Hirdetés
- Újra nekifeszül az asztali konzolok piacának a Valve
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- Kompakt vízhűtés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
válasz
Busterftw
üzenetére
Úgy látszik valószínűleg rosszul tudtam a méreteket, legalábbis Wiki alapján. Nekem 350 és 400 mm-es waferek is derengtek, de látszólag olyanok nincsenek/nem lesznek. (Mondjuk valamilyen kínai Fabnél, vagy talán máshol 250 mm-es wafer is dereng, de vagy csak rosszul emlékszem, és az valójában 250 nm-es (0,25 µm) gyártástechnológia volt - na olyan spec. tényleg volt -, vagy csak simán nem standard méretet (is) használnak néhol. De inkább az előbbi a valószínű.) A leendő 450 mm-esről meg ezt írják:
"There is considerable resistance to the 450 mm transition despite the possible productivity improvement, because of concern about insufficient return on investment. There are also issues related to increased inter-die / edge-to-edge wafer variation and additional edge defects. 450mm wafers are expected to cost 4 times as much as 300mm wafers, and equipment costs are expected to rise by 20 to 50%."
-
bteebi
veterán
3-szor jobb???
Hát ha valóban úgy lenne - konkrétan nem tudom elképzelni, tényleg nem -, akkor az brutál különbség lenne. De nyilván oka van annak, hogy nem téglalap alakúak a waferek. Valószínűleg nagyobb hátrány lenne, mint előny. (Amúgy le lehetne vágni a kört négyzet alakúra, de az nem segítene a kihozatalon.) -
bteebi
veterán
Nem kell aggódni, mindenképp kibírjuk a csipszgyártás végéig.

Szerintem amúgy sokkal inkább kellhetne az alternatív megoldások (más alapanyagok) felé tendálni. A szilíciumnak már azért erősen látszik a vége, és egyre kisebb (teljesítmény)nyereségekért kell egyre többet költeni, ez pedig nagyon nem jó irány. Más megoldást találni persze nem könnyű, ez már legalább egy nagyon jól bejáratott út. Azt viszont nagyon nem hinném, hogy ez lenne az egyetlen út.
Persze az is simán lehet, hogy más anyagokkal akár a volumen nem megoldható, vagy a gyártás lenne még drágább, hiába működne amúgy jobban a termék.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Bestbuy játékok
- BestBuy topik
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Újra nekifeszül az asztali konzolok piacának a Valve
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Xbox Series X|S
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Prémium minőségi Érintős Laptop Ultrabook 13,5"-65% i7-1185G7 16/512 Tűéles Retina
- Microsoft Surface Prémium minőségi Érintős Laptop Ultrabook 13,5" -65% i5-7300 8/256 Tűéles Retina
- Garmin Fenix 6X Pro
- AMD Ryzen 7 5800X3D + ASUS ROG STRIX B550-A + Corsair DOMINATOR PLATINUM 32GB (4x8GB) DDR4 3600Mhz
- Bluetti AC70 1000W Power Station
- HP EliteOne 800 G5 All-in-One i5-9500 32GB 1000GB 23.8" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3588, 100% Akksi
- HP Pavilion 15-eg2002nh - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - Win11 - 512GB SSD - Garancia - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB FSP CMT510 Cooler Master 750W
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3661, 100% Akkum
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Hát ha valóban úgy lenne - konkrétan nem tudom elképzelni, tényleg nem -, akkor az brutál különbség lenne. De nyilván oka van annak, hogy nem téglalap alakúak a waferek. Valószínűleg nagyobb hátrány lenne, mint előny. (Amúgy le lehetne vágni a kört négyzet alakúra, de az nem segítene a kihozatalon.)