Yokohama lehet Napa ellenfele a platformok háborújában

Alig egy hónappal azután, hogy hivatalosan is napvilágra került a terv, miszerint a processzorgyártó AMD felvásárolja a grafikus processzorokat, valamint lapkakészleteket gyártó ATI Technologiest, máris szárnyra keltek az első pletykák az első közös termékről. A vállalatokhoz közel álló források arról számoltak be a DigiTimes híroldalnak, hogy a két cég már gőzerővel dolgozik egy, még idén megjelenő mobil platform piaci bevezetésén. Az egyelőre csak Yokohama kódnéven ismert platform AMD mobil processzort, ATI lapkakészletet, valamint vezeték nélküli hálózati vezérlőt tartalmazna – a legfőbb rivális Intel Centrino platformjának mintájára.

A két cég egybeolvadása után egy új mobil platform létrehozása kézenfekvő, várható lépésnek tűnt (egyesek szerint lényegében csak ezért jött létre az üzlet), gyakorlatilag csak a megjelenési időpont maradt kérdéses. Az Yokohama platform az Intel hatalmas piaci sikereket elért, több generációra visszatekintő Centrino (Duo) márkanevű technológiájához hasonlóan komplett megoldást kíván nyújtani a gyártópartnereknek és a vásárlóknak, így a Yokohamára épülő notebookok vélhetően az AMD kétmagos Turion 64 X2 processzorait, az ATI RS690M, RS690DC, valamint RS790M lapkakészleteit, továbbá a Broadcom, az Atheros vagy az Airgo vezeték nélküli hálózati vezérlőit tartalmazhatják.

A legfőbb rivális épp a napokban újította meg Centrino Duo platformját; a Merom kódnéven ismert Core 2 Duo processzorokkal felszerelt noteszgépek érkezésére a hét elejétől lehet számítani, így több cég, köztük az Asus, a Dell, a Toshiba, valamint a Samsung már be is jelentett olyan notebookokat, melyek az Intel első 64 bites kiterjesztéssel ellátott mobil processzorát tartalmazzák. A Core 2 Duo platformba integrálása után jövő év elején jön a teljesen megújult Centrino technológia, mely egy gyorsabb Core 2 Duo-változatból, fejlettebb lapkakészletből, valamint vezeték nélküli hálózati vezérlőből áll majd. A legfrissebb hírek szerint ez utóbbi annak ellenére kompatibilis lesz a gyorsabb adatátviteli tempót ígérő 802.11n szabvánnyal, hogy a végleges szabványosítási folyamat szinte biztosan nem zárul le a jövő év első felében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés