Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Z.É.T.

    őstag

    Vakcina okosító - Kemenesi Gábor FB, linkekkel

    Facebookot mellőzők kedvéért bemásolom:

    "Vakcina okosító – az oxfordi vakcina

    A napokban belefutottam egy megdöbbentő videóba, ahol az AstraZeneca cég vakcináját „magyarázzák” meg. Ami a megdöbbenésen túl fel is háborított, hogy egészségügyi dolgozók is megosztják az anyagot. Ez az oktatási rendszerünk felső szintű csődjét jelöli, amikor a tudományos gondolkodás hiánya a gyakorlatban is kiütközik.
    De ennél sokkal fontosabb, hogy tisztán lássunk néhány fogalom tekintetében, így készítettem egy rögtönzött videót erről a technológiáról. Igyekszem a többiről is hasonlóan beszámolni később.

    A videó elérhető (10 perc)

    Néhány adalék a videóhoz:

    A vakcina hatékonysága két külön dozírozási vizsgálatból jött ki végül 70,4%-ra. Ez kiváló érték, ráadásul az egyik dozírozási stratégia 90%-os eredményt hozott a betegség kivédésében (első oltásnál fél dózis, ismétlőnél pedig teljes). Ez a dozírozás abból a szempontból is jó hír, hogy a rendelkezésre álló vakcinakészlet több ember számára osztható szét.

    A vakcinát kapott személyek körében sem kórházi kezelésre nem került sor, sem pedig súlyos COVID-19 megbetegedést nem figyeltek meg – ez azt jelenti, hogy a járvány legfőbb kihívását, a kórházak telítődését meg tudja előzni.

    Úgy tűnik továbbá az előzetes adatokból, hogy a tünetmentes fertőzöttek számát is csökkentette, így a vírus terjedésének csökkentésében is komoly fegyver lehet. Ez jelenleg minden vakcina tekintetében még nyitott kérdés.

    A vakcina nagy előnye, hogy hagyományos hűtőben tárolható és ezen a hőmérsékleten szállítható is – ellentétben például a Pfizer-BioNTech vakcinával ahol -70 fokra van szükség.

    Jelenleg 10 országban gyártják a vakcinát, ez jelentős gyártási kapacitást jelent.

    Adatok forrása

    Kiváló összefoglalók vakcina témában:
    Link1
    Link2 "

Új hozzászólás Aktív témák