Akár a nyolcmagos Coffee Lake CPU-kat is támogathatják a Z370-es alaplapok

A friss mikrokóddal az új Coffee Lake steppinget biztosan kezelik, ami hat magig működik is, de elvben a nyolc mag sem akadály.

Az alaplapgyártók nemrég kapták meg az új Intel mikrokódot, amely az új sebezhetőségekre vonatkozó foltozások mellett bevezette az új Coffee Lake stepping támogatását is. Ez az a lapka, amit az érkező, 9000-es sorozatú Core modellek fognak használni, és tulajdonképpen erre alapozva készül a Coffee Lake nyolcmagos verziója is. Utóbbi még a hivatalos listákban nem szerepel, de a létezését az alaplapgyártók sem tagadják, az Intel pedig csak ritkán szokott ezekről beszélni publikus formában.

Hirdetés

A jó hír, hogy technikailag nem változik semmi, az új Coffee Lake stepping ugyanazt a tokozást, illetve ugyanazt a lábkiosztást használja, ergo a Z370-es alaplapokban hat magig bezárólag biztosan működni fog, de a nyolc mag is csak formalitás, mivel elvi szinten megoldható. Szimplán két tényező állhat a támogatás közé: egyrészt fontos, hogy az alaplapok a fogyasztásra vonatkozó specifikációk szempontjából megfeleljenek, másrészt az Intelnek engedélyezni kell a működést a Management Engine-ben is.

A Z390-es vezérlőhíd ettől függetlenül elkészül, méghozzá olyannyira, hogy már az aktuális negyedévben leválthatja a Z370-et. Utóbbit az alaplapgyártóktól lehet hallani, és azok a pletykák is egyre erősebbek, amelyek alapján nem a tervek szerinti rendszer születik meg. Az új specifikációból kiindulva a Z390 egy átnevezett Z370-nek néz ki, a beígért újításokat pedig külső vezérlővel biztosíthatók. Emiatt szükségszerű a Z370 teljes leváltása, mivel így a gyártósorokat át lehet kalibrálni a Z390-re, amint elkészülnek az újabb verziójú alaplapok.

A fentiek következtében akár az is elképzelhető, hogy az Intel engedékeny lesz, és a Z370-es alaplapokon sem fogja letiltani a nyolcmagos processzorok működését, akár belekalkulálva az aktuális VRM-re vonatkozó paramétereket, így az új CPU-kat eleve úgy tervezhetik, hogy biztosan megfeleljenek a piacon lévő rendszereknek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés