Hirdetés

2019. május 22., szerda

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

PROHARDVER!

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#451) TrollBalint válasza dr_strange (#446) üzenetére


TrollBalint
(őstag)

hát megnéztem a header file-koat meg a forrást is, a csomagkezelő szerint fent vannak, bár a header file-ok 2.6.12-es verziójuak a forrás meg a kernes viszont 2.6.16-os, ez lehe baj? :)

https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters

(#452) birno


birno
(PH! addikt)

Sziasztok!

Hogyan is lehet linuxot Windowsra telepíteni, úgy hogy ne külön partición legyen(valami dos-os dologgal kapcsolatos a megoldás :) )?
Valahol olvastam ilyet, de egyszerűen nem jut eszembe, hogy hol.
Az a gond, hogy melóban szeretnék gyakorolni, de ott nem nyúlhatok a konfighoz meg telepíteni sem lehet(vagyis virtuál gép sem jó), azonban jó lenne megoldani valahogy.
Mit javasoltok?

(#453) ngabor2 válasza birno (#452) üzenetére


ngabor2
(PH! nagyúr)

van egy olyan, hogy monkey linux. nagyon régi, lehet, hogy már rég nem fejlesztik. ez képes umsdos módon települni, tehát sima fat partíción egy kt-ba. ezzel hozva magával annak minden hátrányát, de végülis linux lesz.

live cd nem jó neked ilyen célra? azon találsz friss rendszereket is.

(#454) birno válasza ngabor2 (#453) üzenetére


birno
(PH! addikt)

Elmegy az is, csak akkor folyton rohangálni kell a két gép között, mert olyan a munkám, hogy nagyon változó időközönként kell melóznom, ezért lett volna jó a saját gépemen.
Azért köszi!

(#455) ReJim


ReJim
(őstag)

valahogyan szeretném lemásolni egyik winyómról az adatokat egy másikra.
elvileg mindkettő fat32-es.
de amiről másolni akarok, azt nem lehet bemountolni vfat-ként, meg bármiféle fájlrendszertípus megadással, hanem csak típus nélkül :U ráadásul a kicsi puha képbetűs ablaka sem látja :( (kernel kiabál induláskor, hogy nem fat a vinyó. de cfdisk-ben fatként szerepel.)
szóval betudom mountolni, linuxban tudom használni, most viszont szeretnék róla msáolni. de mindig megdeglik a másolás az mc-ben. ''Operation Not Permitted''
meg az ékezetes dolgokat is ?-jelezí, holott elvileg régen azt nem csinálta... :(

most a fat32-es particó nem kezeli el semmiképpen a .xy szerű kt-akat?
vagy csak a chown-al lehet a gond? (amit már állítottam, de nem jött javulás)
vagy a kódlapokkal lehet a gond, amikor bemountolom a vinyót/vinyókat?

vlaaki tudna segíteni? :U

(esetleg lehet úgy konvertálni valamivel, hogy mondjuk fat32-es legyen, és az adatok ne vesszenek el? :U)

</end.?>

(#456) Cathfaern válasza birno (#454) üzenetére


Cathfaern
(PH! nagyúr)

Nem teljesen értelek. A liveCD ugyebár az, hogy egy cd-ről bootolsz be és arról fut az egész linux. Ehhez miért kéne 2 gép közt rohangálni?

Please note that "oh, It works" it is not always the same as "it will always work" - From IT Support

(#457) ngabor2 válasza ReJim (#455) üzenetére


ngabor2
(PH! nagyúr)

iocharset=iso8859-2

az op not perm pedig a jogokra vonatkozik, quiet-tel el lehet hallgattatni. de asszem a win/fat nem szereti a .-tal kezdődő neveket.

Cathfaern: szerintem 2 oprendszerre gondolt. de ha umsdos-os linux van fenn, akkor is kell a reboot.
birno: ha a rebootot akarod elkerülni, akkor ajánlom figyelmedbe a cygwin-t. egész ''majdnem komplett'' linux-szerű dolgot lehet összehozni vele win alatt.

[Szerkesztve]

(#458) Jester01 válasza ReJim (#455) üzenetére


Jester01
(PH! kedvence)

cfdisk-ben fatként szerepel

Az mindegy, az csak a partíciós táblában lévõ típus, ettõl még lehet bármilyen filerendszer. Amikor bemountoltad nézd meg a /proc/mounts tartalmát, ott fogod látni valójában micsoda. Én mondjuk látatlanban ntfsre tippelek. Ha ezekután átállítod a partíció típusát is, akkor talán a win is látni fogja.

Jester

(#459) zLegolas válasza birno (#452) üzenetére


zLegolas
(őstag)

Live-CD-t.
Telepíteni sem kell.

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#460) GD


GD
(PH! addikt)

az autofs-nek hol lehetne megmondani és miként hogy ne utf8-ként mountolja fel a cd-dvd stb lemezeket? hanem iso8859-2 -nek (ékezetek) :F

(fstab-ban nincs semmi optikai meghajtókra, Fedora Core 5-ről van szó)

(#461) #51736960


#51736960
(törölt tag)

''...Míg Magyarországon kötelező a konfigurációkhoz operációs rendszert mellékelni, addig külföldön ilyen szabály nincs. Persze az árérzékeny magyar piacon is megkerülik ezt, és általában az ingyenes Linuxot rakják fel a gépekre, ami azután azonnal formatálás áldozatául esik...''

Forrás: sg.hu, teljes cikk: [link]

(#462) zLegolas válasza #51736960 (#461) üzenetére


zLegolas
(őstag)

Ejgen, ez így van.

Nem megy rajta a Need4Speed 10, tehát szar. Különben is, a zixpé jobb, mer mindenki azt használja és az összes havernak az van. A Linux alatt meg mindent DOS-ban kell megcsinálni. És még Néró meg Zónalarm sincs, wáááá, milyen gagyi! Programot telepíteni meg maga a horror, nem elég a kettős katty a setup.exe-re, hanem be kell írni 4 egész szót: ./configure, make, make install - hát nem katasztrofális? De egyszer mégis láttam/felraktam Linux-ot, egy káosz az egész, még a Cé meghajtót se találtam, egyszerűen nem lehet kiigazodni rajta!

Szal ha még jó sokat fejlesztenek rajta, és nem lesz ilyen sz@r, akkor talán többen fogják használni, és akkor lehet, hogy majd megint kipróbálom, de a haverom azt mondta, hogy nem érdemes, ő a héten kipróbálta, és nem ismerte fel a rádiós billentyűzetét, pedíg ő ért a számítógépekhez, és a legújabb játékok is mindíg megvannak neki.

Szal szar és kész.

Ja, és majdnem elfelejtettem: a Linuxosok mind nagyképűek.

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#463) #51736960 válasza zLegolas (#462) üzenetére


#51736960
(törölt tag)

nem flame keltés szempontjából linkeltem be, mindössze kíváncsi lettem volna hogy mennyi igaz a hírből. a linuxosok pedig egyáltalán nem nagyképűek, hanem összetartó közösség, akik szívesen segítenek a kezdőknek (ezt én is tapasztaltam, mikor linuxot használtam és segítségre volt szükségem).

ami viszont igaz, hogy tényleg nehezebb egy kicsit kezelni (bár ez egyre inkább nem így van), és a játékfelhozatal is gyenge. egyébként megfigyelésem szerint a fiatalabbak (akiknek fontos a játék) inkább windózoznak, az idősebbek pedig előszeretettel használnak linuxot. de pont emiatt nehéz a linuxra váltás, mivel fiatalkorban a gyerekek már win függővé válnak, mivel azon gémelnek egész nap.

(#464) dr_strange válasza #51736960 (#463) üzenetére


dr_strange
(senior tag)

az én 12 illetve 13 éves gyerekeim teljes nyugalommal használják a windowst játékra, a gentoo linuxot meg gyakorlatilag minden egyébre...

JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk

(#465) ReJim válasza dr_strange (#464) üzenetére


ReJim
(őstag)

aham szóval a te családodban nem kell meglepődni, ha a fiad oda áll eléd és: ''apúúúú megint lefagyott ez a sz*r windóz, most már elegem van, lécci töröld le, úgyis csak foglalja a helyet... meg különben se használom, hiszen a játék amit írtam cében, csak linuxon fut, mert az új feature windowson bug-os.'' ;]

(bocsi nem hagyhattam ki, beindult fantáziám... :) )

</end.?>

(#466) Cathfaern válasza zLegolas (#462) üzenetére


Cathfaern
(PH! nagyúr)

Azért én személy szerint nagyon örülnék, ha egy linux programos telepítés tényleg csak ennyiből állna. Én egy kezemen meg tudnám számolni hányszor raktam fel úgy programot, hogy ezen 4 szó elég lett volna.
Ne essék félreértés szeretem én a linuxot, de azért vannak ''hibái'' (felhasználóbarátság szempontjából legalábbis mindenképp). Az apt-get féle rendszer egy fokkal jobb, de még az se tökéletes, talán a gentoo emerge-je kezelhető a legkönnyebben.

Please note that "oh, It works" it is not always the same as "it will always work" - From IT Support

(#467) Sianis válasza #51736960 (#463) üzenetére


Sianis
(PH! kedvence)

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ''A Linux Nem Windows'' :) Nekem tökéletes az a telepítési rendszer ami van, emerge alatt testre tudom szabni, hogy milyen funkcioó kell, milyen nem. Win alatt leszeded, amit tud azt tud se többet se kevesebbet.

(#468) ngabor2 válasza Cathfaern (#466) üzenetére


ngabor2
(PH! nagyúr)

nekem elég sok ilyen 4-szavas telepítésem volt, bár az utóbbi időben ha lehet, akkor inkább a fakeroot debian/rules binary-t használtam. vagy az apt-get-et. a gentoo-hoz még nem volt szabad gépem kipróbálni...

(#469) zLegolas válasza ngabor2 (#468) üzenetére


zLegolas
(őstag)

Nekem majd' mindegyik - max nem ment elsőre, mert prüszkölt valami függőség miatt.
De ez ugyebár nem a kérdéses program hibája - ha nincs alváz, cseszhetem a motort... :P

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#470) zLegolas


zLegolas
(őstag)

Elmondom én miért szeretem a Pingvint, akit nem érdekel ugorja át.

Szal olyan feladatokat lehet vele (relatív) könnyen megoldani, amit Windows alatt eléképzelhetetlennek tartok.

Tegnapi példa: Van 4 GB kabaré felvétel (Kabarécsütörtök rulz), egy ''kabare'' mappában 30-40 alkönyvtár, olyanok, mint ''Markos-Nadas'', ''Usztics'', stb... Ezekben rengeteg mp3 fájl, a nevük ékes hosszú őúűé betűkkel megtüzdelve, 128-160 kbps.
Vettem egy 256MB-os mp3 lejátszót óccsóért germániában. Erre bőven elég lenne a 64kbs szöveges anyagból, így több is ráférne, meg jó lenne olyan neveket hasznalni, amit a lejatszo is meg tud jeleniteni.
Írtam egy kis scriptet, ami rekurzivan végigmegy a megadott könyvtár alkönyvtárain, az ott talált mp3-akat átkódolja és átnevezi, majd menti egy másik megadott helyre.
Tegnap este elindítottam, ma reggelre megcsinálta az egészet, mindenféle kézi buzera nélkül.

Régebbi példa: Reggel adott időben kapcsolódjon be a PC-m, induljon el egy Linux, kapcsolódjon be a gépre dugott rádió deck, a Sláger Rádióból vegyen fel 2,5 óra anyagot kapcsiból mp3-ba kódolva (a'la Rokker Zsoltti), mentse el úgy, hogy a fájl neve tartalmazzza az aktuális dátumot, majd vegyen fel a Cartoon Network-ről fél óra Tom és Jerry-t kapcsiból .xvid avi-ba, és kapcsolódjon ki az egész hóbelevanc.

Lehet sorolni a fenti két feladat megoldásait Windows alá. :D


Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#471) ngabor2 válasza zLegolas (#470) üzenetére


ngabor2
(PH! nagyúr)

több volt 4 sornál? lehet, hogy ha most nagyon nekifeküdnék, talán én is meg tudnám írni ezt a szkriptet (find, tr, lame, és egy for ciklus). jól tippeltem? nekem is ez tetszik benne.

(#472) zLegolas válasza ngabor2 (#471) üzenetére


zLegolas
(őstag)

Jó neked - én kísérletezgetéssel meg olvasgatással vagyok csak képes ilyesmire - merthogy kicsit butus vagyok. :P :R

Szal a jó öreg olvasd a kódot, írd a kódot módszerrel, nem saját kútfőből, papíron...


Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#473) ngabor2 válasza zLegolas (#472) üzenetére


ngabor2
(PH! nagyúr)

:D én is kb. hasonló módszerrel, de óriási segítség, ha azt tudom, hogy mivel lehet megcsinálni. man olvasás nélkül én se tudnám.

(#474) zLegolas válasza ngabor2 (#473) üzenetére


zLegolas
(őstag)

A tegnapi:

# !/bin/sh

konyvtar=''/raktar/DVD/kabare/''
ujkonyvtar=''''$konyvtar''64/''
mkdir ''$ujkonyvtar''
cd ''$konyvtar''
ls -R ''$konyvtar''* > lista
for a in *;
do
cd $a # be az alkonyvtarba
for i in *.mp3* *.MP3 *.Mp3 *.mP3;
do
lame -b64 ''$i'' ''$ujkonyvtar''''$i''
done
cd $konyvtar # vissza a gyokerkonyvtarba
done
cd $ujonyvtar # be az alkonyvtarba
for f in *.mp3* *.MP3 *.Mp3 *.mP3;
do
rta ''$ujkonyvtar'' \*.* -src: ''MP3'': mp3:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.* -src: ''Mp3'': mp3:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.* -src: ''mP3'': mp3:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: '' '': _:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''á'': a:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ö'': o:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ó'': o:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''é'': e:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ú'': u:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ű'': u:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''í'': i:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ü'': u:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Á'': A:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ö'': O:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ő'': O:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ó'': O:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''É'': E:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ú'': U:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ü'': U:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ű'': U:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''_-'': -:r -s
done
exit 1

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#475) szijartg


szijartg
(őstag)

[link]
srácok! most szerintetek egy ilyen gépen futna a debian? enyémbe 2x333mhz és 256mega ram van.
mert már idegbajt kapok. nemtudom hogy mi van vele

és nem kell grafikus felület

[Szerkesztve]

(#476) zLegolas válasza szijartg (#475) üzenetére


zLegolas
(őstag)

Milyen gépen? 486-on felül simán. Az, hogy milyen graf felülettel, miegymás már más kérdés.

(Én egy 486-os laptopra 12MB RAM-mal nemrég tettem Slackware 10-et, és megy. :P )

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#477) szijartg válasza zLegolas (#476) üzenetére


szijartg
(őstag)

a linkben benne van hogy milyen a gép.
mert akinél most ottvan a gépem azt mondja hogy túl kicsike hozzá.
de nehogymá...

(#478) ngabor2 válasza szijartg (#475) üzenetére


ngabor2
(PH! nagyúr)

béven kell mennie rajta. még graf. felületnek is kellene, de ha nem kell, akkor meg simán. látatlanban azt tudom feltételezni, hogy aki pakolja felfele, az vagy nem ért hozzá, vagy nem igazán fűlik hozzá a foga, hogy debet pakolásszon.

(vasárnap délután leszek ismét otthon úgy, hogy ha kell, tudok távsegíteni.)

(#479) szijartg válasza ngabor2 (#478) üzenetére


szijartg
(őstag)

köszi... azért mert bennemis ez volt hogy simán mennie kell.
csak töltögetésre lenne, és sztem nem nagyon füllik hozzá a foga.
tegnap jött egy válasz, hogy már csak a hálóval okosítanak... pingelni azóta sem tudom. kezd elfogyni a türelmem.

(#480) ngabor2 válasza szijartg (#479) üzenetére


ngabor2
(PH! nagyúr)

/usr/sbin/sshd
ezt indítsák el, és akkor (ha a tűzfalon nincs letiltva a portja) már be lehet menni. persze felh. névvel és jelszóval. ha meg ez emgvan, akkor a továbbiakban nem kell helyszíni segítség.

(#481) dr_strange válasza ReJim (#465) üzenetére


dr_strange
(senior tag)

''aham szóval a te családodban nem kell meglepődni, ha a fiad oda áll eléd és: ''apúúúú megint lefagyott ez a sz*r windóz, most már elegem van, lécci töröld le, úgyis csak foglalja a helyet... meg különben se használom, hiszen a játék amit írtam cében, csak linuxon fut, mert az új feature windowson bug-os.''''

Ott még nem tartunk, hogy Cben programozon, de az ízlése már kezd ''linuxosodni'' -- két héttel ezelőttig KDE ment nála állandóan, aztán valamit nem tudott megoldani, mondtam, nézze meg gnome alatt, átlogolt, és visszaírt, hogy jé, hiszen ez sokkal jobban néz ki, mint a kde:))

JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk

(#482) Vilmoskorte válasza Cathfaern (#466) üzenetére


Vilmoskorte
(tag)

Nagy valószínűséggel ilyen sohasem lesz. A miértre a válasz a filozófiában rejlik. Akár te is csinálhatsz disztribet. Ami nem pont úgy fog működni, mint a többi 200. A windowson azért megy a next,next,finnish, mert gyakorlatilag egy disztrib. Ha linuxon csak debian lenne (pl), akkor itt is menne. Mert a programok alatt ugyanaz a rendszer futna.

(#483) Vilmoskorte válasza zLegolas (#470) üzenetére


Vilmoskorte
(tag)

Elsőre is van megoldás, scriptelési lehetőség windowsban is van, bőven. Kapásból nem írnám meg, kellene rá egy délelőtt, de van rá megoldás.
Második is menne, szerintem. Mondjuk ehhez olyan program kell, amit lehet konzolból is csesztetni, Lame, mp3 kódoló ott is van. Innen meg már csak kézügyesség kérdése. Ha nagyon akarnám megcsinálnám. Nem látok okot rá, miért ne lehetne.

Mindezeket nem fikázás miatt írom le. Sokat foglalkozok windowsal, programozok rá. Sokkal több lehetőség van benne, mint az átlag user lát. Próbaképp csinálj meg egy egyszerű MCP tesztet, lehidalsz tőle. És az még csak az első lépcső. Nálam tervben van MCSD elérése, az azért már nem lesz piskóta.

(#484) birno válasza Cathfaern (#456) üzenetére


birno
(PH! addikt)

Mert az egyiken végeznem kel közben a melóm xp alatt. :D

(#485) birno


birno
(PH! addikt)

Debian alatt melyik fájlok határozzák meg az x server konfigurációját?
Mert telepítéskor tök jól felismerte a cuccaimat, indításkor meg bejön egy olyan elmosódott háttér mint az xp üdvözlő képernyője. :DDD Egeret tudom mozgatni, de billentyűzetre nem reagál, másik munkasztalt sem enged megnyitni, akkor sem ha parancssorból indítom.
etc/X11-ben lévő conf fájl úgy tűnt, hogy rendben van, viszont arra nem jöttem rá, hogy melyik parancssal tudom újrakonfigolni a beállításokat, hátha sikerülne összehoznom valamit.

A másik kérdésem, adott egy PCMCIA kártya(Texas Instruments PCI-1225) s úgy láttam, hogy ezt nem támogatja a Linux.Amennyiben tényleg így van használatra lehet bírni valami általános driverrel vagy mondjak le róla?
A hardware howto-n kivül lehet még valahol ellenőrizni?

(#486) ReJim válasza dr_strange (#481) üzenetére


ReJim
(őstag)

áhh :) én a gyerekeimnek nem engedem meg majd az ilyet. (kde, gnome) vagy fluxbox, vagy csak konzol.. ;] de nekem még odébb van a családalapítás.. :)
(meg sajnos most a linuxosdi is távolabb van :O )

</end.?>

(#487) ngabor2 válasza birno (#485) üzenetére


ngabor2
(PH! nagyúr)

dpkg-reconfigure xserver-xfree86, vagy xserver-xorg attól függően, hogy mi van fenn neked.

a picimacis dolgokhoz nem értek...

(#488) szijartg


szijartg
(őstag)

na jó lett... pingelhető, puttyolható.
már csak valamit is kellene vele így kezdeni

to ngabor: ha vagy és van időd akkor plíz gyere msnre

[Szerkesztve]

(#489) szijartg


szijartg
(őstag)

nincs senki itt aki tudna egy picit segíteni??

(#490) Sianis válasza szijartg (#489) üzenetére


Sianis
(PH! kedvence)

vagyok...akár MSN-en is

(#491) szijartg válasza Sianis (#490) üzenetére


szijartg
(őstag)

igengyorsan kiléptél msnből

(#492) birno válasza birno (#485) üzenetére


birno
(PH! addikt)

picimaci kártya kérdésre senki?

(#493) TrollBalint válasza Cathfaern (#466) üzenetére


TrollBalint
(őstag)

Én egyet értek veled, nekem kb. eddig 2 probléma mentes telepítésem volt, összesen kb. 4 v. 5 féle linuxon. :) Ettől függetlenül használi fogom, meg meg is akarom tanulni :) szóval nem adom fel.
Van már itt valaki aki Frugalware-es? :)

Azt hiszem feljebb Loveless írta, hogy a linux egy összetarto közösség? Hát én nem azt hallottam, pl. a HUP:hu-ról. Ott vannak páran akik le szokták oltani a kérdezőt, hogy még ezt sem tudja stb. stb. Ezért is nem szeretek oda írni...

https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters

(#494) CsY


CsY
(fanatikus tag)

(off)én meg ugy döntöttem, hogy veszek egy MacBook Pro-t..
eddigi tapasztalatok...
Shell nagyon jo benne, a grafikus felület nagyságrendekkel jobb, mint bmelyik általam használt disztribben.
Végre felhasználó/adminisztrátorbarát oprencert találtam...
(/off)
aki régebb óta olvassa a topicot tudja, h debian fan vagyok... de sjanos most a debian is elvesztett egy hivőt... most már csak szimpatizáns...
másik... melomban bsd t használnak... kezdem megérteni mért... nagy terhelésnél a linux konzolnál is rendesen lassul, szinte megáll... bsd ez nincs... masik... kernelt/rencert forditani sokkal értelmesebb... nem kell értened a sok hw-s cucchoz... eccer bekonf és ennyi.. nem minden kernelverzional again... csomagkezelés forrásból és binárisból... izlés kérdése... forrás jobban bejön, mert én tudom h mit akarok...
nem akarok senkit meggyőzni... de ez a 2 oprencer nálam most vezeti a toplistát...
aki nem hiszi.... :D

MacBook Pro 2Ghz / Mac OsX és nincs többé más....

(#495) GD válasza TrollBalint (#493) üzenetére


GD
(PH! addikt)

engem már azért is b@sztak le mert vki meglátta hogy egy másik fórumon is ami nem ők, feltettem a kérdést..mintha vmi verseny folyna..ezzel is csak megosztják az amúgy sem túl nagy linux közösséget.. ilyen is csak hazai viszonyokban van sztem

(#496) ragazzo válasza GD (#495) üzenetére


ragazzo
(őstag)

Ez elég szomorú dolog.Dehát ki figyelne téged máshol is?

Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com

(#497) Sianis válasza ragazzo (#496) üzenetére


Sianis
(PH! kedvence)

Nem kell ezen meglepődni, van rengetek beporosodott kölyök...igazi kocka. Legalább látjátok az intő példát, hogy milyennek nem kell lenni. Néha nekek sincs kedvem válaszolni az 1000x -ik sudo -s kérdésre, de akkor sem köhögök le senkit...

(#498) GD


GD
(PH! addikt)

autofs-ben jártasságot mutat vki? pl hogy mitől lesz nekem iso8859-2es a felcsatolt pen vagy optikai lemez.. gondolom vmi varázssor az conf-ba (fedora alatt, de kb mind1..)

(#499) TrollBalint válasza Sianis (#497) üzenetére


TrollBalint
(őstag)

normális esetbe ez így is müködne...

de azért persze, vannak jó fej, segítőkész emberek HUP is :)
Az ntfs particiót hogyan kell olvashatóvá tenni nem rendszergazdának? (hogy valami topikhoz illőt is kérdezzek :) )
Mert az fstab-ba beirtam, hogy ro,users de csak rendszergazda látja... :(

https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters

(#500) zLegolas válasza TrollBalint (#499) üzenetére


zLegolas
(őstag)

Mert az fstab-ba beirtam, hogy ro,users de csak rendszergazda látja..

Ezzel csak azt mondtad meg, hogy ki csatolhatja. A jogok megváltoztatása ügyében inkább a chmod-ot kék zargatni. Pl az aktuális könyvtár tartalmához rekurzívan:

chmod 777 -R *
vagy pl.
chmod 777 -R /mnt/BálintNTFSkönyvtárja[Szerkesztve]

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.