XDR - a jövő memóriája?

A vállalat úgy számol, hogy 2006-tól az XDR RAM rendkívüli mértékben elterjed majd a számítógépekben. A derűlátó előrejelzést azzal indokolják, hogy az XDR modulok órajele 3,2 GHz, így elegendő sávszélességet nyújthatnak majd a jövő processzorai számára is. S hogy biztos elég sávszélesség legyen, a cég azt is tervezi, hogy különböző módon megduplázza, azaz 6,4 GHz-re növeli meg az órajelet.

A Rambus már mindent kifejlesztett, ami a cél eléréséhez szükséges, ide értve az XDIMM memóriamodulokat, a puffereket, a konnektorokat és az órajeladó részegységeket is. Elvileg tehát minden készen áll arra, hogy az XDR megkezdhesse (világ)hódító útját. Az XDIMM RAM-ok sávszélessége a vállalat szerint 12,8-25,6 GB/s is lehet majd, ami körülbelül a négyszerese a DDR-2-es modulokénak. Magasabb órajelekkel és 128 bites memóriainterfész alkalmazásával azonban a sávszélesség elvileg 100 GB/s-ra tornázható majd fel.

A Rambus az XDR-t különböző órajelű, méretű és interfészű modulok képében akarja piacra dobni. A vállalat tervei szerint kaphatók lesznek a 256 Mb-es chipek éppúgy, mint a 8 Mb-esek. Ezáltal mind az átlag-, mind a különleges igényű felhasználók igényeit kielégíthetik majd. Az XDR-programban egyébként a Rambus jelenleg olyan partnerekkel dolgozik együtt, mint a Samsung, az Elpida és a Toshiba. Most már csak az a kérdés, hogy a társaság a memória- és az alaplapgyártókat, illetve a chipsetfejlesztőket meg tudja-e győzni az XDR szükségességéről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés