Hirdetés
- Nem villog többet a kijelző a GeForce driver gyorsjavításával
- IFA 2026: Kedvező(bb) árak és színek: ez a Lenovo új notebookjainak vonzereje
- IFA 2026: Kell egy kisebb konzol? Az Acer körbenyeste az Atlas 8-at
- IFA 2026: az NVIDIA RTX Spark beházasodott a Lenovo Yoga termékcsaládjába
- Őszindító hardvercsomag
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
Látod, a vramot nem néztem. De csak ezért nem állítom vissza a beállításokat. Most jó.
Nem is kell, pl ha nem használsz felskálázást, akkor beállítod, mented a játék üríti a ramot és utána vissza is állíthatod. Neten olvastam 1,5 vagy több órát is, amikor előjön, gondolom alacsonyabb grafikai beállítások mellett tovább tart teleszemetelnie a vramot.
-
JulianSinulf
őstag
Ahogy írtam keressetek rá, a net tele van ezzel a játékkal ilyen gonddal, elfogy a vram és 10 alá esik az fps, írják is, hogy ilyenkor grafikai beállítás változtatással felszabadítja a ramot és mehet tovább a játék.
Látod, a vramot nem néztem. De csak ezért nem állítom vissza a beállításokat. Most jó.
-
Dragon3000
nagyúr
Ahogy írtam keressetek rá, a net tele van ezzel a játékkal ilyen gonddal, elfogy a vram és 10 alá esik az fps, írják is, hogy ilyenkor grafikai beállítás változtatással felszabadítja a ramot és mehet tovább a játék.
-
Ribi
nagyúr
50 percig gyönyörűen fut a játék. Jó FPS, kártya 100%-on, ventik ezerrel pörögnek rajta. Utóbbi eléggé zavaró is.
Aztán beesik az FPS 8-9-re, kártya csak 100W-ot fogyaszt és mégis 100% a GPU.
Kilépek, visszalépek a játékba és megint jó 50 percig.Az mondjuk igaz, hogy egy elég régi driver van fenn, a játék meg újabb, mint a driver. Lehet, hogy ez okozza a gondot.
De mivel visszavettem a grafikát, a játék nem lett rondább és több órát tudok vele játszani, így nem erőltettem annyira a driver frissítést, még.Lehet, hogy játék bug is van benne?
Mondjuk ha 100%-on teker a venti akkor lehet a hot spot van elszállva. Ezért lenne jó megnézni egy hotspot hőmérséklet képet akár 2-3 perc játék után. -
Reggie0
titán
vagy mégis csak egy cég: [cooler master-launches 50-12v-2x6-gpu shield in china with 3 year warranty-against melting]
Inkabb balanszert kene csinalni, ami erenkent egy mosfettel vezerelheto, hogy egyenlo aramok folyjanak. Elonye, hogy igy a legnagyobb atmeneti ellenallashoz fog az osszes ellenallas igazodni, ha pedig ez tul nagy, akkor a feszultseg instabilitasa vagy lecsokkenese miatt eszreveszi a kartya is es a juzer is.
-
JulianSinulf
őstag
De jó! Egy bennfentes, aki részt vett a kártyák gyártásában és pontosan tudja, hogy milyen minőségű csatlakozót és kábelt használtak!
Ha minddel gond lenne, akkor attól zengene a net, hogy sorra égnek le ezek a VGA-k.
De nem attól zeng, mert azt itt a PH-n biztos, hogy látnánk.A tűz valóban nem játék. És leéghet tőle akár a lakás is.
Aki ilyen kártyát vett, annak most érdemes figyelembe vennie, hogy nem hagyja ott a gépet (terhelés alatt), ahogy a tűzhelyet sem hagyja ott főzés-sütés közben és ugrik át a boltba, szomszédhoz.
Vagy, ha otthagyja, akkor számol a kockázatokkal. Én sem állok a kocsi mellett, míg töltődik az akksi. És, ha úgy van, akkor el is megyek otthonról. Nem félhetek állandóan attól, hogy mikor lesz zárlatos az akku és okoz nagy problémát.
Ahogy attól sem félhetek állandóan, hogy a zsebemben lévő telefon akkuja egyszer csak gondol egyet és elfüstöli magát, esetleg fel is robban.
Hogy otthagynám e a gépet az 5090-el terhelés alatt? Egy Paraszt féle eszközzel mindenképp. Jó beállításokkal leállítja a gépet. Alapjáraton amúgy nem lehet gond (elvileg). Csak terhelten veszélyes. De ezért egy röpke folyadék beviteli/ürítési szünetre sem lépnék ki a játékból.Hogy ez a fajta aggodalom normális e egy számítógépnél. Eddig nem volt az. De szemmel láthatóan a VGA gyártók normalizálni akarják, ahogy a Sony a korongmentes játékok terjesztését.
-
fukasza
junior tag
Pont ezt írtam nemrég. Nagyon kis százalékával van a gond. A VGA gyártók ezért sem foglalkoznak vele érdemben.
A cikkek pánikot keltenek, a pánikolósokat meg kihasználják az egyéb gyártók, holott lehet, hogy nincs is miért pánikolniuk. Főleg, ha 3060 van a birtokukban. De legyen akár 4080 vagy 5080.
Ezért érheti meg nekik kicsit foglalkozni a témával és haszontalan dolgot gyártani, ami ráadásul adott esetben még az 5090-et sem védi meg.Nem. Mindegyikkel gond van. Bármelyik lehet a következő. A tűz pedig nem játék, az hogy a vga-dat bukod, csak a legkisebb kockázat. Mehet vele a lakás is. Meg a szomszédé is. Amikor majd fizetni kell a cehhet, akkor már nem lesz ilyen "na bumm...".
-
Dragon3000
nagyúr
Szeretek diagnosztizálni, így lemértem. 50 perc. Kiléptem, ittam egyet, majd újra játszottam. Megint 50 perc. Megint ittam egyet, megint 50 perc. Aztán visszavettem a beállításokat.
Modnjuk nem csak 3x csinálta, mert előtte még volt pár alkalom, mire elkezdtem figyelni az órát. Előtte úgy tűnt, hogy a játék bizonyos aspektusainál csinálja, de aztán egyértelművé vált, hogy nem. Időfüggő.Ha rákeresel Roadcraft 4080 bug, akkor lesz rá sok találat, így a játékkal van a gond.
-
JulianSinulf
őstag
Az adott játék nálam a warzone volt, játszottunk majd egyszer csak 100 feletti fps helyett 30, elviekben a kártya boost órajele megvolt, a gpu 100%-on tekert, de közben csak 120W körül mozgott, de nálam nem volt 50 perces intervallum, teljesen random volt pár hónapig, aztán elmúlt, hetente egy lobby betöltés ilyen volt, lényegtelen, hogy előtte már hány órát játszottunk.
Szeretek diagnosztizálni, így lemértem. 50 perc. Kiléptem, ittam egyet, majd újra játszottam. Megint 50 perc. Megint ittam egyet, megint 50 perc. Aztán visszavettem a beállításokat.
Modnjuk nem csak 3x csinálta, mert előtte még volt pár alkalom, mire elkezdtem figyelni az órát. Előtte úgy tűnt, hogy a játék bizonyos aspektusainál csinálja, de aztán egyértelművé vált, hogy nem. Időfüggő. -
Dragon3000
nagyúr
50 percig gyönyörűen fut a játék. Jó FPS, kártya 100%-on, ventik ezerrel pörögnek rajta. Utóbbi eléggé zavaró is.
Kilépek, visszalépek a játékba és megint jó 50 percig.Az mondjuk igaz, hogy egy elég régi driver van fenn, a játék meg újabb, mint a driver. Lehet, hogy ez okozza a gondot.
De mivel visszavettem a grafikát, a játék nem lett rondább és több órát tudok vele játszani, így nem erőltettem annyira a driver frissítést, még.Az adott játék nálam a warzone volt, játszottunk majd egyszer csak 100 feletti fps helyett 30, elviekben a kártya boost órajele megvolt, a gpu 100%-on tekert, de közben csak 120W körül mozgott, de nálam nem volt 50 perces intervallum, teljesen random volt pár hónapig, aztán elmúlt, hetente egy lobby betöltés ilyen volt, lényegtelen, hogy előtte már hány órát játszottunk.
-
JulianSinulf
őstag
Az is lehet, hogy valami szoftveres gond, régebben 3080-nal jártam úgy egyetlen egy játéknál, hogy elviekben boostolt a kártya, de a fogyasztási értéke a harmada volt a megszokottnak és akadozott a játék, kilépés visszalépés akkoriban megoldotta, illetve később megszűnt, de jó kérdés mi oldotta meg, mert a játék is kapott frissítést, a windows is és a driver is... Túlmelegedésről szó sem lehetett, mert épített folyadékhűtés volt rajta és a gpu 50 fok körül mozgott, a ram 55 körül a hotspot meg 60-65 közt a nagy nyári melegben.
De mivel visszavettem a grafikát, a játék nem lett rondább és több órát tudok vele játszani, így nem erőltettem annyira a driver frissítést, még. -
JulianSinulf
őstag
-
Dragon3000
nagyúr
Nem tudom mi okozza. A GPU hőmérséklete jónak tűnt.
A többiről a HWinfo nem ad infót. Gondolom nem publikus hőmérséklet alapján szabályoz vissza.Az is lehet, hogy valami szoftveres gond, régebben 3080-nal jártam úgy egyetlen egy játéknál, hogy elviekben boostolt a kártya, de a fogyasztási értéke a harmada volt a megszokottnak és akadozott a játék, kilépés visszalépés akkoriban megoldotta, illetve később megszűnt, de jó kérdés mi oldotta meg, mert a játék is kapott frissítést, a windows is és a driver is... Túlmelegedésről szó sem lehetett, mert épített folyadékhűtés volt rajta és a gpu 50 fok körül mozgott, a ram 55 körül a hotspot meg 60-65 közt a nagy nyári melegben.
-
Ribi
nagyúr
Nem tudom mi okozza. A GPU hőmérséklete jónak tűnt.
A többiről a HWinfo nem ad infót. Gondolom nem publikus hőmérséklet alapján szabályoz vissza.Nemrég óta látható több hőmérséklet információ is az új HWinfó verzióval, ha esetleg régebben nézted. Érdemes rápróbálni.
-
JulianSinulf
őstag
-
JulianSinulf
őstag
Nem hiszem, hogy változás lesz, elvégre a szerverekbe szánt pci-e alapú gyorsítókon is ezt a csatlakozót használja mind az nvidia mind az amd és ott nincs is gond, gondolom azért, mert nem spóroltak a csatlakozó utáni részen, ezek után nem hiszem, hogy más csatlakozót kezdenének el használni, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy az ilyen csatlakozót használó eladott vga mennyiség nagyon kis százalékával van gond.
Pont ezt írtam nemrég. Nagyon kis százalékával van a gond. A VGA gyártók ezért sem foglalkoznak vele érdemben.
A cikkek pánikot keltenek, a pánikolósokat meg kihasználják az egyéb gyártók, holott lehet, hogy nincs is miért pánikolniuk. Főleg, ha 3060 van a birtokukban. De legyen akár 4080 vagy 5080.
Ezért érheti meg nekik kicsit foglalkozni a témával és haszontalan dolgot gyártani, ami ráadásul adott esetben még az 5090-et sem védi meg. -
JulianSinulf
őstag
-
Dragon3000
nagyúr
Én csak bízni tudok benne, hogy a következő generációnál elfelejtik ezt a csatlakozót és valami újjal próbálkoznak. Amiben sokkal több az extra.
Mást nem tehetek.
Amúgy én sem örülnék neki, ha leégős 5090-em lenne és biztos, hogy lenne hozzá egy Paraszt féle mérőcském. Hamár volt zsém erre a "vacakra", akkor az már aprópénz lenne.
De nem volt és nincs is zsém rá, így csak egy 4080-am van, ami max 320W és pl. a Roadcraft játék alap grafikai beállításainál 50 perc játékidő után a kártya korlátoz 100W-ra. Más játékok még nem használták ki ennyire a kártyát. Ezzel sincs gond, miután visszavettem a beállításokat és nem megy egyfolytában 100%-on.A kocsinál az a gond, hogy sajnos ez sem így működik. Egyrészt használtan vettem, szóval sokkal kevesebb a lehetőségem.
Másrészt ott a BMW-s példa, ahol az ürge rendszeresen törte a kocsija könnyebben cserélhető elemeit a BMW előtt, mert nem tudták megcsinálni a váltó problémáját. És valami oknál fogva senki nem akart neki újat adni.
Szóval max abban reménykedhetem, hogy valamikor zárlatos lesz, kigyullad, ki tudok menekülni belőle, leég a francba, aztán fizet a casco.
Illetve el tudom adni. Ha el tudom adni. A hitelintézetről pont ma olvastam nagyon csúnya dolgokat a kommunikációjukról. Az elmúlt fél évből. Nagyon szapulták. Van, akinek az eladása úszott el, mert nem küldték neki a törzskönyvet, csak egy másolatot, amin még az előző tulaj adatai szerepeltek. (A nagy Németország...)Nem hiszem, hogy változás lesz, elvégre a szerverekbe szánt pci-e alapú gyorsítókon is ezt a csatlakozót használja mind az nvidia mind az amd és ott nincs is gond, gondolom azért, mert nem spóroltak a csatlakozó utáni részen, ezek után nem hiszem, hogy más csatlakozót kezdenének el használni, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy az ilyen csatlakozót használó eladott vga mennyiség nagyon kis százalékával van gond.
-
fukasza
junior tag
Nem tudsz vele mit csinálni, ilyen világban élünk.
Ha az összes ilyen csatlakozós kártyának lenne ezzel gondja, akkor sokkal nagyobb lehetne a felháborodás. És még az sem jelent semmit. Sajnos ma így működik a világunk.
Akinek kell ez a kártya, az legyen tisztában a lehetséges következményekkel.
Hála a hírverésnek, kb. mindenkihez eljut a hír és így el tudja dönteni, hogy mi kell neki.Nem úgy, mint az autóknál.
Tavaly kaptam egy "visszahívást", hogy ne töltsem a nagyfesz. akksit, mert rövidzáras lehet. Pár hónap után szoftveresen megmókolták.
Idén kaptam egy másik "visszahívást", hogy ne töltsem a nagyfesz. akksit 80% fölé, mert rövidzáras lehet. Még nem jött rá semmi.
Szerinted ez mennyire bosszantó, hogy direkt azért vettem egy PHEV-et, hogy rövid távon amennyire csak lehet, annyira kihasználjam az elektromos rendszert.
Ehelyett azon izgulhatok, hogy vajon mikor gyullad ki a garázsban, mert hulladék akkut tettek bele.
És ez egy munkaeszköz, mert melóbajárásra kell. Nem egy "legtöbbeknél szórakoztató" cucc. Kivétel, aki csak munkára használja.
Ha tudom, hogy ez ilyen, akkor nem veszem meg. És árban sokkal többe került, mint amiben egy 5090 van.De ennyi erővel az nvidia is kiadhatna egy közleményt, hogy az 5090-eknél mindenki vegye vissza a max teljesítményt, míg meg nem oldják a problémát (egy 6090-nel mondjuk
).Most mondtad a megoldást: akinek ilyen aksi kell, az legyen tisztában a következményekkel. Nem kell ide javítás.

-
Ribi
nagyúr
Én csak bízni tudok benne, hogy a következő generációnál elfelejtik ezt a csatlakozót és valami újjal próbálkoznak. Amiben sokkal több az extra.
Mást nem tehetek.
Amúgy én sem örülnék neki, ha leégős 5090-em lenne és biztos, hogy lenne hozzá egy Paraszt féle mérőcském. Hamár volt zsém erre a "vacakra", akkor az már aprópénz lenne.
De nem volt és nincs is zsém rá, így csak egy 4080-am van, ami max 320W és pl. a Roadcraft játék alap grafikai beállításainál 50 perc játékidő után a kártya korlátoz 100W-ra. Más játékok még nem használták ki ennyire a kártyát. Ezzel sincs gond, miután visszavettem a beállításokat és nem megy egyfolytában 100%-on.A kocsinál az a gond, hogy sajnos ez sem így működik. Egyrészt használtan vettem, szóval sokkal kevesebb a lehetőségem.
Másrészt ott a BMW-s példa, ahol az ürge rendszeresen törte a kocsija könnyebben cserélhető elemeit a BMW előtt, mert nem tudták megcsinálni a váltó problémáját. És valami oknál fogva senki nem akart neki újat adni.
Szóval max abban reménykedhetem, hogy valamikor zárlatos lesz, kigyullad, ki tudok menekülni belőle, leég a francba, aztán fizet a casco.
Illetve el tudom adni. Ha el tudom adni. A hitelintézetről pont ma olvastam nagyon csúnya dolgokat a kommunikációjukról. Az elmúlt fél évből. Nagyon szapulták. Van, akinek az eladása úszott el, mert nem küldték neki a törzskönyvet, csak egy másolatot, amin még az előző tulaj adatai szerepeltek. (A nagy Németország...)Hát ha a kártya hőmérséklet miatt korlátoz akkor ott nagy baj van.
-
JulianSinulf
őstag
Az a gond, hogy a folyamattal nem foglalkozol, nézd meg a vga piacot, egyre magasabb fogyasztási keretekkel jönnek a kategóriák, így végül majd az nvidia az 5080 valamelyik utódjával eljut erre a szintre és az amd is a 9070xt valamelyik utódjával, akkor már nem csak a 4090/5090 kategória lesz érintett... Akkor majd jön a minek vette meg érvelés?
Aki megveszi a csúcsot az a csúcsteljesítményért fizet és nem az olvadási lehetőség élményéért, ha sokkal olcsóbb lenne, akkor is ezen a véleményen lennék, elvégre a teljesítményért fizetünk, nem azért, hogy korlátozzuk, amivel elodázhatjuk a gondot. Az autós példádra meg annyit tudok mondani, hogy szart vettél, ilyen feltételek mellett már próbálnám intézni a visszatérítést és vigyék a francba a szarjukat.Én csak bízni tudok benne, hogy a következő generációnál elfelejtik ezt a csatlakozót és valami újjal próbálkoznak. Amiben sokkal több az extra.
Mást nem tehetek.
Illetve el tudom adni. Ha el tudom adni. A hitelintézetről pont ma olvastam nagyon csúnya dolgokat a kommunikációjukról. Az elmúlt fél évből. Nagyon szapulták. Van, akinek az eladása úszott el, mert nem küldték neki a törzskönyvet, csak egy másolatot, amin még az előző tulaj adatai szerepeltek. (A nagy Németország...) -
totomusic
tag
Most körülbelül ott vagyok, hogy megvan az RTX 3000-es széria csúcsa, RX 9070 videokártya képében. Később akkor veszek videokártyát, ha olcsóbban elérhetővé válik az RTX 5090 teljesítmény. Hogy most AMD vagy Nvidia vonalon, az lényegtelen...
De az biztos, hogy továbbra sem látok 12VHPWR formátumot... lehet, ezért volt olcsó ez az ION+ 2
Azért az áramfelvételen kívül ott van a hűtés megoldása is... ami most jelenleg a CPU-nál gyengébb. -
Ribi
nagyúr
Ha az összes ilyen csatlakozós kártyának lenne ezzel gondja, akkor sokkal nagyobb lehetne a felháborodás. És még az sem jelent semmit. Sajnos ma így működik a világunk.
Hála a hírverésnek, kb. mindenkihez eljut a hír és így el tudja dönteni, hogy mi kell neki.Nem úgy, mint az autóknál.
Tavaly kaptam egy "visszahívást", hogy ne töltsem a nagyfesz. akksit, mert rövidzáras lehet. Pár hónap után szoftveresen megmókolták.
Idén kaptam egy másik "visszahívást", hogy ne töltsem a nagyfesz. akksit 80% fölé, mert rövidzáras lehet. Még nem jött rá semmi.
Szerinted ez mennyire bosszantó, hogy direkt azért vettem egy PHEV-et, hogy rövid távon amennyire csak lehet, annyira kihasználjam az elektromos rendszert.
Ehelyett azon izgulhatok, hogy vajon mikor gyullad ki a garázsban, mert hulladék akkut tettek bele.
És ez egy munkaeszköz, mert melóbajárásra kell. Nem egy "legtöbbeknél szórakoztató" cucc. Kivétel, aki csak munkára használja.
Ha tudom, hogy ez ilyen, akkor nem veszem meg. És árban sokkal többe került, mint amiben egy 5090 van.De ennyi erővel az nvidia is kiadhatna egy közleményt, hogy az 5090-eknél mindenki vegye vissza a max teljesítményt, míg meg nem oldják a problémát (egy 6090-nel mondjuk
). -
Dragon3000
nagyúr
).Az a gond, hogy a folyamattal nem foglalkozol, nézd meg a vga piacot, egyre magasabb fogyasztási keretekkel jönnek a kategóriák, így végül majd az nvidia az 5080 valamelyik utódjával eljut erre a szintre és az amd is a 9070xt valamelyik utódjával, akkor már nem csak a 4090/5090 kategória lesz érintett... Akkor majd jön a minek vette meg érvelés?
Aki megveszi a csúcsot az a csúcsteljesítményért fizet és nem az olvadási lehetőség élményéért, ha sokkal olcsóbb lenne, akkor is ezen a véleményen lennék, elvégre a teljesítményért fizetünk, nem azért, hogy korlátozzuk, amivel elodázhatjuk a gondot. Az autós példádra meg annyit tudok mondani, hogy szart vettél, ilyen feltételek mellett már próbálnám intézni a visszatérítést és vigyék a francba a szarjukat. -
JulianSinulf
őstag
Azért ne vicceljünk már, hogy a felhasználó foglalkozzon azzal, amit a gyártók leszarnak... Volt olyan eset is, ahol teljesen be volt dugva a csatlakozó mégis olvadt, az ilyen esetben mit tudott volna vele kezdeni a felhasználó, ha nem volt kicsúszva és rendesen rá volt dugva?
). -
Balu77
őstag
Szóval égjen a kártya, mert a gyártók fillértoszók. Nevetséges.
-
fukasza
junior tag
A steam adatbázisa szerint a játékosok 0,43%-a használ 5090-et.
Szóval ez egy nagyon kis szám, teljesen fölösleges velük foglalkozni.
Érthető is, hogy miért nem tol bele senki több energiát és pénzt, mint amennyi látszik.
A gyártó oldaláról és a leközölt cikkek alapján nem túl sok kártya égett le, így miért drágítsák az amúgy is drága kártyát. Vélhetőleg olcsóbb cserélni, mint áttervezni a PCB-t.Még mindig csak a hype nagy.
Hány atomerőmű robbant fel hűtővíz nélkül? Naugye. Paksot is hajtsuk 100%-on, nem lesz itt gond, ha mégis, alig 1-2% a világ összeshez viszonyítva, belefér...

-
Dragon3000
nagyúr
Akinek ilyen méregdrága kártyája van, az foglalkozzon vele. De a többségnek, a nagyon nagy többségnek, nincs.
Amúgy a tűzhely is felgyújthatja a lakást. Vagy az elektromos autó. Forrasztópáka, hajvasaló és még a fene tudja mi. Bármi, bármikor meghibásodhat. Ahol teljesítmény van, ott megvan az esély az égésre is.
A mérnököket minden esetben bekorlátozza a büdzsé. Sajnos.
Azért ne vicceljünk már, hogy a felhasználó foglalkozzon azzal, amit a gyártók leszarnak... Volt olyan eset is, ahol teljesen be volt dugva a csatlakozó mégis olvadt, az ilyen esetben mit tudott volna vele kezdeni a felhasználó, ha nem volt kicsúszva és rendesen rá volt dugva?
-
Dragon3000
nagyúr
Tuninggal. Azt meg mindenki vállalja saját felelősségére.
Tűzveszélyes dolgot amúgy sem hagyunk egyedül.
Lézergravírozónál mindig szól is a program.
De általában a főzésnél is egyértelmű, hogy nem ugrunk át a boltba, mert elfelejtettünk valamit.Milyen tuninggal? A 4090 esetében az alap a 450W, a gyárilag oc-s megoldások között van, ami 500W... Az 5090 esetében meg az alap 575W a gyári oc-s megoldások meg 600W, így nem is kell tuningolnod, már a gyártó megoldotta helyetted...
-
JulianSinulf
őstag
Akinek ilyen méregdrága kártyája van, az foglalkozzon vele. De a többségnek, a nagyon nagy többségnek, nincs.
Amúgy a tűzhely is felgyújthatja a lakást. Vagy az elektromos autó. Forrasztópáka, hajvasaló és még a fene tudja mi. Bármi, bármikor meghibásodhat. Ahol teljesítmény van, ott megvan az esély az égésre is.
A mérnököket minden esetben bekorlátozza a büdzsé. Sajnos.
-
JulianSinulf
őstag
Tuninggal. Azt meg mindenki vállalja saját felelősségére.
Tűzveszélyes dolgot amúgy sem hagyunk egyedül.
Lézergravírozónál mindig szól is a program.
De általában a főzésnél is egyértelmű, hogy nem ugrunk át a boltba, mert elfelejtettünk valamit. -
HThomas
őstag
-
Joachim21
őstag
Érthető is, hogy miért nem tol bele senki több energiát és pénzt, mint amennyi látszik.
A gyártó oldaláról és a leközölt cikkek alapján nem túl sok kártya égett le, így miért drágítsák az amúgy is drága kártyát. Vélhetőleg olcsóbb cserélni, mint áttervezni a PCB-t.Még mindig csak a hype nagy.
4090 is érintett. De mind1 is, mert igazából le lehet a kártyát limitálni 4-500W-ra is és akkor nem lesz vele gond, csakhát ha már úgy adták el, hogy lehetne +600W-on is járatni akkor ... nem szeretnél arra visszaérni a dolgozó szobába hogy lángokban áll 3 millió az asztal alatt.
-
realme
tag
Pont ez a gond, egy méregdrága kártya felgyújthatja a lakást és nem érdemes vele foglalkozni??? milyen mérnökök dolgoznak ott és miért kapják a zsák fizetést?
-
JulianSinulf
őstag
-
Rowon
nagyúr
Elég erős clickbait a cikk címe... Nem oldotta meg a problémát, ráadásul csak egy szűk termékcsaládnál működik az ötlete.
-
Kaiku
senior tag
Ez van, amikor excel-tábla bűvészek irányítanak cégeket és nem a mérnökök.
A szóban forgó csatlakozó alul van méretezve és nem a biztonság irányába túlméretezve.
Mivel az újabb kártyák egyre nagyobb áramot kérnek, ezért a csatlakozóknak is nagyobb csatlakozó felülettel kellene, hogy rendelkezzenek!
Nevetséges, hogy több 10A-t szemmel láthatólag tű vékony csatlakozókkal akarnak átvinni!
Persze a felhasználók is hibásak, mert nekik sem többnyire a minőség a fontos, hanem a LED világítás ezért a marketinges vezető ebbe az irányba fogja elvinni a termék fejlesztést.Természetesen ha normális software fejlesztések lennének, akkor otthoni körülmények között nem lenne szükség 500W-ot zabáló VGA-kra.
Csak hát itt is a hülye amerikai felfogás érvényesül, hogy oldjunk meg mindent erőből!
Bár az egész X86-os achitektúrára magában hordozza azt a szemléletet. -
Dragon3000
nagyúr
Hol írtam ilyent? Az nvidia szabja meg a dolgokat a gyártóknak, így a spórolás lehetőségére is ők adnak szabad utat vagy eleve ők írják elő, ezt nem tudom, de ezekről a gyártók és az nvidia tehet és nem maga a csatlakozó vagy szerinted a 3090ti esetében még úgy gondolta ez a szar csatlakozó, hogy itt még jól fogok üzemelni és majd csak a 40-es szériától kezdek olvadni?
-
törölt tag
Az nvidia kötelezi a gyártókat a csatlakozó használatára, ahol ez nem kötelező abból van 8pines megoldás, ha jól tudom 5070 és alatta lehet eltérni a 12vhpwr-től.
Az az 5 cm 3,5cm, ami a régi szabványnál is volt, csak senki nem tartotta be és akkor még nem volt minden kispórolva a csatlakozó után, így nem is okozott ennyi gondot.Hát szerinted, itt mindenki hülye és mindenki hibás, ellenben az nVidia, mert az Istenkirály a csatlakozóval karöltve még eleve hibátlan is!

.....de, folyamatosan ezt hajtogatod.
-
xandrush0831
senior tag
-
Dragon3000
nagyúr
Alapvetően a gyártók hibája hogy hiába a több áram ág, attól még simán hagyják rámenni 1 ágra az egészet és csodálkoznak hogy olvad. De a csatlakozó se százas, ha az meg nem képes elviselni a várható áramot. A szabvány is szar hogy megengedi, de aki alkalmazza (gyártók) annak nagyobb a felelőssége, mert nem tartanak pisztolyt a fejükhöz hogy pont ezt a szabványt használják. Rakhatnak rá számítógép power zsinórt is, 1 madzagon dzsal rajta az áram fel-le, mégis jól elvan. Mert nem csirkebél van benne, hanem megfelelő vastagságú rézkábel. Az meg hogy csak 5 centi szabadon futás után kezdjük hajtogatni, különben az is baj neki... Hát melyik házban van annyi hely, hogy egy keresztben fekvő vga, ami eleve vagy 5 centivel magasabb a csavarozásnál, ott még 5 centi + ív a madzagnak, na hogy ennyi hely legyen széltében? Ha meg nem a gyári madzagot használod, hanem olyat ami lazább, kisebb ívben fordul, az meg azért baj, akkor a gari ugrik leégéskor. Ebben a történetben minden baj, és ez a baj.

Az nvidia kötelezi a gyártókat a csatlakozó használatára, ahol ez nem kötelező abból van 8pines megoldás, ha jól tudom 5070 és alatta lehet eltérni a 12vhpwr-től.
Az az 5 cm 3,5cm, ami a régi szabványnál is volt, csak senki nem tartotta be és akkor még nem volt minden kispórolva a csatlakozó után, így nem is okozott ennyi gondot. -
fukasza
junior tag
Alapvetően a gyártók hibája hogy hiába a több áram ág, attól még simán hagyják rámenni 1 ágra az egészet és csodálkoznak hogy olvad. De a csatlakozó se százas, ha az meg nem képes elviselni a várható áramot. A szabvány is szar hogy megengedi, de aki alkalmazza (gyártók) annak nagyobb a felelőssége, mert nem tartanak pisztolyt a fejükhöz hogy pont ezt a szabványt használják. Rakhatnak rá számítógép power zsinórt is, 1 madzagon dzsal rajta az áram fel-le, mégis jól elvan. Mert nem csirkebél van benne, hanem megfelelő vastagságú rézkábel. Az meg hogy csak 5 centi szabadon futás után kezdjük hajtogatni, különben az is baj neki... Hát melyik házban van annyi hely, hogy egy keresztben fekvő vga, ami eleve vagy 5 centivel magasabb a csavarozásnál, ott még 5 centi + ív a madzagnak, na hogy ennyi hely legyen széltében? Ha meg nem a gyári madzagot használod, hanem olyat ami lazább, kisebb ívben fordul, az meg azért baj, akkor a gari ugrik leégéskor. Ebben a történetben minden baj, és ez a baj.

-
Dragon3000
nagyúr
Még mindig nem a csatlakozóval van a gond, hanem az utána való spórolással, mert ha 8 pines csatlakozó esetében is előfordulhatna a 20A egy érpáron, akkor az is olvadna a picsába... Erre jó példa a 3090ti vs 4090 mindkettőn az első szériás 12vhpwr volt, mindkettő 450W tdp-s, a 3090ti még nagyobb peak értékekkel is dolgozott mégsem olvadt egy sem, míg 4090-ből azért volt jó pár...
-
realme
tag
De hát a zöldek ezt a leégést sem ismerik el pedig a vak is látja hogy a csatlakozóval gondok vannak.
-
Dragon3000
nagyúr
-
fukasza
junior tag
Hát aki ezt az 5090-et veszi, az játszani fog vele, ha nincs otthon nem terheli vagy be sincs kapcsolva....
Ha meg munkára kell valaminek egy 5090, az is milyen jó, ha folyamat megáll az egész.... Ezért is írtam, hogy ez max fél megoldás.Ha kigyullad, akkor is megáll.

Persze, nem általános megoldás, de nem is a gyártótól jött, hanem valaki mókustól, ingyen. Ajándék ló, aminek nem kell nézni a fogát.
-
Dragon3000
nagyúr
Hát aki ezt az 5090-et veszi, az játszani fog vele, ha nincs otthon nem terheli vagy be sincs kapcsolva....
Ha meg munkára kell valaminek egy 5090, az is milyen jó, ha folyamat megáll az egész.... Ezért is írtam, hogy ez max fél megoldás. -
Balu117
junior tag
Én is ezt hittem
meg ugye diák koromban az árazás.
De mióta váltottam szinte mindenre találtam sok esetben ingyenes megoldást! Maga a hardver sem számít olyan drágának manapság. Mindent a maga kategóriájához kell nézni.Jelenleg ugye ARM alapú a hardver. Ez valamilyen szinten korlátozza a dolgokat.
Ugye régebben az Apple is gondolt erre, az Intel Mac ek támogatták a Windowst, bár ehez tényleg fanatikusnak kell lenni mindkét irányba hogy kihasználja valaki!
Elképzelhető hogy a későbbi Windows működni fog ezeken is később. Bár rétegigény, a dual bootot azért el tudom képzelni.(Őszinte leszek. Egy core 2 gépen kipróbáltam a ha Hackintosht de ugye csak a probléma volt vele! Így maradt a Windows évekig.)
-
fukasza
junior tag
Ez hol oldja meg a gondot? Milyen fasza, hogy nem olvad meg olyan esetben, ha olvadna, csak majd lekapcsolgat és igazából használni nem lehet majd...
Az is valami. Legalább a lakásod nem fog kiégni mire hazamész. Akit már ébresztettek tűzoltók hajnalban hogy futás, az tudja értékelni. Nem a vga elvesztése a legnagyobb kockázat.
-
laed
senior tag
Vannak nélkülözhetetlen dolgaim PC-n, így nem lenne könnyű a MAC-re váltás.... (Mind szoftver, mind hardver tekintetében.)
-
Balu117
junior tag
Pontosan az ilyenek matt hagytam abba a PC-zést!
Fiatalkorom egyik kedvenc hobbija volt, most már csak túlárazott selejtes nyűg. Soha nem érdekelt a csúcs grafika amúgy is keveset játszom/játszottam!Kb 1 éve játékra arra a kevés alkalomra Xbox (game pass!!!) gépnek pedig Silicon Mac!
-
Dragon3000
nagyúr
Értesíti SMS-ben a tulajt.
Főnök, a kártya le fog égni, hiába a sok pénz.
- A leégő Astral OC pimpi 5090 ultráról küldve.Szenzorzaink jelentették!
És ez egy feeling mint az ájfón annó, hogy "ájfónomról küldve. ( mert hát amúgy ki a r. péket érdekelne)
Lesz hozzá egy bluetooth app.Qr kódos. Ráviszed a telefonod kameráját és érzékeli füstöl e. AI alapon.Egy hozzá illő nagyon drága telefonnal lesz kompatibilis csak.
Igen, de nem oldja meg a gondot, attól, hogy értesít, illetve lekapcsolja a rendszert, attól még használhatatlan lesz, ha közben pl a csatlakozással meg minden rendben volt, akkor van egy feláras 5090, amit nem tudsz használni...
Számomra akkor lenne megoldott, ha nem történhetne meg az olvadás és közben használható is az eszköz, az ami csak lekapcsolja, ha gond van, csak félmegoldás, ami védi a sérüléstől a terméket, viszont közben meg nem lehet használni... -
dongettó
aktív tag
Ez hol oldja meg a gondot? Milyen fasza, hogy nem olvad meg olyan esetben, ha olvadna, csak majd lekapcsolgat és igazából használni nem lehet majd...
Értesíti SMS-ben a tulajt.
Főnök, a kártya le fog égni, hiába a sok pénz.
- A leégő Astral OC pimpi 5090 ultráról küldve.Szenzorzaink jelentették!
És ez egy feeling mint az ájfón annó, hogy "ájfónomról küldve. ( mert hát amúgy ki a r. péket érdekelne)
Lesz hozzá egy bluetooth app.Qr kódos. Ráviszed a telefonod kameráját és érzékeli füstöl e. AI alapon.Egy hozzá illő nagyon drága telefonnal lesz kompatibilis csak.
-
Dragon3000
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
Asus Astral kártyákról van szó, azokban van ágonkénti áram érzékelés, szóval át vannak tervezve minden más kártyához képest. Ha ez nincs, semmit se tudnak kezdeni SW oldalról.
Amúgy ez az egész cikk egy borzalom...
-
fukasza
junior tag
Nekem nem az lenne a kérdésem a gyártók felé hogy miért nem ők kapcsolgatják le az olvadó vga-jukat. Hanem hogy miért nem olyat terveznek ami nem is tud leégni.
-
HDAdriano
tag
6db prémium kategóriás kártyán lévő gyártók által elhelyezett chipet használja..
Az a 12 ember aki ilyen kártyát vett biztos örül.
Ennél még a Thermal Grizzly megoldása is jobbnak tűnik, mert szélesebb közönséget ér el. -
csakdzsó
aktív tag
Az nvidia tulajok szerint,az amd vga-k arányában miért hibásodnak meg többször?
Modjuk ki akkor,ez volt sugallva nem?-Ne egy grafikont rakjatok be,hanem szerintetek többször döglik be egy amd vga?
-
b.
félisten
SAPPHIRE Radeon RX 9070 PURE jobb kártyának tűnik, mint a régebbi Nvidia-s ASUS. Ráadásul Asus-on többször cseréltem ventilátort, mert erősen ment, és gyorsan kopott. A mostani kártya hőmérséklete nem megy 54 °C fölé. Másik meg felment 90 fokra is, aztán kép nem is volt darabig.
Nem tetszik az új csatlakozó, még ha javítottak is rajta. Lehetett volna úgyis megoldani, hogy több verzióban létezik, de ez nem sikerült. Ára is megy megint fel.Sapphire tuti kártya,a 9070 pedig jó vétel.
Érthető amit írsz. Kizárólag a tények miatt írtam amit írtam. -
laed
senior tag
A spanyol viasz esete, én úgy érzem....
-
hokuszla
senior tag
és a leégő radeonokat ki oldja meg

-
totomusic
tag
SAPPHIRE Radeon RX 9070 PURE jobb kártyának tűnik, mint a régebbi Nvidia-s ASUS. Ráadásul Asus-on többször cseréltem ventilátort, mert erősen ment, és gyorsan kopott. A mostani kártya hőmérséklete nem megy 54 °C fölé. Másik meg felment 90 fokra is, aztán kép nem is volt darabig.
Nem tetszik az új csatlakozó, még ha javítottak is rajta. Lehetett volna úgyis megoldani, hogy több verzióban létezik, de ez nem sikerült. Ára is megy megint fel. -
b.
félisten
-
dongettó
aktív tag
-
b.
félisten
hogy, hogyanteccikmondani?
"AMD's warranty claims costs doubled from $110 million in 2024, to $238 million in 2025.
Nvidia paid $81 million in warranty claims in 2024, and $894 million in 2025. That's a 1000% increase."
- AI elemzését kikérve , jó az irány, csak 1000% ot ugrott.Ja, hogy többet is adtak el, okéé

Nvidia had a warranty accrual rate of 0.92%
AMD had a warranty accrual rate of 1.03%Úgy tetszik mondani, hogy 44 millió eladott DGPU ból 3 millió volt AMD 2025 ben.
A matekot rádbízom.
-
HThomas
őstag
Ha jól értem ez azt is jelenti, hogy egy hasonló védelmet maga az ASUS is beépíthetett volna a kártyákhoz tartozó driverbe, anélkül, hogy hardveresen bármit át kellett volna terveznie.
-
dongettó
aktív tag
hogy, hogyanteccikmondani?
"AMD's warranty claims costs doubled from $110 million in 2024, to $238 million in 2025.
Nvidia paid $81 million in warranty claims in 2024, and $894 million in 2025. That's a 1000% increase."
- AI elemzését kikérve , jó az irány, csak 1000% ot ugrott.Ja, hogy többet is adtak el, okéé

Nvidia had a warranty accrual rate of 0.92%
AMD had a warranty accrual rate of 1.03% -
Egon
nagyúr
Hagyd, nincs értelme.
Már a cikk első mondata is olyan szintű flém, amit kommentként moderálnának (főleg ha a vörös oldalt ekézné bárki is), ergo biztos voltam benne, hogy összegyűlnek a haterek...

Már a cím is hazugság, de elég clickbait ahhoz, hogy sok érdeklődőt vonzzon - így kell ezt...
-
b.
félisten
12VHPWR formátum nem tetszik. Nem véletlenül választottam 230k-ért egy RX 9070 PURE-t egy hónappal ezelőtt. Jó ár/érték vételnek tűnt, hatékonysága elfogadható. Fractal Design Ion+ 2 660 W PSU-t is rendeltem most mellé. Szintén ugyanaz... jó ár/érték arányúnak tűnt, és nincs egyiken sem 12VHPWR... Nvidia legalább a lehetőségét adta volna meg, hogy választható legyen olyan kártya is, amin a régebbi klasszikus PCIe tápcsatlakozó van, mert ez így nem tetszik RTX 5070 Ti/5080 esetén. Tehát én nem figyelgetek semmit, megy az AMD megoldása, és nem a NITRO+ .... ha már van valami jó tulajdonsága, használjuk is ki. Ráadásul inkább a TDP limiten módosítanék program használata helyett.
pedig az AMD szarabb RMA aránnyal dolgozik átlagosan. az Ada alatt is így ment pedig aztán ott is ez volt a kötelező csati. Hajrá.
[link] -
grizlisandor
veterán
-
Lacika112
senior tag
Inkább kinézem az nvidia megtiltja ezentúl a kártya gyártóinak ITE IT8915FN csipet alkalmazzanak
Vagy azt hogy az adatai kiolvashatóak legyenek, pont mint a hotspot sem kiolvasható gyári körülmények közt. -
dongettó
aktív tag
Csalódnék az nv-ben ha nem dobnák ki a csatit jövőre, 30% al kisebb méretben és 800W kerettel.
-
totomusic
tag
12VHPWR formátum nem tetszik. Nem véletlenül választottam 230k-ért egy RX 9070 PURE-t egy hónappal ezelőtt. Jó ár/érték vételnek tűnt, hatékonysága elfogadható. Fractal Design Ion+ 2 660 W PSU-t is rendeltem most mellé. Szintén ugyanaz... jó ár/érték arányúnak tűnt, és nincs egyiken sem 12VHPWR... Nvidia legalább a lehetőségét adta volna meg, hogy választható legyen olyan kártya is, amin a régebbi klasszikus PCIe tápcsatlakozó van, mert ez így nem tetszik RTX 5070 Ti/5080 esetén. Tehát én nem figyelgetek semmit, megy az AMD megoldása, és nem a NITRO+ .... ha már van valami jó tulajdonsága, használjuk is ki. Ráadásul inkább a TDP limiten módosítanék program használata helyett.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív

).