Alig jelent meg az új Windows 10 frissítés, máris blokkolva van rengeteg PC-n

A hatodik generációs vagy újabb Intel processzorokra nem települ automatikusan, nem jól működik ugyanis a Santa Clara-i óriáscég audió meghajtója.

Még egy nap sem telt el azóta, hogy megírtuk a Windows 10 októberi frissítésének hivatalos elérhetőségét. Bár sok PC-n a telepítés gond nélkül lezajlik, azért az elmúlt évek tapasztalatai alapján mindig van valami kötelező gikszer, ami rengeteg felhasználó életét keseríti meg. Szívesen írnánk, hogy ezt most sikerült elkerülni, de nem, a piac ismét hozta a formáját.

A Microsoft viszont gyorsan lépett, így a Windows 10 októberi frissítés már nem is települ automatikusan a hatodik generációs Intel processzorokkal rendelkező, vagy újabb gépekre, a Skylake, a Kaby Lake, a Coffee Lake, illetve az Amber Lake kódnevű lapkákkal ugyanis gondok vannak. Persze hatalmas problémáról nincs szó, szimplán nem működik jól a Santa Clara-i óriáscég grafikus meghajtójának audió modulja, amely túlzottan nagy processzorterhelést eredményez.

Öröm az ürömben, hogy az Intelnek már van is megoldása a problémára, egyszerűen csak telepíteni kell a legújabb meghajtót, ami pont tegnap lett elérhető (egyébként megfelel az egyel korábbi verzió is). Itt adódik a kérdés, hogy ha ilyen egyszerű az egész, akkor a Microsoft miért blokkolja az automatikus frissítést? Nos, a gond az, hogy az OEM-ek jelentős része nem engedélyezi az Intel gyári meghajtójának használatát. Ergo hiába reagált a problémára gyorsan a Microsoft és lényegében az Intel is, számos OEM saját kiadású csomagot készít az eszközillesztők szempontjából, ami sajnos heteket is igénybe vehet. Rögtön adódik az újabb kérdés, hogy miért. Alapvetően nem a fejlesztés és a tesztelés a probléma, előbbi ugyanis már kész, utóbbi pedig egyszeri fix költség. A gondot az jelenti, hogy a meghajtók telepítése után aránytalanul magasra ugrik a terméktámogatás felé irányuló panaszok száma, amelyek jelentős részéről később ki is derül, hogy nem is valós hiba, hanem a felhasználó idézte elő. Végeredményben ezek a panaszok jórészt megoldódnak, de összességében nagy anyagi terhet jelentenek az OEM-ek számára.

A Windows 10 októberi frissítése egyébként manuálisan természetesen telepíthető az újabb Intel processzorral szerelt gépekre, de okvetlenül fontos, hogy ezeken ott legyen az Intel legújabb meghajtója. Ha ez nincs meg, akkor a Microsoft figyelmeztetni fog a nem megfelelő komponensre, így a telepítés megszakítható. Amennyiben az adott gépben az említett processzorok IGP-je nem működik, akkor lényegében szabad a váltás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés