A zajban, a zajban, nem hallom a csöndet!

Bár az audiovizuális tartalmak lejátszására is képes hordozható multimédia lejátszók egyre nagyobb szeletet harapnak ki a piaci tortából, azért még a pusztán hanganyagok kezelését támogató eszközök is tartják magukat. Nem meglepő módon manapság ebben a szegmensben is elsősorban a távol-keleti gyártók jeleskednek.

Hirdetés

Az ONN (Owen) valamilyen szinten kakukktojásnak tekinthető. A dán anyacég 2008-ban egy innovációs központot hozott létre Kínában, így az újabb eszközeiket többnyire már ott fejlesztik, és a gyártás is a fejlődő országban zajlik. Pont ez történt a V3 fantázianevű modellel, ami talán tökéletes példája annak, hogy az egyszerű, hagyományos MP3-lejátszók számára mit is tartogathat a jövő.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a készülék technikai tudásával fogja lenyűgözni a vásárlókat, hiszen mindössze 2 GB-os beépített memóriával bír, és az LCD kijelzőt is lespórolták róla. Ez egyben azt jelenti, hogy könyvtárstruktúrákat sem képes kezelni, a felhasználó csak annyit tehet, hogy egy kupacban rámásolja kedvenc számait. Az MP3 kiterjesztésű fájlok mellett mindössze a WMA és a WAV formátumokkal boldogul, ami manapság már szintén egy kicsit karcsúnak tűnik. Akkor mégis miért lehet életképes?

ONN V3
ONN V3

Egyrészt azért, mert meglehetősen dizájnos a kialakítása. Talán nem túlzás azt állítani, hogy egy ruházati kiegészítőről van szó személyében, ami egy csipesznek köszönhetően egyszerűen a pulóverre vagy a táskára passzintható. Másrészt Kínában iszonyúan olcsó, hiszen átszámítva 14 dollárért bárki hazaviheti az egyetlen feltöltés után tíz órán át üzemképes ONN V3-at.

Az Energy Sistem ellenben nem a divat mániákusait, sokkal inkább a sport szerelmeseit célozta meg az Energy 1508 típusjelzésű eszközzel. A termék kialakításánál finoman szólva is a funkcionalitásra helyezték a hangsúlyt, leginkább a régi idők MP3-lejátszóit idézi.

LCD kijelzője 96x64 képpont megjelenítésére képes, viszont 8 GB-os integrált memóriája már egészen jól hangzik, ahogy a kilenc előre eltárolt beállítást tartalmazó equalizer is. Az FM tunernek köszönhetően rádiózásra is használható, az USB porton keresztül pedig amellett, hogy a felhasználó feltöltheti rá a nótákat, még az akkumulátort is elláthatja életet adó energiával. Utóbbi egység kapacitásáról sajnos nem árult el pontos adatot a gyártó.

Energy Sistem Energy 1508
Energy Sistem Energy 1508

Az Energy Sistem a termék fejlesztése során fokozottan odafigyelt azokra, akik sportolás közben szeretnének használni az eszközt. Ennek megfelelően adnak hozzá egy Sport Kitet, amellyel bárki könnyedén a karjára vagy akár a lábára rögzítheti a lejátszót, így futkározás, biciklizés, kirándulás vagy hegymászás közben is gond nélkül hallgathatja zenéit. Az Energy 1508 körülbelül 60 dollárba kerül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés