- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Jövő héttől rendelhetők meg az első Googlebookok
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- OLED TV topic
- Projektor topic
- Fujifilm X
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- KODI (ex-XBMC) Android alapokon, Androidos media-boxok
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
addikt
Érdekes dolog ugyanis a qualcomm kyro az kb az arm a78 arm x1 vonalon véget ért.
Itt már le van írva mi várható, de armv9 óta már inkább orion az elnevezése az aktuális cpu magoknak
persze máshol nem olvastam erről még, de ha cortex a78 és a55 lenne az már elég elavult lenne...
cortex a78 2020 környékén jött ki...Hja, mert a Kryo meg az Oryon az más mag.
A Kryo a qualcomm egy régebbi fejlesztése, míg az Oryon az a nemrégiben Qualcomm által megvásárolt NuVia által kerül hozzájuk.
Utóbbi-t egyébként ex Apple mégnökök alapították, akik az Apple Siliconon dolgoztak.
-
aprokaroka87
nagyúr
Érdekes dolog ugyanis a qualcomm kyro az kb az arm a78 arm x1 vonalon véget ért.
Itt már le van írva mi várható, de armv9 óta már inkább orion az elnevezése az aktuális cpu magoknak
persze máshol nem olvastam erről még, de ha cortex a78 és a55 lenne az már elég elavult lenne...
cortex a78 2020 környékén jött ki... -
hcl
titán
Azok a usecase-k amiket leírsz, azok már sokszor x86 belül is problémásak.
Csomó helyen olvasni, hogy a modern windows-ok kb törték a kompatibilitást és sok általad említett program, csak Windows XP-n vagy még régebbi OS-eken hajlandóak menni.
S ezekre a usecasekre természetesen még sokáig maradhat is az x86.
Az ARM-nak az ultramobil, könnyű, nagy akkuidejű laptopoknál lenne előnyük, amin szinte csak új szoftvereket futtatnak, amiknek gond nélkül lehet ARM-es portja. (Én ahol eddig dolgoztam, már 12 éve fordítottak mindent ARM-re is) Ha valaminek meg nincs, arra ott a PRISM meg Rosetta 2, ami nagy eséllyel működik.
S ezekben a laptop tulajdonságokban az ARM pár éve még egyértelműen verhetetlen volt az x86 megoldásaival szemben. Manapság már árnyaltabb lehet a helyzet.
Nem csak olvasni, ha az ember üzmeltet ilyet, akkor 10-20 év alatt látta is. Valami olyanra épült a cucc, ami XP-n még ment, de kiderült, hogy biztonsági nagykapu->nem fog menni.
Office makrók? Rendszeresen küzdöttünk vele, hogy engedélyezzük, mert az Excel alkalmazás fejlesztője még mindig WinXP kattant volt, és nem akart hozzányúlni. Stb.A Windoswokban van kb. 3 management alrendszer, és értelmes helyen mind tiltva, mert már egyik se biztonságos

-
hapakj
addikt
ja nem nagy dolog....... csak ki a franc csinálja meg az elmúlt 40 év 5,46 milliárd x86-ra készült kódjára?????? mondjuk olyan programra, aminek 30 éve nincsen már meg a forrás kódja????
és itt nm csak a kereskedelmi programokra gondolok, hanem mondjuk egy cégnek fejlesztett saját programra. már a cég se létezik 5 éve, aki fejlesztette neki mondjuk a raktár gazdálkodás vagy számlázó programot vagy telemarketinges vagy akármilyet. A világban nem csak a kereskedelmi forgalomban kapható program létezik ám aminek még létezik esetleg a fejlesztő cége, hanem sok milliárd olyan is, amiről azt se tudják, hogy eszik vagy isszák. Azok a usecase-k amiket leírsz, azok már sokszor x86 belül is problémásak.
Csomó helyen olvasni, hogy a modern windows-ok kb törték a kompatibilitást és sok általad említett program, csak Windows XP-n vagy még régebbi OS-eken hajlandóak menni.
S ezekre a usecasekre természetesen még sokáig maradhat is az x86.
Az ARM-nak az ultramobil, könnyű, nagy akkuidejű laptopoknál lenne előnyük, amin szinte csak új szoftvereket futtatnak, amiknek gond nélkül lehet ARM-es portja. (Én ahol eddig dolgoztam, már 12 éve fordítottak mindent ARM-re is) Ha valaminek meg nincs, arra ott a PRISM meg Rosetta 2, ami nagy eséllyel működik.
S ezekben a laptop tulajdonságokban az ARM pár éve még egyértelműen verhetetlen volt az x86 megoldásaival szemben. Manapság már árnyaltabb lehet a helyzet.
-
opr
nagyúr
ja nem nagy dolog....... csak ki a franc csinálja meg az elmúlt 40 év 5,46 milliárd x86-ra készült kódjára?????? mondjuk olyan programra, aminek 30 éve nincsen már meg a forrás kódja????
és itt nm csak a kereskedelmi programokra gondolok, hanem mondjuk egy cégnek fejlesztett saját programra. már a cég se létezik 5 éve, aki fejlesztette neki mondjuk a raktár gazdálkodás vagy számlázó programot vagy telemarketinges vagy akármilyet. A világban nem csak a kereskedelmi forgalomban kapható program létezik ám aminek még létezik esetleg a fejlesztő cége, hanem sok milliárd olyan is, amiről azt se tudják, hogy eszik vagy isszák. És ez miért is válasz egy olyan hsz-re, ami arra válaszol, hogy egy meglevő kódot mennyire szívás arm-re is lefordítani?
-
hcl
titán
és itt nm csak a kereskedelmi programokra gondolok, hanem mondjuk egy cégnek fejlesztett saját programra. már a cég se létezik 5 éve, aki fejlesztette neki mondjuk a raktár gazdálkodás vagy számlázó programot vagy telemarketinges vagy akármilyet. A világban nem csak a kereskedelmi forgalomban kapható program létezik ám aminek még létezik esetleg a fejlesztő cége, hanem sok milliárd olyan is, amiről azt se tudják, hogy eszik vagy isszák. - Miért kéne mindenre megcsinálni? Amire igény van, arra kell (meg runtime fordítás sincs, ahogyan nem volt pár éve már olyan ARM-os gép, amin natívan elfut egy x86 Windows)
- De amire nincs megcsinálva, azt futtatod tovább x86-ra. És hát erre is való az AI mondjuk
- "már a cég se létezik 5 éve, aki fejlesztette neki mondjuk a raktár gazdálkodás vagy számlázó programot "
Azzal nem az lesz a gond, hogy nem fut ARM-on, hanem hogy a számlázóban a jogszabályi változásokat hogyan követik le
Egy laptop előnye meg nem csak a mobilitás, hanem pl. a kisebb helyfoglalás is.
-
Robitrix
őstag
Nem kérlek néha az idióták is laptopot vesznek akkor is ha amúgy égvilágon kivül semmi szükségük a laptop mobilitására, mert 10 éve letették az asztalra a notebookot és azota 5 centit mozdították arrébb..... így kifizetik a mobilitás árát akkor is amikor teljesen felesleges. Miközben tökéletesen elég lenne neki egy windowsos asztali gép nagy monitorral nagyobb teljesítménnyl és kisebb árral és nem korlátozott energiával. Pusztán azért mert notebook a menő.... csak éépen konkrét körülményekre és célokra nem az a szükséges eszköz... :9
-
Robitrix
őstag
A programok 99%-ban semmi olyan különleges nincs, ami meggátolna egy sima arm fordítást. Amiben van, az mind valamilyen szempontból speciális, és/vagy olyan szintű optimalizációt igényel, amivel a mai programozók legnagyobb része konkrétan soha nem találkozik. Igen, még a fordított/natív kódokat író programozók nagy része sem. Sokszor még akkor sem, ha konkrétan olyan cégnél dolgozik, ahol amúgy használnak olyen szintű optimalizációt. De ismét: ez a ritkább.
Máshogy mondva, ami talán jobban érzékelteti:
Az x86->x64 picit faramuci módon nagyságrendekkel nagyobb szopás (plánenagy legacy kódbázison csücsülő cégeknek), mint az x64->arm64 portolás. Pláne, hogy az esetek legnagyobb részében utóbbi konkrétan annyi, hogy hozzáadod targetnek az IDE-ben, aztán megaszondod neki, hogy build, aztán örülsz magadnak.
és itt nm csak a kereskedelmi programokra gondolok, hanem mondjuk egy cégnek fejlesztett saját programra. már a cég se létezik 5 éve, aki fejlesztette neki mondjuk a raktár gazdálkodás vagy számlázó programot vagy telemarketinges vagy akármilyet. A világban nem csak a kereskedelmi forgalomban kapható program létezik ám aminek még létezik esetleg a fejlesztő cége, hanem sok milliárd olyan is, amiről azt se tudják, hogy eszik vagy isszák. -
opr
nagyúr
Pontosan ez az alapprobléma.
Jelen esetben még az is tesz egy lapáttal a bizonytalanságra, hogy x86 processzorra "optimalizált" a forráskód. Kezdetben C volt a fejlesztés nyelve, helyenként közvetlen assembler kódsorozatokat írtak maximális sebesség érdekében. Ezek okozhatnak meglepetéseket más architektúrán futáskor. Nyilván el fog futni, csak ...A programok 99%-ban semmi olyan különleges nincs, ami meggátolna egy sima arm fordítást. Amiben van, az mind valamilyen szempontból speciális, és/vagy olyan szintű optimalizációt igényel, amivel a mai programozók legnagyobb része konkrétan soha nem találkozik. Igen, még a fordított/natív kódokat író programozók nagy része sem. Sokszor még akkor sem, ha konkrétan olyan cégnél dolgozik, ahol amúgy használnak olyen szintű optimalizációt. De ismét: ez a ritkább.
Máshogy mondva, ami talán jobban érzékelteti:
Az x86->x64 picit faramuci módon nagyságrendekkel nagyobb szopás (plánenagy legacy kódbázison csücsülő cégeknek), mint az x64->arm64 portolás. Pláne, hogy az esetek legnagyobb részében utóbbi konkrétan annyi, hogy hozzáadod targetnek az IDE-ben, aztán megaszondod neki, hogy build, aztán örülsz magadnak.
-
Hieronymus
veterán
Pontosan ez az alapprobléma.
Jelen esetben még az is tesz egy lapáttal a bizonytalanságra, hogy x86 processzorra "optimalizált" a forráskód. Kezdetben C volt a fejlesztés nyelve, helyenként közvetlen assembler kódsorozatokat írtak maximális sebesség érdekében. Ezek okozhatnak meglepetéseket más architektúrán futáskor. Nyilván el fog futni, csak ... -
hapakj
addikt
Egyszerű. A hibás kódsorozatot hiába fordítod újra, attól még hibás marad.
Ez tény. De akkor ennek semmi köze a Windows on ARM problémáihoz, mert akkor az x86 verzió is ugyanolyan hibás.
-
Hieronymus
veterán
-
hapakj
addikt
Én M1-es Macbook Air-re raktam Parallels-be Windows-t és GTA Vice City vajsimán ment natív felbontáson (2560 x 1600). A Need for Speed Undercover (2008) is teljesen jól ment.
A Mafia Definitive Edition (2020) GPTK-val viszont már csak 15-20 FPS volt

-
Fred23
nagyúr
Luxus lenne csak azért venni majd egyet, hogy megnézzem, az emulált 32 bites X86 mire elég ezzel a hardverrel a Deus Ex első részének futtatásakor; de erre lennék leginkább kíváncsi, más meg nem fogja letesztelni.
-
hapakj
addikt
Valószínűleg a hardver miatt is korlátba ütköznek, gpu fronton még mindig az igpu szintet tudnak hozni egy snapdragon x2 elite esetén.
Az Apple A5 max gpu nagyjából dupla akkora teljesítményre képes mint az x2 elite adreno x2 90.Én direkt csak a sima alap chip GPU-jával hasonlítottam, aminek a teljesítménye elméletileg elmarad az adreno megoldásától és mégis rosszabbnak tűnt az élmény. Nem is FPS-ben, hanem inkább stuttering-ben, szóval ez leginkább az x86 emuláció vagy driver probléma lehet.
Egyébként vicces, hogy a Starcraft 2-nek van Metal portja és valami borzalmasan fut Apple Siliconon
Vagy 90FPS natív felbontáson máskor meg 10 alatt
Az ok, hogy a renderkód naggyon nem Apple GPU kompatibilis 
-
aprokaroka87
nagyúr
Amúgy én nem tudom hova tenni, hogy a Qualcomm ennyi év Windows-os driver fejlesztési tapasztalattal, ennyire problémásnak tűnik (10+ év, Windows Mobile-ban is Qualcomm volt és ugyanaz a DirectX van rajta mint Desktopon)
Őszintén Crossover-rel / Game Porting Toolkittel az Apple jobbnak tűnik Windows-os játékok futtatásában, pedig az ő GPU-juk elvileg sokkal kényesebb architektúra.
Valószínűleg a hardver miatt is korlátba ütköznek, gpu fronton még mindig az igpu szintet tudnak hozni egy snapdragon x2 elite esetén.
Az Apple A5 max gpu nagyjából dupla akkora teljesítményre képes mint az x2 elite adreno x2 90. -
hapakj
addikt
Egy One plus 6T telefonon is tud futni egy Windows 10.
Nyilván játékok esetében már vannak gondok.Amúgy én nem tudom hova tenni, hogy a Qualcomm ennyi év Windows-os driver fejlesztési tapasztalattal, ennyire problémásnak tűnik (10+ év, Windows Mobile-ban is Qualcomm volt és ugyanaz a DirectX van rajta mint Desktopon)
Őszintén Crossover-rel / Game Porting Toolkittel az Apple jobbnak tűnik Windows-os játékok futtatásában, pedig az ő GPU-juk elvileg sokkal kényesebb architektúra.
-
hapakj
addikt
...mi a gond azzal, ha valamit lefordítunk ARM-re is?
Attól kérdezd, aki leírta ezt gondnak.
Akkor nem teljesen értettem mire írtad, hogy
A régi kódsorozat n+1. újra fordítása mit old meg?
Vagy szerinted nem az a legnagyobb probléma az ARM-os platformokkal, hogy emulálni kell az x86-ot?
-
aprokaroka87
nagyúr
Egy One plus 6T telefonon is tud futni egy Windows 10.
Nyilván játékok esetében már vannak gondok. -
hcl
titán
Nem a CPU a szük keresztmetszet igazából hanem inkább a GPU, és a normális driver támogatás.
Már mihez?
Egy OS futtatásához proci kell, meg RAM.A zárt bootloader+driverek inkább ott jönnek elő, hogy nem lehet normálisan Androidot portolni egy csomó eszközre. Amire van LineageOS official támogatás, az plusz sok évig használható is marad vele a gyári támogatás után.
-
aprokaroka87
nagyúr
Nem a CPU a szük keresztmetszet igazából hanem inkább a GPU, és a normális driver támogatás.
-
Hieronymus
veterán
Ma már nem 2020-ban vagyunk.
Csináltam egy összehasonlítás. Nem teljesen korrekt, mert notebook processzort hasonlítok desktop/server processzorral.
Link. -
hcl
titán
Ökoszisztémában gondolkodj, a win 8 óta meg az arm alapú hardverek meg sokkal gyorsabbak és fejlettebbek lettek...
Azért az látszik, hogy egy Atom Z3735F még mindig elver egy 2020 körül ARM-os tabletet, ugyanolyan Androidot futtatva... szóval erősebb az ARM azóta, de fullextra desktop OS még mindig sok oda.
-
Hieronymus
veterán
- mi a gond azzal, ha valamit lefordítunk ARM-re is?Egyetlen rosszul definiált változó, amit gyakran használnak
- pontosan mit értesz rosszul definiált változó alatt, ami platform specifikusan okozhat problémát? Kb mindig is ARM-ra és x86 is fejlesztettem (egy kódbázist) de ilyen jellegű hibába nem futottam bele. Inicializálatlan változó persze tud csúnyaságokat okozni, de az megint nem platform specifikus dolog....mi a gond azzal, ha valamit lefordítunk ARM-re is?
Attól kérdezd, aki leírta ezt gondnak.
-
aprokaroka87
nagyúr
Nem gondolom, hogy bármi értelme lenne egy tök másik architektúrán windowst futtatni, meg ugye mindent újra kell írni, ugyan van x86 emulátor, de nem a legjobb. ARM maradjon csak a telefonoknak
Ökoszisztémában gondolkodj, a win 8 óta meg az arm alapú hardverek meg sokkal gyorsabbak és fejlettebbek lettek...
-
hcl
titán
Az egész windows arm olyan bukta lesz remélem mint a csempés windows 8

Az is ARM Windows volt...

Nokia telefonokon vígan futtatnak emberek Windowst ma is. Mármint 11-et.Amúgy lenne értelme, ha jól csinálnák. Már ha a MS tudna olyat. A mobilpiacról is hiányzik a verseny.
-
hapakj
addikt
Hát újra írni nem kell max újrafordítani..
A régi kódsorozat n+1. újra fordítása mit old meg? Egyetlen rosszul definiált változó, amit gyakran használnak, beláthatatlan következményeket okozhat.
- mi a gond azzal, ha valamit lefordítunk ARM-re is?Egyetlen rosszul definiált változó, amit gyakran használnak
- pontosan mit értesz rosszul definiált változó alatt, ami platform specifikusan okozhat problémát? Kb mindig is ARM-ra és x86 is fejlesztettem (egy kódbázist) de ilyen jellegű hibába nem futottam bele. Inicializálatlan változó persze tud csúnyaságokat okozni, de az megint nem platform specifikus dolog. -
Hieronymus
veterán
Hát újra írni nem kell max újrafordítani. tapasztalatom szerint, ha az ember semmi spéci dolgot nem használ, akkor kb zero effort x86-ot és ARM-ot is támogatni.
Egyébként az a vicces, hogy mivel a modern / specifikus x86 utasításokat sem igazán használják az intel azzal kísérletezik magát az x86 kódot fordítja újra x86-ra runtime

[link]Hát újra írni nem kell max újrafordítani..
A régi kódsorozat n+1. újra fordítása mit old meg? Egyetlen rosszul definiált változó, amit gyakran használnak, beláthatatlan következményeket okozhat.
-
Hieronymus
veterán
Én értem. Ez érzelmi reakció. Sorozatos hibás hibajavítások. GB nagyságrendben értelmetlen memória felhasználás. Vagy nem indul vagy nem áll le a Windows. Kinek hiányzik ez?
Korábban a "márkás" gépeknél nem jelentkezett a probléma. Ma már ez sem igaz. -
hapakj
addikt
Nem gondolom, hogy bármi értelme lenne egy tök másik architektúrán windowst futtatni, meg ugye mindent újra kell írni, ugyan van x86 emulátor, de nem a legjobb. ARM maradjon csak a telefonoknak
Hát újra írni nem kell max újrafordítani. tapasztalatom szerint, ha az ember semmi spéci dolgot nem használ, akkor kb zero effort x86-ot és ARM-ot is támogatni.
Egyébként az a vicces, hogy mivel a modern / specifikus x86 utasításokat sem igazán használják az intel azzal kísérletezik magát az x86 kódot fordítja újra x86-ra runtime

[link] -
rendszerinti
lelkes újonc
-
hapakj
addikt

miért reméled, hogy bukta legyen?
-
rendszerinti
lelkes újonc

-
hcl
titán
Mai napig használom az N450-es netbookomat
Debian + i3, zenél, 720p videót játszik, tele van gépmentős cuccal, aksiról 4-5 órát elvan, billentyűzete meglepően jó. Hangszóróra kötve hoztam le vele nemrég egy házibulit mert hangszóró oldszkúl jackes volt, telefonokról meg elpárolgott a dugó. Kocsi kesztyűtartójának állandó kelléke
Telefonhoz mondjuk lehet venni C-jack átalakítót
Már amelyik lekezeli 
-
hunluki
senior tag
Mai napig használom az N450-es netbookomat
Debian + i3, zenél, 720p videót játszik, tele van gépmentős cuccal, aksiról 4-5 órát elvan, billentyűzete meglepően jó. Hangszóróra kötve hoztam le vele nemrég egy házibulit mert hangszóró oldszkúl jackes volt, telefonokról meg elpárolgott a dugó. Kocsi kesztyűtartójának állandó kelléke
-
aprokaroka87
nagyúr
Azt egyébként lehet tudni hogy ez a 8 mag az milyen felépítésben lesz?
8 egyforma cpu mag, teljesen azonos órajelekkel, 8 egyforma cpu mag, de eltérő órajelekkel ( Mint pl a Mediatek Dimensity 8400, 8450, 8500 esetében )Vagy pedig lesz egy energia takarékos és egy Teljesítmény alapú klaszter?
-
aprokaroka87
nagyúr
-
hcl
titán
Félmegoldás, nekem pl a tabletem wifije rendesen belassul ha Bluetooth eszköz csatlakozik rá, usb-c porton keresztül meg nem ismeri fel, Nem tudom de nekem az a véleményem hogy Android fronton a periféria támogatás azért nem az igazi, pl sok játékban máig nincs normális billentyűzet és egér kezelés, vagy ha van is az nem tökéletes.
Ja, ha valaki elfelejtette lefordítani hozzá a HID modulokat...
A legtöbb felismeri. @tasiadam : Egyáltalán, 9-10" kis gép, borzalmas hosszú üzemidővel, billentyűzettel, és olcsón. Amúgy léteznek ilyesmik, lehet venni, de kevés gyártó feküdt rá.
-
aprokaroka87
nagyúr
Félmegoldás, nekem pl a tabletem wifije rendesen belassul ha Bluetooth eszköz csatlakozik rá, usb-c porton keresztül meg nem ismeri fel, Nem tudom de nekem az a véleményem hogy Android fronton a periféria támogatás azért nem az igazi, pl sok játékban máig nincs normális billentyűzet és egér kezelés, vagy ha van is az nem tökéletes.
-
hapakj
addikt
Például a X101CH-ben (Atom N2600). Az más kérdés persze, hogy minek.
https://prohardver.hu/teszt/intel_es_amd_asus_netbookban/cedar_trail_elmeletben_es_gyakorlatban.html
Ohh, nem is tudtam, hogy voltak HT-s eeePC-ben használt atomok. Köszi.
Nekem Bay Trail van de az jóval újabb meg valódi 4 magos. Már be is ér egy erősebb Core 2 Duo-t
-
Chiller
őstag
-
hapakj
addikt
Milyen eeePC-be volt 4 thread?
-
tasiadam
veterán
Sokaknak macera, stb. Én pl. kifejezetten szeretem a Dell 7275-ös convertible gépem, de nem áll meg a saját billentyűzetén, ami pl. sok esetben kényelmetlen. Egy Y-os Lenovo convertible lehet jobban bejönne, de ez volt olcsón (annak van egy akku is a billentyűzetében).
Akinek megfelel, az tolja BT-al, nyilván. De nem véletlenül sírják vissza sokan az eeePC-ket, netbook kategóriát.Az eeePC nekem is fetisem volt regen. Eleg memoria, 4 thread, iGPU, benne kis tarhely. Net megy, kesz. Cs1.6 elment rajta. Most ha lenne ugyan az a meret, 8e maggal meg, vagy wildcat lake, meg 16gb ram es ssd, anyamnak vennek is egyet. Igaz visszalepes lenne a skylake i7 utan
-
hapakj
addikt
-
hcl
titán
Sokaknak macera, stb. Én pl. kifejezetten szeretem a Dell 7275-ös convertible gépem, de nem áll meg a saját billentyűzetén, ami pl. sok esetben kényelmetlen. Egy Y-os Lenovo convertible lehet jobban bejönne, de ez volt olcsón (annak van egy akku is a billentyűzetében).
Akinek megfelel, az tolja BT-al, nyilván. De nem véletlenül sírják vissza sokan az eeePC-ket, netbook kategóriát. -
ben2
senior tag
-
hcl
titán
-
Sinesol
veterán
Jo vicc, 300 dolcsibol a ram is alig jön ki..
-
Hieronymus
veterán
Dehogynem. Az Android OS kifejezetten notebook kategóriába szánt termék.
A Chromebook utódjaként érkezik, mindenfajta mesterséges korlátozások nélkül. (korábban a memória korlátozott volt.)A következő Androiddal a Pixel telefonok mindenképpen megkapják a desktop felület teljes, ablakos kezelését. A másik oldalról a Google kezdi csipegetni a Windows piaci részesedését. A mai gyereke már a telefon kezelésre szocializálódnak. Ha nagyjából ugyan azt kapják a notebook esetében, akkor nem ráizgulni a Windowsra. Ezt a versenyt a Microsoft már régen elvesztette, de eddig nem látszott.
A 300 dolláros notebook ellenfele az egy mozdulattal dokkolható telefon, ami után notebook szerűen használható.
Eddig is voltak erre próbálkozások, de eddig a hardver és a szoftver gátat szabott.#17 hcl:
Viszont egy kattintással élesíteni lehet a Linux alrendszert. Ezzel kiterjeszthető a notebook használhatósága, a most megjelenő Androidbook kategóriában. -
hapakj
addikt
Am szerintem simán az is benne lehet, hogy a professzionális Android tablet piac azt így nem nagyon látom létezni. Ott szinte egyeduralkodó az iPad Pro.
Az android tabletek nekem úgy tűnik inkább megrekedtek az olcsó tartalomfogyasztó eszköz kategóriában.
S egy notebook formfactorba berakhatnak erősebb hw-et az AI-hoz, adhatják drágábban és próbálhatják poziciónálni a premiumabb / professzionálisabb irányba
-
ben2
senior tag
Sok mindent célozhat. Térkép szokott eszembe jutni.
Illetve a droid+ARM tud egy olyat, amit az x86 nem : alacsony fogyasztáson sokáig ketyegni, és kapod az értesítéseket, stb. Ez egy x86 tablettel sehogy nincs meg.Illetve az Android 16-tól már kötelező lesz az alkalmazásoknak kezelnie a változó layoutot, azaz ablakban futva átméretezhetőnek kell lennie. (Írhatom át az összes alkalmazásom...) Úgy néz ki, a Google komolyabban rárepül az Android ismertségére, és megcélozzaa vele a desktopot is

Ez mind szép és jó, de mivel tud többet egy Android laptop, mint egy Android tablet?
-
hapakj
addikt
Illetve a droid+ARM tud egy olyat, amit az x86 nem : alacsony fogyasztáson sokáig ketyegni, és kapod az értesítéseket, stb. Ez egy x86 tablettel sehogy nincs meg.Illetve az Android 16-tól már kötelező lesz az alkalmazásoknak kezelnie a változó layoutot, azaz ablakban futva átméretezhetőnek kell lennie. (Írhatom át az összes alkalmazásom...) Úgy néz ki, a Google komolyabban rárepül az Android ismertségére, és megcélozzaa vele a desktopot is

Biztosan jön az Android + Chrome OS összevonása a Google Bookokra.
Kérdés mi lesz a neve, eddig Aluminium OS kódnéven fut.
-
hcl
titán

-
ben2
senior tag
Próbáltam ChromeOS-t fizikai gépen, én nem váltanék rá, de amúgy elég gyors.
@ben2 : És? Egy csomó Android szoftver meg nincs másra.
Ettől még az alapfeladatokat, amikre a többség használja, meg lehet vele oldani. (Alapfeladatok? Photoshop, Lightroom...)
Nekem inkább az a bajom, hogy ezek a cuccok zárt loaderesek szoktak lenni, meg hogy nincs már egy normális x86 Android, amióta a BlissOS újraírja magát.Az a csomó Android-exkluzív szoftver a desktop vagy a mobil felhasználókat célozza?
-
Kaiku
senior tag
-
hcl
titán
Hat éve váltottam Chromebookra (illetve most már Chromebook Plus-t használok), mindent meg tudok vele csinálni amire szukségem van, logikus, gyors, minimális eroforrást használ, nem fagy semmi, nincs semmi hibauzenet, akku 12+ órát kitart, biztonságos, ... Vissza nem térnék Windowsra... Amikor céges Windows 11 laptopot használom (kb. 3x erosebb a chromebookomnál CPU/GPU terén, dupla annyi RAM-al) mindig ledöbbenek hogy mennyire lassú a Chromebookomhoz képest. Tapasztaltom az, hogy Chromebookot azok szokták leszólni akik sosem használták. Jó kis rendszer az. Egyékbént nekem MacBook is jobban bejon mint a Windows. Meg Dex módban használt Android is...
Próbáltam ChromeOS-t fizikai gépen, én nem váltanék rá, de amúgy elég gyors.
@ben2 : És? Egy csomó Android szoftver meg nincs másra.
Ettől még az alapfeladatokat, amikre a többség használja, meg lehet vele oldani. (Alapfeladatok? Photoshop, Lightroom...)
Nekem inkább az a bajom, hogy ezek a cuccok zárt loaderesek szoktak lenni, meg hogy nincs már egy normális x86 Android, amióta a BlissOS újraírja magát. -
Geri Bátyó
addikt
Szóval most arról van szó, hogy elavult ARM cuccokat, és elavult IGP-t adnak ki "olcsón"?
Ja, ez megint csak nekik lesz jó, ha át tudják verni a népet. -
ben2
senior tag
Nem azt mondtam, hogy nem használható desktopként, hanem hogy nem desktop ökoszisztéma. Értsd: egy sor desktopra kiadott szoftvert nem adnak ki Androidra, mert aki desktopon Androidiot használ, annak rendszerint egy browser elég.
-
secretgarden
aktív tag
Hat éve váltottam Chromebookra (illetve most már Chromebook Plus-t használok), mindent meg tudok vele csinálni amire szukségem van, logikus, gyors, minimális eroforrást használ, nem fagy semmi, nincs semmi hibauzenet, akku 12+ órát kitart, biztonságos, ... Vissza nem térnék Windowsra... Amikor céges Windows 11 laptopot használom (kb. 3x erosebb a chromebookomnál CPU/GPU terén, dupla annyi RAM-al) mindig ledöbbenek hogy mennyire lassú a Chromebookomhoz képest. Tapasztaltom az, hogy Chromebookot azok szokták leszólni akik sosem használták. Jó kis rendszer az. Egyékbént nekem MacBook is jobban bejon mint a Windows. Meg Dex módban használt Android is...
-
hcl
titán
Android már régen használható desktopként. A Chromebook is elég népszerű, azon is gyak. droid van. (Megnézel egy ChromeOS-t...)
-
ben2
senior tag
Szvsz laptopot az vesz, akinek valamiért szüksége van valamelyik desktop ökoszisztémára.
Ez pedig jelenleg Windows, Linux, macOS.
Akinek nem ilyen kell, az valamelyik mobil megoldást választja. -
hcl
titán
Ehhez képest elég sok van mindenfele

De pl. ez a netbook-szerű, olcsó, kicsi laptop vonal menne szerintem. Android meg már jó desktopra is. -
opr
nagyúr
-
hcl
titán
Pontosan. Itt nem az lesz a kérdés, hogy az n250-es fosok ellen milyen, hanem hogy a macbook neo ellen milyen. 300 dolláros laptop az max a mesében van használható, de 500 dolláros árazáson (ahova valszeg ezek is jönni fognak igazából) van bőven alternatíva meg ellenfél még a mai elszállt piacon is.
És Androiddal valószínűleg jobban futna, és vinnék is

-
opr
nagyúr
Pontosan. Itt nem az lesz a kérdés, hogy az n250-es fosok ellen milyen, hanem hogy a macbook neo ellen milyen. 300 dolláros laptop az max a mesében van használható, de 500 dolláros árazáson (ahova valszeg ezek is jönni fognak igazából) van bőven alternatíva meg ellenfél még a mai elszállt piacon is.
-
Hieronymus
veterán
-
ViZion
félisten
azért itt lesz konkurencia, mert olcsó de sz@r van már sok...
-
cami][us
őstag
-
Hieronymus
veterán
Legyőzték a 4 magos intel procit a 8 maggal!
Ez majd az első valós tesztekből derül majd ki. Az Apple "telefon" fejlesztése egymagos teljesítményben veri az Összes Intel processzort. Optimális esetben sokkal folyamatosabban futhat a Windows, annak ellenére, hogy nem teljesítmény bajnok a processzor. Inkább SoC.
Majd meglátjuk.
-
wjbhbdux
veterán
Attól nem lesz notebook hogy egy mobiltelefonból kiszedik és egy üres laptop házba beteszik
-
tasiadam
veterán
ezaz! Legyőzték a 4 magos intel procit a 8 maggal! Szép munka! Amúgy meg az apple ellen kéne versenyezniük, nem? Mármint almát snapdragonnal
Csináljanak egy 16 gigás "neo"-t -
hcl
titán
Bármi mással jól futna, de Windows
Öntsünk még több szemetet a világra, mint a 2GB RAM-os Atom z3735T-es WIndows 8-as tabletekkel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos autók - motorok
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Jövő héttől rendelhetők meg az első Googlebookok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Elden Ring
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 9 7950X BOX - Gari 2027.10.14. -ig - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 5950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál Eladó
- AMD Ryzen 5 7500F - Új, 2 év garancia - Eladó!
- ÚJ/BONTATLAN Microsoft Surface Laptop 6 Ultra 7 165H 16GB 512GB 2K+ TOUCH - 1 év garancia
- ÚJ! 5G EZÜST Surface Pro 10 Ultra 7 165U 64GB 1000GB 1 év gar
- Lenovo Miix 520-12IKB 20M3 tablet - 12,2" IPS touch, i5 8250U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla
- szinteÚJ Lenovo LOQ 17 Intel Core i7-13650HX, 16GB, 1TB, RTX 5060, FHD165Hz Gar.: 2028.11.05.
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5070 12GB Zalman N7 Plus V2 A-Data 750W

és itt nm csak a kereskedelmi programokra gondolok, hanem mondjuk egy cégnek fejlesztett saját programra. már a cég se létezik 5 éve, aki fejlesztette neki mondjuk a raktár gazdálkodás vagy számlázó programot vagy telemarketinges vagy akármilyet. A világban nem csak a kereskedelmi forgalomban kapható program létezik ám aminek még létezik esetleg a fejlesztő cége, hanem sok milliárd olyan is, amiről azt se tudják, hogy eszik vagy isszák.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)