Hirdetés

2019. május 24., péntek

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

PROHARDVER!

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5451) Major Major


Major Major
(őstag)

Sziasztok! Ubuntunál tettem fel a kérdést, de lehet inkább itt kellett volna.
Esetleg van valakinek ötlete?

Szerk: (utfs) látom Sipi kolléga már találkozott a problémával. valami haladás esetleg?

[ Szerkesztve ]

The recipe for perpetual ignorance is: Be satisfied with your opinions and content with your knowledge.

(#5452) Sipi válasza Major Major (#5451) üzenetére


Sipi
(PH! addikt)

Semmi... De elszomorítasz. Épp azon voltam, hogy más ThinkPadeken is kipróbálom az IrDA portot, erre kiderül, hogy esélytelen?
Fene vinné azokat a fickókat, akik leírják, hogyan csinálták és hogyan működik... Ezek szerint nem kitaláció.
Úgy rémlik, nem elég a setseriallal kikapcsolni a serial támogatást. Ubuntu alapból mindenféle modult betölt, ergo bent lesz az irda-kezelés és az irda driver (nsc-iscc?) is. Ezeket is ki kell szedni. Minimális betöltött modullal elértem, hogy nem fagy (a seriallal akad, resource busy, az irda-val fagy), de jelet nem érzékel.

A neten keresgélve az jött le, hogy az IrDA szabvány totál más frekvenciákat, modulációt, mittudoménmit használ, mint a LIRC, valószínűleg egy programozható táviránítót kellene kipróbálni, amin változtatható a jel.

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#5453) GD válasza ngabor2 (#5419) üzenetére


GD
(PH! addikt)

kb 2-3 hónapja forgattam (ha azóta nincs újabb) és simán benne volt az xv, igaz kell hozzá valami lib előtte, libxv vagy .... valami ilyesmi.. synaptic kidobja

(#5454) Major Major válasza Sipi (#5452) üzenetére


Major Major
(őstag)

ha ezt a sorrendet követem

sudo rmmod irtty_sir sir_dev irda
sudo setserial /dev/ttyS1 uart none
sudo modprobe lirc_sir io=0x02f8 irq=3

akkor nem fagyasztja le a cuccot
viszont a mode2 így sem lát semmi jelet
ez az nsc_ircc meg nem tudom mi, lsmod nem adja ki
bár van ilyen a dmesgben

[ 27.992000] nsc_ircc_pnp_probe() : From PnP, found firbase 0x2F8 ; irq 3 ; dma 3.
[ 27.992000] nsc-ircc, chip->init
[ 27.992000] nsc-ircc, Found chip at base=0x02e
[ 27.992000] nsc-ircc, driver loaded (Dag Brattli)
[ 27.992000] nsc_ircc_open(), can't get iobase of 0x2f8
[ 27.992000] nsc-ircc, Found chip at base=0x02e
[ 27.992000] nsc-ircc, driver loaded (Dag Brattli)
[ 27.992000] nsc_ircc_open(), can't get iobase of 0x2f8

The recipe for perpetual ignorance is: Be satisfied with your opinions and content with your knowledge.

(#5455) Sipi válasza Major Major (#5454) üzenetére


Sipi
(PH! addikt)

Akkor ugyanott jársz, mint én. :)
Kieszedted az IrDA-kezelő modulokat.
Letiltottad a serial-modult.
Ergo, nincs mivel ütköznie, de nem is lát jelet...

Ez a modul a National SemiConductor IR chipjét kezeli. A log azt írja, nem talál a megadott helyen eszközt, így valszeg be sem töltődött, azért nem listázza az lsmod.

Most találtam még vagy 20 cikket, mind azt írja, milyen klasszul megy az IrDA-s távirányítás. Érdekes módon mind a fő lépésnél ugrik egyet, leírja, mit kell matatni, hogy betöltsd a modult, majd a következő lépés: öröm, bódogság, megy a lirc. :(

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#5456) odonye


odonye
(lelkes újonc)

ÜDv! Adódott egy kis gondom, egész pontossan nem is nekem, de ez msot lényegtelen. Van egy QGRUBEditor, melyet az INSTALL.txt-ben leírtak alapján nem igazán sikerül feltelepítenem.
kewr:~/a$ qmake-qt4
bash: qmake-qt4: command not found
Ezt kapom válaszul. Köszönöm. És bocs.

(#5457) Major Major válasza Sipi (#5455) üzenetére


Major Major
(őstag)

Neked milyen thinkpaded van? Ha jól láttam R52-n, R40-en, T20-on sikerült a tulajoknak működésre bírni...

Ez a téma off lenne? :)

The recipe for perpetual ignorance is: Be satisfied with your opinions and content with your knowledge.

(#5458) Major Major válasza odonye (#5456) üzenetére


Major Major
(őstag)

sudo apt-get install libqt4-dev

megvolt?

The recipe for perpetual ignorance is: Be satisfied with your opinions and content with your knowledge.

(#5459) VladimirR


VladimirR
(PH! nagyúr)

az alabbira ha vetnetek egy pillantast, s elmondanatok mit gondoltok, rendkivul halas lennek

Mar 19 15:59:16 --------- ddclient[2023]: SUCCESS: updating ---------------.net: good: IP address set to ---.---.---.---
Mar 19 15:59:16 --------- postfix/pickup[2662]: D8D1C5926A: uid=0 from=<root>
Mar 19 15:59:17 --------- postfix/cleanup[2686]: D8D1C5926A: message-id=<20080319145916.D8D1C5926A@---------------.net>
Mar 19 15:59:17 --------- postfix/qmgr[2092]: D8D1C5926A: from=<------@---------------.net>, size=490, nrcpt=1 (queue active)
Mar 19 15:59:17 --------- postfix/pipe[2689]: D8D1C5926A: to=<------@---------------.net>, orig_to=<root>, relay=dovecot, delay=1.5, delays=0.91/0.1/0/0.46, dsn=
Mar 19 15:59:17 --------- postfix/qmgr[2092]: D8D1C5926A: removed
Mar 19 16:00:01 --------- /USR/SBIN/CRON[2695]: (root) CMD (if [ -x /etc/munin/plugins/apt_all ]; then /etc/munin/plugins/apt_all update 7200 12 >/dev/null; e
Mar 19 16:00:01 --------- /USR/SBIN/CRON[2696]: (munin) CMD (if [ -x /usr/bin/munin-cron ]; then /usr/bin/munin-cron; fi)
Mar 19 16:05:01 --------- /USR/SBIN/CRON[2706]: (root) CMD (if [ -x /etc/munin/plugins/apt_all ]; then /etc/munin/plugins/apt_all update 7200 12 >/dev/null; e
Mar 19 16:05:01 --------- /USR/SBIN/CRON[2707]: (munin) CMD (if [ -x /usr/bin/munin-cron ]; then /usr/bin/munin-cron; fi)
Mar 19 16:09:01 --------- /USR/SBIN/CRON[2711]: (root) CMD ( [ -x /usr/lib/php5/maxlifetime ] && [ -d /var/lib/php5 ] && find /var/lib/php5/ -type f -cmin +$
Mar 19 16:09:40 --------- kernel: Clocksource tsc unstable (delta = 108027963 ns)
Mar 19 16:09:40 --------- kernel: Time: pit clocksource has been installed.
Mar 19 16:10:01 --------- /USR/SBIN/CRON[2724]: (root) CMD (if [ -x /etc/munin/plugins/apt_all ]; then /etc/munin/plugins/apt_all update 7200 12 >/dev/null; e
Mar 19 16:10:02 --------- /USR/SBIN/CRON[2725]: (munin) CMD (if [ -x /usr/bin/munin-cron ]; then /usr/bin/munin-cron; fi)
Mar 19 16:14:57 --------- ddclient[2023]: WARNING: cannot connect to checkip.dyndns.com:80 socket: IO::Socket::INET: Bad hostname 'checkip.dyndns.com'

illetve kicsit kesobb, 3-4 ddclient-es hibauzenettel kesobb van egy ilyen is:

Mar 19 16:37:02 --------- kernel: NETDEV WATCHDOG: eth0: transmit timed out
Mar 19 16:37:38 --------- ddclient[2023]: WARNING: cannot connect to checkip.dyndns.com:80 socket: IO::Socket::INET: Bad hostname 'checkip.dyndns.com'

ezek utan (legalabbis gondolom) a gep nem erheto el kivulrol, s lathatoan o sem tud kifele kommunikalni

lspci azt mondja, hogy a halokartya egy ilyen (es igaza is van):

00:11.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9 Ethernet Pro 100 (rev 08)

uname -a pedig ezt mondja:

Linux --------- 2.6.24-1-486 #1 Thu Jan 31 19:52:42 UTC 2008 i586 GNU/Linux

mindezt egy debian sid-en

barminemu otletet, tippet szivesen fogadok, eleg zavaro, hogy a heten mar keyt resetre volt szukseg (sajna nincs a kozelben megfelelo billentyuzet, hogy maskent leallithassam)

[ Szerkesztve ]

(#5460) Sipi válasza Major Major (#5457) üzenetére


Sipi
(PH! addikt)

T23. Végül is nem OFF, de összesen ketten rágódunk rajta, ráadásul csak azt tudjuk leírni, hogy nem működik. :)

A fórum többi ThinkPadese (akik egy rásze ráadásul Linuxozik is) pedig nem óhajt részt venni eme világmegváltó tesztelésben.

Sajna, a T20 és T23 elvileg ugyanaz, most jó ideg lettem, hogy a T20 miatt nálam is mennie kellene. :(

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#5461) ngabor2 válasza GD (#5453) üzenetére


ngabor2
(PH! nagyúr)

köszi, ez hiányzott... valószínűleg. ha lesz lelki erőm, akkor újrafordítom. ha nem... akkor marad a régi.

(#5462) ngabor2


ngabor2
(PH! nagyúr)

hozzáértők, gyertek kötözködni :)

(#5463) zoltanz válasza ngabor2 (#5462) üzenetére


zoltanz
(PH! nagyúr)

A Puppy használom most netezésre és a SeaMonkey böngészővel (igaz a java-t nem akarja az istenért sem) Egy letöltő gépen megnéztem ami PIII építésű és 256 MB -al van megáldva simán veszi az akadályokat úgy hogy a flash hirdetésekkel teletűzdelt oldalakból is mint pl. index stb. 10 meg van nyitva és vágtázik a gép miközben olvasok :) és elindíthatok mellé még egy két progit is néha.

Csak a változás állandó XD

(#5464) Bici


Bici
(PH! félisten)

Szasztok!

Továbbra is az internet sebességgel vesződöm.

A téma a következő:
Adott egy openSUSE 10.3, frissen telepítve. Ráraktam a legújabb Operát, és még pár progit (pl. torrent) a beépített csomagkezelővel.
Az előre telepített Firefox a 4Mbites netből 3.4 körül tud. Ez mondjuk oké (windózos gépek 3,7-3,8).
Az Opera, és az összes többi utólag felrakott progi 700Kbit-1,2Mbit sebességgel vánszorognak. (megbízható, stabil sebességű forrásokkal teszteltem)

A hálózat felépítését változtattam már ezer féle képpen (routerrel - anélkül, fix IP - DHCP), de mindenhogy ugyanaz a helyzet. próbáltam a window_scale-t átállítani, kikapcsolni, de egyik sem vezetett célra.

Valami beállítás lesz szerintem, amire kezdőként nem jövök rá. Átolvastam a kézikönyv egy részét, de csak rizsával találkoztam a témában (vagy más problémára való megoldással).
Amit nem tudok nem észrevenni: beépített progi gyors, minden utólag felrakott netes progi lassú...

Akinek van ötlete, az ne fogja vissza magát! :U

Előre köszi!! :)

[ Szerkesztve ]

(#5465) Bici válasza Bici (#5464) üzenetére


Bici
(PH! félisten)

ui.: A jelenség konkrétan az, hogy a firefox-on kívül minden program azt csinálja, hogy elindul a letöltés, és egy idő, vagy bizonyos adatmennyiség után megáll egy pillanatra, aztán folytatja. Vagyis szaggat a letöltés. :DDD
Egy 1MB-os file esetén 5-6 megállás tapasztalható.
Szerintem ez lehet a bajok okozója...

[ Szerkesztve ]

(#5466) Core2duo6600 válasza Bici (#5465) üzenetére


Core2duo6600
(PH! nagyúr)

Valami csomagutemezőre gyanakszom
Próbáld meg a linken lévőt hátha segít
[link]

Én azt vettem észre, hogy a suse alatt sokkal lassabb minden netes akármi, mint a vista alatt
eddig leggyorsabb a mandriva line rendszerrel volt szédűletes tempoval ment

Majd feltettem a powerpackot
és ismét lassabb mint a windows
firefoxxal és wine alatt uttorrenttel teszteltem

Asus Z97 Deluxe , Core i7 4790, Asus ATI Radeon 5870, 32 GB Kingstone DDR3 1600, Samsung SSD, Dell Latitude 6430

(#5467) Bici válasza Core2duo6600 (#5466) üzenetére


Bici
(PH! félisten)

A linken lévő egy Firefox kiterjesztés, nem?
Ez az egyetlen progi, ami úgy-ahogy gyors. Pont a többit kellene megoldani szerintem valami központi megoldással. Szerintem a probléma is központi, hiszen (az FF kivételével) minden netes progira igaz.
Legalábbis én ilyesmire gyanaxom...

(#5468) Core2duo6600 válasza Bici (#5467) üzenetére


Core2duo6600
(PH! nagyúr)

Nem keigészítő
Hanem finomhangolni lehet az ff beállításait
az 5let benne az, hogy lehet, hogy a tobbi progiban is lehet hasonlóakat beállítani
de nekem is elég lassú volt minden netes dolog a linux alatt, bár igaz, hogy 32 bitesben tettem fel
Hany bites a rendszered, mert ha 64 es akkor lehet, hogy 64 bites progikat kellene használnod

Asus Z97 Deluxe , Core i7 4790, Asus ATI Radeon 5870, 32 GB Kingstone DDR3 1600, Samsung SSD, Dell Latitude 6430

(#5469) Bici válasza Core2duo6600 (#5468) üzenetére


Bici
(PH! félisten)

:DDD
Egy 2.8-as s478 foglalatos Celeronom van. 64 bitet még hírből sem hallott. :D
Az érdekes az, hogy ubuntu linux alatt minden ugyan olyan gyors volt, mint win alatt. lazán jött a 3.8Mbit minden progival. Igaz az a wubi volt.
Már rájöttem, hogy maradnom kellett volna a biztosan működő dolognál, de akkor sem normális, hogy egyik program frankó, az összes többi nem.
Mindenesetre megnézem holnap ezt a finomhangolást, és háth aleszűrök belőle valami okosat. Mostmár nem hagyom magam, utánajárok a problémának. ;]
Köszi a linket!! :R

[ Szerkesztve ]

(#5470) GD


GD
(PH! addikt)

hd video-hoz mi az ajánlott minimál config? cpu, ram, vga~ gúgli nem segített..vagy nemokosan használtam..

(#5471) VladimirR válasza GD (#5470) üzenetére


VladimirR
(PH! nagyúr)

erre nem igazan lehet ultimat valaszt adni, hd videobol is sokfele van, fugg a felbontastol, tomorites fajtajatol es a bitsurusegtol is

nekem 2500+ barton vista alatt (bar nem hinnem, hogy sokat szamit) cpu optimalizalt (mmx, sse, 3dnow - asszem) mlapyer-rel 720p-ket nagyjabol jol viszi (bar neha kell a framedrop), 1080-akkal viszont mar bajban van (legalabbis az x264-esekkel, wmv-kkel, viszont mpeg2-t gyonyoruen viszi abbol is)

ram szerintem annyira nem kinos pont, de procira annyit tudokmondani, hogy minel nagyobb

vga-k kozul, ha jol tudom, csak az ati HD sorozataban van tisztesseges hw tamogatas HD cuccok lejatszasahoz

[ Szerkesztve ]

(#5472) GD válasza VladimirR (#5471) üzenetére


GD
(PH! addikt)

köszi
xpsp2-vel, gom player, 720-ast (mkv) vitte a 4300-as @1800 kétmagos intel core2 meg integrált vga, bent a céges gépemen kipróbáltam. a konfigomban lévő gépem viszont még ennek is kevés. lassan érik egy csere.. ellenben a kép tényleg nagyon szép és nincs sehol kockásodás, viszont filemérete is van neki

(#5473) VladimirR válasza GD (#5472) üzenetére


VladimirR
(PH! nagyúr)

3000+ kellene, hogy vigye, mint irtam, a legtobb 720p-vel a 2500+ barton-om is elboldogul (bar neha picit jitter-es)
viszont mindenkepp erdemes cpuoptimalizalt lejatszoval nezni, sima, 386-osra forditott mplayer-hez kepest ez kb a fele prociidot igenyli (nem tudom, linux ala talani-e ilyen elore leforditott valtozatokat, de ott annyira nem is jelent nehezseget ujraforditani egyet)

(#5474) GD


GD
(PH! addikt)

milyen pci vagy pci express-es sata 4 portos kártyát tudtok ajánlani linuxhoz (chipest)? lényeg hogy a legnépszerűbb gyári kernelek ismerjék, ne kelljen babrálni
funkciója leginkább csak alaplapi sata port bővítés lenne
webshop link jöhet
árérzékenység= max 7K
érdemes pci express-t venni? :U (alaplap tudja)

(#5475) bambano válasza GD (#5474) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

A silicon image chipsetes kártyák közül az alap sorozat (3112, 3114) kétesélyes, némely alaplapokban jó, de nekem van olyan gépem is, amiben kehes.

A nagyobb silicon image chipesek jók.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#5476) Bici


Bici
(PH! félisten)

Sziasztok!

Jelen pillanatban egy Suse 10.3-as linux figyel a PII-400-as gépemen, amiben 256MB RAM van csak. Néha belassul a dolog, főleg, ha megy a torrent, és pl. netezek, vagy zenét hallgatok. Ilyenkor a vinyó elkezd pörögni, és eltelik sok idő, mire magához tér a rendszer.
Már lecsupaszítottam szegényt, haogy tudtam, de nem segített sokat.
Tudtok ajánlani olyan disztrót, aminek van grafikus felülete, és kevés memóriát igényel?
Melyiknek kell több memó, a KDE-nek, vagy a Gnome-nak? Esetleg más memóriatakarékosabb ablakkezelők léteznek? Nem kell szépnek lennie.

Köszi!

(#5477) bambano válasza Bici (#5476) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

Ha a memória fontos, akkor se kde, se gnome. Hanem mondjuk fvwm.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#5478) Bici válasza bambano (#5477) üzenetére


Bici
(PH! félisten)

Rendben van, köszi.

Tudsz olyan disztróról, amiben ez alapból benne van, vagy fel lehet rakni a süsüre is a gnome helyett?
És ezt hogy indítom el? Gondolom, először ki kell kapcsolni a Gnome-ot, nem? Vagy uninstallálni kell?
Ilyet még sosem csináltam. :B

Köszi!

(#5479) GD válasza Bici (#5478) üzenetére


GD
(PH! addikt)

rákeresel a süsü csomagkezelőjében és felrakod ha benne van.. ha nem akkor google-> az ablakozó oldala, letöltés és howto :-)
a bejelentkező képernyőn (gdm, kdm) kiválasztod az ablakozót (grafikus felület változtatása)

(#5480) Anakin007


Anakin007
(fanatikus tag)

Üdv Mindenkinek!
Még mindig a nyomtatással bajlódom. :((( Adott egy cups és egy samba. Jelenleg úgy megy, hogy samba-n keresztül lehet lan-ról nyomtatni (már ha van ideje kivárni az embernek).
samba-server-3.0.20-3.2.20060mdk és cups-1.1.23-17.2.20060mdk vannak konkrétan telepítve. Az a bajom, hogy ha XP alól csak az elérhető nyomtatókat akarom megnézni, legalább 1 percig tart, mire beszerzi a listát a szervertől. Azt látom a switch-en, h vadul megy az adat LAN-on és nem történik semmi 1 percig. Miután sikerült felvenni az XP-s kliensen a hálózati nyomtatót és kapásból nyomtatni szeretnék, kb. 1-2perc, mire elindul a nyomtatás, sima notepad-ból is egy 1 szavas szöveg.
Logokban semmi, pedig debug-ra állítottam már a a samba-t.
Ha magáról a szerverről akarok nyomtatni, szinte azonnal megindul és hibátLAN. ;] 5let everybody?

Ha Isten létezne, hinnék benne.

(#5481) Bici válasza GD (#5479) üzenetére


Bici
(PH! félisten)

Oks, köszi!

(#5482) Daneey


Daneey
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Nyomtató (HP Deskjet 3325) beállításával küzdök Debian stable rendszeren. cups, hplip telepítve csomagkezelővel, foomatic-filters is fent van.
Felismertetem a nyomtatót, látszólag minden rendben, megjelenik a nyomtatók listája között. Akarok bármilyen progiból nyomtatni, erre kilistázza a Jobs-ban, hogy van egy, de semmi megmozdulás.

Hiába törlöm a nyomtatót, majd vissza, ugyanaz az eredmény.

Viszont a dmesg egy érdekes jelenséget produkált; a nyomtató babrálása közben ilyen üzeneteket küldözgetett:

drivers/usb/class/usblp.c: usblp0: USB Bidirectional printer dev 4 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x03F0 pid 0x7004
usbcore: registered new driver usblp
drivers/usb/class/usblp.c: v0.13: USB Printer Device Class driver
ppdev0: registered pardevice
ppdev0: unregistered pardevice
ppdev0: registered pardevice
ppdev0: unregistered pardevice
ppdev0: registered pardevice
ppdev0: unregistered pardevice
ppdev0: registered pardevice
ppdev0: unregistered pardevice
ppdev0: registered pardevice
ppdev0: unregistered pardevice
ppdev0: registered pardevice
ppdev0: unregistered pardevice
ppdev0: registered pardevice
ppdev0: unregistered pardevice
ppdev0: registered pardevice
ppdev0: unregistered pardevice
ppdev0: registered pardevice
ppdev0: unregistered pardevice
ppdev0: registered pardevice
ppdev0: unregistered pardevice
drivers/usb/class/usblp.c: usblp0: removed

Mintha akarna egy virtuális portot létrehozni, de valamiért "nem sikerül neki"?

Valami ötlet?

Köszi előre is.

[ Szerkesztve ]

(#5483) bambano válasza Daneey (#5482) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

Ezt akkor játszotta el nekem, amikor usb kompatibilitási baja volt. Próbáld másik usb-be dugni a nyomtatót. vagy ellenőrizd le, hogy mindhárom usb driver be van-e töltve (ehci, uhci, ohci).

[ Szerkesztve ]

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#5484) dabadab


dabadab
(Jómunkásember)

Mivel egy van par bazi nagy konyvtarakan rengeteg apro file-lal (amiknel azt ext3 baromira belassul) ezert "alternativ" fs-ek fele kacsintgatok. Van valakinek tapasztalata ReiserFS-sel vagy Reiser4-gyel? Esetleg vmi mas tipp?

DRM is theft

(#5485) &rew válasza dabadab (#5484) üzenetére


&rew
(PH! addikt)

talaltam par tesztet es ott az xfs-t javasoljak, bar a procihasznalata picivel nagyobb az ext3-nal, viszont nagy fastrukturakon gyorsabb volt (letrehozas, kereses, stb). sosem hasznaltam. viszont masfel-ket evesek az altalam latott tesztek, azota valtozhatott is a dolog.
lehet legjobb az lenne ha a sajat vasadon probalnad ki (ha van lehetoseged). vagy egy masik vinyoval, esetleg egy felszabadithato particioval, mert adott konfigon is mulhat.

(#5486) dabadab válasza &rew (#5485) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

A sebessegteszteket most keszitem elo (reiser3, jfs, xfs, meg lehet, h referencianak ext3 is), igazan a hosszabb tavu tapasztalatokra (stabilitas, aramszunet-tures :) meg hasonlok) vagyok kivancsik.

DRM is theft

(#5487) &rew válasza dabadab (#5486) üzenetére


&rew
(PH! addikt)

aramszunet-tures? szunetmentes :) persze ha nem gigawattos szerverekrol van szo. abban az esetben, ha csak a vinyo megkapja a tapot annyi ideig amig kiirja a buffer tartalmat, akkor jo esellyel nem lesz gond az filesystem-mel. vagy ha plusz letiltod a filecache-t :)

(#5488) bambano válasza dabadab (#5484) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

nekem évekig volt xfs squid alatt, stabilitási gondom nem volt vele, áramszüneteket is bírta. azt nem tudom megmondani, mit produkált volna ugyanaz a cucc másik filerendszerrel.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#5489) Vladi válasza dabadab (#5486) üzenetére


Vladi
(Topikgazda)

Elég friss teszt. Érdemes megtekintened. Újabb fájlrendszerek is szerepelnek benne. (ext4,btrfs)

Áramszünet teszt. Hmm... :D

[ Szerkesztve ]

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#5490) zoltanz válasza dabadab (#5484) üzenetére


zoltanz
(PH! nagyúr)

Én is az XFS -rõl olvastam, hogy nem volt probléma vele, de lehet inkább aról van szó relatív kevés helyen használják és még nem állt elõ bonyolult szituáció ahól hiba történt volna.

Az adat titkosítás nézegetem akár EXT3 EXT2 fájlrendszeren létre lehet hozni titkosított fájlrendszert (több eszközre is kimenthetõ a kulcs, ha az egyik elveszik pl.) ez a LUKS féle algoritmus 2.6 os kerneltõl támogatott (épp mérhetõ teljesítmény csökkenéssel operál). Lényegesebb, akár felfogható egy online check eljárásnak is, (igaz csak adategyezésre alkalmas és persze elötte az integritást ellenõrzni kell) azaz elfogadható biztonságban tudhatjuk adatainkat egyszerre mindkét szinten.

[ Szerkesztve ]

Csak a változás állandó XD

(#5491) Daneey válasza bambano (#5483) üzenetére


Daneey
(fanatikus tag)

Sajnos egyik módszer sem vált be. Másik slotra tettem a nyomtatót, sőt be is töltöttem az uhci modult (mert az nem volt betöltve), de sajnos ugyanaz az eredmény...

Pedig régebben egy debian testing működött... :(

(#5492) bambano


bambano
(Jómunkásember)

tudnátok valami egyszerű, linuxos progit (ha parancssori, az is jó), ami:
- felsorolja nekem adott határig az összes prímet
- adott nem prím számról megmondja a prímtényezős felbontását

thx.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#5493) Bici


Bici
(PH! félisten)

Hali!

Létezik valami megoldás arra, hogy MAC-re íródott progikat Linux alatt lehessen futtatni?
Gondolom, mivel az is Unix (BSD) rendszerű, hátha van valami megoldás... :U

Köszi!

Bambano: Ha keddig ráér, akkor megírom neked Flash-ben, az megy mindenhol. :)

[ Szerkesztve ]

(#5494) bambano válasza Bici (#5493) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

összeütöttem egy c progit, ami 2 milliárdig szitál, de több, mint 1G lett a végeredmény:) az egy érdekes folyamat lenne, hogy betolok 1G adatot egy böngészőbe meg flashbe :)

Régebben volt egy iBCS2 projekt, amivel idegen oprendszerre írt cuccokat lehetett linuxon futtatni, hogy él-e még, az számomra kérdés. Viszont a grafikus felületben szerintem túl nagy különbség van, nem fog átjönni semmi.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#5495) Bici válasza bambano (#5494) üzenetére


Bici
(PH! félisten)

Ja, hogy két milliárdig kell... :D Ezt nem tudtam. :B

(#5496) Vladi


Vladi
(Topikgazda)

Most nézegetem ezt az upstart dolgot. De nem igazán értem miről szól. :F
Mit jelent az esemény alapú szabályozás? Hogy néz ki ez a valóságban?
Nincs valami egyszerű leírás erről? Vagy valaki pár mondatban össze tudná foglalni miven tér el a System-V init rendszertől?

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#5497) Sianis válasza Vladi (#5496) üzenetére


Sianis
(PH! kedvence)

Gondolom úgy működik, hogy az Upstart kap egy olyan eseményt, hogy szükség lenne egy bizonyos szolgáltatásra. És ezért elindítja. Gondolom abban tér el, hogy nem kell inittab amiben leírod, hogy mi kell és mi nem. Valójában azt nem tudom, hogy az eseményeket mi generálja.

Sianis

(#5498) Bici


Bici
(PH! félisten)

Heló!

Létezik a Wubi-n kívül olyan linux disztró, ami ntfs partícióra megy fel, és később egyszerűen törölhető win alól?
Esetleg valami trükkös progi, ami ezt lehetővé teszi?
Próbálkoztam VirtualBox-al, de annyira lassú volt hogy inkább hanyagoltam...

Köszi!

(#5499) 7 válasza Bici (#5498) üzenetére


7
(PH! addikt)

VMware talán? :)

(#5500) escie válasza bambano (#5492) üzenetére


escie
(őstag)

valamelyik CAS?
mondjuk a maxima (wxMaxima).

I'm back, baby!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.