Hirdetés

Zenebolt zsebrevágva

A New York-i MusicGremlin a január 5-én kezdődő Consumer Electronics Show (CES) keretében mutatja be hordozható zenelejátszóját és a hozzá kapcsolódó online szolgáltatást. A vállalat megoldása azon a felismerésen alapszik, melynek az Apple iPod is köszönheti sikerét – nem pusztán hardvert ad a vásárlók kezébe, hanem a zene beszerzésére is közvetlen lehetőséget biztosít.

Hirdetés

A MusicGremlin nem maga állítja elő a lejátszókat, hanem egyelőre meg nem nevezett gyártópartnerei számára licenceli a megfelelő szoftvert és a készülék referenciatervét. A rendszer új eleme, hogy nincs szükség számítógép közbeiktatására, a lejátszók vezeték nélküli hálózatra kapcsolódva önállóan szerzik be a hanganyagot.

A vásárlóknak lehetőségük lesz előfizetéses rendszerben letölteni a MusicNet adatbázisából kikeresett számokat, de műfajok vagy tevékenység (pihenés, kocogás, tánc stb.) szerint kiválasztható, reklámmentes zenei rádiócsatornákat is hallgathatnak. Emellett mód van a zeneszámok vagy albumok egyenként történő megvásárlására is, ekkor a beszerzett anyag a PC-re továbbítható, és CD-re is kiírható. Abban az esetben, ha éppen nem állna rendelkezésre internet-hozzáférés, a kiválasztott számok a következő kapcsolódáskor automatikusan letöltődnek. A MusicGremlin készülékek tulajdonosai egymás között is megoszthatják lejátszási listáikat és fájljaikat, megfelelő lejátszó birtokában üzeneteket is küldhetnek egymás számára.

A lejátszók standard Wi-Fi (jelenleg 802.11b) interfészén kívül dokkolóegységeik Ethernet porttal is rendelkeznek, biztosítva a hálózati hozzáférés alternatív útját. A MusicGremlin tervei szerint az első készülékek 2006 első negyedévében jelennek meg a fogyasztói piacon.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés