Nem sok köze lesz a referencia modellhez a Zotac GTX 680 Extreme Edition-nek

Az NVIDIA GeForce GTX 680 megjelenése után a Zotac bejelentette, hogy egy olyan verziót kíván készíteni, amellyel elérhető lesz a 2 GHz-es magórajel. Azt egyelőre nem tudni, hogy a mennyire komolyak a vállalat szándékai ezen a téren, de az biztos, hogy készülnek valamire. Ennek bizonyítéka, hogy a kínai Expreview hozzájutott néhány fotóhoz, melyen elég részletesen bemutatnak egy Zotac GTX 680-as vezérlőt, melynek köze sincs a referencia kialakításhoz, hanem teljesen egyedi megoldásokkal rendelkezik, kezdve egészen az alapoktól a hűtésig bezárólag.


(forrás: EXPreview) [+]

A GK104 kódjelű GPU, valamint a 2 GB-nyi Hynix GDDR5 memória egy nem éppen megszokott formájú, kiszélesített NYÁK-ra kerül, melyen a referenciához képest egy sokkal izmosabb VRM kapott helyet. Ez utóbbihoz IR DrMOS AIO tekercseket, valamint International Rectifier GaNpowIR MOSFET-eket használtak, majd az egészet a CHiL CHL8318 VRM vezérlőre bízták. Ahhoz, hogy a kártya étvágyát ki tudják elégíteni, a két darab hattűs tápcsatlakozót 8+6 tűs felállásra cserélték.


(forrás: EXPreview) [+]

A vezérlő hátulja is szolgál érdekességekkel, itt találjuk például a tantál szűrő és FPCAP gyártmányú leválasztó kondenzátorokat, valamint az OC+ modult is. A gyártó állítása szerint az ehhez írt új FireStorm szoftverrel közvetlenül állíthatók az órajelek és feszültségértékek, valamint segítségével a kártya számos paramétere is monitorozható, de egy meghajtóhelyre beépíthető vezérlőpanel is várható, ami feltételezéseink szerint a modulon található USB portra fog csatlakozni.


(forrás: EXPreview) [+]

Mint említettük, a hűtés is teljesen egyedi terveken alapszik, egyetlen hasonlóság a referencia modellel, hogy ez is elfoglal egy plusz kártyahelyet. A rézből készül talpat 5 darab 6 mm átmérőjű – szintén rézből készült – heatpipe köti össze az alumínium lamellákkal, melynek tetejére egy pár 90 mm átmérőjű ventilátor került.

Az órajelekről és az árról egyelőre nem esett szó, de a gyártó hamarosan újabb részleteket hoz majd nyilvánosságra az új kártyával kapcsolatban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zotac

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés