Neve és ára is lett a Zotac PCI Express foglalatos SSD-jének

Hirdetés

A CES kapcsán írtuk meg, hogy az utóbbi időben a Zotac egyre inkább rákap az SSD-k ízére, hiszen a 2,5"-es meghajtóik után a Las Vegas-i kiállításon egy x4-es PCI Express 3.0-s foglalatba illeszkedő, HHHL kártya formátumú tárolóval rukkoltak elő. Az akkor még prototípus állapotban leledző SSD-nek még neve sem volt, de eléggé sok részlet kiderült róla, többek között az is, hogy az NVMe 1.2 protokollt használó, 480 GB tárkapacitású egység MLC NAND chipekre és Phison PS5007-E7 vezérlőre épül, mi több, a teljesítményre vonatkozóan is voltak adatok.


[+]

Akkor és ott a cég februári megjelenést ígért, de a később már azt pletykálták, hogy inkább a nyári Computex kiállítás időpontja lehet a rajt lehetséges dátuma. Nos úgy tűnik, egyik tipp sem jött be, mivel a Zotac Sonix (időközben ez lett a neve) március közepén érkezik. Néhány plusz információ is kiderült az újdonságról, így már azt is tudni lehet, hogy a felhasznált NAND chipek a Toshiba gyártósorán készülnek, és a kártyára 512 MB DDR3 gyorsítótár is kerül.


[+]

A jó hír, hogy időközben a Phison elkészült a végleges firmware-rel is, aminek nyomán sikerült plusz teljesítményre szert tenni, azaz a januárban látott 2400/1200 MB/s-os lineáris olvasási/írási teljesítmény 2600/1300 MB/s-ra nőtt. Véletlenszerű teljesítményt a gyártó nem közölt, ám a vezérlő képessége ezen a téren 300 000/200 000 IOPS környékén tetőzik, így ezt lehet alapul venni. Fogyasztási adatokkal is szolgált a Zotac: a nyugalmi teljesítményfelvétel 0,5 watt, aktív olvasás/írás közben pedig 5,57/7,27 watt a megadott érték.

 


[+]

A megcélzott ajánlott fogyasztói vételár 370 dollár, ami teljes kártyaként nem rossz, hiszen az M.2 foglalatos, igaz valamivel nagyobb, 512 GB kapacitású Samsung 950 Pro jelenleg 327 dollár, a szintén M.2-es SM951 pedig 358 dollár, míg a valamivel lassabb és csak 400 GB-os Intel 750 HHHL kártya 350 dollárba került legutóbb. Vélhetően ezen a téren nagyobb árcsata is kibontakozóban lesz, hiszen a Phison több más céggel is kapcsolatban áll, akik ugyanerre a csomagra fognak építeni saját névvel fémjelzett SSD-t, és befutnak majd az egyéb konkurensek is, mint például az OCZ RevoDrive 400.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zotac

Előzmények

Hirdetés