- 3D nyomtatás
- BIOS topic
- A Corsair ráncfelvarrott RMe tápjai vigyáznak a VGA-nk épségére
- Milyen egeret válasszak?
- Ha így haladunk, pár év múlva megint Pentium 4-ekkel nyomulunk
- Még a Sony sem tudja, hogy mikor jön a következő PlayStation
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Milyen TV-t vegyek?
- Még nem engedte el a GeForce RTX 50 Super sorozatot az NVIDIA
- Házimozi haladó szinten
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Puma K
nagyúr
A gép alapja már több mint 10 éve megvan, és akkor ez fért bele fiatalon. A 64GB ram is fillérekért lett belerakva, de annyit nem kapnék érte hogy érdemi váltást kapjak
Fogyasztás téma túl van lihegve szerintem. Ha +150W-ot néznénk (nincs annyi plusz) akkor napi 2 óra esetén 365 napon át 4000 Ft áram többletet jelentene.
Márpedig munka és egyebek mellett már nagyon nagyon nem megy ennyit se.A fogyasztás témát valahogy úgy kezelik sokan mintha aranyat enne a gép.
Ehelyett bármi, minimum ilyen tudású teljes gépet csak alacsonyabb fogyasztású, intel vagy korai ryzennel meg sokkal drágább befektetés lett volna.
Az előző hozzászólásod alapján azt gondoltam, hogy most raktál össze egy gépet az adott elvárás(ok) szerint. De ha már megvannak a korábbi alkatrészek akkor nem téma.
A számítógép alkatrészekben a fogyasztás és a hőtermelés szinte egyenes arányban függ össze. Az elektronikus alkatrészek által felvett elektromos energia szinte teljes egészében hővé alakul működés közben.
Adott teljesítményszinttől=fogyasztási szint meg nem mindegy milyen hőfokon üzemelnek az alkatrészek és a gép belseje. Mert ha túlmelegszik valami akkor teljesítménycsökkenés lesz tapasztalható, mert védi magát az adott alkatrész.
Ha meg magas a hőmérséklet, akkor nagy hűtési kapacitás kell. Ami vagy nagy és drága hűtőt jelent (persze adott fogyasztás-hőtermelés mellett) vagy kicsi hűtést, de akkor meg a ventilátor(ok) fog(nak) üvölteni és emiatt lesz hangos a gép.
A fenti okokból adódóan személy szerint a fogyasztás csak a hőtermelés miatt foglalkoztat és nem a villanyszámla az érdekes számomra.
Az RTX 3090-em egymagában tudna 360W-ot fogyasztani. De akár 470W-ot is be tudna rántani egyszeri-pillanatnyi csúcs fogyasztásként. De így hogy a PCI-E sín sebessége miatt vissza van fogva alapból a kártya teljesítménye (kb 10%-al) és mert az előző tápomnak még a régi VGA kártyákhoz tervezett áramköre volt (azóta garanciában cserélte a Seasonic ezt a tápot egy újabbra) és nem az ennyire dinamikusan változó órajelű-feszültésgű és így fogyasztású kártyákhoz ami miatt a túlfeszültség védelme bekapcsolt és újraindult a gép... ezért 280W-os fogyasztásra van bekorlátozva 1815MHz/0,85v-os GPU órajel mellett.
-
erer1000
őstag
A gép alapja már több mint 10 éve megvan, és akkor ez fért bele fiatalon. A 64GB ram is fillérekért lett belerakva, de annyit nem kapnék érte hogy érdemi váltást kapjak
Fogyasztás téma túl van lihegve szerintem. Ha +150W-ot néznénk (nincs annyi plusz) akkor napi 2 óra esetén 365 napon át 4000 Ft áram többletet jelentene.
Márpedig munka és egyebek mellett már nagyon nagyon nem megy ennyit se.A fogyasztás témát valahogy úgy kezelik sokan mintha aranyat enne a gép.
Ehelyett bármi, minimum ilyen tudású teljes gépet csak alacsonyabb fogyasztású, intel vagy korai ryzennel meg sokkal drágább befektetés lett volna.
-
Puma K
nagyúr
Így igaz! Legtöbbször csak a tudat az emberben, hogy csúcskategóriás a hardware. De sok cím még a legmodernebb kártyákat is megeszi ha az ember az ultra meg egyéb hülyeségre állítja az adott címet. No meg a felskálázás került előtérbe leginkább a natív sajnos egyre többször lassan háttéropció lesz.
Ez a helyzet a gyártástechnológia korlátaira vezethető vissza.
Ahogy fejlődött a számítási kapacitás úgy kezdtek a játékok is egyre nagyobb bejárható világgal rendelkezni, korábbihoz képest részletesebb modelleket alkalmazni, nagyobb felbontású textúrákat használni és még a többi.
Viszont ez egy olyan utat indított el amit nem tudtak a generációnként megjelenő újabb VGA-k teljesítményével lekövetni. Ezért kellett a képgenerálást bevetni. Már csak azért is volt rá szükség mert a kártyák fogyasztási határát sem lehetett bármeddig növelni generációnként amivel plusz teljesítményre lehet szert tenni.
Kártya neve: Fogy.: Teljesítmény:
RTX 2080 Ti: 250W 100%
RTX 3090: 350W ~150%
RTX 4090: 450W ~250-260%%
RTX 5090: 575W ~320-340%Ugyan nincs konkrét adatom erre, de szerintem amit anno adott címnél a 3090 csak képgenerálással tudott hozni azt az 5090 simán tudja natív felbontáson teljesíteni akár még több FPS-el is.
-
Werkly
addikt
Egyik kártya sem temetendő és mindent a valós vagy annak vélt igények döntenek el.
A grafikai beállításokból lehet faragni lefele és máris elérhető a kívánt FPS észrevehető képminőség romlás nélkül.
Nem biztos, hogy szükséges azaz Ultra/Extreme/Insane teljesítménygyilkos opció. Bőven elég a High. Sőt anno csak low-medium-high beállítások voltak. Vagy még volt az off opció is. Később jelentek meg a High-nál még magasabb beállítási lehetőségek.
Persze az ember lelkét masszírozza a tudat, hogy most olyan gépe van amire minden új és adott időszakon belül megjelenő újabb címeket gond nélkül rá tud ereszteni.
Amíg nem voltak mindenféle kacifántos nevű látványjavító-teljesítmény zabáló beállítások addig korábban elég volt csak az árnyékokat és a tükröződést lejjebb venni és máris megugrott az FPS.
Néha érdemes kicsit játszani a grafikai beállításokkal vagy ha nincs kedve az embernek akkor keressen rá a neten és videós vagy szöveges formában találni lehet ilyen témájú tartalmakat.
Így igaz! Legtöbbször csak a tudat az emberben, hogy csúcskategóriás a hardware. De sok cím még a legmodernebb kártyákat is megeszi ha az ember az ultra meg egyéb hülyeségre állítja az adott címet. No meg a felskálázás került előtérbe leginkább a natív sajnos egyre többször lassan háttéropció lesz.
-
Puma K
nagyúr
Egyik kártya sem temetendő és mindent a valós vagy annak vélt igények döntenek el.
A grafikai beállításokból lehet faragni lefele és máris elérhető a kívánt FPS észrevehető képminőség romlás nélkül.
Nem biztos, hogy szükséges azaz Ultra/Extreme/Insane teljesítménygyilkos opció. Bőven elég a High. Sőt anno csak low-medium-high beállítások voltak. Vagy még volt az off opció is. Később jelentek meg a High-nál még magasabb beállítási lehetőségek.
Persze az ember lelkét masszírozza a tudat, hogy most olyan gépe van amire minden új és adott időszakon belül megjelenő újabb címeket gond nélkül rá tud ereszteni.
Amíg nem voltak mindenféle kacifántos nevű látványjavító-teljesítmény zabáló beállítások addig korábban elég volt csak az árnyékokat és a tükröződést lejjebb venni és máris megugrott az FPS.
Néha érdemes kicsit játszani a grafikai beállításokkal vagy ha nincs kedve az embernek akkor keressen rá a neten és videós vagy szöveges formában találni lehet ilyen témájú tartalmakat.
-
Werkly
addikt
Minden VGA árára hatással lesz, mert az újabb generációs használt kártyák el fognak fogyni és akinek a fogyasztás sokadlagos tényező az előző generációból fog venni olyat ami tudja az adott FPS-t vagy adott árkategóriába tartozik.
Korábban is minden bányászláz alkalmával felmentek a használt-régebbi VGA-k árai is. De persze egy GTX 950-ért nem lehet majd kétszeres árat elkérni, de pl azok is emelkedni fognak. Viszont azok időszakos kilengések voltak. Most viszont maga a gyártó fog emelni...
Ezért vettem le a 4090 kártyámat. Eddig senkit nem érdekelt most meg 2 tag is rámírt hirtelen. De másfél millákat nem adok egy 5090-ért. Nem hiszem, hogy a 4090 már temetendő. Kösz a választ!
-
Puma K
nagyúr
Minden VGA árára hatással lesz, mert az újabb generációs használt kártyák el fognak fogyni és akinek a fogyasztás sokadlagos tényező az előző generációból fog venni olyat ami tudja az adott FPS-t vagy adott árkategóriába tartozik.
Korábban is minden bányászláz alkalmával felmentek a használt-régebbi VGA-k árai is. De persze egy GTX 950-ért nem lehet majd kétszeres árat elkérni, de pl azok is emelkedni fognak. Viszont azok időszakos kilengések voltak. Most viszont maga a gyártó fog emelni...
-
Puma K
nagyúr
Én az FX-em OC-zásával és használtba egy 1080 8GB-al backeltem ki a plusz költést.
BG3 4k-ba split screen 50-75% CPU és GPU terheléssel beton stabil fix 30.Teljes koltseg 45k volt a GPU, 20k a vizhutes a CPU-ra, és megvagyok addig amíg nem lesz az AVX2 követelmény a jatekokhoz amikkel játszanék, mert akkor sajnos mar elkerulhetetlen.
De ilyenkor érdemes használt piacon nézelődni
Egy azonos időszakból származó Intel CPU-val jobban jártál volna ha csak játszol az adott gépen.
Az akkori Intelek kevesebb fogyasztásból, alacsonyabb hőmérsékleten azonos vagy jobb minimum és átlag FPS értékeket produkáltak volna. A VGA-val is jobban párban lenne a teljesítményük.
-
Werkly
addikt
Akkor az emelés érinti a régebbi szériás VGA használtpiacot is?
-
erer1000
őstag
Én az FX-em OC-zásával és használtba egy 1080 8GB-al backeltem ki a plusz költést.
BG3 4k-ba split screen 50-75% CPU és GPU terheléssel beton stabil fix 30.Teljes koltseg 45k volt a GPU, 20k a vizhutes a CPU-ra, és megvagyok addig amíg nem lesz az AVX2 követelmény a jatekokhoz amikkel játszanék, mert akkor sajnos mar elkerulhetetlen.
De ilyenkor érdemes használt piacon nézelődni
-
gazdag78
csendes tag
Sziasztok ! Már itthon is drágulás van Ahogy nézem egy-két nap alatt például az oasis-n ,ipon-n mondjuk az 5070 kártyát felvitték 80-100 ezer forinttal ,Kint elböfögik magukat itthon máris alkalmazzák az áremelést. Egy 1156 tokozású gépem van 1 gb sapphire 7850 kártyával ami csak netezésre alkalmas.Fél éve már szeretnék egy új pc-t azóta folyamatosan figyelem az árakat de ilyenkor mindig el megy a kedvem .Nem normális dolog hogy egy komplett gépért közel egy milliót ki kell adni
-
Pkc83
őstag
"és ezt nem az Nv miatt/ellen mondom."
Azért az értő olvasás még megy ugye?
Az ilyeneket egyszerűen szabályozni kellene mert az nem megy, hogy a tápláléklánc alján valami megdrágul mondjuk 50€-val és mire a vásárló azt megveszi az 50€-ből hirtelen 500€ lesz, mert mindenki vérszemet kap. -
Busterftw
nagyúr
Mondtam majd meglátjuk.
Te úgy gondolod, hogy majd az Nv az ő eladási árára rátesz 20-30%-ot (ezt ugye tudjuk) és a következő 3-4 lépcsőben (gyártók, nagyker, kisker..) majd megelégszik az eredeti hasznával? Ugyanúgy rá fogják tenni azt a 20-30%-ot, csakhogy addigra sokkal magasabb lesz már az ár amire rákerül."most komolyan magyarázni kell hogy működik a piac, a kereslet kínálat?"
Nem kell, és én nagyon remélem, hogy a kereslet oldalon megjelenik végre a józan ész, és ezt nem az Nv miatt/ellen mondom.
Az árak már bőven ütik a nem normális szintet és valahol ennek megálljt kell parancsolni.A bolti árakhoz sok köze nincs az Nvidiának.
Miért nem a boltoknál vered az asztalt? -
Pkc83
őstag
Mondtam majd meglátjuk.
Te úgy gondolod, hogy majd az Nv az ő eladási árára rátesz 20-30%-ot (ezt ugye tudjuk) és a következő 3-4 lépcsőben (gyártók, nagyker, kisker..) majd megelégszik az eredeti hasznával? Ugyanúgy rá fogják tenni azt a 20-30%-ot, csakhogy addigra sokkal magasabb lesz már az ár amire rákerül."most komolyan magyarázni kell hogy működik a piac, a kereslet kínálat?"
Nem kell, és én nagyon remélem, hogy a kereslet oldalon megjelenik végre a józan ész, és ezt nem az Nv miatt/ellen mondom.
Az árak már bőven ütik a nem normális szintet és valahol ennek megálljt kell parancsolni. -
Busterftw
nagyúr
Nem, mert ha mondjuk 50% árrést raksz valamire, akkor lehetőséged van a rést lecsökkenteni, annak érdkében, hogy az eladaott darabszám ne csökkenjen. Ha valamin alig van árrésed, akkor vagy csak megszorítva alulról.
Csak ugye nem errol van szo, tele vannak a boltok jatekos GPU-kkal.
Főleg mert a videókártya alá való PC-t se veszik. Ami még egy ok, hogy ne oda gyártsanak... Nem elég hogy kisebb árrés, még a nyakukon is marad.
Majd a globális eladási adatokból kiderül.
Az előző két negyedévben nem zuhant be az desktop Nvidia vga-k száma (~10 millió). -
Busterftw
nagyúr
Hol vannak az új árak hogy ezt te tudod?
Az alkatrész és a konkrét végtermék között van 10 lépcső, most komolyan magyarázni kell hogy működik a piac, a kereslet kínálat? -
ddekany
nagyúr
Nem kell tudni, mert ket vegpontrol van szo.
Van egy piaci ar egy adott piaci viszonyokkal, meg van egy masik.
Ha ilyen drasztikus valtozasok vannak a piacon arakban, az erinteni fogja a masikat is."A másik, hogy ha azt a játékos GPU-ra szánt TSMC gyártókapacit inkább AI chippre fordítják"
Csak ugye nem errol van szo, tele vannak a boltok jatekos GPU-kkal.Nem, mert ha mondjuk 50% árrést raksz valamire, akkor lehetőséged van a rést lecsökkenteni, annak érdkében, hogy az eladaott darabszám ne csökkenjen. Ha valamin alig van árrésed, akkor vagy csak megszorítva alulról.
Csak ugye nem errol van szo, tele vannak a boltok jatekos GPU-kkal.
Főleg mert a videókártya alá való PC-t se veszik. Ami még egy ok, hogy ne oda gyártsanak... Nem elég hogy kisebb árrés, még a nyakukon is marad.
-
Baltazár123
őstag
igen, ezt kevesen rakják össze fejben, hogy az Nvidia bár jelentős részét adja egy dgpu-nak, de még így is csak 50-60%-t teszi ki, sőt mióta memóriát nem ad, lejjebb ment, az 50% alá én így olvastam, de pontos adatok nyilván nincsenek, csak jó becslések.
Az is igaz viszont, hogy a memória árak is mehettek feljebb közben, de ezt megint titkolják, hogy mennyiért veszik. Akárhogy is csűrjük csavarjuk, nem az összes alkatrész ára ment fel és főleg nem egységes mértékben, az Nvidia emelését viszont egy az egyben rárakják a teljes termékre.
Na mindegy, ha eddig se tudtam magam meggyőzni, hogy vegyek és ne rakjam inkább a pénzt valami befektetésbe, akkor még kevésbé találok érvet. Kivárom most már az új xboxot, esetleg az új gpu generációt, meg talán a memória para is véget ér egyszer. Így, hogy befektetem a pénzt, szerintem nem járok rosszul, akkor sem, ha még feljebb mennek az árak. A tavaly befektetett 180e pénzem, amiből nem vettem 5060ti-t most kb 300e-t ér, ha végre kifizetik a mol osztalékot. Azért ez fedezné az azóta bekövetkezett drágulást, ha most szeretnék venni kártyát.
-
Pkc83
őstag
Mi valós? Az, hogy 2 alkatrész drágul 50-100€-val és ezért a végtermék 2-300 vagy épp 1200€-val drágább lesz? Ez a vásárlók totális hülyének nézése, de majd ugye meglátjuk, hogy mennyi is lesz a valós áremelkedés.
-
Busterftw
nagyúr
Ezt az userek és a piac eldöntik.
A lényegen nem változtat, szó sincs "szar dumáról", a drágulás mindenhol valós. -
Pkc83
őstag
Majd kíváncsi leszek, hogy a már most is ~4000€+ kerülő 5090-et ki fogja megvenni ha rádobnak egy ~30%-ot a végfelhasználói árra és úgy lesz ~5200€.
De nézhetnénk olcsóbb modellt is ~1000€-1300€....
És mindez abból fakad, hogy a DRAM és Wafer ~ 50-100€-al drágult.
Na ki(k) jár(nak) jól? -
Busterftw
nagyúr
Igen persze, de a wafer és vram csak két komponens a sokból, az nvidia meg ugye az eladott kit-eken ~75%-os hasznot realizál, de abban biztos vagyok, hogy amikor majd ez a 20-30%-os áremelés bekövetkezik akkor ez a % a teljes vga-ra fog vonatkozni. Szóval ami most ~1000€ az majd utána 1200-1300€ lesz. A matek majd sehogy sem fog stimmelni.
Nyilvan nem fog koppra pontosan %-al stimmelni, de a lenyegen nem valtoztat.
Ez kb olyan mintha azt szamolnad a piaci helyzet miatt dragulo uzemanyag miatt hol es mennyivel dragul minden mas.
Dragul a kiszallitas, dragul az alapanyag, dragul a vegtermek a polcon. -
Busterftw
nagyúr
Nem kell tudni, mert ket vegpontrol van szo.
Van egy piaci ar egy adott piaci viszonyokkal, meg van egy masik.
Ha ilyen drasztikus valtozasok vannak a piacon arakban, az erinteni fogja a masikat is."A másik, hogy ha azt a játékos GPU-ra szánt TSMC gyártókapacit inkább AI chippre fordítják"
Csak ugye nem errol van szo, tele vannak a boltok jatekos GPU-kkal. -
Pkc83
őstag
Igen persze, de a wafer és vram csak két komponens a sokból, az nvidia meg ugye az eladott kit-eken ~75%-os hasznot realizál, de abban biztos vagyok, hogy amikor majd ez a 20-30%-os áremelés bekövetkezik akkor ez a % a teljes vga-ra fog vonatkozni. Szóval ami most ~1000€ az majd utána 1200-1300€ lesz. A matek majd sehogy sem fog stimmelni.
-
ddekany
nagyúr
Ennek megítéléséhez kéne tudni, mekkora árréssel dolgoznak ezek. A másik, hogy ha azt a játékos GPU-ra szánt TSMC gyártókapacit inkább AI chippre fordítják, az bizonyosab több bevétlelt hoz, szóval tán nem sírnak annyira, ha egyre kevesebb GeForce akárhány fogy.
-
Busterftw
nagyúr
A komponens arak viszont piac alapon mukodnek, tehat nem szar duma.
Ha a TSMC a kifejlesztett node-ra es az Nvidia designra 20%-al megdobja a wafer arat, a SK Hynix a vram arat +20%-al, a tobbi komponensrol nem beszelve, akkor mit csinalsz? -
DithenS
senior tag
Én már 1 éve GeforceNOW-t használok. Baromi jó. Havi 5-6 ezer forintért játszhatsz 100 órát, lényegében bármilyen hardveren. Nagyon szkeptikus voltam amikor kipróbáltam, de pozitívan csalódtam benne. Valamikor még most is ámulok, hogy tudják ilyen lag-mentesre megoldani. Sajna nem minden játék van fent, de azért a legtöbb nagy cím elérhető és folyamatosan frissül.
Nekem volt, és nem tetszett, hogy egy magyarosítást nem tudtam hozzá felrakni. Azért a black flag kalóz szövegét nehezen érti meg az ember. Szóval milyen PC az, ha ennyire zárt? Na meg nekem a 100 óra, hogy is mondjam, nagyon kevés. Nem akarok úgy játszani, hogy izgulok, hogy jaj hány órám van még. Vannak hónapok mikor nyílván nem játszol annyit. De amint szabadságon vagy, vagy épp munkát keresel és több időd van, ne adj isten beszippant valami jó game, pillanatok alatt elszáll az a 100 óra. Mióta 40 fokok vannak, 1 hét alatt kivittem a black flaget, ami 35 óra volt. Aztán játszok azóta mással is, révén ki nem teszem a lában ilyen dög melegben, ha nem muszáj.
Geforce-on a Performance szint meg kb bullshit. Olyan szinten gyenge, hogy azért fizetni kár. Egy újabb játékot low grafikán elviszi... Az ultimate meg nekem pl egy full hd-s kijelzőhöz annyira értelmetlenül erős, mert felesleges az 5080 a full hd-hoz, meg ez már 22 dollár egy hónapra. Az éves szinten 100 ezer ft, és soha se lesz az enyém, nem tudom eladni az alkatrészt hogy jobbat vegyek stb... Másik probléma, a szerverek távolsága. Németországba vagy Bulgáriába dobott be ugye, de egyik sincs közel. Readásul Berlinben van a Német szerver, nem is Münchennél vagy délebben. Egyszerűen egy BF6 vagy CS-t el lehet felejteni. Single játékra jó, de ahol a reakcióidő fontos, ott a szerverek távolsága sajnos kijön. Ha lenne minden országban szerver, azt mondom megérné, meg ha a Performance szint kapna egy erősebb cpu-t meg egy 5060-at.
-
Pkc83
őstag
A fejlesztés már rég befejeződött mivel egy régóta piacon lévő termékről beszélünk az árát pedig már a launch-kor meghatározták, ezért (is) szar duma.
Azon, hogy valamiből hiány van az áremelés nem fog segíteni csak ugye nekik, mert a profit kevesebb eladott termék után sem lesz kevesebb. -
Busterftw
nagyúr
Leirhatnad, miert szar duma.
A fejlesztesi koltsegek nem csokkennek attol, ha kevesebb GPU-t adnak el. -
Pkc83
őstag
Hiány van és ezért emelünk mert akkor lesz több. Ja nem..
Ez ismét csak arra jó, hogy kevesebb gpu eladásából tegyük zsebre ugyanazt a hasznot vagy még többet ha lehet. Szar duma, és genről genre ez megy, emelés emelés hátán előrelépés meg nincsen csak fake frame-el. -
Busterftw
nagyúr
Nem az, hogy merre kellene, hanem inkabb az, hogy kezdjuk elerni a limiteket gyartastechnologiaban.
Nincs "semmi" elorelepes RTX4000-5000 szeriaban, persze, mert kb ugyanaz a node(N4).
Next-gen, ha lepnek N3-ra, hatalmas kulonbseg nincsen, ~+15% perf/watt.N2 mar valamivel nagyobb, de az meg annal is dragabb node.
Esetleg bizhatunk egy radikalisabb, uj archnitechturaban, chiplet design ha jol skalazodik, de minden mas szoftver. -
RoyalPredato
csendes tag
Én is már az új RTX6000 szériát várom, kíváncsi vagyok hogy lesz-e érdemi fejlődés vagy csak valami AI bulllllshiiiit
Pedig az lesz. RT/AI mag növelés, raszterben meg nem sok, se RAM, mert spórolkodás lesz ha AI-nak kell, meg akkor is, ha AI-ból már nincs lóvé de nem adhatják autó áráért a 6050Ti-t.
-
ddekany
nagyúr
Nem, a feltétel a TOPS célhardverrel.
Azzal az indokkal, hogy úgy kevesebbet fogyaszt, de valójában azért, hogy vegyél új hardvert.Lehetne indokolni fogyasztással az NPU szükségességét, ha sokunknak állandóan a háttérben futna valami pici helyi AI. Pl. ami nézi a képernyőt, ugye. De ott a gond, hogy tudtommal ebből azóta se lett semmi. A Recallt ugye visszaszívták, mert még vissza kellett tenni főni a békákat.
-
Dißnäëß
nagyúr
Az ipar sem látja, de amíg a narratíva pörgeti a tőzsdét az eredmények helyett, a befektetők boldogok.
Tudjátok a mondást: privatize profit, socialize losses. OpenAI tipik.
-
ftc
nagyúr
Én is már az új RTX6000 szériát várom, kíváncsi vagyok hogy lesz-e érdemi fejlődés vagy csak valami AI bulllllshiiiit
Tuti lesz AI s ha marad a mem ára ilyen magas akkor max 2GB-al.
Valahogy nem igazán látom merre is kellene fejlődnie az iparnak... -
Dißnäëß
nagyúr
Áhh az semmi, én a 7000-es szériát várom nagyon, hát még a 8000-est !
És én is remélem semmi éjáj bullsit. -
AD4MINATOR
nagyúr
2-3 év minden ilyen, ez már trend. Kettő között kell generációt váltani, lehetőleg elérhető legjobbat, hogy túléld a következőig. Pl ezért szoktam az aktuális csúcsból/1-el alattikat választani, mert általában bejön. Mondjuk az élet mindig úgy hozza, hogy pont 1 évvel lekésem ezeket, de az elméletem helyes
Szóval 2028-ra normalizálódik ez. Addigra meg már inkább a következő prémium árazott újdon cuccokra akarunk menni, mint zen 6, rtx 6000, ddr6, pcie x6, szóval megint csak várás olcsóbbodásra, az tart pár hónapig, ééééés jön a következő hiszti.
Hogy AI után még mit tudnak kitalálni, marha jó kérdés. WW3?Én is már az új RTX6000 szériát várom, kíváncsi vagyok hogy lesz-e érdemi fejlődés vagy csak valami AI bulllllshiiiit
-
Dißnäëß
nagyúr
2-3 év minden ilyen, ez már trend. Kettő között kell generációt váltani, lehetőleg elérhető legjobbat, hogy túléld a következőig. Pl ezért szoktam az aktuális csúcsból/1-el alattikat választani, mert általában bejön. Mondjuk az élet mindig úgy hozza, hogy pont 1 évvel lekésem ezeket, de az elméletem helyes
Szóval 2028-ra normalizálódik ez. Addigra meg már inkább a következő prémium árazott újdon cuccokra akarunk menni, mint zen 6, rtx 6000, ddr6, pcie x6, szóval megint csak várás olcsóbbodásra, az tart pár hónapig, ééééés jön a következő hiszti.
Hogy AI után még mit tudnak kitalálni, marha jó kérdés. WW3?Olaj
és energia -> gyártási költségek up -> fizetsz, ha kell RTX 6000
-
csefi007
csendes tag
Én már 1 éve GeforceNOW-t használok. Baromi jó. Havi 5-6 ezer forintért játszhatsz 100 órát, lényegében bármilyen hardveren. Nagyon szkeptikus voltam amikor kipróbáltam, de pozitívan csalódtam benne. Valamikor még most is ámulok, hogy tudják ilyen lag-mentesre megoldani. Sajna nem minden játék van fent, de azért a legtöbb nagy cím elérhető és folyamatosan frissül.
-
erer1000
őstag
Javasolom, hogy az Apple hasonlóan a gyártók indítsanak lízingprogramot, amivel vásárlás helyett gyakorlatilag előfizetési díj fejében kaphatjuk meg az újabb generációs részegységeket számítógépünkbe.
Apple-nél van lízing már egy ideje

https://www.apple.com/shop/apple-upgrade
-
RoyalPredato
csendes tag
Hogy AI után még mit tudnak kitalálni, marha jó kérdés. WW3? -
ftc
nagyúr
A 90% feletti részesedés az már tulajdonképpen monopólium, mint ahogy látható is, azt csinálnak amit csak akarnak. Sőt volt időszak, amikor 95% is volt. Az AMD biodíszletnek kell csak, hogy elmondhassák van verseny, miközben nincs verseny.
Fel kellett volna már rég darabolni a céget valamilyen formában. Földrész alapon is , mondjuk EMEA-ban már az újonnan létrejövő cég árulhasson csak 5 évig. Talán még a három részre szedés is jó lenne, AP,EMEA Americas. Asus-é lehetne Ázsia például. Régen megcsinálták volna. Az intelnél is nagyon rezgett a léc, akkor is az AMD volt a hasznos hülye, a cég amelyik még éppen életben maradt, közben meg a zintel azt csinált, amit akart. Meg talán még az ATI-nak volt x86 licensze, ami most egy kínai cégnél van.
Ott is kellett a zintel balf.szkodása és párhuzamosan egy jól megtervezett jövőkép az AMD-nél, hogy újra kiegyenlített verseny legyen. Hasonló nem várható a gpu területen, be kéne, be kellett volna már avatkozni régen.Igen, de pl hiába 90%+ a piaci részesedés - mondjuk csak AIB-re vonatkozva [link] , akkor is a teljes bevételüknek ez csak cca 10%-a ami mondjuk ki nem igazán kecsegtető.
Itt lennék kiváncsi, mennyi is a fejlesztésre költött összeg.
NV már rég nem a PC piacra gyárt, minden szabad kapacitást eladnak más piacra... -
Busterftw
nagyúr
nem értem miért jó nekik, ha kinyírják a pc gaminget, elég sok munkát ad azért a játék-stúdióknak, no meg manapság menő játszani így egy olyan hobbit piszkálnak amit pont nem kéne... de nyilván a pénz az oka, mi más
Nem kell ennyire tulgondolni. Volt mar ilyen a covid miatt, meg a banyaszat miatt, most meg az AI miatt. Majd lecseng ez is.
-
DithenS
senior tag
nem értem miért jó nekik, ha kinyírják a pc gaminget, elég sok munkát ad azért a játék-stúdióknak, no meg manapság menő játszani így egy olyan hobbit piszkálnak amit pont nem kéne... de nyilván a pénz az oka, mi más
Tőzsde majd megbünteti őket úgy is. Már kezdenek jelek lenni, 2026 végére már látni fogjuk, hogy megkezdődnek az eszetlen AI cégek befékezése. 2027-ben pedig még durvább lesz. 2028-ra pedig olyan túlkínálat lesz a RAM-ból meg SSD-ből, hogy öröm lesz nézni. Hiába kap sok megrendelést az AMD meg az Nvidia, ezeket a szerződédeket vissza lehet mondani. Ha a Metát megbüntetik, ami egyszer megtörtént a metauniverzumos baromság miatt, akkor vissza mondja az AI chipes megrendekésének egy jó részét. Tudja ezt az Nvidia is, meg az AMD, azért nyomják ennyire. Tudják jól, hogy hamarosan vége ennek a száguldásnak, ezért mindent kisajtólnak belőle. Aztán a gaming piac újra fontossá válik. Közel az AI láz vége. Befektetők, részvényesek nem fognak eszetlenül befektetni olyanba, ami nem hoz profitot. Ezt most tudják a cégek kicsit kozmetikázni, átcsoportosítani pénzeket, de nem végtelenségig.
-
AD4MINATOR
nagyúr
-
Busterftw
nagyúr
De a 90 százalék hogy jön ki? A PS5 meg a 6 is AMD alapú, az xbox is... Gamer szinten csak ez 140 millió gépet jelent.
A handheld piac nem olyan nagy ,3-5 milliós kb de az is AMD alapú. Szóval azért a GPU piac fogyaszrói szinten eléggé egálban van szerintem. Kár csak az asztali PC piacot nézni, mert sok embernél csak alap VGA van régről, amin elfut ez az.
Az újabb vásárlásoknál meg mostanában AMD dominanciát látok. Ott az 9060 xt, 16 GB-os, ellefele az Nvidia részéről a 5060 vagy az 5060ti ami 8GB-os... Gamerek nem is nagyon veszik, mert ez a vram mennyiség 2026-ban marha kevés, és drágább is jóval az Nvidia. Tehát új gépösszerakásoknál most amd-t látok inkább. Ha így fojtatja az Nvidia, akkor az AMD esélyes lesz, hogy 5 év múlva átveszi a vezetést.
Ne feledd, az AMD mekkora hátrányban volt CPU fronton, intel dominancia. Aztán megjelent a Ryzen és pillanatok alatt megelőzte az intelt... Csak jelenleg az AMD is sajnos AI faszságra öszpontosít, pedig most itt a lehetősége. Ne csak a konzolokkal foglalkozzon.Consumer GPU-nal, tehat asztali vga, errol szol a hir.
-
Busterftw
nagyúr
Azzal az indokkal, hogy úgy kevesebbet fogyaszt, de valójában azért, hogy vegyél új hardvert.A teljesitmeny szamit. Teljesen mindegy, hogy a Microsoft az NPU-t szabta meg.
Nyilvan a fogyasztassal igaza van MS-nek, de ettol meg a TOPS az TOPS, legyen az NPU vagy GPU. -
Geri Bátyó
addikt
Azzal az indokkal, hogy úgy kevesebbet fogyaszt, de valójában azért, hogy vegyél új hardvert. -
DithenS
senior tag
A 90% feletti részesedés az már tulajdonképpen monopólium, mint ahogy látható is, azt csinálnak amit csak akarnak. Sőt volt időszak, amikor 95% is volt. Az AMD biodíszletnek kell csak, hogy elmondhassák van verseny, miközben nincs verseny.
Fel kellett volna már rég darabolni a céget valamilyen formában. Földrész alapon is , mondjuk EMEA-ban már az újonnan létrejövő cég árulhasson csak 5 évig. Talán még a három részre szedés is jó lenne, AP,EMEA Americas. Asus-é lehetne Ázsia például. Régen megcsinálták volna. Az intelnél is nagyon rezgett a léc, akkor is az AMD volt a hasznos hülye, a cég amelyik még éppen életben maradt, közben meg a zintel azt csinált, amit akart. Meg talán még az ATI-nak volt x86 licensze, ami most egy kínai cégnél van.
Ott is kellett a zintel balf.szkodása és párhuzamosan egy jól megtervezett jövőkép az AMD-nél, hogy újra kiegyenlített verseny legyen. Hasonló nem várható a gpu területen, be kéne, be kellett volna már avatkozni régen.De a 90 százalék hogy jön ki? A PS5 meg a 6 is AMD alapú, az xbox is... Gamer szinten csak ez 140 millió gépet jelent.
A handheld piac nem olyan nagy ,3-5 milliós kb de az is AMD alapú. Szóval azért a GPU piac fogyaszrói szinten eléggé egálban van szerintem. Kár csak az asztali PC piacot nézni, mert sok embernél csak alap VGA van régről, amin elfut ez az.
Az újabb vásárlásoknál meg mostanában AMD dominanciát látok. Ott az 9060 xt, 16 GB-os, ellefele az Nvidia részéről a 5060 vagy az 5060ti ami 8GB-os... Gamerek nem is nagyon veszik, mert ez a vram mennyiség 2026-ban marha kevés, és drágább is jóval az Nvidia. Tehát új gépösszerakásoknál most amd-t látok inkább. Ha így fojtatja az Nvidia, akkor az AMD esélyes lesz, hogy 5 év múlva átveszi a vezetést.
Ne feledd, az AMD mekkora hátrányban volt CPU fronton, intel dominancia. Aztán megjelent a Ryzen és pillanatok alatt megelőzte az intelt... Csak jelenleg az AMD is sajnos AI faszságra öszpontosít, pedig most itt a lehetősége. Ne csak a konzolokkal foglalkozzon. -
Busterftw
nagyúr
Már bocsi, de ha csak nem változtattak a feltételeken, akkor ehhez a copilot+ plecsnihez dedikált NPU kell.
Ez oké, de az "igazi" feltétel a TOPS (40), egy szaros Arc A310 meg tud 52-őt.
Ha nem lenne a "csak NPU" feltétel, csak a teljesítmény, akkor ezt hozza egy alap desktop hardver. -
Dißnäëß
nagyúr
-
tasiadam
veterán
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Geri Bátyó
addikt
Már bocsi, de ha csak nem változtattak a feltételeken, akkor ehhez a copilot+ plecsnihez dedikált NPU kell.
-
Exelsior
őstag
De jó hogy nem rég vettem az 5070TI-t. Valahogy éreztem hogy lesz itt még emelés.
-
tasiadam
veterán
-
tasiadam
veterán
Az a Copilot+. Tudtommal azóta se kell valós alkalmazásra a kutyának sem (de szóljon akinek jelentős az életében). Marketing átverésre gondolom jó, mert átlagembernek azt mondják, hogy ebbe már van AI támogatás, akkor azt hiszi, hogy a ChatGPT jobban fog menni... Vagy hogy pár év múlva már szükséges lesz a kliens oldali AI, szóval biztonság kedvéért olyat vesz.
Az meg kizárt, hogy az NPU 30%-ot dobjon a CPU árán. Az maga a modernség lesz (újabb generáció mindíg drágább), meg a fenti átverés miatti hajlandóság egy prémium kifizetésére.
A Copilot+ plecsnyihez egy felszar nvidia kartya is boven eleg. Alabol a winben levo LLM is valami hurka 3-4b-s model. Csak jol hangzik hogy amit am a laptopban levo CPU is elvinne, elviszi az NPU. hurra! Akkor szoljanak, ha a Copilot+++ elvisz egy 32b lokalis modelt.
-
Dißnäëß
nagyúr
Most akkor egy kalap szar az RTX 5060Ti 16G-m 170-ért ? Mondja már meg valaki

-
ddekany
nagyúr
Mi is a Winfosban az a baromság, ami AI alapú és hardverfüggő, de valójában a kutyának nem kell? Cserébe a hozzá való proci alsó hangon 30%-al drágább, mint az előd.
Az a Copilot+. Tudtommal azóta se kell valós alkalmazásra a kutyának sem (de szóljon akinek jelentős az életében). Marketing átverésre gondolom jó, mert átlagembernek azt mondják, hogy ebbe már van AI támogatás, akkor azt hiszi, hogy a ChatGPT jobban fog menni... Vagy hogy pár év múlva már szükséges lesz a kliens oldali AI, szóval biztonság kedvéért olyat vesz.
Az meg kizárt, hogy az NPU 30%-ot dobjon a CPU árán. Az maga a modernség lesz (újabb generáció mindíg drágább), meg a fenti átverés miatti hajlandóság egy prémium kifizetésére.
-
Geri Bátyó
addikt
ha nem lesz aki AI-ra alkalmas hardvert vegyen, mert nem tudja kifizetni
Ez mit jelent? Kliens oldalon nincs semmi különös feltétele, mivel az AI szever oldalon fut, szinte minden valós alkalmazásban. Ez a lényeg, hogy kliens helyett szerver oldalra adják el a hardvert. Egyszer magának az AI-nak futtatására, aztán meg az AI által nyomkodott virtuális gépre, amin az AI dolgozik (ha olyan jellegű a munka).
Mi is a Winfosban az a baromság, ami AI alapú és hardverfüggő, de valójában a kutyának nem kell? Cserébe a hozzá való proci alsó hangon 30%-al drágább, mint az előd.
-
ddekany
nagyúr
a vex beszélt erről is, hogy az üzleti vonal hozza a hasznot. amennyire én erre rálátok, valóban lehet, hogy fizetnek a cégek az AI szolgáltatásokért, de basszus én még azon kívül, hogy rúgják ki a gyengén teljesítőket vagy akárkit, meg hogy létszámstop és nem ha elmegy valaki nem pótolják, igazán értelmes dolgot még nem hallottam, hogy mi lenne a megtakarítás.
Illetve ezt a gondolkodást se értem, az AI elméletileg fejlettebb tud lenni bizonyos területeken, kitartóbb, kevesebb hibával, mint az ember, de tényleg csak pár terület az, ahol ilyesmirő lehet olvasni, hogy valami újat csináltak az AI-al. Kutatásról hallani, hogy nagyon hasznos. EÜ-ben is jobban, hatékonyabban elemez.
De például a programozás már olyan, hogy maximum gyorsabb, de jelenleg nagyon sok hibával csinálja és nagyon sokat kell vele utómunkázni. Mondjuk a vibe coding pl új dolog, tehát olyan aki egy ciklust nem tudna leprogramozni, elmondja mit akar és ha van érzéke a teszteléshez és ellenőrzéshez, akkor meglepően jó dolgokat is össze tud rakni. Ez mondjuk új dolog, szórakozni. Üzleti életben nehezen hiszem el, hogy bárki is fizetni vibe kódolásért jelenleg.
Kilo-nál meg T3-nál (és gondolom még sok "bátor" helyen) állítólag többségében "vibe" alapon fejlesztenek. De az úgy működik, hogy tapasztalt programozókat alkalmaznak, akik magas szintent megtervezik a terméket, meghatározzák a részfeladatokat, és azokhoz a megvalósítási tervet (inkább egy plan mint spec) aztán kiiterálják elég részletesre AI-al párban. De a generált kódot már csak madártávlatból nézik meg. Ott fejlesztőnként ilyen sokmillió Ft-os (akár 10+) havi token költségre kell gondolni. Na persze ezek nem bankok, vagy hasonló kritikus rendszerek, és beleférhet ha állandóan változatos glitch-ekbe futsz.
Nekem komolyabban vett alkamazás területen eléggé "meh" a tapasztalatom egyelőre ilyen nagyobb kód íratás terén. Az a gond, hogy ott meg kell értened mit iterált össze magának 30 perc alatt az AI, és el kell olvasni minden egyes sort, és utána még kicsit letszitázod az egészet. Ezzel elpárolog az időmegtakarítás. Ha benthagyod az ocsmány "buldog" (beszűkült tudatú "grrrr... akkor is megoldom, bárhogy") kódot, akkor meg a következő AI-os módosítás validálás csak még nehezebb lesz. Mellékesen, nem csak neked, az AI is szív a saját korábbi ronda és feleslegesen komplex kódjának megértésével. Szóval én elég módjával használom. Inkább ellenőrzésre szertem használni. Abból ugye nem lesz gond. Jelenleg így "csak" havi bő 100e-et költök el munkahelyen AI-ra.
-
ddekany
nagyúr
A desktop piac szerintem már így is a határon billegett (beleértve az otthoni laptopokat is), de mivel egy áremelésre mindenki más is szeret áremeléssel reagálni, akkor is , ha nem indokolt, ez az eleve irreális ár +20-30% már lehet, hogy kalap-kabát, akár középvállalatoknak is.
Szóval megint felmerül, ha nem lesz aki AI-ra alkalmas hardvert vegyen, mert nem tudja kifizetni, akkor kinek adják el az AI szolgáltatást, ami nem termel pénzt, csak veszteséget?ha nem lesz aki AI-ra alkalmas hardvert vegyen, mert nem tudja kifizetni
Ez mit jelent? Kliens oldalon nincs semmi különös feltétele, mivel az AI szever oldalon fut, szinte minden valós alkalmazásban. Ez a lényeg, hogy kliens helyett szerver oldalra adják el a hardvert. Egyszer magának az AI-nak futtatására, aztán meg az AI által nyomkodott virtuális gépre, amin az AI dolgozik (ha olyan jellegű a munka).
-
Baltazár123
őstag
A desktop piac szerintem már így is a határon billegett (beleértve az otthoni laptopokat is), de mivel egy áremelésre mindenki más is szeret áremeléssel reagálni, akkor is , ha nem indokolt, ez az eleve irreális ár +20-30% már lehet, hogy kalap-kabát, akár középvállalatoknak is.
Szóval megint felmerül, ha nem lesz aki AI-ra alkalmas hardvert vegyen, mert nem tudja kifizetni, akkor kinek adják el az AI szolgáltatást, ami nem termel pénzt, csak veszteséget?a vex beszélt erről is, hogy az üzleti vonal hozza a hasznot. amennyire én erre rálátok, valóban lehet, hogy fizetnek a cégek az AI szolgáltatásokért, de basszus én még azon kívül, hogy rúgják ki a gyengén teljesítőket vagy akárkit, meg hogy létszámstop és nem ha elmegy valaki nem pótolják, igazán értelmes dolgot még nem hallottam, hogy mi lenne a megtakarítás.
Illetve ezt a gondolkodást se értem, az AI elméletileg fejlettebb tud lenni bizonyos területeken, kitartóbb, kevesebb hibával, mint az ember, de tényleg csak pár terület az, ahol ilyesmirő lehet olvasni, hogy valami újat csináltak az AI-al. Kutatásról hallani, hogy nagyon hasznos. EÜ-ben is jobban, hatékonyabban elemez.
De például a programozás már olyan, hogy maximum gyorsabb, de jelenleg nagyon sok hibával csinálja és nagyon sokat kell vele utómunkázni. Mondjuk a vibe coding pl új dolog, tehát olyan aki egy ciklust nem tudna leprogramozni, elmondja mit akar és ha van érzéke a teszteléshez és ellenőrzéshez, akkor meglepően jó dolgokat is össze tud rakni. Ez mondjuk új dolog, szórakozni. Üzleti életben nehezen hiszem el, hogy bárki is fizetni vibe kódolásért jelenleg.
-
Krugszvele
senior tag
a vexet hallgattam, nagyon jó a csatornája, mert a srác ezzel foglalkozik, hogy elolvas minden IT hírt, elemzi, átgondolja és készít belőle egy videót. Meg érthetően, egyszerű angollal elmagyarázza. Ő beszélt erről, hogy az anthropicnak volt egy olyan negyedéve, amikor profitot tudott kimutatni. Ez az első és eddig egyetlen AI cég és negyedév, amikor nem veszteség volt. Igaz, párhuzamosan kinéz nekik egy 1,5 milliárd dolláros büntetés is, mert kalózkodtak és így szereztek könyveket a betanításhoz
Arról is beszél, hogy a kínaiak ellopnak mindent is, de közben fejlesztenek is és a kínai AI modellek már nagyon is versenyképesek. Azaz mire az Anthropic legalább 1 rohadt negyedévben profitot tudott kimutatni, már itt vannak a nyakán a kínaiak.
Bennem egy olyan kép kezd összeállni, hogy egy nagy tisztítótűz hadművelet lesz AI fronton is. Egyszerűen amikor tényleg muszáj lesz profitot kimutatni és szerintem a türelem erősen fogyóban van, addigra brutális árverseny lesz. Kína itt is dominálni és leuralni akar, egyébként már az Nvidiát is kóstolgatják a saját fejlesztésű HW-el. "Hála" Trump szankcióinak
a kínaiak rákapcsoltak a saját fejlesztésre és nem megveszik az Nvidiától. Jó, hát gondolom "ihletet" merítenek az nvidia vasakból
Ebből baj lesz móre, kb ennyit lehet most mondani. Őszintén én a tőzsdére se szívesen rakom a pénzt jelenleg, mert ez a sz.r ha beomlik mégis, akkor vagyonok fognak elpárologni és az kihat a teljes tőzsdére is.
Aztán a megtisztulás után persze megy tovább a technológia, de jelenleg nem látszik az irány, hogyan fog megtérülni a brutális befektetés.Már-már érdemes az esésre fogadni! (tőzsdén) sajnos 2008 óta már ez is kiegyenlítódött, már nem olyan olcsó biztosítást venni a kis valószínűségű eseményekre.
-
Krugszvele
senior tag
Én most akartam összerakni egy mindenes gépet... elmarad.. ilyen árak melett nem kell.
Áremeléssel csak azt érik el, hogy majd nem veszik az emberek. Cégnél is várnak még a mostani géppek mennek, nem igazán sietnek a cserével...
S még az AI felszippant mindent nem igazán várható itt változás...Tudom a budiba is kell már AI...
Esetleg még egy árvíz/ földrengés tudja felemelni gyorsabban az árakat...
esetleg nézz szét a S1700-as pályán, DDR4 lapokkal. Teljesítményben veszítesz húsz százalékot a csúcshoz képest, de megkapod féláron.
-
Geri Bátyó
addikt
Szóval megint felmerül, ha nem lesz aki AI-ra alkalmas hardvert vegyen, mert nem tudja kifizetni, akkor kinek adják el az AI szolgáltatást, ami nem termel pénzt, csak veszteséget? -
Goblin12
őstag
Még akkor jókor vettem Astral 5090 LC-t, anno 3200€-t mára 4700€.
-
fukasza
junior tag
2+ milla egy 5090-es, erre még rádobnak 6 kilót, az tényleg fog segíteni az eladásokon...
-
Busterftw
nagyúr
Ez igy nem igaz, a 4000 szeria jobb lett perf/wattban, a 5000 szeria mar nem, mert maradtak ugyanazon a node-n.
Az, hogy dragan adjak ezeket a boltok, az Nvidia sokat nem tehet.
Minden is dragul jelenleg. -
Baltazár123
őstag
Ott is kellett a zintel balf.szkodása és párhuzamosan egy jól megtervezett jövőkép az AMD-nél, hogy újra kiegyenlített verseny legyen. Hasonló nem várható a gpu területen, be kéne, be kellett volna már avatkozni régen. -
ddekany
nagyúr
Én most akartam összerakni egy mindenes gépet... elmarad.. ilyen árak melett nem kell.
Áremeléssel csak azt érik el, hogy majd nem veszik az emberek. Cégnél is várnak még a mostani géppek mennek, nem igazán sietnek a cserével...
S még az AI felszippant mindent nem igazán várható itt változás...Tudom a budiba is kell már AI...
Áremeléssel csak azt érik el, hogy majd nem veszik az emberek.
De ha azért a lekötött TSMC gyártókapacitásért máshol (AI szerverek) többet fizetnek... Csoda, hogy még hajlandók egyáltalán árulni ezeket a népnek. Gondolom egyéb kötődéseik és vállalásaik miatt, meg mert a brandet azért kár lenne kapkodva kukázni, próbálják inkább fokozatosan takarékra venni ezt most.
-
ftc
nagyúr
a vexet hallgattam, nagyon jó a csatornája, mert a srác ezzel foglalkozik, hogy elolvas minden IT hírt, elemzi, átgondolja és készít belőle egy videót. Meg érthetően, egyszerű angollal elmagyarázza. Ő beszélt erről, hogy az anthropicnak volt egy olyan negyedéve, amikor profitot tudott kimutatni. Ez az első és eddig egyetlen AI cég és negyedév, amikor nem veszteség volt. Igaz, párhuzamosan kinéz nekik egy 1,5 milliárd dolláros büntetés is, mert kalózkodtak és így szereztek könyveket a betanításhoz
Arról is beszél, hogy a kínaiak ellopnak mindent is, de közben fejlesztenek is és a kínai AI modellek már nagyon is versenyképesek. Azaz mire az Anthropic legalább 1 rohadt negyedévben profitot tudott kimutatni, már itt vannak a nyakán a kínaiak.
Bennem egy olyan kép kezd összeállni, hogy egy nagy tisztítótűz hadművelet lesz AI fronton is. Egyszerűen amikor tényleg muszáj lesz profitot kimutatni és szerintem a türelem erősen fogyóban van, addigra brutális árverseny lesz. Kína itt is dominálni és leuralni akar, egyébként már az Nvidiát is kóstolgatják a saját fejlesztésű HW-el. "Hála" Trump szankcióinak
a kínaiak rákapcsoltak a saját fejlesztésre és nem megveszik az Nvidiától. Jó, hát gondolom "ihletet" merítenek az nvidia vasakból
Ebből baj lesz móre, kb ennyit lehet most mondani. Őszintén én a tőzsdére se szívesen rakom a pénzt jelenleg, mert ez a sz.r ha beomlik mégis, akkor vagyonok fognak elpárologni és az kihat a teljes tőzsdére is.
Aztán a megtisztulás után persze megy tovább a technológia, de jelenleg nem látszik az irány, hogyan fog megtérülni a brutális befektetés.Én értem őket, PC eladás alacsony 8-11% cca a bevételük videokártyákból...
AI ami megy oda fejlesztenek, s ha megnézzük akko GPU fronton nicns akkora fejlődés viszonylag kevés befektetett pénzel, mint anno volt mikor még ATi, 3Dfx, ST Kyro, S3 meg ki tudja kik voltak a piacon -
tasiadam
veterán
-
Busterftw
nagyúr
De miert mondjak, ha van? Tele vannak a boltok azonnal elviheto kartyakkal.
-
Baltazár123
őstag
Aztán a megtisztulás után persze megy tovább a technológia, de jelenleg nem látszik az irány, hogyan fog megtérülni a brutális befektetés. -
Feri1984
tag
Rosszul látod.
Nvidiánál dől be a pénz az enterprise cuccokból AI miatt, minden évben növekszik. Asztali geforce az kis szelet (10% alatti) és szükséges rossz.
Azért emel mert megteheti, nincs verseny, amd 10% alatt van asztali gpuk-nál.Vártam hogy valaki ezzel jöjjön.
Te látod rosszul.Persze rengeteg pénz van az ai-ból de szerződése van a gyártókkal.
Nem telefonálhat be a gyárba,hogy jaj eset a vásárlás 30%-ot állítsuk már le a gyártósorokat.Ilyen nincs.
A kártyákát gyárták csak nem veszik,a tervezett bevétel meg elmarad.
A befektetőknek meg virítani kell a beígért számokat.
Az ai részlegről nem fogják elvonni a pénzt.Árat kell emelni. -
danih
veterán
Áremeléssel csak azt érik el, hogy majd nem veszik az emberek.
Lesz, aki megveszi (AI FOMO-s techbro-k úgy szippantják fel mint a kokót), különben nem lenne áremelés. Az Nvidiának már így is nyűg a gamer piac - meg tudják engedni maguknak. Szóval magasról leszarják mit vesznek az emberek.
Cserébe - mivel játszani "kell" - majd jönnek valamilyen havidíjas konstrukcióba, felhő-szolgáltatásba...
You will own nothing... -
hokuszla
senior tag
rendes a vídia csak 30%-kal emel miközben nincs ellenfele
a memória gyártóknak van ellenfele és 300%-kot emelTEK -
MasterDeeJay
veterán
Baj van kicsit,nagyon.
Csak nincs kimondva mert megijed a részvényes/befektető!
Mindenki is árat emel.
Intel idén 30%,asus mindenre 20-25%,most ez.
Nincs kimondva de ez azt jelenti,hogy idén 25-30%-ot estek az eladások a tervezett bevételt meg valamivel egyenlíteni kell.Így marad az áremelés.
Csak ugye ez így egy ördögi kör.
Nagyobb ár-kevesebb vásárló-bevétel kiesés-megint áremelés-megint kevesebb vásárló....stb...stb.Rosszul látod.
Nvidiánál dől be a pénz az enterprise cuccokból AI miatt, minden évben növekszik. Asztali geforce az kis szelet (10% alatti) és szükséges rossz.
Azért emel mert megteheti, nincs verseny, amd 10% alatt van asztali gpuk-nál. -
ftc
nagyúr
elég sok gyártó rinyál már, azért az, hogy tömegek elhalasztják a gép fejlesztést már látszik. Ha valaki meg új gépet vesz, ott is megy a spórolás mindennel, hogy a ram legalább maradhasson 16gb meg egy 1tb háttértár legyen. Inkább a többin spórolnak, ahol csak tudnak.
könnyen lehet, hogy ez a mostani áremelés pont annak a következménye, hogy nem fogynak a gpu-k olyan ütemben, ahogy az nvidia elképzelte és mivel helyzet van, amikor ki lehet a gémerekből préselni a maximumt, hát megpróbálják.Ha az AMD megy velük az áremelésben, akkor marad a mostani arány, de ha nem vagy csak kisebb mértékben, akkor még inkább az lesz, hogy játékra AMD az ajánlott.
-
nevemfel
senior tag
Szegény Dzsenszen, kell neki a pénz.
A szörnyű gyártási költségek ... az El Nino is egyre nagyobb, és nagyobb, több víz kell a hűtéshez. -
Puma K
nagyúr
Úgy érzem sokáig velem lesz a vizes blokkba körbe becsomagolt RTX 3090 FE
Ha meg valamit nem bírna 2560x1440-ben 165Hz-ces monitorra kötve adott offline-online címnek megfelelően FPS értékekben, akkor lejjebb veszek pár grafikai beállítást.
Egy 4090 vagy 5090 majd akkor jön a helyére mikor azokat 300-ért lehet használtan venni... feltéve ha addig nem égnek le
-
Baltazár123
őstag
ha most kéne vennem, akkor nyilván nem 5060-t vennék, de akkor pont egy olyan helyzet volt, hogy 190-200e között voltak a 9060 xt 16gb kártyák, ez az 5060 meg kapott egy nagy akciót és 115e volt.
Mondjuk az erős forint is benne van valamennyire, de most egy 160-170e forintos 9060 XT 16gb nagyjából minden ajánlatot, alternatívát értelmetlenné tesz ami, nem olcsóbb 100e forintnál. Ár/értékben, játékra nem érdemes mást venni. Inkább akkor kicsit még gyűjteni kell hozzá. Aki promptozik, arra inkább az Nvidia ajánlott, de 210e körül vannak az első értelmes ajánlatok, az most fel fog kúszni 250e környékére az emelés után. Szép lesz.
A 9070xt meg hasonlóan az erősebb kártyáknál gyakorlatilag ha csak játszani kell, akkor egy hülye az, aki nem azt veszi. Kis túlzással persze, mindenki azt vesz, amit akar, de annyira jó az ár/érték aránya a mostani helyzetben.
Egyébként mennek fel az árak, figyelgetem azért, bár venni most nem akarok. Igaz, csak 8gb kártya, de még az indiana jones-t is végig játszottam vele és elégedett vagyok. Ha meg a tesztekre meg a hangadókra hallgattam volna, akkor fel se telepítem, mert 8gb kártyán nem fut
Erről ennyit, engem kiszolgál pár évig, ennyit várok el tőle, ezt megadja.Azon is nevetek, hogy ugye beharangoztak az újra kiadott 3060-t és bizony 300-330 dodó/EUR áron és senki nem értette, hogy ezt most hogyan, miért ilyen qrva drága? Hiszen annyiért 5060-t lehet kapni. Na ez a megoldás, a nvidia gpu adja kártya költségének felét legalább, tehát az 5060 árak felmennek 140e környékére és akkor befér alá a 115-120e forintos újra kiadott 3060
jól kitalálta az nvidia ezt.Na én inkább félreteszem a pénzt és ha tényleg univerzális lesz a következő xbox, akkor abba belerakom és az lesz a gémer PC-m.
-
Feri1984
tag
Baj van kicsit,nagyon.
Csak nincs kimondva mert megijed a részvényes/befektető!
Mindenki is árat emel.
Intel idén 30%,asus mindenre 20-25%,most ez.
Nincs kimondva de ez azt jelenti,hogy idén 25-30%-ot estek az eladások a tervezett bevételt meg valamivel egyenlíteni kell.Így marad az áremelés.
Csak ugye ez így egy ördögi kör.
Nagyobb ár-kevesebb vásárló-bevétel kiesés-megint áremelés-megint kevesebb vásárló....stb...stb. -
-KP-
veterán
Sok játék fut azért nem csúcs hardveren is és rengeteg használt cuccot lehet venni világ szerte. A diy piac szerintem amúgy is csak kis szelet, a nagy részét a munkaállomások laptopok teszik ki inkább szerintem. De nincsenek pontosa adataim. Az biztos, hogy szűkül, mert a memória árak mindent húznak magukkal.
-
Tin
veterán
elég sok gyártó rinyál már, azért az, hogy tömegek elhalasztják a gép fejlesztést már látszik. Ha valaki meg új gépet vesz, ott is megy a spórolás mindennel, hogy a ram legalább maradhasson 16gb meg egy 1tb háttértár legyen. Inkább a többin spórolnak, ahol csak tudnak.
könnyen lehet, hogy ez a mostani áremelés pont annak a következménye, hogy nem fogynak a gpu-k olyan ütemben, ahogy az nvidia elképzelte és mivel helyzet van, amikor ki lehet a gémerekből préselni a maximumt, hát megpróbálják.Ha az AMD megy velük az áremelésben, akkor marad a mostani arány, de ha nem vagy csak kisebb mértékben, akkor még inkább az lesz, hogy játékra AMD az ajánlott.
Vehet még valaki Geforce-ot játékra? Van bármi értelme?
Ha az AMD emel, ők is cseszhetik, mert az emberek elkezdenek olcsóbb VGA-kat venni.
-
Baltazár123
őstag
-
tasiadam
veterán
lyófan tudjuk hogy dzsenszen magasról fosik ránk, és csak az AI meg a quadro a fontos, de akkor egyáltalán minek van Geforce? Mondják hogy nincs, ahogy a micron is megvette, szolgálják ki az enterprise cégeket és akkor hagyjanak mást érvényesülni.
-
weiss
addikt
Kíváncsi vagyok, mikor dől be az egész PC és gaming piac.
-
Busterftw
nagyúr
Javasolom, hogy az Apple hasonlóan a gyártók indítsanak lízingprogramot, amivel vásárlás helyett gyakorlatilag előfizetési díj fejében kaphatjuk meg az újabb generációs részegységeket számítógépünkbe.
Akkor inkabb mar GeforceNow.
-
Wilks
aktív tag
Akkor itthon ez olyan 30-40% lesz.
-
ultrasound
tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Android játékok topikja
- 3D nyomtatás
- BIOS topic
- A Corsair ráncfelvarrott RMe tápjai vigyáznak a VGA-nk épségére
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- Google Pixel topik
- Ha így haladunk, pár év múlva megint Pentium 4-ekkel nyomulunk
- Kiszivárogtak a HMD 102 4G Pro várható specifikációi
- Még a Sony sem tudja, hogy mikor jön a következő PlayStation
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 9700K 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Dell Optiplex 5060 SFF brand számítógép - Intel i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD Intel W11
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Xiaomi Redmi A7 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone Air / iPhone 17/ iPhone 17 Pro/ iPhone 17 Pro Max
Azzal az indokkal, hogy úgy kevesebbet fogyaszt, de valójában azért, hogy vegyél új hardvert.