Hirdetés
- Befejezi a korábban leállított kínai gyárbővítését az SK Hynix
- A TSMC után a Samsung sem erőltetné a High-NA EUV berendezéseket
- A produktivitásunkat növelné a Corsair új, "ergonomikus" Nightsword egere
- Rém kellemetlen helyzetbe került a Nintendo egy játék miatt
- Nagyon hosszú jótállással jönnek a Gamdias Thor P2 sorozatú tápjai
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Egérpad topik
- E-book olvasók
- VR topik
- A TSMC után a Samsung sem erőltetné a High-NA EUV berendezéseket
- HTPC (házimozi PC) topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nagyon hosszú jótállással jönnek a Gamdias Thor P2 sorozatú tápjai
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
félisten
Az intel processzor spec (leánykori nevén ARK vót, míg 1-2 éve be nem szántották a hülyék) oldala is 1 kalap szar. Valami hasraütéses hülye paraméter listát feltüntetnek minden processzorukhoz (kb. mintha az MMX / SSE1 képesség érdekelne bárkit is), sokkal lényegesebb adatokat meg basznak kiírni, ahhoz túrkálhatod a titkosított 300+ oldalas PDF-jeiket.
Én mai napig CPU név + ark ként írom be a keresőbe
-
KROK640
félisten
Nem lenne ez rossz, csak a 160$ sok érte. Mire ideér áfa meg minden 200$ felettnyi Ft...

-
Tomcat
őstag
Korábban az AMD-nél is volt 1,5 generáció (Phenom II és butított társai) amikor egyszerre támogattak DDR2 és DDR3 memóriát. Ők mondjuk az Intellel ellentétben teljesen hivatalosan.
Bizony milyen jól is jött anno az a kétlépcsős fejlesztés hogy a meglévő AM2+ alaplapból kivettem a Phenom II X4-et és simán bele tudtam rakni az új AM3-as alaplapba amiben már DDR3 RAM-ok voltak. Aztán az X4-et egy FX váltotta és az mehetett vissza ugyanabba az AM2+ alaplapba amiben eredetileg is volt. Ennek az előnye az volt hogy nem kellett mindent egyszerre megvenni, a hátránya pedig az hogy elég válogatós volt a PhII X4 a DDR3-as memóriákra.
-
Cefet
aktív tag
Szerintem nem vagy eléggé vadkapitalista. Abból indulhatnak ki valamid van már, vagy ramod, vagy cpu és ugye akkor azok árának egy részét akár hagyhatnád náluk is.
Ha meg nem viszik, a kereskedőnél reked az a relatív kis készlet amit legyártanak, nekik megvan a pénzük, raktározni nem nagyon kell. Olyan trágyán nem jöhetnek ki a dologból...
Nem vagy te "kereskedő"?
-
Dragon3000
nagyúr
Vagy csak elszállt az alaplap. Nekem egy Aorus B450 3 éves korában tönkrement. Elvittem egy szervizbe, ott olyan árajánlatot kaptam, hogy egy kicsivel kipótoltam az összeget és vettem egy új alaplapot. Minden más maradt a régi, mert szerencsére a lapon kívül semmi nem szállt el.
Ilyen esetben előbb mennék a használt piacra és vennék egy garanciális alaplapot sokkal olcsóbban.
-
hangacsipeti
csendes tag
Akinek am4 esetében alaplapot kell vennie, annak valószínűleg cpu-ja sincs, ha mégis, akkor sem éri meg rá ennyit költeni, inkább el kell adni a cpu-t is, ha van ddr4 ramja, azt el kell adni és inkább menni am5 platformra, mert a legtöbb esetben egy 7500f hozza az 5800x3d játék teljesítményét és kb harmadannyiba kerül, alaplap, ami tudja ugyanazt, mint hírben lévő alaplap az olcsóbban is beszerezhető, de ha kell a pci-e 5.0 is, akkor ennek az alaplapnak az árához közel találni, innen kezdve csak a ddr5, ami drágább, viszont ha 5800x3d a kiszemelt am4 esetében, akkor annak felára fedezi is a ddr5 ram felárát 32GB-ig...
Az a gond, hogy pofátlanok lettek az árazásokkal a visszahozott am4 esetében, miközben még előtte már el kezdtek emelkedni az alaplapok és cpu-k ára, ezzel azt hitték, hogy ez milyen jó áron van, de közben meg már am5 alkatrészek fölé áraztak. Az 5800x3d is 140e körül megy a boltokban, miközben tálcás 7800x3d már 105e körül kapható szintén boltokban...Vagy csak elszállt az alaplap. Nekem egy Aorus B450 3 éves korában tönkrement. Elvittem egy szervizbe, ott olyan árajánlatot kaptam, hogy egy kicsivel kipótoltam az összeget és vettem egy új alaplapot. Minden más maradt a régi, mert szerencsére a lapon kívül semmi nem szállt el.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Köszi, majd utánanézek, hogy mitől függ ez ( mármint a memóriakezelés működési elve érdekel részletesen ) , esetleg hogy valamelyik 26XX v4 ment ddr3 al valamelyik nem, és akkor ezekszerint valszeg megintcsak rengeteg 8-9 gen megy ddr3 al , hogy mégis ez a bennük lévő memóriavezérlő hogyan működik.
Mert akkor DDR5-DDR6 - nál is valszeg vmi ilyesmi lesz a jövőben.
Tegnap a chatgpt működését hozta fel a youtube, https://www.youtube.com/watch?v=7xTGNNLPyMI
Na ez is ki van vesézve rendesen.
Mondjuk a core 2-nél is meg volt oldva chipsetből a ddr2/ddr3 . Csak nekem fura, hogy meghagyják a 3 at a 4 mellett.Korábban az AMD-nél is volt 1,5 generáció (Phenom II és butított társai) amikor egyszerre támogattak DDR2 és DDR3 memóriát. Ők mondjuk az Intellel ellentétben teljesen hivatalosan.
-
MasterDeeJay
veterán
-
janeszgol
félisten
A prociban is van, azt írtam hogy skylake az alap (6gen) ami tudta a ddr3-at és minden leszármazottja (10genig) ilyen olyan formában hivatalosan is tudja. Sőt a 10 gen mobilnál hivatalosan is említik. Pl itt low power ddr3-at.
Az egyszerűség kedvéért intel oldalán szándékosan nem szerepel minden. De pl ennél igen:
Igen, 10. genig van ddr3 valamilyen formában. Anno ez nagy hír volt évekig, hogy az intel két szabványt is támogat. De alaplap is van hozzá?

-
dongettó
tag
A prociban is van, azt írtam hogy skylake az alap (6gen) ami tudta a ddr3-at és minden leszármazottja (10genig) ilyen olyan formában hivatalosan is tudja. Sőt a 10 gen mobilnál hivatalosan is említik. Pl itt low power ddr3-at.
Az egyszerűség kedvéért intel oldalán szándékosan nem szerepel minden. De pl ennél igen:
Köszi, majd utánanézek, hogy mitől függ ez ( mármint a memóriakezelés működési elve érdekel részletesen ) , esetleg hogy valamelyik 26XX v4 ment ddr3 al valamelyik nem, és akkor ezekszerint valszeg megintcsak rengeteg 8-9 gen megy ddr3 al , hogy mégis ez a bennük lévő memóriavezérlő hogyan működik.
Mert akkor DDR5-DDR6 - nál is valszeg vmi ilyesmi lesz a jövőben.
Tegnap a chatgpt működését hozta fel a youtube, https://www.youtube.com/watch?v=7xTGNNLPyMI
Na ez is ki van vesézve rendesen.
Mondjuk a core 2-nél is meg volt oldva chipsetből a ddr2/ddr3 . Csak nekem fura, hogy meghagyják a 3 at a 4 mellett. -
ricsip
addikt
Az intel processzor spec (leánykori nevén ARK vót, míg 1-2 éve be nem szántották a hülyék) oldala is 1 kalap szar. Valami hasraütéses hülye paraméter listát feltüntetnek minden processzorukhoz (kb. mintha az MMX / SSE1 képesség érdekelne bárkit is), sokkal lényegesebb adatokat meg basznak kiírni, ahhoz túrkálhatod a titkosított 300+ oldalas PDF-jeiket.
-
ddekany
nagyúr
Minden skylake leszármazott tudja a DDR3-at [link]. 6-7-8-9-10.gen comet lake is (egyik gépemben: [link] ). Csak Intelen múlik hogy hivatalos legyen. Működni működik.
ddekany
Hivatalosan 310-es chipsetnél is volt DDR3 azaz abban 8-9 gen is tudja. pl: [link] vagy [link]Szóval elvileg lehetne akár LGA1200-as lap DDR3-al is 10gen-hez de 11-hez már nem.
Akkor mégis jól rémlett... Szóval ott a piaci rés, jöjjenek a H310-as DDR3 alaplapok!
-
MasterDeeJay
veterán
Azt hittem a memóriavezérlő a processzorban van már egy ideje, ezt nem vágom.De majd utánanézek.Köszi
Ezekszerint minden prociban ott lóg a régi ballaszt? Meg kellene próbálni a DDR2-t hátha kezelné. Érdekes, hogy intel hivatalos oldalán nem ír egy darab ddr3 as procit sem ami 8 gen 1151. De ugye ebbe belefutottunk 26XXV4 nél is.( Akkor sem értettem)A prociban is van, azt írtam hogy skylake az alap (6gen) ami tudta a ddr3-at és minden leszármazottja (10genig) ilyen olyan formában hivatalosan is tudja. Sőt a 10 gen mobilnál hivatalosan is említik. Pl itt low power ddr3-at.
-
dongettó
tag
Minden skylake leszármazott tudja a DDR3-at [link]. 6-7-8-9-10.gen comet lake is (egyik gépemben: [link] ). Csak Intelen múlik hogy hivatalos legyen. Működni működik.
ddekany
Hivatalosan 310-es chipsetnél is volt DDR3 azaz abban 8-9 gen is tudja. pl: [link] vagy [link]Szóval elvileg lehetne akár LGA1200-as lap DDR3-al is 10gen-hez de 11-hez már nem.
Azt hittem a memóriavezérlő a processzorban van már egy ideje, ezt nem vágom.De majd utánanézek.Köszi
Ezekszerint minden prociban ott lóg a régi ballaszt? Meg kellene próbálni a DDR2-t hátha kezelné. Érdekes, hogy intel hivatalos oldalán nem ír egy darab ddr3 as procit sem ami 8 gen 1151. De ugye ebbe belefutottunk 26XXV4 nél is.( Akkor sem értettem) -
fukasza
junior tag
A cö típusú úesbét nem nagyon erőltették.
-
Dragon3000
nagyúr
Teljesen jó alaplap lenne, de sajnos ezt is sikerült elrontani a szabvány 6db helyett csak 4db SATA porttal, abból a négyből ráadásul 2 totál rossz helyre került. Annyira kiábrándító ez a tendencia. Lehet próbálkozni m2->SATA átalakítókkal vagy feláldozni 1 PCIe slot-ot SATA bővítőkártya számára.
Igazából csak hű maradt magához, ahogy nézem az összes b550 elite alaplapon csak 4db sata van, pontosabban a gigabyte legtöbb b550 lapján csak 4 van...
-
Tomcat
őstag
Teljesen jó alaplap lenne, de sajnos ezt is sikerült elrontani a szabvány 6db helyett csak 4db SATA porttal, abból a négyből ráadásul 2 totál rossz helyre került. Annyira kiábrándító ez a tendencia. Lehet próbálkozni m2->SATA átalakítókkal vagy feláldozni 1 PCIe slot-ot SATA bővítőkártya számára.
-
MasterDeeJay
veterán
Az olyan lenne, mint a dvi - vga átalakító amin nincs rajta az analóg 4 tüske. De vették, mert csak azt tudták rádugni a DVI-D -re. ( csipkedték kifele az nvidiások csípőfogóval)
Itt is megvenné, bepattintaná a 8 gent, azt 8 gentől nincs eleve ddr3 kezelés a cpuban de az már nem érdekes
Lényeg, hogy össze tudták dugni az alkatrészeket.
Piac az piac. ( ha tévednék szóljatok ddr3+ pl i3 8100 stb./ 8 gen csak ddr4 memóriavezérlős)Minden skylake leszármazott tudja a DDR3-at [link]. 6-7-8-9-10.gen comet lake is (egyik gépemben: [link] ). Csak Intelen múlik hogy hivatalos legyen. Működni működik.
ddekany
-
Dragon3000
nagyúr
Szerintem nem vagy eléggé vadkapitalista. Abból indulhatnak ki valamid van már, vagy ramod, vagy cpu és ugye akkor azok árának egy részét akár hagyhatnád náluk is.
Ha meg nem viszik, a kereskedőnél reked az a relatív kis készlet amit legyártanak, nekik megvan a pénzük, raktározni nem nagyon kell. Olyan trágyán nem jöhetnek ki a dologból...
Akinek am4 esetében alaplapot kell vennie, annak valószínűleg cpu-ja sincs, ha mégis, akkor sem éri meg rá ennyit költeni, inkább el kell adni a cpu-t is, ha van ddr4 ramja, azt el kell adni és inkább menni am5 platformra, mert a legtöbb esetben egy 7500f hozza az 5800x3d játék teljesítményét és kb harmadannyiba kerül, alaplap, ami tudja ugyanazt, mint hírben lévő alaplap az olcsóbban is beszerezhető, de ha kell a pci-e 5.0 is, akkor ennek az alaplapnak az árához közel találni, innen kezdve csak a ddr5, ami drágább, viszont ha 5800x3d a kiszemelt am4 esetében, akkor annak felára fedezi is a ddr5 ram felárát 32GB-ig...
Az a gond, hogy pofátlanok lettek az árazásokkal a visszahozott am4 esetében, miközben még előtte már el kezdtek emelkedni az alaplapok és cpu-k ára, ezzel azt hitték, hogy ez milyen jó áron van, de közben meg már am5 alkatrészek fölé áraztak. Az 5800x3d is 140e körül megy a boltokban, miközben tálcás 7800x3d már 105e körül kapható szintén boltokban... -
ddekany
nagyúr
Az olyan lenne, mint a dvi - vga átalakító amin nincs rajta az analóg 4 tüske. De vették, mert csak azt tudták rádugni a DVI-D -re. ( csipkedték kifele az nvidiások csípőfogóval)
Itt is megvenné, bepattintaná a 8 gent, azt 8 gentől nincs eleve ddr3 kezelés a cpuban de az már nem érdekes
Piac az piac. ( ha tévednék szóljatok ddr3+ pl i3 8100 stb./ 8 gen csak ddr4 memóriavezérlős)Oh... franc. Akkor valamivel keverem.
Ja gonolom 7th gennel volt akkor ilyen kavarásom. Akkor ott a W11 nem tényező. -
Taranti
senior tag
Azért manapság ennyiért kiadni alaplapot ilyen szűkös hátlapi USB kínálattal, USB-C nélkül, kicsinyesség.
A 12+2 tápfázis valójában 6+6+2 duplázott felépítés, nem reménytelen, de megint kicsinyes.
A teljes venti-aljzat kínálat pedig 1CPU + 1CPU OPT + 3 SYSFAN (utóbbiak Gigabyte módra buta elrendezésben), ha már felsorolás... -
dongettó
tag
Piac az piac. ( ha tévednék szóljatok ddr3+ pl i3 8100 stb./ 8 gen csak ddr4 memóriavezérlős) -
ddekany
nagyúr
Van 2x8GB DDR3-am, de nem lehet kapni alaplapot, ami DDR3-as és megy bele a 8. generációs Intel. Ez csak Win11 óta lett érdekes ugye, épp ezért használtan is ritkaság az ilyen. Mondjuk van elég gépem, csak mondom, hogy vannak itt még piaci rések.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Lacika112
senior tag
Ha 160 dollárhoz közeli áron lesz, akkor értelmetlen, mert olcsóbban már vannak b850 alaplapok (amik felszereltségben előrébb járnak, ha ugyanaz a tudás elég, akkor egy b650 alaplap is elég sokkal olcsóbban), ha mindent is ilyen drágán hoznak vissza, akkor amennyivel drágább a ddr5 a ddr4-hez képest, az elmegy a drágább alaplapra és cpu-ra, akkor meg mi értelme az egésznek, ha összességében ugyanannyiért lehet am5-re is menni, ha mindenből új kell...
-
ricsip
addikt
Ha 160 dollárhoz közeli áron lesz, akkor értelmetlen, mert olcsóbban már vannak b850 alaplapok (amik felszereltségben előrébb járnak, ha ugyanaz a tudás elég, akkor egy b650 alaplap is elég sokkal olcsóbban), ha mindent is ilyen drágán hoznak vissza, akkor amennyivel drágább a ddr5 a ddr4-hez képest, az elmegy a drágább alaplapra és cpu-ra, akkor meg mi értelme az egésznek, ha összességében ugyanannyiért lehet am5-re is menni, ha mindenből új kell...
Azért, mert a prolik a 2010-es évek óta túl olcsón tudtak hardvert venni. Most jön a szűk 30 esztendő.
-
Dragon3000
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Mindent tudni a Samsung következő olcsósított csúcsmobiljáról
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy Z Fold8 Ultra – névváltoztatás utáni teendők
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- PlayStation 5
- Energiaital topic
- Google Pixel topik
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Autós topik
- További aktív témák...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)