsz US-sel frissíteni, de lehet hogy pont fordítva van.
Próbálj utána olvasni, vagy saját felelősségre teszteld -
törölt tag
válasz
WhiteWalker #16265 üzenetére
Csak annyi a köze hozzá, hogy abban a firmware -ben nem volt benne a tftpd.
2020.11.05 az utolsó firmware rá.
[link] -
stopperos
senior tag
válasz
WhiteWalker #16265 üzenetére
A windows tűzfal megfogja. Az alkalmazást engedélyezned kell, vagy az UDP/69 portot meg kell nyitni.
-
WhiteWalker
nagyúr
válasz
#60252516 #16264 üzenetére
Gyári "legfrissebb" van fent , ami 2019-es azt hiszem .. De mi köze az OpenWRT-hez?
El se indul a flesselés , az IP címet is átírtam , elvileg mindent úgy csináltam ahogy a leírásban van. Esetleg rosszul időzítem a reset nyomva tartást , de ebben se vagyok biztos...Nálam 100-as net van , szóval bőven jó lenne.
Nyomtató szervert akarom feltenni és használni , mivel a gyári szoftveréből egész véletlenül kihagyták ezt az opciót. -
törölt tag
válasz
WhiteWalker #16263 üzenetére
Frissitetted rajta a gyári firmwaret?
Ha jól emlékszem, nekem se ment azzal amivel jött a router.
Mondjuk, 1 napot se volt rajta openwrt nállam, valami 600Mb/s -t tudott a 1Gb/s -s net -ből. -
WhiteWalker
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene. Van egy TPlink Archer 1200 C5 V4-es routerem. Szeretném feltenni az OpenWRT-t.
Elvileg ez alapján kellene. Namármost az lenne a problémám , hogy hiába írtam át a letöltött openwrt-19.07.3-ramips-mt7620-tplink_c5-v4-squashfs-tftp-recovery.bin fájlt tp_recovery.bin-re , ha elindítom a tftp szervert , reset nyomva tartás mellett bekapcsolom a routert nem történik semmi .
Nem indul el a flesselés.
Rosszul csinálok valamit vagy más a megoldás? -
wigyori
tag
FYI, jovoheten brancheles, 21.02-kent, es lassan majd jonnek az -rc buildek.
http://lists.openwrt.org/pipermail/openwrt-devel/2021-February/033718.html
-w-
-
Lusu
aktív tag
válasz
Headless #16260 üzenetére
Köszönöm, az újraindítás meghozta az eszét, most már beenged LuCi-ba http-ről.
Futásának ellenőrzésére ezt hozta, de tapasztalatlanságomból eredően már lehet, hogy restart után:root@OpenWrt:~# ps |grep uhttpd
5716 root 1344 S /usr/sbin/uhttpd -f -h /www -r OpenWrt -x /cgi-bin -t 60 -T 30 -k 20 -A 1 -n 3 -N 100 -R -p 0.0.0.0:80 -p [::]:80
5761 root 1212 S grep uhttpdVégül a LOG tartalma
-
Lusu
aktív tag
válasz
vargalex #16258 üzenetére
Sajnos ehhez már láma vagyok, nekem csak a GUI megy (ami nekem kell)... Addig ok hogy putty-al belépek, de onnantól meg vagyok lőve, próbáltam keresni, hogyan jutok el a LOG-hoz, vagy, hogy milyen alkalmazások futnak de nem leltem. Tudnál segíteni? Vagy esetleg egy tutorial, ha van?
Csak felraktam a firmware-t leírás szerint, azóta semmi nem lett alakítva rajta, sem frissítve. -
Lusu
aktív tag
válasz
krealon #16256 üzenetére
3,5-es HDD van rajta külső tápellátással... remélem nem okoz ilyesfajta problémát.
Tegnap este 7-kor történt újraindítás után most reggelig minden kielégítően működik, transmisson is elérhető, csatolt HDD is. Statikus IP-vel a gép is simán csatlakozott, kivéve, hogy LuCi-t nem érem el, Bad Gateway és a "processz semmilyen választ nem ad" a válasz. Ugyanez wifiről, vagy ha rádugom másik LAN portra, laptopról is. Mi áll meg ilyenkor benne? Illetve mitől/miért? -
Lusu
aktív tag
Sziasztok!
Lelkes amatőr felhasználóként kérném a segítségeteket, vajon mi és hol okozhatja a hibát?
Van egy Asus Ac65p routerem, ahogy megvettem ment rá a VargAlex féle firm, beállítgattam, mostanáig boldogan ketyegett, talán 1-2 alkalommal ha megállt valami miatt és kért újraindítást (lehet nem is a routerben volt a gond) UPC (most már Vodafone?) modemről kapja a netet, asztali PC, TV LAN-ról és mobilok vannak rajta wifiről.
Néhány napja elszállt a wifi. Újraindítást követően fél napon belül ismét. Párszor még ez ment, végül próbáltam megtalálni a megoldást, de csak hibák vannak amik nem tudom milyen problémára utalhatnak. Jelen pillanatban pl. van internetem, de ha be szeretnék lépni Luciba, akkor azt mondja Bad Gateway, a transmission kliens Connection Refused viszont a roter USB-jére akasztott meghajtót elérem valamint a routeren keresztül a modemet látom és elérem a config felületét. Néhány újraindítással ezelőtt próbaképp csináltam olyat, hogy a PC dinamikus IP-t kapjon és akkor egy 192.168.1.1 címről kiosztott nekem egy 169.254.10.217-t, windows hálózati diagnosztikát futtatva helyreállítja a 192.168.1.185-öt ami statikusan is meg volt adva előtte.
Mivel kellene próbálkoznom? Aggódhatok hardver hiba miatt? Vagy hogy valamelyik ráakasztott eszköz butítja le?Minden javaslatot előre is köszönök.
-
LOTR
addikt
válasz
Gyurka6 #16250 üzenetére
#16251 rErEaT
köszi a válaszokat, így valóban sokkal eredményesebb a művelet
egyben folytatnám is a problémák feltárását:
a linkelt leírást követtem tovább és egyből a 4/1 végén, hogy a mentés után kellene netnek lennie elakadt a dolog, mert nincs internetazért végigcsináltam mindent, de sajnos nem működik, ráadásul a router1-re sem tudok közvetlenül rácsatlakozni, mert a router2 beállítások bezavarnak (nyilván r2 kikapcsolásával ez megszűnik)
az eredeti probléma még ez volt csak most újra elővettem openwrt-vel, mert lassan meg kell oldani: [link]
köszi a tippeket
mod
#16252 CheGhostezt használtam: [link]
másikat kellene? -
rErEaT
senior tag
nem fogod tudni átírni a LAN IP-t Luciban, valahol írták is, hogy ez lehetetlen mivel már van egy biztonsági dolog benne ami megakadályozza azt ha nem elérhető a Luci mentésnél akkor az utolsó módosítást visszavonja.
mindenképpen SSH-n kell próbálkoznod.
https://www.jwtechtips.top/edit-openwrt-lan-ip-address/
-
LOTR
addikt
sziasztok
van egy amúgy jó működő TP-Link TL-WDR4300 routerem, de a szolgáltatótól kapott wifis modem (technicolor cga2121) hálózatát szeretném kibővíteni vele (ennek a címe 192.168.0.1)
a tplinkes firm-mel a wds bridging mód sajnos nem ment (másik routerekkel jól működik), így gondoltam talán openwrt-vel jó leszaz első probléma, hogy nem tudom a router ip címét megváltoztatni (192.168.0.3 kellene, a 192.168.0.2 címen másik router van)
átírom ip-t, save apply, letelik a 90mp, majd kiírja, hogy failedmajd találtam ezt az írást: [link]
ha ip-nek 192.168.1.10 állítok be, akkor save apply után, mikor letelt a 90mp, megjelenik az apply unchecked gomb és ekkor működik az új ip-velmi lehet a megoldás?
köszi -
Wajk
addikt
válasz
vargalex #16247 üzenetére
az rendben van, de pár nap után, kb 3 az Átmeneti (buffer) memória leesik 1% alá és a LANgépen és WiFin lehal (nagyon lelassul) a hálózat, restart után minden ok. Beállítottam időszakos restartot, de azzal meg néha nem úgy alakulnak a dolgok ahogy szeretném (lsd. alább). Gondoltam egy kérdést megér, mert amúgy már jól beállt a konfig.
Ezért gondoltam, hogy restart helyett mondjuk kiüríteni a memóriát. Hátha az is elég.
update: közben próbáltam a talált sync; echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches parancsot, az minden memóriát ürít, de a Buffert pont nem
-
Wajk
addikt
sziasztok,
ezt a parancsot használom az OpenWRT-s routerem újraindítására:30 4 * * 1,3,5 sleep 70 && touch /etc/banner && reboot
Az a gondom, hogy egyes rebootok után vagy a Luci nem elérhető vagy az USB-s winyó nincsen felcsatolva. 10ből 1x, 1x. Viszont ha kikapcsolom meg be a routert akkor kivétel nélkül minden beáll 30mp-en belül.
Ha a fentebb említett kód valami softreboot akkor van valami "keményebb"?
vagy valami más reboot opció amivel talán jobban működne a router?
vagy még arra gondoltam, hogy unmountolom reboot előtt a winyót, mégha az logikailag nem tesz hozzá semmit...
30 4 * * 1,3,5 umount /dev/sda1 && sleep 70 && touch /etc/banner && reboot
köszönet
-
Soma01
veterán
Sziasztok!
Van egy régi 1043-as routerem, amin most v15-ös OpenWrt van. Ha új firmwaret szeretnék rá, akkor a sysupgrade fw kell? Mindegy, mekkora különbség van a fent lévő és az új verzió között? Mert ugye, most már v19 van, az a legújabb.
b) 1.12-es Gargoyle-ra váltáskor is sysupgrade fw-t kell majd rátennem a routerre?
c) DD-WRT esetén pedig a ....webflash.bin kell? -
-
vargalex
Topikgazda
Ha 19.07.2. akkor biztos nem az én buildem.
Jó helyen csinálod pedig. Ha a MAC címet nem írod el (és nincs is rá másik bejegyzést), illetve tényleg DHCP-n kér IP-t az eszköz, akkor mennie kellene. Log-ban nézd meg, hogy az eszköz újraindulása után milyen DHCP üzenetek jönnek...
-
mexel
veterán
Sziasztok! Lenne egy gyors kérdésem: Egy TPlink routeren OpenWrt 19.07.2 Luci van fent, Alex féle azt hiszem.
Szeretnék a tv boxomnak fix IP-t beállítani.
A "Hálózat" - "DHCP and DNS" aztán "Static Lease" -n belül hozzáadom a box MAC címét és beállítok neki egy IP-t. Mentem, alkalmazom stb. De hiába indítok újra bármit, nem adja meg neki, azt az IP-t használja amit előtte is.
Mit kellene még tennem hogy ez működjön? Valami felett elsiklok azt hiszem -
stopperos
senior tag
válasz
vviktorr16 #16233 üzenetére
Melyik wifi csatornán van a WDR3600? [1-13]
-
vviktorr16
tag
Sziasztok, olyan problémám lenne, hogy adott három router, egy Asus (Asuswrt-Merlin) ami mögött kábellel csatlakozik egy TP-Link TL-WDR3600 (OpenWrt vargalex v1.1.7) ami csak wifi osztásra van és ide szerettem volna egy harmadik routert csatlakoztatni wifin keresztül ami tovább osztja a wifit, ez egy TP-Link TL-WR841N (OpenWrt Barrier Breaker 14.07). Viszont sehogy sem akar össze jönni, mivel van openwrt alatt olyan opció, hogy a wifi hálózatokat le lehet scannelni és amit talál arra csatlakozni lehetne (reapeter mód gondolom), de a WR841N routerrel sehogy sem találom a WDR3600 routert, csak az Asus router wifijét látja, de a WDR3600 meg látja a WR841N wifijét így arra lehetne csatlakozni, de nekem ugye fordítva kéne.
Kérdésem, hogy miért nem látja a WR841N a WDR3600-at?
Firmware frissítés esetleg megoldhatná a gondot? - bár nem hiszem, mivel a WDR3600 jóval régebbi firmware van, és még is látja az összes routerem hálózatát. -
mr.perfect
tag
válasz
ArthurShelby #16230 üzenetére
ssh- én semmiképp nem tiltanám le. jártam már úgy hogy lehalt valamiért a web UI és csak ssh-n lehetett belépni. Onnan rendbe lehetett hozni.. esetleg engedd mondjuk csak a LAN fizikai interface-en..
további lehetőségek: [link] -
stopperos
senior tag
válasz
ArthurShelby #16230 üzenetére
Szia,
1) A System > Startup oldalon a dropbear-t nem engedélyezed. Én itt inkább a stop gombot használnám, mert akkor újraindításkor ez is újraindul.
2) Ezzel nem foglalkoztam. Másra bíznám innen a fórumból.
3) Én mindig módosítom, de tipikusan nem létező bolygókról nevezem el az eszközöket, pl Arrakis, Caladan, .... (a zpool-okat pedig nem létező űrhajókról...)
4) A wireguard kliensed publikus kulcsa kellene. Azt a kliensedtől kapod, nem kell a fájlt átmásolni, csak az idézőjelek közé másold be azt a karaktersort. -
ArthurShelby
addikt
válasz
vargalex #16229 üzenetére
Köszönöm szépen mindenkinek a sok hasznos választ.
De lennének még további kérdésem is
:
1. Az ssh-t le lehet tiltani valahogy (használom, de nem folyamatosan és úgy szoktam meg, hogy webui-ból engedélyezem ha kell)? Eddig csak az ssh szerver (dropbear) törlését találtam meg a neten.
2. Van felhasználó kezelés? Eddig csak a root felhasználót használtam. Szintén megszokás (pl synology), hogy a a root le van tiltva, és egy másik admin jogú, másik nevű felhasználót használnak
3. A system->hostname-et ti módosítottátok? Mármint egyrészt hasznos, hogy személyre lehet szabni (pl KisPistaOpenWrt), másrészt ez biztonságilag lehet gond, hogy tudják, hogy ez itt Kis Pista eszköze, amin openwrt-t futtat?
4. Wireguard:
Egy hibába futottam bele a kulcsgenerálásnál: [link]
umask go=
wg genkey | tee wgserver.key | wg pubkey > wgserver.pub
wg genpsk > wgserver.psk
WG_KEY="$(cat wgserver.key)"
WG_PSK="$(cat wgserver.psk)"
WG_PUB="$(cat wgclient.pub)"
Az utolsó sorra hibát dob ki: "cat: can't open 'wgclient.pub': No such file or directory"
Itt nem annak kéne lenni, hogyWG_PUB="$(cat wgserver.pub)
" ? -
vargalex
Topikgazda
válasz
ArthurShelby #16226 üzenetére
Szia!
1. Nem linux szerű, hanem linux. Ha stabil kiadáson vagy, akkor nyugodtan frissíthetsz, bár ott igazából fix a csomaglista, legfeljebb biztonsági frissítések backportja miatt frissül egy-egy csomag. Snapshot build-en nem kernel csomagok frissíthetők nyugodtan, viszont az összes szükséges kernel csomagot azonnal célszerű feltelepíteni, mivel a snapshotban folyamatosan változik a kernel is, így verzió eltérés lesz. (Telepített kernel nem frissíthető a linuxokkal ellentétben, bár a sysupgrade firmware igazából ezt (is) teszi.)
2. Jól látod, van egy base magyar fordítás és a különböző csomagoknak saját nyelvi csomagjuk, hogy ne foglaljon feleslegesen olyan fordítás helyet, aminek az alap csomagja nincs is telepítve.
3.opkg info
nagyjából megmondja (ha rendesen feltöltötték a csomag leírását):root@RT-AC65P:~# opkg info wireguard-tools
Package: wireguard-tools
Version: 1.0.20200827-2
Depends: libc
Status: unknown ok not-installed
Section: net
Architecture: mipsel_24kc
Size: 26930
Filename: wireguard-tools_1.0.20200827-2_mipsel_24kc.ipk
Description: WireGuard is a novel VPN that runs inside the Linux Kernel and utilizes
state-of-the-art cryptography. It aims to be faster, simpler, leaner, and
more useful than IPSec, while avoiding the massive headache. It intends to
be considerably more performant than OpenVPN. WireGuard is designed as a
general purpose VPN for running on embedded interfaces and super computers
alike, fit for many different circumstances. It uses UDP.
This package provides the userspace control program for WireGuard,
`wg(8)`, a netifd protocol helper, and a re-resolve watchdog script
4. Én is ipdns.hu-t használok, de ott egy ideje nem fogadnak új regisztrációt.
+1: Az egy kétsávos rádió, ezért lehet egyben b és ac is. Én anno, mikor WRT3200ACM-et használtam, ezt a rádiót használtam az IoT eszközökhöz a 2,4 GHz-es sávon (az már részletkérdés, hogy azért, mert az mwlwifi driverrel van egy olyan bug, hogy az ESP8266 eszközök nem képesek az alap 2,4GHz-es - első - rádióra csatlakozni). A hatótávval és a stabilitással sem volt semmi gond. -
fatal`
titán
válasz
1. Úgy tudom bizonyos csomagok updatelése nem javasolt, erről talán 1-2 oldalon belül is találsz információt.
2. Igen, vannak -hu végződésű nyelvi csomagok. Angolul használom, de úgy rémllik, hogy ezeket magától telepíti is, ha magyarra van állítva a luci. Nyilván nem minden csomaghoz érhető el magyar fordítást.
3. Ezt nem tudom, softethervpn-t használok l2tpvel.
4. Én ipdns.hu-t (nem a legjobb, mert nincs https, de lusta vagyok váltani), de tonnányi van. A luci-app-ddns csomagra van szükséged. Többtízféle van benne alapból, de egyedi url-t is lehet megadni (amin keresztül frissíti az ip-t).
A harmadik rádióhoz azt hiszem nincs antenna (vagy minimális), így a hatótávja zero, talán instabil is, én letiltottam.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
szerk: a linksys wrt3200acm-nek megjelent openwrt-ben egy újabb (3.) rádiója 5GHz-en bgnac (alapból nem értem, hogy lehet b és ac is egyben...). Olvastam, hogy ezt a gyári valamiféle scannelésre, feltérképezésre használta és nem a legstabilabb. Itt konkrétan van valami haszna openwrt-ben, vagy tiltsam le (disable), vagy mit csináljak, hogy valami hasznos is hajtson?
-
ArthurShelby
addikt
Csatlakoznék az openwrt-sek táborához egy linksys wrt3200acm-mel. Lenne is pár kérdésem.
1. Ez is linux szerű, tehát a csomagoknál update list után az összes csomagra mehet nyugodtan az upgrade?
2. Látom, hogy van magyar fordítás, de ez hogy működik? Van egy alap magyar luci, plusz még egyéb csomagokhoz magyar fordítás? (bár lehet, hogy jobb így angolul, de a kaland vágy ég bennem, hogy magyar legyen)
3. Wireguard szerverként is szeretném használni. Van valahol egy leírás a csomagokról, hogy egy csomag mit tartalmaz, pl mi az a "wireguard-tools"?
4. Ki milyen ddns- szolgáltatót használ? Eddig nekem mindig volt ddns a router gyártójától (asus, synology)?
hirtelen csak ennyi : -
CheGhost
aktív tag
válasz
ArthurShelby #16224 üzenetére
Szia!
Nekem nemrég a "milyen routert vegyek?" topikban az openwrt alatt a fast transtition-t (802.11r) ajánlották. [video]
Nem mesh, de ha csak a gyors váltás elegendő, akkor működhet neked is.A wds (wireless distribution system) nem egyenlő a mesh-el. Az openwrt alatt tudtommal néhány megoldással próbálkoztak, de nem tudom, hogy mennyire működnek.
-
ArthurShelby
addikt
Keresem a legjobb wifi roaming hálózatot.
Anno volt szerencsém az asus mesh-éhez (aimesh), hallottam az synology mesh-éről is, de az sem volt az elmesélések alapján meggyőző.
Aztán javasolták az ubiquiti unifi termékeket, ott elvileg nagyon jó a roaming (talán mert központosított).
De most eszembe jutott, hogy esetleg a WDS lenne a legjobb, openwrt-nél már lehet wpa2-vel is, így lehet az lenne a legjobb megoldás (ethernet backhaul lenne minden ap-nál).Van aki használ itt wds-t és ha igen mi a tapasztalata? (meg a véleménye az egész roaming dologról)
szerk: talán tomato-nál is van wds wpa2-vel, de ebben már nem vagyok biztos, illetve nem ismerek ac-s tomato routert
szerk2: asus ac68u, ac66u b1 eszembe jutott mint tomato-s lehetőség, de ott nincs wireguard lehetőség, illetve a gigabit kihajtása ott is gond lehet -
r4pt0r
tag
válasz
rErEaT #16222 üzenetére
Szimplán szimpatikus az időtállósága, későbbi frissítései ha esetleg a gyárit már nem is támogatják. Meg ha mégis be kell valamit állítani amit nem lehet a gyáriban itt csak könnyebb lenne. Plusz gondolom szabadabb, annyi dolgot tudsz beállítani amit bír a HW. Pl a gyári digis router amit adtak kb 10 fix IPt enged beállítani, utána már nem lehet.
-
r4pt0r
tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy routert OpwnWRThez, lehetőleg nem túl drágát?
Nem használom majd semmi extrához, se VPN, se torrent, stb., wifi se kell bele.
Tudja kezelni a Gigabites letöltést, feltöltést teljes sebességgel, aktív tűzfallal.
Köszi
-
krealon
Topikgazda
válasz
ArthurShelby #16219 üzenetére
Jogos.
Lease time a korrekt elnevezes. -
ArthurShelby
addikt
válasz
krealon #16218 üzenetére
Köszönöm szépen az "IPv4 for Dummies" DHCP leckét"
, azt hiszem értem!
csak egy utolsó
"A DHCP cimeknek van egy, a szerveren beallitott ervenyessegei ido (Time-To-Live (TTL)) erteke"
Nem a dhcp lease time-ra gondoltál?
Nekem a ttl teljesen máshol, pl a traceroute-nál rémlik (van egy eredetileg beállított értéke, és minden router csökkenti 1-gyel az értékét, ha az érték eléri a 0-t eldobja a csomagot). -
krealon
Topikgazda
válasz
ArthurShelby #16211 üzenetére
"Igazából azt furcsálom, hogy az van amit a kliens akar, azt az ip-t ki tudja erőszakolni magának"
Valamit nagyon felreertelmezel.
A DHCP mukodese a kovetkezo:
DHCP OFFER-bol tobb is erkezhet a kliens DISCOVER keresesere, ezekbol valaszthat maganak egyet, amit beallit es visszaigazol.
Ha mar volt egyszer ervenyes IP cime a kliensnek, akkor csak megujitast vegez, ekkor az elso 2 lepes kimarad.
A DHCP cimeknek van egy, a szerveren beallitott ervenyessegei ido (Time-To-Live (TTL)) erteke, ha ennek a fele lejart, akkor a kliens megprobalja megujitani a cimet.
Onhatalmulag (szabvany szerint) nem kerhet maganak cimet a kliens, vagy ha megis, akkor csak ugy kaphat ACK (ACKnowledged, elfogadva) valaszt, ha a kert cim megfelelo es nem utkozik semmilyen, a szerveren definialt szabalyba.
Maskulonben NAK (Not-AcKnowledged, nem-elfogadva) lesz az eredmeny.Ezzel veget ert a "IPv4 for Dummies" DHCP leckeje
-
Archttila
veterán
válasz
MasterMark #16215 üzenetére
Természetesen nem.
Routeren van az OpenWRT, csak azért kellene tiltanom az LG domaint, mert egy CX OLED-em van, amin néha elkefélik az fw-t, ezt szeretném megakadályozni. Hiába kapcsolom ki az auto updat-et, sokszor akkor is önkényesen feltelepíti... -
Archttila
veterán
válasz
MasterMark #16213 üzenetére
De egy TV-ről lenne szó...
-
Archttila
veterán
OpenWRT alatt hol tudok egyetlen domain-t letiltani? Lehetőleg (emiatt) nem szeretnék rá AdBlock-ot, csak az lg.com -ot szeretném feketelistázni.
-
Archttila
veterán
válasz
Zsombe #16181 üzenetére
Én egy éve amikor áttértem ath79-re akkor 75MB/s sebességet mértem LAN-on [link] Archer C7 v4 (SW offload ON)
Azóta jött pár frissítés, de a sebesség nem változott. 75-80MB/sLenne egy kérdésem. OpenWRT alatt hol tudok egy konkrét domain-t letiltani? Nem szeretnék ré AdBlock-ot, csak egyetlen címet akarok feketelistázni.
-
krealon
Topikgazda
válasz
ArthurShelby #16200 üzenetére
"Ha én kiosztok fix ip címet a host-on (router-en), akkor ezt hívjuk statikus dhcp-nek?"
Pontosan.
"Ha a dhcp tartományon kívül osztok ki fix ip-t, akkor akkor az még statikus dhcp?"
Az, hogy honnan osztod a cimet mindegy. Ha egy MAC-hez mindig ugyanazt az IP cimet kuldi ki a DHCP szerver, akkor az staikus DHCP.
"Illetve ha én a host-on adok egy fix ip-t a kliensnek, és a kliensben is megadom a fix ip-t, amivel csatlakoznia kell, de a 2 cím különbözik.
Akkor nem fog tudni csatlakozni a kliens, vagy tud csatlakozni és a kliens akarata érvényesül (meg kapja az általa kért ip-t)?"Itt most nagyon keverednek a dolgok.
Ket lehetoseg van.1, a kliens a rajta beallitott fix halozati ertekekkel dolgozik (IP, mask, gateway, DNS) nem foglalkozik a DHCP-vel vagy
2, DHCP-n ker maganak cimet es halozati parametereket.
A DHCP szerver ugynevezett DHCP pool-okbol (cimtartomany) oszt cimet.
Ha egy kliensnek a pool-on kivulrol osztasz cimet, akkor az tekintheto egyetlen erteket tartalmazo kulon pool-nak.Megfelelo tuzfal szoftver eseten lehetoseg lehet arra, hogy egyutt mukodjon a DHCP szerverrel es peldaul csak az ott kiosztott cimeknek tegye lehetove az internet elerest, a kezzel beallitott allomasoknak ne.
-
fatal`
titán
válasz
ArthurShelby #16202 üzenetére
A kliens mondja meg, hogy DHCP-t kér, vagy milyen címen csatlakozik a hálózathoz. Ha fix ip-n valami marhaságot kér, akkor nem lesz hálózat.
-
fatal`
titán
válasz
ArthurShelby #16200 üzenetére
Első kérdés: Igen.
Második: Tud csatlakozni. Ha a kliensen fix ip-t osztasz ki, akkor ott kikapcsolod a DHCP klienst, tehát az lesz az IP, amit ott beállítasz (feltéve, hogy másik eszköz IP címével nem ütközik)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Parkside szerszám kibeszélő
- Samsung LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen monitort vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Projektor topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Xbox Ultimate előfizetések
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- iKing.Hu - Honor Magic 6 Pro - White - Használt, karcmentes
- OLCSÓBB!!! Lenovo Thinkpad T480S üzleti i5-8350u 8th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD, több db, gar.
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest