Az energiafelhasználást is mérni fogja a Windows új feladatkezelője

A mobil felhasználási területek erősödése mellett ez egyáltalán nem tűnik rossz fejlesztésnek.

A Microsoft már javában tervezi a következő nagy Windows frissítést, amely várhatóan októberben érkezik a Windows 10 operációs rendszerhez. Ezzel kapcsolatban már elérhetővé vált egy Insider Preview kiadás, amely a 17704-es verziószámot viseli, és számos új képességet vezet be. Ezek közül messze a legérdekesebb a feladatkezelőt ért változás, amivel a felhasználó képes lesz meghatározni egy folyamat energiafelhasználást is.


[+]

A módosítással két extra oszlop jelenik majd meg a folyamatokat összegző fülön, amelyek közül az egyik az aktuális energiafelhasználást kategorizálja. Itt lényegében az egyes futtatott folyamatok mellett megjelenik egy jelző, hogy az adott program mennyire rendelkezik alacsony vagy magas fogyasztással. Ez viszont önmagában nem elég, mivel egy alkalmazás terhelése folyamatosan változik, és itt jön képbe a második oszlop, ami kétpercenként frissül, és a vizsgált időszakra vonatkozóan határoz meg egy fogyasztási trendet. Ebből elég jól kikövetkeztethető, hogy melyik futtatott folyamat eszi a legjobban az akkumulátort.

A kérdés már csak az, hogy mennyire lesz pontos a Windows feladatkezelőjének újítása. Szoftveres mérésről lévén szó hajszálpontos elemzésekre nem érdemes számítani, de arra mindenképpen jó lehet, hogy egyfajta viszonylagos kép kialakuljon a felhasználóban a futtatott alkalmazások vizsgálata során.

Előzmények

Hirdetés