Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • [CM]Crusher

    senior tag

    Sziasztok!

    Volna egy nagyon bosszantó problémám, amire egyelőre még keresem a választ (minden termék új, most került megvásárlásra).

    Adott egy HTPC gép:

    Alaplap: GA-F2A85XN-WIFI
    Hangkártya: Sound Blaster Z

    Hozzá a hangtechnika:

    - KRK Rokit 5 G2
    - Yamaha YST-SW216

    Ha a hangkártyára vannak kötve ezek az eszközök, akkor mind a 2db KRK búg/gerjed, egér mozgatásra a hangfalakból cicergő hang jön és amikor a HDD tölt, akkor is. A hangfalak JACK-RCA kábellel vannak összekötve a géppel. Az eddigi próbálkozások a következő eredményt hozták.

    - Van itthon több kábel is, így volt mivel tesztelni hogy esetleg a kábel-e rossz, de mindegyik kábellel ugyan azt csinálja, beleértve a 200 Ft-os és az 5000 Ft-os kábelt is (50cm-től elkezdve a nagyobb 5m-es is).
    - Kipróbáltam a gépbe berakott hangkártyával és az alaplapi hangkártyával is, de mind a kettő ugyan azt csinálja.
    - Kipróbáltam egy másik számítógépre kötve, de ott is azt csinálja függetlenül attól, hogy az alaplapira dugom, vagy a külön hangkártyára ami egy X-Fi Xtreme music
    - Mikor a másik gépen próbáltam, ott is végig teszteltem több kábellel, de nem volt változás.
    - Ha a HTPC gépen kihúzom a HDMI kábelt ami a TV-re van kötve, a búgás megszűnik/minimálisra csökken, de az egér mozgatás és a HDD töltéskor előjövő cicergő/morgó hang továbbra is megmarad. (ez egy elég érdekes jelenség, hogy a HDMI kábel lehúzásakor a búgás az szinte megszűnik...)
    - Jöttek a következő tesztek, melyben elővettem egy okos telefont és egy ipod-ot. Ezekre ha rákötöm a hangfalat a JACK-RCA kábellel, akkor mondhatni tökéletes. (minimális sistergő hang van max hangerőn)
    - Ha erre a HTPC-re kötök egy másik hangfalat (egy logitech-el volt tesztelve), vagy egy fülhallgatót, akkor ott semmilyen búgás, vagy egér mozgásra/hdd töltésre sem jön elő zavaró hang.
    - Volt tesztelve a HTPC hangkártyája más gépben is és tökéletesen működött.
    - A hangfalak és a gép is ilyen túlfeszültség védőre van kötve: APC P5B-GR. Kipróbáltam ezek kihagyásával is a tápellátást, mezei egyszerű elosztón keresztül, de semmi változást nem hozott.
    - Ha a hangfalakon lévő hangerőszabályzót a legkisebb állásba tekerem (-30dB) akkor a cicergő, búgó hang mondhatni megszűnik, de így ha a pc-n max-ra veszem a hangerőt, akkor értelem szerűen nem elég hangos.

    Tények: Sajnos jelen állás szerint az eddigi következtetés, összefoglalás az, hogy ha a hangfalak telefonra vannak kötve, vagy ipod-ra, bármilyen kábellel, akkor ott tökéletesen mennek, ha pedig ugyan ezekkel a kábelekkel, számítógépre vannak kötve akkor ott előjönnek a már említett problémák. Szóval elmondható, hogy jók a kábelek is, jó a hangkártya is, jók a hangfalak is, de egy adott felállásban (bármely PC-re kötve) a már említett iszonyat zavaró hangok jönnek elő.

    Még ami ötlet maradt, az a földhurok kérdése. Ez még okozhatja ezeket a gondokat. Hiszen a telefonos/ipodos tesztek és a pc-s tesztek közötti eltérés az, hogy a gép és a hangfal is ugyan úgy egy hálózatra vannak kötve, míg a telefon/ipod és a hangfalak között nincs meg ez a közös hálózatra kötés.

    Várok minden ötletet, tanácsot, tapasztalatot, mert eddig 2 napom ment el ezeknek a végigtesztelésére és ugyan tapasztalatok és eredmények születtek, de megoldás egyelőre még sajnos nem. :(

Új hozzászólás Aktív témák